Δείτε εδώ την ειδική έκδοση

Αναζητά κατεύθυνση το Χρηματιστήριο

Ηπια κέρδη καταγράφονται στο Χρηματιστήριο, με τον ΓΔ στη ζώνη των 635 μονάδων. Κέρδη καταγράφουν Coca Cola, ΔΕΗ, ΓΕΚ ΤΕΡΝΑ, ΟΠΑΠ, Εθνική. Πιέσεις σε ΟΤΕ, Τιτάνα, Πειραιώς. Ανεβάζει ταχύτητες ο τζίρος.

Αναζητά κατεύθυνση το Χρηματιστήριο

Με θετικά πρόσημα και μικρά κέρδη κινούνται οι περισσότερες από τις Ευρωπαϊκές Αγορές, με τους επενδυτές να προσπαθούν να τιμολογήσουν το μπαράζ των εταιρικών αποτελεσμάτων που ανακοινώνονται.

Επιστροφή των πωλητών, ίσως και από κινήσεις κατοχύρωσης βραχυπρόθεσμων κερδών, σημειώνεται στην Αγορά ομολόγων, με κύριο εκφραστή τα ιταλικά ομόλογα (στο 2,70% η απόδοση του ιταλικού 10ετούς τίτλου, +11 μονάδες βάσης), κίνηση μετά την είδηση για επιστροφή της ιταλικής οικονομίας σε ύφεση και η οποία φέρνει σχετικές πιέσεις και στους ελληνικούς κρατικούς τίτλους (στο 3,88% η απόδοση του ελληνικού 10ετούς, +6 μονάδες βάσης).

Ερχόμενοι στο Χ.Α. και λίγο πριν συμπληρωθούν τα πρώτα 90 λεπτά συναλλαγών, δείχνει να βρίσκεται σε εξέλιξη προσπάθεια αντίδρασης από τα πρωινά χαμηλά, ενώ σχετικά ενισχυμένος δείχνει και ο τζίρος, ο οποίος πλησιάζει τα 12,5 εκατ.

Από την αρχή της συνεδρίασης, ο τζίρος παρουσίασε αυξητικές διαθέσεις, καθώς το πρώτο ημίωρο συμπληρώθηκε με τζίρο 3,7 εκατ. και η πρώτη ώρα συναλλαγών με 6,2 εκατ.

Να σημειωθεί η σχετική αντίδραση του τραπεζικού κλάδου από τα πρωινά χαμηλά, στον απόηχο των χθεσινών δηλώσεων Δραγασάκη. Πιο συγκεκριμένα, «η μείωση των ‘κόκκινων’ δανείων πρέπει να επιδιώκεται και να θεωρείται κοινωνικός στόχος», σημείωσε στις Επιτροπές της Βουλής ο αντιπρόεδρος της κυβέρνησης και υπουργός Οικονομίας Γιάννης Δραγασάκης, προσθέτοντας πως «πρέπει να είμαστε προσεκτικοί, γιατί λάθος κινήσεις μπορεί να οδηγήσουν στο να απαιτηθούν νέα κεφάλαια, τα οποία να κληθούν να τα βάλουν οι φορολογούμενοι».

Αξίζει να σημειωθεί ότι στα πρωινά χαμηλά ο Τραπεζικός δείκτης βρέθηκε να υποχωρεί έως και 2,73%, φλερτάροντας με νέα ιστορικά χαμηλά (!). Από την άλλη, δεν μπορεί να μη σημειωθούν οι σχετικές βοήθειες που δίνουν και σήμερα τα μη τραπεζικά blue chips, καθώς μόνιμα με θετικό πρόσημο κινούνται, μέχρι στιγμής, οι ΓΕΚ ΤΕΡΝΑ (+1,85%), ΕΕΕ (+1,51%) και Μυτιληναίος (+0,85%), ενώ σχετική κινητικότητα σημειώνεται και στον τίτλο της ΔΕΗ (+1,38%).

Ο Γενικός Δείκτης έχει κινηθεί μεταξύ 632,15 (-0,39%) και 637,46 μονάδων (+0,44%), ενώ συνεχίζει να έχει σαν πρώτο ζητούμενο το κλείσιμο υψηλότερα των 638 μονάδων.

Σαφώς υποδεέστερη των προηγούμενων συνεδριάσεων, η εικόνα σε μεσαία και μικρότερη κεφαλαιοποίηση, καθώς οι «δυνάμεις» που δραστηριοποιούνται σε αυτό το κομμάτι του ταμπλό περιμένουν σαφέστερα δείγματα γραφής από τις Δεικτοβαρείς μετοχές, προκειμένου να αναπροσαρμόσουν τις κινήσεις τους, και δεν αποκλείεται αύξηση της κινητικότητας στην εξέλιξη της συνεδρίασης.

Θανάσης Σταυρόπουλος [email protected]

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v