Κοντά σε κρίσιμες αντιστάσεις το Χρηματιστήριο

Κίνηση υψηλότερα για το Γενικό Δείκτη στο ξεκίνημα. Σε ισχύ παραμένει το ανοδικό σενάριο, με τους long να διευκολύνονται και από το διεθνές κλίμα. Τα σινιάλα για τους δείκτες, τον τζίρο και τις τράπεζες. «Κλειδί» η αύξηση του τζίρου.

Κοντά σε κρίσιμες αντιστάσεις το Χρηματιστήριο

Σε στάση αναμονής η Wall Street, με το νέο κύκλο εμπορικών διαπραγματεύσεων στο επίκεντρο. Είχαν προηγηθεί εμπορική ώθηση στα ευρωπαϊκά χρηματιστήρια και στο ΧΑ υψηλά διμήνου, με τον τζίρο στο... ναδίρ.

Το εκτός συνόρων κλίμα διευκολύνει τις κινήσεις των long, το εντός φέρνει τον τραπεζικό κλάδο στο κέντρο του ενδιαφέροντος, με τις εξελίξεις να «τρέχουν» σε Αθήνα-Φρανκφούρτη-Βρυξέλλες.

Στις 654,57 ο ΓΔ, με τον ΔΤΡ να αντιδρά 2,65% στις 411,21 και τον FTSE25 στην περιοχή των 1.725,14 μονάδων. Αξία συναλλαγών στα 22,479 εκατ., με το 35% να αλλάζει χέρια στις τράπεζες και ένα 36% σε μετοχές των Motor Oil, Μυτιληναίου, ΟΠΑΠ και Jumbo.

Η τάση, έστω και οριακά, ξανά long σε διάστημα εβδομάδας, με διαφορά στην απόδοση των δεικτών σε μέτρηση μηνός. Θετική για ΓΔ και FTSE25, αρνητική για ΔΤΡ, που σημαίνει ότι ο πολύπαθος κλάδος εξακολουθεί να υποαποδίδει έναντι τόσο της μεγάλης κεφαλαιοποίησης όσο σε σχέση με την αγορά.

Τεχνικά ο ΓΔ συντηρείται για πέμπτη συνεχόμενη συνεδρίαση σε ένα εύρος μόλις 17 μονάδων, πολύ κοντά σε αντιστάσεις που εάν ξεπερασθούν, μπορεί να οδηγήσουν σε αλλαγή τάσης σε διάστημα τριμήνου.

Οι σημαντικές 656 μονάδες στις οποίες αναφερόμασταν χθες (Εκηβόλος) «δοκιμάσθηκαν» μεν, δεν επιβεβαιώθηκαν σε «κλείσιμο» δε, δηλαδή θα περιμένουμε και τη σημερινή συνεδρίαση προκειμένου να έχουμε σαφέστερη εικόνα για το αν η αγορά μπορεί να συνεχίσει προς τις 663 και υψηλότερα ή θα οπισθοχωρήσει λίγο χαμηλότερα των 645 μονάδων.

Σε προηγούμενο σχόλιό μας είχαμε θεωρήσει ως μία από τις απαραίτητες προϋποθέσεις για το πρώτο ενδεχόμενο την αύξηση του τζίρου σε περισσότερα από 40 εκατ. ευρώ, με τον χθεσινό να υπολείπεται αρκετά και έναντι του μέσου όρου της προηγούμενης εβδομάδας.

Συνεχίζεται η διαπραγμάτευση για το νόμο Κατσέλη, χωρίς ελληνικό ενδιαφέρον οι χθεσινές αλλαγές στον MSCI, στο περιθώριο του Eurogroup πιέσεις των δανειστών προς την ελληνική πλευρά για το πρόβλημα των «κόκκινων» δανείων - πλειστηριασμών πρώτης κατοικίας.

Για τον FTSE25, όπως φαίνεται στο διάγραμμα, το ανοδικό σενάριο έχει αρκετές πιθανότητες επιβεβαίωσης, από τη στιγμή που η εναλλαγή θέσεων στα blue chips συνεχίζεται μεθοδικά. Χθες ήταν η σειρά των ΟΠΑΠ, Jumbo και ΕΛΛΑΚΤΩΡ, Viohalco να «δώσουν» κίνηση με αυξημένες συναλλαγές και τζίρο. Σήμερα-Παρασκευή δεν αποκλείεται να ακολουθήσουν Motor Oil, Μυτιληναίος, ΓΕΚ ΤΕΡΝΑ, ΤΙΤΑΝ.

Με τον δείκτη σε πλαγιοανοδικό κανάλι συνεχίστηκε η μόχλευση σε μεσαία και χαμηλότερη κατηγορία, με 61/37 ανοδικές/πτωτικές, με σημαντική άνοδο για Σελόντα, Ανεμος, Intracom, Ελτον, Ελαστρον, Καμπάς, Intrakat, Ελινόιλ, Κανάκης κ.α.

Τεχνικά, όπως σημειώνει ο Μάνος Χατζηδάκης, η τάση συντηρείται ανοδική (επιβεβαίωση σημάτων αγοράς από MACD και ΚΜΟ 30 και 50 ημερών), με την επόμενη αναμέτρηση αγοραστών-πωλητών να γίνεται υψηλότερα των 660, με τη «μάχη» της... χρονιάς να αναμένεται να λάβει χώρα στις 690 μον., επίπεδο όπου η τάση αλλάζει μεσοπρόθεσμα σε ανοδική.

Από τις μετοχές-σηματωρούς ο Μυτιληναίος στις αμέσως επόμενες συνεδριάσεις θα φανεί εάν καταφέρει να παραμείνει υψηλότερα των 8,50-8,70, θα ενισχυθεί το ενδεχόμενο για μία ισχυρή αντίδραση προς διψήφιο αριθμό. Προφανώς για να επιβεβαιωθεί το σενάριο, οι δείκτες και πολλές μετοχές αντίστοιχα θα έχουν ενισχυθεί σε αρκετά υψηλότερα επίπεδα. Ενα ένα όμως, με τον προπομπό Μυτιληναίο να δείχνει ικανός για επαναφορά προς το 10άρικο, προφανώς σε δεύτερη φάση.

Ειδικότερα για τη μετοχή θα «ανεβάσουμε» διάγραμμα/μέτρηση στη διάρκεια της συνεδρίασης.

Μιχαήλ Γελαντάλις [email protected]

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v