Δείτε εδώ την ειδική έκδοση

ΧΑ: Στα υψηλά ημέρας χωρίς τραπεζική βοήθεια

Στις 635 μονάδες ο Γενικός Δείκτης με αγορές «τελευταίας στιγμής». Περαιτέρω αποκλιμάκωση των αποδόσεων των ελληνικών ομολόγων στη δευτερογενή αγορά μετά το 5ετες. ΟΤΕ, ΟΠΑΠ, ΑΔΜΗΕ, ελπε στους κερδισμένους της ημέρας.

ΧΑ: Στα υψηλά ημέρας χωρίς τραπεζική βοήθεια

Δύο εκτιμήσεις ήλθε να επιβεβαιώσει η δεύτερη συνεδρίαση της χρηματιστηριακής εβδομάδας.

Πρώτον την εμμονή του τζίρου σε ιδιαίτερα χαμηλά επίπεδα και δεύτερον ότι ο Τραπεζικός κλάδος, παραμένει ο “αδύναμος κρίκος” της Εγχώριας Αγοράς.

Και είναι κοινό μυστικό πως σε μία Τραπεζοβαρή Αγορά, όπως είναι το Ελληνικό Χρηματιστήριο, ο πήχης των προσδοκιών θα παραμείνει ιδιαίτερα χαμηλά, όσο συνεχίζεται η αδύναμη εικόνα στο Τραπεζικό ταμπλώ.

Όλα τα παραπάνω, διεξήχθησαν μία μέρα κατά την οποία το Ελληνικό Δημόσιο επιχείρησε έξοδο στις Αγορές, κάτι που είχε θετικό αντίκτυπο στις Αγορές ομολόγων, με την απόδοση του Ελληνικού Κρατικού τίτλου να υποχωρεί, μετά από πολύ καιρό χαμηλότερα από το ψυχολογικό όριο του 4% και να διαμορφώνεται στο 3,94% (-8 μονάδες βάσης).

Πιο συγκεκριμένα και σύμφωνα με πληροφορίες, με επιτόκιο 3,6% και κουπόνι 3,45% έκλεισε το βιβλίο προσφορών για το 5ετες ομόλογο, ενώ το Δημόσιο θα αντλήσει 2,5 δισ. ευρώ. Οι προσφορές, ξεπέρασαν τα 10 δισ. ευρώ και σε αυτά περιλαμβάνονται 540 εκατ. ευρώ που είχαν τοποθετήσει οι Ανάδοχοι.

Οι πρωινές εκτιμήσεις των αναλυτών

“Η έξοδος στις Αγορές συνιστά θετικό καταλύτη, καθώς αναμένεται να προκύψει ευνοϊκή τιμολόγηση της έκδοσης. Ωστόσο, στο διεθνές περιβάλλον, οι εξελίξεις για το ‘Brexit’ και η υποχώρηση των δεικτών στη Wall Street, δεν προϊδεάζουν για αυξημένο αγοραστικό ενδιαφέρον στο Ελληνικό Χρηματιστήριο, με τη μεταβλητότητα να αναμένεται να είναι πάλι υψηλή”, ανέφερε η Κύκλος ΑΧΕΠΕΥ.

“Το επιλεκτικό ενδιαφέρον και κάποιες εναλλαγές στις Αγορές μετά τη χθεσινή υποχώρηση, λόγω κατοχύρωσης κερδών αναμένεται να διατηρήσουν τις τάσεις συσσώρευσης. Όλα τα βλέμματα θα είναι στραμμένα στην έξοδο στις Αγορές, με πενταετές ομόλογο στην τιμολόγηση και στη συμμετοχή των Ξένων Επενδυτών”, σημείωνε η Beta Sec.

