Δείτε εδώ την ειδική έκδοση

ΧΑ: Το εύρος κίνησης και τα μηνύματα του τζίρου

Σταθεροποιητική η εκκίνηση για τον ΓΔ. Ποια είναι τα κρίσιμα επίπεδα που μπορούν να σηματοδοτήσουν αλλαγή της τάσης. Οι παράμετροι των πολιτικών εξελίξεων και το παζάρι για τα κόκκινα δάνεια. Οι μετοχές που έχουν... σημασία.

ΧΑ: Το εύρος κίνησης και τα μηνύματα του τζίρου

Οικονομικά αποτελέσματα στηρίζουν την άνοδο στη Wall Street, πολιτικές εξελίξεις και... έκδοση ομολόγου δοκιμάζουν τους traders στο ΧΑ.

Αρνήθηκε να διορθώσει χθες το χρηματιστήριο, με τον Γενικό Δείκτη να διαμορφώνεται με θετικό πρόσημο στις 631,32 μονάδες, με συντονισμένες αγορές προς το τέλος της συνεδρίασης. Με αρνητικό πρόσημο ο τραπεζικός κλάδος, με θετικό η μεγάλη κεφαλαιοποίηση, με τον μεν ΔΤΡ στις 387,02, τον δε FTSE25 στις 1.683,23 μονάδες.

Καθαρά τεχνικής μορφής αντίδραση η τραπεζοβαρής κίνηση της Τρίτης, με βοήθειες από S&P και προσδοκίες για την έκδοση ενός μικρού ομολόγου. Μείζον θέμα/πρόβλημα και καίριο ζητούμενο για την αγορά (ευρύτερα εννοούμενη) τα «κόκκινα» δάνεια και οι προσπάθειες που καταβάλλονται σε διάφορα μέτωπα του κλάδου. Από αυτό της προστασίας της πρώτης κατοικίας, μέχρι τη δημιουργία ενός ειδικού σκοπού σχήματος που θα «φορτωθεί» ένα μέρος των NPLs. Οπως έχουμε αναφέρει επανειλημμένα, έχει χαθεί και χάνεται πολύτιμος χρόνος, με ό,τι αυτό μπορεί να σημαίνει, κατ' αρχάς βραχυπρόθεσμα.

Από χθες λέγαμε πως θέλουμε να πιστεύουμε πως αυτές τις ημέρες, κυβέρνηση, τραπεζίτες και δανειστές θα βρουν κοινό τόπο. Οσο δεν... τόσο θα πλήττεται περαιτέρω και ο κλάδος με συνέπειες παράπλευρες, όπως λ.χ. αυτή της έκδοσης ενός μικρού ομολόγου.

Πρωτίστως άμυνα ζητούσαμε από το χθεσινό προσυνεδριακό σχόλιό μας και το αποτέλεσμα ήταν ικανοποιητικό. Αμυνα και πάλι, και μάλιστα ακόμη πιο «σφικτή» ζητείται και σήμερα, όσον αφορά στον τραπεζικό κλάδο και στη μεγάλη κεφαλαιοποίηση.

Ο μέτριος χθεσινός τζίρος (29 έναντι 60 εκατ. της Τρίτης) μάς δίνει την εντύπωση πως εάν οι traders θέλουν, θα μπορέσουν να συνεχίσουν τη συντήρηση της αγοράς στο γνώριμο στενό εύρος, όπου κυμαίνεται για τρεις και πλέον μήνες. Εχουμε ως γνώμονα τη μέτρηση έμπειρου αναλυτή, πως «... για όσο διάστημα ο ΓΔ διατηρείται χαμηλότερα των 636 μονάδων, η πλάστιγγα γέρνει σαφέστατα υπέρ των πωλητών. Μόνο με την υπέρβαση των 650 θα κλίνει προς τους αγοραστές».

Στη χθεσινή συνεδρίαση, ο ΓΔ αντέδρασε έως τις 632,41, άρα παραμένει short σε εβδομαδιαίο πλην όμως η επιβεβαίωση χαμηλότερων στηρίξεων κρατά στο παιχνίδι και τους long.

Αριθμοί εναντίον φόβου, σημείωνε νωρίτερα ο Στέφανος Κοτζαμάνης, εστιάζοντας στην παράμετρο της όξυνσης της πολιτικής πόλωσης, με αυτά τα 24ωρα να είναι αρκούντως φορτισμένα. Θα αποτυπωθούν στο ταμπλό; Θα προχωρήσει το θέμα των τραπεζών; Και με το ομόλογο τι γίνεται, πώς θα τα αποτιμήσουν όλα αυτά τα funds και όσοι ενεργούν στο ΧΑ αυτό το διάστημα;

Ικανοποιητική, σε γενικές γραμμές, η εικόνα στα blue chips, με ενδιαφέρουσες τις αυξημένες συναλλαγές/τζίρους στη μετοχή του ΟΠΑΠ, στην ανθεκτικότητα της Coca Cola, την υπέρβαση των 11 ευρώ για τον ΟΤΕ, τους αγοραστές σε ΔEH, Jumbo, Fourlis, ΓΕΚ ΤΕΡΝΑ, ΕΛΛΑΚΤΩΡ, ΕΛΠΕ κ.ά.

Στις 1.683,23 μονάδες ο FTSE25 και το σενάριο της συνέχισης προς τις 1.700-1.715 παραμένει ενεργό, τουλάχιστον για όσο «βαριές» δυνάμεις του δείκτη διατηρούν την ανοδική τάση τους. Motor Oil, Μυτιληναίος παραμένουν εφεδρείες για σήμερα-αύριο.

Ισοπαλία με 43 μετοχές ανοδικές και 42 πτωτικές, με τη μεσαία-χαμηλότερη κατηγορία να εκπροσωπείται για πολλοστή συνεδρίαση ικανοποιητικά. Ξεχώρισαν η άνοδος, με πακέτο που δόθηκε με premium, στην AsCo, η ενίσχυση των ΕλβάλΧαλκόρ, Καράτζη, Flexopack, MIG, Πλαστικά Θράκης, η επαναφορά της ΚΛΜ, τα τελευταία κομμάτια που δίνονται στη Minoan Lines.

Μιχαήλ Γελαντάλις [email protected]

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v