Δείτε εδώ την ειδική έκδοση

XA: Οριακές μεταβολές για τον Γενικό Δείκτη

Υπό το βάρος νέων ρευστοποιήσεων στις μετοχές των τραπεζών, το Χρηματιστήριο υποχωρεί κάτω από τις 635 μονάδες. Μεγαλύτερες πιέσεις στην Alpha, επιμένει ανοδικά η Εθνική. Απώλειες για ΟΠΑΠ, στήριγμα από Coca Cola, ΔΕΗ.

XA: Οριακές μεταβολές για τον Γενικό Δείκτη

Με οριακά θετικό πρόσημο οι δείκτες σε Φρανκφούρτη, futures στη Wall Street, άλλη μία συνεδρίαση με υπαίτιο της «ταλαιπωρίας» τον τραπεζικό κλάδο στην Αθήνα.

Το «γύρισμα» της Alpha Bank, μετά τις 11:30, με τους πωλητές να γίνονται επιθετικότεροι στη διάρκεια της συνεδρίασης, προβλημάτισε -για πολλοστή φορά- τους επαγγελματίες της αγοράς. Από το 0,9265 στο 0,868 (νέο χαμηλό) η μετοχή, υπό το βάρος ρευστοποιήσεων/πιέσεων από ξένα funds, ενώ χωρίς να έχει επιβεβαιωθεί (δεν έχει... ανέβει κάτι σχετικό στο helex.gr) σε χρηματιστηριακά γραφεία γίνεται και πάλι λόγος για αύξηση short θέσεων από επιθετικά χαρτοφυλάκια.

Σε κάθε περίπτωση, η μετοχή έφθασε να χάνει μέχρι 4,45%, με την αποτίμηση να περιορίζεται στο 1,34 δισ.
Με σημαντικές απώλειες και η Πειραιώς, έως το 0,555 (νέο χαμηλό), σε προσπάθεια αντίδρασης Εθνική, στο 0,979 και δευτερευόντως Eurobank με μικρότερες απώλειες (έναντι Αlpha Βank, Πειραιώς) στο 0,529 ευρώ.

Σχετική ανάρτηση για τον κλάδο (στον Εκηβόλο, του Ηλία Ζαχαράκη) στη συνέχεια της συνεδρίασης.

Με αρνητικό πρόσημο και οι FTSE25, FT Mid Cap, με το 27% του αυξημένου σήμερα τζίρου να πραγματοποιείται στον τραπεζικό κλάδο. Στις 14:30 η αξία των συναλλαγών στα 23,5 εκατ. ευρώ (έναντι 30 και... στη χθεσινή συνεδρίαση). Πρακτικά το σημερινό δείχνει αύξηση των πωλήσεων στον κλάδο, με τα 3,5 εκατ. να γίνονται στην Αlpha Βank.

Να σημειωθεί πως μετά τη Φρανκφούρτη, ο Σπύρος Παντελιάς πηγαίνει Νέα Υόρκη για να παρουσιάσει το σχέδιο της Τραπέζης της Ελλάδος για τη μείωση των «κόκκινων» δανείων.

Στην περιοχή των 1.685 μονάδων ο FTSE25, με έμπειρο αναλυτή να εκτιμά πως για να είναι βάσιμο το ενδεχόμενο της κίνησης προς τις 1.721, δεν θα πρέπει να χαθούν οι 1.685 σε κλείσιμο.

Ελεγχόμενη κατοχύρωση θέσεων στη μετοχή του ΟΤΕ, πωλήσεις γίνονται έως τα 10,85, σημείο αναφοράς απ' όπου απορροφάται η προσφορά, θυμίζοντας πως ΟΤΕ και Deutsche Telekom ανακοινώνουν αποτελέσματα στις 21 Φεβρουαρίου. Στα 29,15-29,54 η μετοχή της Coca Cola, με τον όμιλο να ανακοινώνει τα μεγέθη του στις 14 Φεβρουαρίου. 

Με αγοραστές στη Motor Oil έως τα 22,10, με πωλητές στα ΕΛΠΕ έως τα 7,72 ευρώ, με τους ξένους οίκους να βλέπουν μείωση των περιθωρίων διύλισης, κάτι που θα μπορούσε να δικαιολογήσει πωλήσεις. Ο κλάδος είχε ευνοηθεί θεαματικά, από τα υψηλά περιθώρια, το 2018.

Στα 8,32 η μετοχή της Μυτιληναίος, στα 6,10 της Lamda Development, στο 1,33 της ΔΕΗ, στα 6,10 της Lamda Development, στα 2,695 ευρώ της Viohalco κ.α., σε όλες με πλεονέκτημα των αγοραστών.

Στις 40/55 η σχέση ανοδικών/πτωτικών, με μεγαλύτερο ποσοστό ανόδου (πέραν του FTSE25) για Epsilon, Frigoglass, Σελόντα, Profile, Cenergy, Κρητών Αρτος, ΙΑΣΩ, Περσεύς, Εβροφάρμα, Βιοσώλ κ.α.

Να συνεκτιμηθεί πως αύριο ανακοινώνουν αποτελέσματα, μεταξύ άλλων, Exxon Mobil, Chevron στη Νέα Υόρκη και Deutsche Bank στη Φρανκφούρτη.

 

Μιχαήλ Γελαντάλις [email protected]

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v