Δείτε εδώ την ειδική έκδοση

ΧΑ: Stock picking και αναζήτηση κατεύθυνσης

Βαρίδι παραμένει ο τραπεζικός κλάδος για το σύνολο της αγοράς, αλλά blue chips και τίτλοι χαμηλότερης κεφαλαιοποίησης κινούνται με διαθέσεις αυτονόμησης. Διατηρεί σήμα long ο FTSE 25. Προβληματίζουν οι χαμηλές συναλλαγές.

ΧΑ: Stock picking και αναζήτηση κατεύθυνσης

Αναμονή στα υψηλά στη Wall Street, με τους traders να εστιάζουν στην απόφαση της Δικαιοσύνης των ΗΠΑ να ασκήσει σωρεία κατηγοριών κατά της κινεζικής Huawei και της οικονομικής διευθύντριάς της και των αποτελεσμάτων της Apple [μειωμένα κατά 5% στα 84,3 δισ. $ (σχεδόν μισό ελληνικό ΑΕΠ) αλλά πάνω από τις εκτιμήσεις, δηλαδή τα 83,97 δισ. $].

Ειδικότερα για τον S&P 500, καταγράφηκαν μεν απώλειες -0,15%-, ωστόσο διαμορφώθηκε σε κλείσιμο στις 2.640 μονάδες, συντηρώντας δηλαδή την τάση long και σε εβδομαδιαίο και σε διάστημα μηνός. Προτελευταία συνεδρίαση σήμερα και για τον S&P 500 η απόδοση μηνός διαμορφώνεται στο 6,21%, για τον DAX στις 11.218 μονάδες στο 6,25%, σε μία σχεδόν παράλληλη ανοδική αντίδραση Νέας Υόρκης και Φρανκφούρτης, μετά τη διόρθωση προς το τέλος έτους 2018.

Στα καθ' ημάς, ο ΓΔ στις 635,51 μονάδες με θετικό πρόσημο 5,24% σε μηνιαίο, ο FTSE25 στις 1.689,48 και απόδοση ισόποση του ΓΔ και ο ΔΤΡ στις 382,90 με απώλειες 8%, αποτυπώνοντας πολύ χαρακτηριστικά τον... διχασμό (κυρίως) στη μεγάλη κεφαλαιοποίηση, τη στρεβλή απεικόνιση της πραγματικής κατάστασης όπως αυτή διαμορφώνεται για τις μη τραπεζικές του δείκτη αλλά και σε ένα ικανό μέρος της μεσαίας και χαμηλότερης κεφαλαιοποίησης. Δεν κοιτάμε δείκτες, καθότι δεν αποτυπώνουν δίκαια τα μεγέθη και τις προοπτικές των εταιρειών (ενόσω ο τραπεζικός κλάδος με αποτίμηση στο ελάχιστο της συνολικής εξακολουθεί να «βαραίνει» δυσανάλογα στην πορεία των χρηματιστηριακών δεικτών), αλλά εισηγμένες/μετοχές σε επιμέρους περιπτώσεις, από τα blue chips μέχρι την κατηγορία των μικρότερων των 20 εκατ. ευρώ.

Στα υψηλά ημέρας, χωρίς τραπεζική βοήθεια, σημείωνε χθες ο Θανάσης Σταυρόπουλος, έχοντας απόλυτο δίκιο καθώς τη συνέχιση της κίνησης για τον FTSE25 την έδωσαν ο ΟΤΕ με άνοδο 2,29% στα 11,16 ευρώ με αξία συναλλαγών 3,799 εκατ., ο ΟΠΑΠ με 2,09% στα 8,78 ευρώ με 1,622 εκατ., αλλά και η Motor Oil, και ο Μυτιληναίος, και η Jumbo, και τα Ελληνικά Πετρέλαια. Δευτερευόντως και οι Eurobank, ETE, που διαφοροποιήθηκαν για δεύτερη συνεχόμενη συνεδρίαση από την τραπεζική 4άδα.

