Δείτε εδώ την ειδική έκδοση

XA: Κινήσεις στη ζώνη των 655 μονάδων

Μικρές απώλειες καταγράφει το Χρηματιστήριο, μετά τα αρχικά κέρδη. Ανοδο της τάξεως του 6% για τη μετοχή της Πειραιώς. Με θετικό πρόσημο Alpha, Coca Cola, ΓΕΚ ΤΕΡΝΑ. Απώλειες για ΟΤΕ, Μυτιληναίο, Viohalco. Χαμηλός ο τζίρος.

XA: Κινήσεις στη ζώνη των 655 μονάδων

Ανοδικά συνεχίζουν τα κύρια ευρωπαϊκά χρηματιστήρια, με οριακές διακυμάνσεις το ΧΑ ισορροπεί πέριξ των 655 μονάδων. Με οδηγό τα οικονομικά αποτελέσματα, κυρίως αυτοκινητοβιομηχανιών, ο DAX ενισχύεται 1,26% στις 11.155 μονάδες, με τα futures του S&P 500 να «ξεκινούν» από υψηλότερα (0,73%) και τις 2.792 μονάδες.

Στο ΧΑ, από τα κύρια χαρακτηριστικά της συνεδρίασης είναι το περιορισμένο ενδιαφέρον, με την πλειονότητα traders και επενδυτών να τηρούν στάση αναμονής, περιμένοντας τα επόμενα βήματα όσον αφορά στο μείζον πρόβλημα των «κόκκινων» δανείων - πλειστηριασμών. Δεύτερη συνεχόμενη συνεδρίαση μεγεθών χαμηλότερων του μέσου ημερήσιου τζίρου (στα 37,56 εκατ.) την προηγούμενη εβδομάδα, αλλά με το μεγαλύτερο μερίδιο να πραγματοποιείται στον τραπεζικό κλάδο.

Το 32% της αξίας συναλλαγών (*) έχει αλλάξει χέρια στις τέσσερις μετοχές του κλάδου, με τον ΔΤΡ στο εύρος των 413,82-422,21 μονάδων και με ισχυρή αντίσταση (όπως αποτυπώνεται στο διάγραμμα) τη ζώνη τιμών πέριξ των 430 μονάδων. Σύμφωνα με τη «μέτρηση», για την υπέρβασή της απαιτείται μεγαλύτερος τζίρος, αναστροφή της τάσης λ.χ. για τη Eurobank, ενώ πειστική διάσπασή της ενισχύει το σενάριο για μία ισχυρή αντίδραση -πάντα στο πλαίσιο ανοδικής διόρθωσης- από τα τελευταία χαμηλά των 370 μονάδων.

To διάγραμμα του τραπεζικού δείκτη

Στα κρυφά μηνύματα της έκθεσης της UBS αναφέρθηκε νωρίτερα ο Γιώργος Α. Σαββάκης, εστιάζοντας κυρίως (στο ζητούμενο...) στο ύψος του κεφαλαιακού αντίκτυπου για τις τράπεζες, λόγω της μεταφοράς των μη εξυπηρετούμενων ανοιγμάτων στο «σχήμα ειδικού σκοπού», που όπως σημείωνε ο Χρήστος Κίτσιος θα αναλάβει την «κάλυψη»/εγγυήσεις ενός μεγάλου μέρους των «κόκκινων».

Στα υπόψη, η εκ νέου υποχώρηση της απόδοσης του 10ετούς κρατικού τίτλου χαμηλότερα του ορίου 4%.
Οριακές οι απώλειες για τον δείκτη της μεγάλης κεφαλαιοποίησης, μεγαλύτερες γι' αυτόν της μεσαίας, ενώ περισσότερες είναι -σταδιακά μετά τις 14:00- οι μετοχές που υποχωρούν έναντι αυτών που ενισχύονται. Στις 41/57, με την Πειραιώς να είναι η μετοχή -του δείκτη- με το μεγαλύτερο ποσοστό θετικής μεταβολής.

Προβάδισμα στα blue chips έχουν εδώ και μία-μιάμιση ώρα οι πωλητές, αλλά με την προσφορά να απορροφάται σε λογικά χαμηλότερα επίπεδα τιμών.

Ωστόσο θα πρέπει να επισημανθούν και συνεκτιμηθούν 2-3 λεπτομέρειες, όπως αυτή που αφορά στο ενδεχόμενο να «κλείσει» χαμηλότερα των 10,50 ευρώ η μετοχή του ΟΤΕ, να υποχωρήσει κάτω από τα 29,75 ευρώ η Coca Cola (που σημειωτέον ξεκίνησε από τα 30,36 ευρώ).

Με αγοραστές μόνο στις μετοχές των Viohalco, ΓΕΚ ΤΕΡΝΑ, Motor Oil, Fourlis και σταθερές οι ΔΕΗ, Coca Cola, Sarantis.

(*) στα 16,4 εκατ. ευρώ ο τζίρος, στις 15:10.

Μιχαήλ Γελαντάλις [email protected]

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v