Δείτε εδώ την ειδική έκδοση

ΧΑ: Ηπιες διακυμάνσεις για τον Γενικό Δείκτη

Σταθεροποιητικές τάσεις στο Χρηματιστήριο, με το 5ετες να βρίσκεται στο επίκεντρο. Κέρδη υψηλότερα του 2% καταγράφουν Εθνική και ΑΔΜΗΕ. Με θετικό πρόσημο Πειραιώς, ΟΠΑΠ, Μυτιληναίος. Απώλειες για Τιτάνα, Σαράντη, ΕΛΠΕ. Χαμηλός ο τζίρος.

ΧΑ: Ηπιες διακυμάνσεις για τον Γενικό Δείκτη

Σε πτωτικό έδαφος, μετά τις 12:05, το ΧΑ, με τη διαδικασία του «βιβλίου προσφορών» για το 5ετές ομόλογο σε εξέλιξη. Τα νεότερα από τη διαδικασία είναι ενθαρρυντικά, με τη ζήτηση να ξεπερνά τα 9 δισ., ωστόσο αυτό δεν αποτυπώνεται στο χρηματιστηριακό ταμπλό, ένδειξη πως για την αποκατάσταση της σχέσης εμπιστοσύνης θα πρέπει να διανυθούν... χιλιόμετρα τόσο στο μείζον πρόβλημα των μη εξυπηρετούμενων δανείων/ανοιγμάτων όσο στο θέμα του χρέους.

Ηπια ανοδικές τάσεις στα κύρια ευρωπαϊκά χρηματιστήρια, με τα futures στη Wall Street να παραπέμπουν σε ανοδικό άνοιγμα, από τις 2.645 μονάδες (0,11%), με τα οικονομικά αποτελέσματα των αμερικανικών ομίλων στο επίκεντρο traders και επενδυτών.

Στο ΧΑ, το ενδιαφέρον παραμένει υποτονικό (μόλις 16 εκατ. ευρώ στις 15:20), χαμηλότερο σε σχέση με το αντίστοιχο διάστημα της χθεσινής συνεδρίασης, με ό,τι αυτό μπορεί να σημαίνει για την ενεργότερη συμμετοχή (κυρίως) των ξένων.

Πρακτικά, παρότι η έκδοση του «μικρού 5ετούς» ήταν επιβεβλημένη, τα funds δεν δείχνουν να συγκινούνται ιδιαίτερα, κάτι που αποτυπώνεται κυρίως στην εικόνα του τραπεζικού κλάδου (τόσο στην υποκείμενη αγορά όσο στα παράγωγα), θεωρώντας ότι είχε εκ προοιμίου καλυφθεί. Σε κάθε περίπτωση, το βήμα είναι θετικό προς τη σωστή κατεύθυνση, αλλά όπως εκτιμούν οι ίδιοι οι παράγοντες της αγοράς, θα πρέπει να γίνουν πολλά, πάρα πολλά ακόμη.

Ωστόσο ένα πρώτο δείγμα διαθέσεων των ξένων θα μπορεί να έχει η Αθήνα, όταν τη μεθεπόμενη Παρασκευή ο οίκος Fitch θα αξιολογήσει το ελληνικό outlook. Προσώρας η διάθεσή τους αποτυπώνεται είτε μέσω εκθέσεών τους (μετά τον Moody's ήταν η σειρά της Citi/«ψαλίδισε» τις Εθνική και Πειραιώς) είτε μέσω των αυξανόμενων θέσεων πώλησης, που επιμένουν να λαβαίνουν και στις τέσσερις συστημικές τραπεζικές.

Στις 629,14 μονάδες ο ΓΔ, οριακά 0,14% χαμηλότερα, στις 380,05, με μείον 0,67% ο ΔΤΡ και επίσης με απώλειες ο FTSE25 στις 1.674 μονάδες. Ωστόσο για όσους παρακολουθούν την αγορά και με όρους τεχνικής ανάλυσης, η συντήρηση του ΓΔ πάνω από τις 623 μονάδες διατηρεί ανοιχτό ένα... παράθυρο για τους long και στην προσπάθειά τους να υπερβούν τις 636-639 μονάδες.

Το 36% της αξίας των συναλλαγών πραγματοποιείται στον τραπεζικό κλάδο, με μεγαλύτερο τζίρο στη μετοχή της Alpha Bank, που παραμένει σταθερά υπό την πίεση πωλήσεων ξένων funds. Αντιθέτως ικανοποιητική, πάντα βραχυπρόθεσμα, διαμορφώνεται η εικόνα για Εθνική (στο 0,9645 ευρώ), Eurobank (στο 0,5135 ευρώ).

Υπερισχύουν οι πωλητές στα blue chips και μετοχές-σηματωρούς, με πωλητές στις δύο βαρύτερες μετοχές του χρηματιστηρίου. Λίγο χαμηλότερα, στα 10,85 ευρώ η μετοχή του ΟΤΕ, επίσης με μικρές απώλειες, στα 29,10 ευρώ, η Coca-Cola.

Με αγοραστές στον Μυτιληναίο (στα 8,08 ευρώ), στη Motor Oil (στα 21,70 ευρώ), στον ΟΛΠ (στα 14,76 ευρώ), στη ΔΕΗ (1,351 ευρώ), στον ΑΔΜΗΕ (1,53 ευρώ).

Στις 15:20 η σχέση ανοδικών/πτωτικών στις 41/49, με αρκετές μετοχές από τη μεσαία-χαμηλότερη κατηγορία να υπεραποδίδουν. Κρητών Αρτος, Frigoglass, Πλαστικά Κρήτης, ΕΚΤΕΡ, Centric, Αλουμύλ, Ικτίνος, ΚΛΜ, ΕλβάλΧαλκόρ, Καμπάς, Αστικά Ακίνητα.

Μιχαήλ Γελαντάλις [email protected]

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v