“Δεν έχει διαφοροποιηθεί η τεχνική εικόνα του Γενικού Δείκτη, καθώς κρατά τις 630 μονάδες με καλές πιθανότητες να δοκιμάσει και τις 650 μονάδες, αν δεν υπάρξουν και άλλες αρνητικές εκπλήξεις στα εταιρικά αποτελέσματα που ανακοινώνονται αυτές τις μέρες στις ΗΠΑ, όπως έγινες χθες με την Caterpillar. Η ομολογιακή έκδοση που ετοιμάζεται έχει σίγουρα θετικό πρόσημο και αποτελεί μία καλή αρχή, αλλά σημειώνουμε ότι ‘το έξυπνο χρήμα κοιτάζει το δάσος και όχι το δέντρο’. Η αύξηση του κατώτατου μισθού αποτελεί σίγουρα ένα επιπλέον βάρος στις Επιχειρήσεις και επηρεάζει την τελική γραμμή, ενώ είναι αμφίβολο αν θα έχει αντίστοιχο θετικό αντίκτυπο. Για την Jumbo επιβεβαιώνεται η διοίκηση που είχε προβλέψει μια τέτοια επιβάρυνση και η οποία εκτιμάται ότι στο καλό σενάριο της μεγαλύτερης αύξησης του κύκλου εργασιών για την χρήση (συγκριτικά με το guidance) η τελική γραμμή θα παραμείνει σταθερή” τόνιζε η Merit Sec.

“Νευρική η χθεσινή συνεδρίαση, που ξεκίνησε πολλά υποσχόμενη, με τις Τράπεζες δυναμικά ανοδικές και εξελίχθηκε σε αντίθετη κατεύθυνση, αφού ο Τραπεζικός κλάδος, έχασε όλα του τα κέρδη και βγήκε αρνητικός. Ο ΤΙΤΚ, που πιέστηκε λόγω της μη επιτυχημένης δημόσιας προσφοράς, έκανε την υπόλοιπη ζημιά και ο ΓΔ έκλεισε, λίγο πάνω από τα χαμηλά της ημέρας. Απογοητευτική η εικόνα για την ΑΛΦΑ, αναμενόμενη για τον ΤΙΤΚ και οι συναλλαγές, παρά τις διακυμάνσεις, στα συνηθισμένα χαμηλά επίπεδα. Ο ΓΔ με στήριξη στις 621 και αντιστάσεις στις 638 – 651. Ο FTSE25 με στήριξη στις 1668 και αντίσταση στις 1695. Ο ΔΤΡ με στήριξη στις 363 μονάδες και αντίσταση στις 413. Συμπερασματικά: Ο ΓΔ γύρισε λίγο πριν την αντίσταση στις 638. Γεγονός είναι πως η ειδησιογραφία δεν μπόρεσε να δώσει την επιπλέον ώθηση που θα χρειαζόταν, για την έβδομη ανοδική συνεδρίαση στη σειρά. Η έκδοση των 5ετων ομολόγων, αν και θετική είδηση, δέχεται πολλές ερμηνείες, για το πότε θα μπορεί να θεωρηθεί επιτυχημένη και η αβεβαιότητα για το πόσο μεγάλη θα είναι η προεκλογική περίοδος, τελικά μετρίασαν την αισιοδοξία των αγοραστών. Μία διόρθωση έως τις 621 μονάδες, δεν ανησυχεί τεχνικά, ενώ η υπέρβαση των 638 ανοίγει το δρόμο για τις 651. Βασικό πρόβλημα παραμένουν: τράπεζες και όγκος συναλλαγών” σημείωνε στις δικές της εκτιμήσεις η Ελληνοαμερικανική ΑΧΕΠΕΥ.

Πως κινήθηκαν οι τραπεζικές μετοχές

Επιστρέφοντας στα της σημερινής συνεδρίασης και ξεκινώντας από τον Τραπεζικό κλάδο, αξίζει να σημειωθεί ότι ο τίτλος της Alpha Bank έβγαλε την σημερινή συνεδρίαση χωρίς να έλθει σε επαφή με το θετικό πρόσημο.

Όλοι οι υπόλοιποι, Δεικτοβαρείς, Τραπεζικοί τίτλοι, όπως και ο κλαδικός δείκτης των Τραπεζών, “είδαν” και τα δύο πρόσημα κατά την διάρκεια της συνεδρίασης.

Πιο συγκεκριμένα, ο τίτλος της Alpha Bank (-1,60%) κινήθηκε μεταξύ 0,935 (0%) και 0,893 ευρώ (-4,49%), της Εθνικής (+1,04%) μεταξύ 0,984 (+2,50%) και 0,944 ευρώ (-1,67%), της Eurobank (+1,96%) μεταξύ 0,52 (+1,96%) και 0,503 ευρώ (-1,37%) και της Πειραιώς (-0,34%) μεταξύ 0,595 (+2,23%) και 0,5715 ευρώ (-1,80%).

