Δείτε εδώ την ειδική έκδοση

ΧΑ: Κίνηση υψηλότερα με τράπεζες και blue chips

Σταθεροποιείται πάνω από τις 650 μονάδες ο Γενικός Δείκτης, με τους long να δείχνουν τις διαθέσεις τους μετά τις πρώτες συναλλαγές. Υπεραποδίδουν οι τραπεζικές μετοχές, κέρδη και για Coca Cola, ΟΤΕ.

ΧΑ: Κίνηση υψηλότερα με τράπεζες και blue chips

Εκ προοιμίου γνωστό πως η σημερινή συνεδρίαση θα είναι μία «πονηρή» συνεδρίαση για τους traders, με τα φώτα της δημοσιότητος στραμμένα στον τραπεζικό κλάδο. Τόσο εντός όσο και εκτός συνόρων σήμερα γίνεται μία πρώτη -ουσιαστικά- συντονισμένη προσπάθεια όλων των εμπλεκόμενων, προκειμένου να ενεργοποιηθεί η σχετική διαδικασία που προοπτικά θα οδηγήσει στην ενεργητική διαχείριση/μείωση των «κόκκινων» δανείων.

Ακριβώς επειδή το πρόβλημα είναι πολυεπίπεδο, σύνθετο, τελικές αποφάσεις δεν θα πρέπει να περιμένουμε νωρίτερα απ' ό,τι σε τρεις-τέσσερις εβδομάδες, που πρακτικά σημαίνει ότι ο κλάδος θα κυμαίνεται ανάλογα με τις εξελίξεις. Ωστόσο σήμερα θα έχουμε μία πρώτη εικόνα για το τι εννοεί η κυβέρνηση, τι στάση θα τηρήσει η ΕΚΤ, πώς θα υποδεχθούν το σχέδιο της ΤτΕ τα αμερικανικά funds (και αύριο το ΔΝΤ).

Συνεδρίαση που ξεκίνησε μία πρώτη ήπια αποτίμηση της ετυμηγορίας του οίκου Fitch, το βράδυ της Παρασκευής, για να αναλάβουν μετά τα πρώτα 5' οι long παίκτες. Οπως είχε σημειωθεί στο προσυνεδριακό σχόλιο, οι αγοραστές είχαν βραχεία κεφαλή την οποία θα έπρεπε να διασφαλίσουν αρχικά και στη συνέχεια, ανάλογα με τις πρώτες κινήσεις των traders, να επεκτείνουν.

Ετσι, για τον Γενικό Δείκτη από τις αρχικά λίγο χαμηλότερα 646,29 μονάδες η ενεργοποίηση αγορών σε δεικτοβαρή blue chips, με την Coca Cola έως 1,01% υψηλότερα στα 29,99 ευρώ, τον ΟΤΕ έως τα 10,59 ευρώ δημιουργώντας ένα... μαξιλάρι μερικών μονάδων για τους δείκτες. Μετά τα 5' έγιναν κινήσεις από τους long και στον κλάδο-κλειδί, τον τραπεζικό, με αποτέλεσμα ο FTSE25 να κινηθεί από τις 1.700 προς τις 1.720 και ο ΔΤΡ από τις 394 προς τις 406 μονάδες. Σταδιακά την κίνηση (κυρίως) της Coca Cola και (δευτερευόντως) του ΟΤΕ ακολούθησαν τα blue chips στην πλειονότητά τους.

Στα ενθαρρυντικά της αρχής σημειώνουμε την επιβεβαίωση των πρώτων (ημερήσιων) στηρίξεων και για τους 3 βασικούς δείκτες, την άμεση ενεργοποίηση της Coca Cola, την επιστροφή blue chips που είχαν υποαποδώσει το τελευταίο διάστημα (ενδεικτική η περίπτωση της Motor Oil) και η σταθεροποίηση της αγοράς υψηλότερα των 650 μονάδων, μετά τα πρώτα 40' της συνεδρίασης.

Συναλλαγές/τζίρος σε χαμηλά μεγέθη, χαμηλότερα του μέσου όρου της τελευταίας εβδομάδας (37,56 εκατ. ευρώ/συνεδρίαση), με το 46% στον τραπεζικό κλάδο -ενδεικτικό της εστίασης της προσοχής των βραχυπρόθεσμων παικτών-, με μόλις 5 από τις 25 μετοχές του δείκτη με πωλητές. Σε Aegean, Lamda, Μυτιληναίο, ΟΠΑΠ και ΤΙΤΑΝα οι πωλητές, αλλά με φειδωλή προσφορά που δεν ξεπερνά σε εύρος το 0,51%.

Στις 37/24 η σχέση ανοδικών/πτωτικών, στα 3,6 εκατ. (και τον ρυθμό εντολών να επιταχύνεται μετά τις 11:10) ο τζίρος.

 

Μιχαήλ Γελαντάλις [email protected]

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v