Δείτε εδώ την ειδική έκδοση

XA: Ανοδος προς τις 645 μονάδες

Σταθερά στο πράσινο το Χρηματιστήριο, με τον τζίρο να κυμαίνεται σε χαμηλά επίπεδα. Στο +11% η μετοχή της Πειραιώς. Κέρδη καταγράφουν Apha, Eθνική, Μυτιληναίος. «Βαρίδι» ο τίτλος του ΟΤΕ, που υποχωρεί κατά 2,3%. Πιέσεις σε Φουρλή, Τιτάνα.

XA: Ανοδος προς τις 645 μονάδες

Σε λίγο ως πολύ αναμενόμενο ρυθμό το ΧΑ. Οδηγός ο τραπεζικός κλάδος, ισχυροποιώντας την αντίδραση της Παρασκευής, συμπληρωματικά ακολουθούν τα blue chips και στις χαμηλότερες κατηγορίες... σιγά μην άφηναν την ευκαιρία να πάει χαμένη.

Προς τις 650 μονάδες ο Γενικός Δείκτης, με τον τραπεζικό, υπεραποδίδοντας, να «πιάνει» τις 400 μονάδες, τον FTSE25 στην περιοχή των 1.710-1.715 και με 70 μετοχές να ενισχύονται έναντι 31 που υποχωρούν.

Θα έλεγα, by the book, η μέχρι τώρα εξέλιξη της κίνησης, εάν δεν χρειαζόταν ως ελάχιστο απαιτούμενο η υπέρβαση των 403 μονάδων σε κλείσιμο σήμερα-αύριο, όπως είχαμε «μετρήσει» στο προσυνεδριακό σχόλιό μας.

Με 3,33% ο ΔΤΡ νωρίτερα έφθασε τις 401,61 μονάδες, με εύλογη την επικέντρωση των traders στον τραπεζικό κλάδο, που άλλωστε αποτελούσε το στοίχημα από τα μέσα και μετά της συνεδρίασης της Παρασκευής.

Η Πειραιώς με το μεγαλύτερο ποσοστό αντίδρασης, 12,15% έως το 0,642 ευρώ και αναφέροντας για ακόμη μία φορά πόσο σημαντικό ήταν το ρεπορτάζ του Χρήστου Κίτσιου (από τις 08:03 θυμίζω, για να μην παρεξηγούμεθα...). Καταλυτική η πρόθεση του SSM να μειώσει τις ελάχιστες κεφαλαιακές απαιτήσεις που θα πρέπει να πληροί η Πειραιώς, κίνηση βοηθητική και με τον Χρ. Κίτσιο να δίνει... στο πιάτο την επιλογή της ημέρας.

Ετσι είναι, και τις επιτυχίες πρέπει να τις αναδεικνύουμε. Σχεδόν 1,2 εκατ. ευρώ ο τζίρος στην Πειραιώς, ενδεικτικός όχι μόνο της ενεργού συμμετοχής όσων traders είδαν σωστά αλλά και της παρουσίας ισχυρών χεριών. Το 12άρι της μετοχής έρχεται απολύτως φυσιολογικά, από τη στιγμή που η Φρανκφούρτη αναγνωρίζει την προσπάθεια που έχει γίνει και διευκολύνει να... ανασάνει χρηματιστηριακά.

Στα 3,4 εκατ. η αξία των συναλλαγών στη μετοχή της Alpha Bank, που φάνηκε ότι έχει πωλήσεις στα υψηλά ημέρας, του 0,924 ευρώ, ενώ Eurobank στο 0,5685 και Εθνική στο 1,037 ευρώ συμπληρώνουν την 4άδα.

Με τον ΔΤΡ να υπεραποδίδει, το... ρελαντί για τον FTSE25 και τα blue chips ήταν αναμενόμενο, γι' αυτό και νωρίτερα «ανεβάσαμε» στον «Εκη» σχετική αναφορά μας για τη συνδρομή τους στην προσπάθεια αντίδρασης από τα χαμηλά των 600 μονάδων.

Στον ΟΤΕ για παράδειγμα ήρθε η ώρα, τώρα που αντιδρά ο τραπεζικός κλάδος, να κατοχυρωθεί μέρος των σημαντικών υπεραξιών που κερδήθηκαν το προηγούμενο διάστημα. Κατά 2,64% στα 10,70 υποχωρεί η μετοχή, με την απόδοση στο 12,39% από την αρχή του έτους, δεν τη λες και μικρή.

Συντηρητικές κινήσεις σε Coca Cola, Motor Oil, ΟΠΑΠ, Grivalia, Jumbo, αλλά σε Μυτιληναίο και ΕΛΠΕ οι αγοραστές φθάνουν έως τα 8,54 και 7,87 ευρώ αντίστοιχα.

Στις 70 οι μετοχές με θετικό πρόσημο (στις 15:50) και πέραν της Πειραιώς διψήφια απόδοση γράφουν οι Pasal, ΓΕΔ, Σελόντα, Φιερατέξ, Βογιατζόγλου και ακολουθούν με άνοδο μεγαλύτερη του 3% τίτλοι των Μαθιός, Ιλυδα, Δρομέας, Foodlink, Byte, Ιατρικό, Λεβεντέρης, Εβροφάρμα, Revoil κ.α.

Στα 20,7 εκατ. η αξία των συναλλαγών, χωρίς πακέτα και προσυμφωνημένες πράξεις.

Μιχαήλ Γελαντάλις [email protected]

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v