Ο ΔΤΡ κινήθηκε μεταξύ 385,2 (+0,68%) και 373,87 μονάδων (-2,28%), στις 17.00 βρέθηκε στις 379,74 (-0,75%) και μέσω των τελικών δημοπρασιών, ολοκλήρωσε την συνεδρίαση στις 382,9 μονάδες, με ημερήσια κέρδη 0,08%.

Υπενθυμίζεται ότι κλείσιμο χαμηλότερα των 378 μονάδων, ανοίγει “παράθυρο ευκαιρίας” στους “short”, προκειμένου να δημιουργήσουν τις ικανές και αναγκαίες τεχνικές συνθήκες, προκειμένου ο εν λόγω δείκτης να υποχωρήσεις προς τις 373 και 358 μονάδες.

Από εκεί και πέρα για να γίνει αντιληπτή η επιμονή του Τραπεζικού κλάδου να υποαποδίδει και στην καινούργια χρονιά, αξίζει να σημειωθεί ότι από την αρχή του χρόνου και ενώ ο Γενικός Δείκτης καταγράφει κέρδη 3,62%, ο Τραπεζικός δείκτης σημειώνει απώλειες, μετά και το σημερινό κλείσιμο, 12,9%, η μετοχή της Alpha Bank απώλειες 16,36%, της Εθνικής 11,82%, της Eurobank 3,70% και της Πειραιώς απώλειες 30,95%.

Μένοντας στον Τραπεζικό κλάδο και σύμφωνα με το ρεπορτάζ του Χρ. Κίτσιου, “στην τελική ευθεία εισήλθε, χθες, η πρώτη τιτλοποίηση μη εξυπηρετούμενων στεγαστικών δανείων από Εγχώρια Τράπεζα, καθώς υποβλήθηκαν οι μη δεσμευτικές προσφορές για το χαρτοφυλάκιο οφειλόμενου κεφαλαίου 2 δισ. ευρώ, που σκοπεύει να τιτλοποιήσει η Eurobank (project ‘Pillar’). Το χαρτοφυλάκιο περιλαμβάνει περίπου 45.000 μη εξυπηρετούμενα στεγαστικά δάνεια, 31 χιλιάδων Δανειοληπτών, τα οποία έχουν μέσο χρόνο καθυστέρησης 3,6 έτη. Το οφειλόμενο κεφάλαιο ανέρχεται σε περίπου 2 δισ. ευρώ και η συνολική απαίτηση στα 2,5 δισ. ευρώ”.

Από την άλλη και σύμφωνα με το ρεπορτάζ της Αν. Παπαϊωάννου, “Παράθυρο’ έκδοσης ομολόγων συνολικού ύψους από 1,5 έως και 2 δισ. ευρώ, από τις Ελληνικές Τράπεζες, ανοίγει το βήμα εξόδου στις Αγορές που έκανε το Ελληνικό Δημόσιο, κυρίως όμως ο στρατηγικός στόχος του Οργανισμού Διαχείρισης Δημοσίου Χρέους (ΟΔΔΗΧ) να προχωρήσει εντός του επόμενου διμήνου και σε δεύτερη (για το 2019) έκδοση ομολόγου”.

Εν τω μεταξύ, το επιλεκτικό αγοραστικό ενδιαφέρον, ακόμα και για τίτλους χαμηλότερων κεφαλαιοποιήσεων και η μεταβλητότητα, εκτιμάται από τους αναλυτές πως θα διατηρηθούν οδηγώντας την Αγορά και σε άλλες συνεδριάσεις σχετικής συσσώρευσης. Οι Τραπεζικές μετοχές θα παραμείνουν στο επίκεντρο, καθώς οι συνεχιζόμενες πωλήσεις και οι αυξήσεις των “short” θέσεων θα συνεχίσουν να επιβαρύνουν κλίμα και διαθέσεις στο Χ.Α.

Ερχόμενοι στον μη Τραπεζικό 25αρη, υπενθυμίζεται ότι από σήμερα έπαυσε η διαπραγμάτευση και διεγράφησαν από το Χρηματιστήριο Αθηνών οι 4.857.273 ίδιες μετοχές της Grivalia Properties. Από την ίδια ημερομηνία, το σύνολο των μετοχών της εταιρείας που είναι διαπραγματεύσιμες στο Χ.Α. ανέρχεται σε 96.402.727.

