Δείτε εδώ την ειδική έκδοση

ΧΑ: Οι τράπεζες και τα νέα πονταρίσματα

Ανοδικό το ξεκίνημα για τον ΓΔ, με κέρδη για τις τράπεζες. Συνέχεια στην ανοδική κίνηση «ψάχνουν» οι επενδυτές. Η κίνηση των τραπεζικών μετοχών υψηλότερα και το «ορόσημο» της Παρασκευής. Ποιες μετοχές δίνουν σήμα long.

ΧΑ: Οι τράπεζες και τα νέα πονταρίσματα

Σήμα αντίδρασης έστειλε το ΧΑ την Παρασκευή, αλλά οι τράπεζες παραμένουν το κλειδί για την πορεία της αγοράς.

Σήμερα-αύριο θα φανεί κατά πόσον η προσπάθεια για λύση μίας συσσώρευσης που εγκλωβίζει την αγορά (σε επίπεδο Γενικού Δείκτη) μπορεί να τελεσφορήσει με συνέχιση της κίνησης προς τις 650 μονάδες, με απαραίτητη προϋπόθεση την υπέρβαση των 403 για τον Δείκτη Τραπεζών.

Εγινε πολλή κουβέντα για τον κλάδο (αυτή τη φορά με αφορμή την παρέμβαση Δραγασάκη) από αργά την Πέμπτη μέχρι και χθες Κυριακή, το ενθαρρυντικό όμως ήταν το γεγονός της αντίδρασης, ενδοσυνεδριακά την Παρασκευή, με οδηγό τη Eurobank και δευτερευόντως την Εθνική. Η διαφοροποίηση των τεσσάρων του κλάδου, μεταξύ τους, έχει ξεκινήσει καιρό (με την Πειραιώς να μένει πίσω), από την αρχή του έτους περνά σε Alpha Bank-Eurobank (με τη μεταξύ τους διαφορά χρηματιστηριακής αξίας να περιορίζεται θεαματικά) και το τελευταίο διάστημα να ανακάμπτει κάπως η Εθνική. Είναι προφανές πως ο κάθε όμιλος ακολουθεί τον δικό του δρόμο όσον αφορά στο πώς θα περιορίσει τα «κόκκινα» δάνεια, με αποτέλεσμα ο καθένας να τυγχάνει και διαφορετικής μεταχείρισης από τα funds και τους κάθε λογής επενδυτές.

Για τον ΔΤΡ, ελάχιστη προϋπόθεση για την ανάσχεση της πτωτικής τάσης (σχεδόν 10% σε μηνιαίο Ιανουαρίου) είναι η υπέρβαση των 403, κάτι που θα ενίσχυε το σενάριο της συνέχισης προς τις 439 μονάδες. Εάν και εφόσον το συζητάμε, στην ώρα του.

Για τον FTSE25, ζητούμενο για τους long είναι η κίνηση (και υπέρβαση) των 1.745-1.760 μονάδων, με μερίδα των traders να... βλέπει προς την Παρασκευή, μέρα που ο οίκος Fitch θα βαθμολογήσει το outlook της ελληνικής οικονομίας. Μέρος των traders προεξοφλεί πως ο οίκος θα αναβαθμίσει την προοπτική από ουδέτερη σε θετική, αποτέλεσμα και της επιτυχούς έκδοσης του 5ετούς ομολόγου. Οι πιο παρατηρητικοί σημειώνουν πως είναι από τις σπάνιες φορές που μετά από έκδοση ομολόγου (έστω 5ετούς), η απόδοση (του 10ετούς) συνεχίζει να μειώνεται χαμηλότερα των 400 μονάδων. Μία εξήγηση θέλει ορισμένους traders να... βλέπουν προς την 1η Μαρτίου, τότε που ο Moody's με τη δική του βαθμολόγηση/παρέμβαση θα μπορούσε να κάνει τη διαφορά. Ολα αυτά είναι εκτιμήσεις ανθρώπων της αγοράς, που μένει να επιβεβαιωθούν ή διαψευσθούν, θα τα δούμε όταν έρθει η ώρα, όμως η βραχυπρόθεσμη προσέγγισή μας έχει ως πρώτο ορόσημο την ετυμηγορία του οίκου Fitch.

OTE και Coca Cola κάνουν τη διαφορά στη μεγάλη κεφαλαιοποίηση, για τον ΤΙΤΑΝα μένει να δούμε εάν μπορεί να κάνει την επαναφορά, μετά την αποτυχημένη προσπάθεια... εξόδου προς Βρυξέλλες, με ενδιαφέρον το ότι σχεδόν οι μισοί τίτλοι από τα blue chips είναι σε θέση long (σε διάστημα μηνός). Θα συντηρηθεί το momentum του Ιανουαρίου τον «πονηρό» Φεβρουάριο; Θ εξαρτηθεί και από την πορεία συγκεκριμένων δεικτοβαρών μετοχών.

Το επιπλέον ενθαρρυντικό σε αυτή τη φάση, το γεγονός της μόχλευσης μίας ομάδας εισηγμένων/μετοχών της μεσαίας-χαμηλότερης κατηγορίας, γεγονός που επιβεβαιώνει την επανενεργοποίηση εγχώριων επενδυτικών κύκλων και επαγγελματιών της αγοράς.

Ενδεικτικά, από τις μετοχές του δείκτη, σήμα long για μετοχές των ΟΤΕ, ΟΠΑΠ, Coca Cola, Motor Oil, ΕΛΛΑΚΤΩΡ, Μυτιληναίος, Jumbo, Viohalco, Sarantis, ΓΕΚ ΤΕΡΝΑ.

Μιχαήλ Γελαντάλις [email protected]

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v