Όσον αφορά στον τραπεζικό κλάδο, στελέχη του επιχειρούν μια πρώτη αποτίμηση της χθεσινής έκδοσης του 5ετούς ομολόγου. Παράλληλα, στη Φρανκφούρτη το σχέδιο της ΤτΕ εξετάζεται ενδελεχώς από την αρμόδια υπηρεσία της ΕΚΤ.

Ικανοποιητική από αρκετές απόψεις η χθεσινή συνεδρίαση, καθώς για τον FTSE25 συντηρήθηκε η long τάση προς τις 1.700 μονάδες (με γνώμονα τη μέτρηση για τον δείκτη που έχουμε ανεβάσει στον Εκηβόλο τη Δευτέρα), για τα blue chips σηματωρούς ενεργοποιήθηκαν σημαντικές εντολές αγοράς, σχεδόν 10 από τα συνολικά 32 εκατ. στην ομάδα των πρώτων 5 εισηγμένων/μετοχών που προαναφέραμε, για περισσότερες μετοχές υπερίσχυσαν οι αγοραστές (στις 64/34 η σχέση ανοδικών/πτωτικών) και για τη μεσαία-χαμηλότερη κατηγορία συνεχίστηκε η υπεραπόδοση. Συνεχίζεται η συσσώρευση, το ενδιαφέρον και στα μικρομεσαία σημειώνει ο έμπειρος Δημήτρης Τζάνας (Κύκλος χρηματιστηριακή), καθώς για περίπου 35 μετοχές αυτών των κατηγοριών η απόδοση μηνός είναι μεγαλύτερη από αυτήν της αγοράς.

Και αυτό είναι ένα από τα κέρδη που αποφέρει ο Ιανουάριος, αφυπνίζοντας, έστω και λίγο, το ενδιαφέρον σε κατηγορίες πέραν της μεγάλης κεφαλαιοποίησης.

Σήμερα-αύριο/τελευταία συνεδρίαση Ιανουαρίου, ολοκληρώνεται με θετικό πρόσημο ο μήνας, όπως είχε συμβεί και στην αρχή του 2018. Θυμίζοντας πως για το ΧΑ ο ΓΔ έκλεινε στις 878,83 μονάδες, με τον ΔΤΡ στις 957,45 και με τον FTSE25 στις 2.236,84 μονάδες. Σημειωτέον πως για τον ΔΤΡ τα υψηλά έτους (2018) διαμορφώθηκαν στα τέλη Απριλίου-αρχές Μαΐου, σε επίπεδα τιμών των 1.000 μονάδων (!).

Είναι προφανές πως το στοίχημα θα κερδηθεί ή χαθεί από το αν ο τραπεζικός κλάδος θα μπορέσει να ανακάμψει, να ανακτήσει μέρος έστω από τις θηριώδεις απώλειες που μετρά μεσομακροπρόθεσμα (ενδεικτικά 58,20% σε διάστημα 52 εβδομάδων), με τους ξένους να παραμένουν από επιφυλακτικοί μέχρι ανήσυχοι (ενδεικτική η τελευταία ανάλυση της Citi), με επίμονες και αυξανόμενες πωλητικές θέσεις και στις 4 μετοχές του κλάδου.

Τεχνικά για τον δείκτη, η χθεσινή ανοδική αντίδραση με υπεραπόδοση των blue chips ενισχύει το ενδεχόμενο που βλέπαμε τη Δευτέρα, δηλαδή για κίνηση του FTSE25 προς τις 1.700 μονάδες. Εάν επιτευχθεί σε κλείσιμο Πέμπτης, τότε όντως θα έχει κερδηθεί ένα πρώτο στοίχημα. Ενα πρώτο μέχρι τα επόμενα πολλά που θα δοθούν από μεθαύριο Παρασκευή, πρώτη συνεδρίαση για έναν Φεβρουάριο «καυτό» όπως προβλέπεται.

Μιχαήλ Γελαντάλις [email protected]

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v