Σε πλάγια κίνηση, εδώ και αρκετές συνεδριάσεις, επιδίδεται η μετοχή της ΔΕΗ (+0,75%), καθώς δεν είναι λίγοι οι traders που έχουν συνδέσει την πορεία της μετοχής, με την εξέλιξη της πώλησης των δύο Λιγνιτικών Μονάδων.

Ο τίτλος βρίσκεται σε ημερήσιο “long” με “stop” στα 1,266 ευρώ και με πρώτες αντιστάσεις στα 1,405 και 1,488 ευρώ.

Μετά από τρεις συνεχόμενες πτωτικές συνεδριάσεις, σήμερα έδωσε ανοδική αντίδραση ο τίτλος του ΑΔΜΗΕ (+4,26%), στον απόηχο και των δηλώσεων Μανουσάκη, σύμφωνα με τις οποίες “κατά το 2018, οι δαπάνες για επενδύσεις κινήθηκαν στα επίπεδα των 175 εκατ. ευρώ, ποσό κατά πολύ υψηλότερο από τις επιδόσεις των τελευταίων ετών”.

Η μετοχή είναι σε ημερήσιο “short” με το “stop” οριακά ψηλότερα από το σημερινό κλείσιμο και πιο συγκεκριμένα στα 1,57 ευρώ. Στην ζώνη 1,50 – 1,46 η αποφασιστική στήριξη

Αυξάνονται τα άξια θετικής αναφοράς από τις χαμηλότερες κεφαλαιοποιήσεις και αυτό μόνο σαν θετική ένδειξη – εξέλιξη, μπορεί να σημειωθεί.

Έτσι, 11 συνεχόμενες ανοδικές συνεδριάσεις συμπλήρωσαν τα Πλ. Θράκης (+1,70%), πέντε ανοδικές και μία αμετάβλητη, στις τελευταίες έξι η ΕΛΧΑ (+1,84%) και τέσσερις ανοδικές και μία αμετάβλητη, στις τελευταίες πέντε, η Κρητών Άρτος (+9,62%).

Μπορεί να υποχώρησε από το ενδοσυνεδριακό υψηλό των 1,40 ευρώ (+9,37%), η ΕΚΤΕΡ (+4,69%), όμως ολοκλήρωσε την συνεδρίαση σε νέα πολύμηνα υψηλά και αυτό από μόνο του απαιτεί αυξημένη προσοχή, ενώ η στήλη είχε ειδοποιήσει εγκαίρως ότι ίσως χρειάζεται αυξημένη προσοχή η Frigoglass (+10%), μόλις ολοκληρώσει το “έργο του” ο σημαντικός πωλητής και η μετοχή δώσει ανοδική διαφυγή υψηλότερα των 0,12 ευρώ, μπορεί και να χρειάζεται πιο “στενή παρακολούθηση”.

Τρεις οι συνεχόμενες ανοδικές συνεδριάσεις για AS Company (+0,72%), Σελόντα (+0,93%) και Centric (+2,07%), όπου στον τελευταίο τίτλο άλλαξαν χέρια δεκάδες χιλιάδες κομμάτια στα 0,145 ευρώ.

Δύο οι συνεχόμενες ανοδικές συνεδριάσεις για Τεχν. Ολυμπιακή (+2,67%) και Αλουμύλ (+0,67%), ενώ η Forthnet (-5,21%) έχει να “δει” θετικό κλείσιμο από τις 18/12.

Τεχνικά, ο Γενικός Δείκτης συνεχίζει να έχει ζητούμενο την υπέρβαση, με κλείσιμο, υψηλότερα των 638 μονάδων (ημερήσιο “stop short), ενώ για τον δείκτη υψηλής κεφαλαιοποίησης, αν συνεχίσουν να είναι δραστήριοι οι αγοραστές, η επόμενη, σημαντική, αντίσταση, εντοπίζεται στις 1750 μονάδες.

Τι σχολιάζουν οι αναλυτές της αγοράς

“Η ψήφιση της Συμφωνίας των Πρεσπών από την Ελληνική Βουλή, σε συνέχεια της αντίστοιχης κίνησης στα Σκόπια, δεν οδήγησε σε ουσιαστική διαφοροποίηση του σκηνικού στην Ελληνική Οικονομία. Το πολιτικό σκηνικό παραμένει ρευστό, καθώς ο χρόνος διεξαγωγής των εκλογών παραμένει άγνωστος, με το ενδεχόμενο ενός αιφνιδιασμού (το Μάιο ή και νωρίτερα) να πιθανολογείται” αναφέρει ο Δημήτρης Τζάνας.

