Δείτε εδώ την ειδική έκδοση

Σε στάση αναμονής το Χρηματιστήριο

Ηπιες μεταβολές στο Χρηματιστήριο, με τον Γενικό Δείκτη στην περιοχή των 630 μονάδων. Κέρδη υψηλότερα του 2% για Πειραιώς και Ελλάκτωρ. Με θετικό πρόσημο Εθνική, Eurobank, Coca Cola. Aπώλειες για ΟΤΕ, ΟΠΑΠ, Alpha. Περιορισμένος ο τζίρος.

Σε στάση αναμονής το Χρηματιστήριο

Ψύχραιμη η αρχική αντίδραση των traders στα ευρωπαϊκά χρηματιστήρια, με τις ανησυχίες λόγω της χθεσινοβραδινής... βουτιάς στη Νέα Υόρκη να εξισορροπούνται εν μέρει λόγω της βελτιωμένης εικόνας των futures στη Wall Street. Από τις 2.635 μονάδες τα συμβόλαια του S&P 500, σε απόσταση ασφαλείας από τις κρίσιμες στηρίξεις.

Εως τις 11.007 μονάδες ο DAX στη Φρανκφούρτη, έως τις 6.852 ο FTSE100 στο Λονδίνο, μέσα στο πλαίσιο ελεγχόμενης υποχώρησης.

Σε αυτό το περιβάλλον, στο ΧΑ οι traders ακολουθούν, σε γενικές γραμμές, την τακτική που είχαν στη χθεσινή συνεδρίαση. Διερευνητικές συναλλαγές στα πρώτα 10'-15' της συνεδρίασης, υποχώρηση έως τις 627 μονάδες για τον Γενικό Δείκτη και απορρόφηση της περιορισμένης προσφοράς που βγήκε στον τραπεζικό κλάδο και σε 3-4 blue chips.

Περιορισμένες οι συναλλαγές, όπως στην αρχή της χθεσινής συνεδρίασης, με το 23% να πραγματοποιείται στον τραπεζικό κλάδο και συγκριτικά ικανοποιητικό τζίρο σε μετοχές των ΤΙΤΑΝ, Motor Oil, Fourlis, OTE και Μυτιληναίος, Jumbo, ΕΛΛΑΚΤΩΡ, Coca Cola.

Από τις 384,90 προς τις 394,87 μονάδες ο Δείκτης Τραπεζών, με μικρή υποχώρηση αρχικά και «γύρισμα» του κλαδικού δείκτη. Aιχμή της αντίδρασης η μετοχή της Εθνικής, ακολουθούν Eurobank, Πειραιώς και Alpha Bank, θυμίζοντας πως στο προσυνεδριακό σχόλιό μας σημειώναμε πως «... πρακτικά για τον κλάδο-κλειδί, τον ΔΤΡ, αποσοβήθηκε η άμεση καταγραφή νέων ιστορικών χαμηλών (358 μον.), με ζητούμενο για τους long να μη χαθεί σε κλείσιμο η περιοχή άμυνας των 382-378 μονάδων. Θα επιτευχθεί αυτό σήμερα; Μένει να φανεί τι αντιδράσεις θα λειτουργήσουν από την πλευρά των αγοραστών, με βοήθεια από την υποστηρικτική κίνηση του οίκου Fitch.

Σήμερα-Παρασκευή το μείζον πρόβλημα της μείωσης των "κόκκινων" δανείων συζητείται εντός και εκτός συνόρων, οι Ελληνες τραπεζίτες θα έχουν σειρά επαφών και με τον νέο επικεφαλής του SSM Αντρέα Ενρια, κι αυτό είναι ενθαρρυντικό. Ομως οι αγορές περιμένουν το αποτέλεσμα όλων αυτών των διεργασιών, που είναι -κατ' αρχάς- η έγκριση από Φρανκφούρτη και Βρυξέλλες του συγκεκριμένου σχεδίου, βάσει του οποίου θα εκκινήσει η σχετική διαδικασία. Πιθανότατα Παρασκευή να έχουμε εικόνα για το πού πηγαίνουμε, όσον αφορά στο συγκεκριμένο ζήτημα».

Από τις 21 μη τραπεζικές μετοχές του δείκτη, η Coca Cola, από την αρχή (όπως αναμενόταν) αντέδρασε υψηλότερα δημιουργώντας ένα... μαξιλάρι για τον δείκτη (μέχρις ότου απορροφηθούν οι πωλήσεις/πιέσεις στις τράπεζες). Επίσης εξισορροπήθηκαν, σε ικανοποιητικό βαθμό, οι πιέσεις στις μετοχές των ΟΤΕ και ΟΠΑΠ (μετά τη χθεσινή σημαντική ανοδική αντίδρασή τους με ιδιαίτερα αυξημένες συναλλαγές/τζίρους).

Σε θετικό έδαφος οι μετοχές των Viohalco, ΓΕΚ ΤΕΡΝΑ, Grivalia, ΔΕΗ, EΛΛΑΚΤΩΡ, EXAE, Lamda Development, ΟΛΠ και χωρίς μεταβολή Motor Oil, Fourlis, Τέρνα Ενεργειακή.

Στις 27/31 η σχέση ανοδικών/πτωτικών, με μεγαλύτερη άνοδο (πέραν των μετοχών του δείκτη) για ΕλβάλΧαλκόρ, J&P ΑΒΑΞ, ΚΡΙ ΚΡΙ, ΚΛΜ, ΙντραΚάτ, Λούλη, Κορδέλου.

Στα 4,9 εκατ. η αξία των συναλλαγών, στις 11:38.

Μιχαήλ Γελαντάλις [email protected]

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v