Οι διαπραγματεύσεις της Κυβέρνησης με τους Θεσμούς συνεχίζονται, με στόχο την εκπλήρωση των προϋποθέσεων για να αποδοθούν τα κέρδη από τη διακράτηση Ελληνικών ομολόγων, μετά από ένα τουλάχιστον μήνα. Στο μεταξύ, οι μεταρρυθμίσεις καθυστερούν, καθώς το προεκλογικό σκηνικό έχει αναδιατάξει τις προτεραιότητες για την Κυβέρνηση, με την προώθηση επιλογών που κρίνεται ότι ικανοποιούν ευρύτερα Κοινωνικά Στρώματα, όπως η αύξηση του κατώτατου μισθού, που δεν συμβάλλουν όμως στην αναπτυξιακή διαδικασία.

Επιπλέον, η διαδικασία μείωσης των “κόκκινων” δανείων με τους δύο τρόπους που προτείνονται (τιτλοποιήσεις, Φορέας ειδικού σκοπού από την ΤτΕ) καθυστερεί και δεν έχει ακόμη οδηγήσει σε χειροπιαστά αποτελέσματα, με συνέπεια η χρηματιστηριακή συμπεριφορά του κλάδου να προσομοιάζει με ασανσέρ και η υποτιμητική κερδοσκοπία να δικαιώνει όσους συμμετέχουν.

Έτσι, το Χρηματιστήριο συνεχίζει να κινείται με νευρικότητα, με το Γενικό Δείκτη να παραμένει εγκλωβισμένος σε στενά όρια ανάμεσα στις 610 - 650 μονάδες, με τα υποτονικά συναλλακτικά δεδομένα να μην επιτρέπουν να σκεφθούμε διαφορετικά και το επίπεδο των 636 μονάδων να έχει κομβική σημασία σε σχέση με την προσπάθεια ανοδικής κίνησης.

Η Αγορά των ομολόγων παρουσιάζει μια αξιοσημείωτη βελτίωση, λόγω και της εξόδου στις Αγορές με 5ετη τίτλο, ώστε να εξομαλυνθεί η καμπύλη αποδόσεων Ελληνικών τίτλων και να εξοικονομηθούν χρηματοοικονομικά κόστη. Και ενώ οι Δεικτοβαρείς τίτλοι χρησιμοποιούνται, εκ περιτροπής, για να αντισταθμιστούν οι απώλειες από τον σχεδόν μόνιμα κινούμενο σε πτωτική κατεύθυνση Τραπεζικό κλάδο, αξιοσημείωτη είναι η κίνηση αρκετών μετοχών μικρής κεφαλαιοποίησης που διαφοροποιούνται. Πρόκειται για εταιρείες που είτε έχουν ελκυστική αποτίμηση, είτε έχουν ελπιδοφόρα επιχειρηματικά δεδομένα, είτε έχουν άλλους λόγους, με αποτέλεσμα να προκαλούν το ενδιαφέρον “έξυπνου χρήματος”, που επιθυμεί να αναλάβει τους ανάλογους κινδύνους των επιλογών του, καθώς η εμπορευσιμότητα τέτοιων τίτλων είναι συχνά χαμηλή.

Στο διεθνές περιβάλλον, το Βρετανικό Κοινοβούλιο καλείται πάλι να συνομολογήσει με το σχέδιο της Τερέζα Μέι, που θα αποτρέψει το ενδεχόμενο ενός άτακτου “Brexit” στο τέλος Μαρτίου. Στις ΗΠΑ το “shut down” της Δημόσιας διοίκησης έχει ήδη κοστίσει $11 δισ. και ακόμη δεν διαφαίνεται η οδός του συμβιβασμού του Trump με το Κογκρέσο, ενώ οι Σινοαμερικανικές διαπραγματεύσεις δεν οδηγούν ακόμη σε λύση.

Στην Ευρώπη τέλος, ο Μάριο Ντράγκι ζητεί δράσεις από τις Κυβερνήσεις, ενόψει της επιβράδυνσης της Ευρωπαϊκής Οικονομίας και δεν αποκλείει ακόμη και την επάνοδο του “QE”, τις αγορές δηλαδή ομολόγων από την ΕΚΤ.

“Σκηνικό αβεβαιοτήτων επομένως για τις Αγορές, που εντείνει την επιφυλακτικότητα της Επενδυτικής Κοινότητας σε σχέση με την εκδήλωση κινήσεων νέων τοποθετήσεων, με τη στάση αναμονής και διακράτησης μετρητών να προκρίνεται ως επιλογή” σημειώνει ο διευθυντής επενδύσεων της Κύκλος ΑΧΕΠΕΥ.

Οι διεθνείς οικονομικές εξελίξεις

Με μικτά πρόσημα, ολοκλήρωσαν τη σημερινή συνεδρίαση οι μεγάλες Αγορές Ασίας και Ειρηνικού.

Θετικό το κλίμα στην Ευρώπη, μικτές οι διαθέσεις στην Wall Street.

Σημαντικά κέρδη για το Πετρέλαιο, μικρότερα για τον Χρυσό, οριακά χαμηλότερα το Ευρώ.

Οι Αρχές των ΗΠΑ δημοσιοποίησαν σωρεία κατηγοριών τόσο σε βάρος της οικονομικής διευθύντριας της Huawei, η οποία έχει βρεθεί στο επίκεντρο ενός διπλωματικού και δικαστικού μπραντεφέρ, όσο και σε βάρος της ίδιας της εταιρείας - κολοσσού των Τηλεπικοινωνιών και της Τεχνολογίας της Κίνας, δύο υποθέσεις που εγείρουν σοβαρό κίνδυνο αναζωπύρωσης της έντασης ανάμεσα στην Ουάσινγκτον και το Πεκίνο.

“Άδικη και ανήθικη’ χαρακτήρισε Κινέζος Αξιωματούχος τις κατηγορίες της Αμερικανικής Κυβέρνησης κατά της τεχνολογικής εταιρείας Huawei”, σύμφωνα με το Reuters.

Ο Αμερικανός Υπουργός Οικονομικών Στίβεν Μνούτσιν υποστήριξε πως οι εμπορικές συνομιλίες των ΗΠΑ με την Κίνα έχουν σημειώσει πρόοδο, προσθέτοντας ότι αναμένει να γίνουν σημαντικά βήματα προς τα εμπρός εντός της εβδομάδας.

Σε συνέντευξή του στο κανάλι “Fox”, ο κ. Μνούτσιν επισήμανε πως το ζήτημα της Huawei δεν πρέπει να συγχέεται με το ευρύτερο ζήτημα των εμπορικών συνομιλιών με την Κίνα. Ο ίδιος τόνισε ότι όλα παραμένουν στο τραπέζι, όσον αφορά τους δασμούς και το Εμπόριο με την Κίνα. “Ο Ντόναλντ Τραμπ δεν έχει αποφασίσει ακόμα αν θα άρει τους δασμούς κατά της Κίνας”, υπογράμμισε.

“Η Πρωθυπουργός της Βρετανίας Τερέζα Μέι δήλωσε σε βουλευτές του Συντηρητικού κόμματος ότι σκοπεύει να θέσει σε ψηφοφορία τη συμφωνία για το ‘Brexit’ στις 13 Φεβρουαρίου”, μετέδωσε το τηλεοπτικό κανάλι “Sky News”, επικαλούμενο διάφορες πηγές.

“Η Πρωθυπουργός της Βρετανίας Τερέζα Μέι θέλει να ξανανοίξει την συμφωνία του διαζυγίου που συνομολόγησε στο τέλος του Νοεμβρίου με την Ευρωπαϊκή Ένωση”, δήλωσε ο εκπρόσωπός της λίγες ώρες πριν από την έναρξη της συνεδρίασης της Βουλής των Κοινοτήτων.

“Η Ευρωπαϊκή Ένωση δεν θα ξανανοίξει τη συμφωνία του ‘Brexit’ με τη Βρετανία”, δήλωσε διπλωμάτης από Χώρα του Μπλοκ των 28 στο Reuters μετά τη δήλωση της Τερέζα Μέι.

Ο δείκτης μέτρησης μακροχρόνιων πληθωριστικών προσδοκιών στην Ευρωζώνη υποχώρησε στο χαμηλότερο επίπεδο από τα τέλη του 2016, μία επιπλέον ένδειξη ότι τα αδύναμα οικονομικά στοιχεία Παγκοσμίως βαρύνουν στις προοπτικές του πληθωρισμού. Ο δείκτης πληθωριστικών προσδοκιών 5ετιας, που παρακολουθεί στενά η Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα, υποχώρησε στο χαμηλό του 1,5059%.

Οι τιμές των κατοικιών στις Ηνωμένες Πολιτείες συνέχισαν να κινούνται υψηλότερα στις ΗΠΑ τον Νοέμβριο, αλλά η άνοδος ήταν η μικρότερη των τελευταίων τεσσάρων ετών. Όπως μεταδίδει το CNBC, οι τιμές κινήθηκαν ανοδικά κατά 4,7% σε ετήσια ανάγνωση τον Νοέμβριο, σύμφωνα με τον δείκτη “S&P Case-Shiller”. Ο ρυθμός αυτός είναι ο χαμηλότερος από τον Ιανουάριο του 2015. Οι αναλυτές προέβλεπαν ότι οι τιμές θα αυξηθούν κατά 4,9%.

Επιστροφή στο ΧΑ

Με σύσταση "overweight" και τιμή - στόχο στα 5,32 ευρώ επανεκκινεί την κάλυψη της μετοχής της Κρι Κρι η Beta Sec.

“Το τέλος του προγράμματος διάσωσης ελευθέρωσε τα χέρια της Κυβέρνησης ώστε να προχωρήσει σε κάποιες από τις εκλογικές της δεσμεύσεις, μια εκ των οποίων ήταν η αύξηση του κατώτατου μισθού. Τα 650 ευρώ, όπου μπήκε ο πήχης είναι ακόμα σχετικά περιορισμένο επίπεδο (περίπου 50% του ενδιάμεσου μισθού) και γι’ αυτό είναι απίθανο να περιμένουμε μεγάλη ανοδική πίεση στην συνολική αύξηση των αμοιβών. Ωστόσο, με την οικονομική ανάπτυξη υποτονική και μεγάλο παραγωγικό κενό, η αύξηση των μισθών για τους χαμηλής εξειδίκευσης Εργαζόμενους, μπορεί να εμποδίσει σε κάποιο βαθμό τη δημιουργία θέσεων εργασίας”, σχολιάζει η Citi.

Νέες, χαμηλότερες τιμές - στόχους για τις μετοχές της Εθνικής Τράπεζας και της Τράπεζας Πειραιώς δίνει σε έκθεσή της η Citi καθώς ρολάρει το μοντέλο αποτίμησης κατά ένα έτος.

Για την Πειραιώς, η Citi μειώνει τον στόχο στο 0,76 ευρώ ενώ διατηρεί “neutral”, ενώ στα 1,08 ευρώ κατεβάζει την τιμή - στόχο για την Εθνική Τράπεζα, διατηρώντας τη σύσταση “neutral”.

Επιστρέφοντας στο Χ.Α., ο Γενικός Δείκτης κινήθηκε μεταξύ 626,72 (-0,63%) και 633,18 μονάδων (+0,39%), στις 17.00 βρέθηκε στις 633,17 (+0,39%), μέσω των τελικών δημοπρασιών αναπήδησε μέχρι τις 635,55 (+0,77%) και ολοκλήρωσε την συνεδρίαση στις 635,51 μονάδες, με ημερήσια κέρδη 0,76%.

Ο τζίρος στα 32,2 εκατ., από τα οποία τα 1,7 εκατ. αφορούσαν προσυμφωνημένες συναλλαγές (ΓΡΙΒ, ΜΟΗ), ενώ ΑΛΦΑ, ΟΤΕ και ΓΡΙΒ, απέσπασαν το 36% της συνολικής μικτής αξίας συναλλαγών.

Από τις μετοχές της υψηλής κεφαλαιοποίησης, μόνο ο ΟΛΠ δεν ήλθε σε επαφή με το αρνητικό πρόσημο και η ΑΛΦΑ με το θετικό.

Μέσω των τελικών δημοπρασιών, στο χαμηλό ημέρας έκλεισαν ΓΕΚΤΕΡΝΑ και Lamda Development και στο υψηλό οι Eurobank, Motor Oil, Jumbo, Ελ. Πετρέλαια, Μυτιληναίος, ΟΠΑΠ, ΟΤΕ, Σαράντης, Τέρνα Ενεργειακή και Τιτάν.

Ικανοποιητική η τελική εικόνα με 69 ανοδικές μετοχές, έναντι 37 πτωτικών, ενώ 10 τίτλοι ολοκλήρωσαν την συνεδρίαση με κέρδη μεγαλύτερα του 6%.

----ΧΠΑ

Αλλαγή σκηνικού και στην Αγορά Παραγώγων, ενώ η ανοδική αντίδραση συνοδεύτηκε από μικρή αύξηση του όγκου συναλλαγών τόσο στο συμβόλαιο του δείκτη, όσο και στα Σ.Μ.Ε. επί μετοχών (20.902 συμβόλαια).

Στα 3.656 συμβόλαια του δείκτη οι ανοιχτές θέσεις (από 3.534 στην αμέσως προηγούμενη συνεδρίαση) για τον πρώτο μήνα (Φεβρουάριος).

Το συμβόλαιο του δείκτη υψηλής κεφαλαιοποίησης (συνολικά 903, 836 για τον Φεβρουάριο και 67 για τον Μάρτιο, τιμή κλεισίματος για τον πρώτο μήνα 1.688,75) κινήθηκε μεταξύ 1.666 και 1.689 μονάδων.

Δεν υπήρξε αξιοσημείωτος δανεισμός τίτλων, ενώ συνεχίστηκαν οι συναλλαγές στα Σ.Μ.Ε. επί μετοχών με κυριότερες σε Eurobank (3.184), Alpha Bank (7.312), Πειραιώς (2.636), ΔΕΗ (111), Εθνική (4.017), Ελλάκτωρα (1.804), ΑΔΜΗΕ (486), ΟΠΑΠ (155), Viohalco (220), ΟΤΕ (193).

Οι μεγαλύτερες ανοιχτές θέσεις - συμβόλαια (Μέγεθος Συμβολαίου: 100 Μετοχές, Φυσική Παράδοση), για τον πρώτο μήνα (Μάρτιος), στα Σ.Μ.Ε. επί μετοχών σε: Eurobank 57.438, Alpha Bank 30.396, Εθνική 37.271, Πειραιώς 25.649, MIG 50.336, ΑΔΜΗΕ 10.169.

Οι σημαντικότερες καθαρές αρνητικές θέσεις που δημοσιοποιήθηκαν στην Επ. Κεφαλαιαγοράς και ξεπερνούν το 0,5% του συνόλου των μετοχών:

      Position Holder                                Name of Issuer                          NSP         Date

Lansdowne Partners (UK) LLP

PIRAEUS BANK S.A.

2,74%

2018-10-26

Lansdowne Partners (UK) LLP

EUROBANK ERGASIAS S.A.

1,81%

2018-01-18

Lansdowne Partners (UK) LLP

 

PUBLIC POWER CORPORATION SA

 

1,51%

 

2018-10-12

 

 

 

 

 

Oasis Investments II Master Fund LTD

 

FOLLI FOLLIE S.A.

 

0,80%

 

2018-05-17

Lansdowne Partners (UK) LLP

 

ALPHA BANK S.A

0,83%

2018-01-16

Oceanwood Capital Management LTD

EUROBANK ERGASIAS S.A.

1,02%

2019-01-25

NSP: Net Short Position

Οι περισσότερο δανεισμένοι τίτλοι, μόνο από OTC (*), καθώς το Χ.Α., πλέον, στην συγκεντρωτική κατάσταση του ΗΔΤ δεν δημοσιεύει τους δανεισμούς από την ΕΧΑΕ, είναι: Alpha Bank 28.530.958 τεμ., (από 28.160.958 τεμ. στην αμέσως προηγούμενη συνεδρίαση), Πειραιώς 24.313.779 τεμ. (24.313.779), ΔΕΗ 6.507.309 τεμ. (6.533.462), Eurobank 33.309.111 τεμ. (35.009.111), Εθνική 9.879.561 τεμ. (9.879.561), ΟΠΑΠ 1.295.676 τεμ. (1.295.676), Folli Follie Group 1.330.961 τεμ. (1.330.961).

(*) Τα στοιχεία Συναλλαγές Δανεισμού Τίτλων μέσω OTC δηλώνονται από τους χειριστές ΣΑΤ και αφορούν τις ποσότητες που έχουν καταγραφεί στο ΣΑΤ έως και τη προηγούμενη εργάσιμη ημέρα.

Θανάσης Σταυρόπουλος [email protected]

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v