Δείτε εδώ την ειδική έκδοση

Συντηρείται η άνοδος στο Χρηματιστήριο

Κέρδη καταγράφει το Χρηματιστήριο, με τον τζίρο να κινείται σε πολύ χαμηλά επίπεδα. Ανοδο υψηλότερη του 3% για τις μετοχές των Alpha Bank και Ελλάκτωρ. Με θετικό πρόσημο Εθνική, ΟΠΑΠ, Viohalco. Απώλειες για ΔΕΗ, Τιτάνα, ΓΕΚ ΤΕΡΝΑ.

Συντηρείται η άνοδος στο Χρηματιστήριο

Συνεχίζεται η άνοδος στις αγορές, από Φρανκφούρτη, Λονδίνο μέχρι Αθήνα, με τα futures στη Wall Street να παραπέμπουν σε θετικό ξεκίνημα.

Ενδεικτικά ο DAX έως τις 11.042 ενδοσυνεδριακά και νωρίτερα στις 10.993 μονάδες (0,80%), o FTSE 100 έως τις 7.149 και νωρίτερα στις 7.109 μονάδες (0,55%), την ώρα που τα futures του S&P 500 «δείχνουν» από 0,29% υψηλότερα και τις 2.713 μονάδες.

Στο ΧΑ, ο χαμηλός τζίρος είναι ενδεικτικός της επιφυλακτικότητας με την οποία συνεχίζουν να παρακολουθούν τις εξελίξεις ξένοι traders και funds, με την προσοχή τους στραμμένη κυρίως στο πώς θα επιλυθεί το μείζον πρόβλημα των μη εξυπηρετούμενων δανείων.

Εύλογα (κυρίως) βραχυπρόθεσμοι παίκτες περιμένουν το αποτέλεσμα των διεργασιών για το τι μέλλει γενέσθαι στο εγχώριο banking, με τις τελευταίες κινήσεις του «ξένου παράγοντα» ενδεικτικές των προθέσεών του. Η μη αναβάθμιση του outlook από τον Fitch, το βράδυ της Παρασκευής, η με αιρέσεις σύσταση «αγοράς» για Alpha Bank και Eurobank, από την UBS, νωρίτερα εκτιμώνται από επαγγελματίες της αγοράς ως προειδοποιητικές βολές, πιέσεις στην Αθήνα να επισπεύσει τις διαδικασίες για τη δημιουργία του σχήματος που θα αναλάβει την «κάλυψη» ενός μεγάλου μέρους από τα NPLs. Τα «κόκκινα» στεγαστικά, περίπου 28 δισ., στο προσκήνιο καθώς αποτελούν αντικείμενο και πολιτικής αντιπαράθεσης, με την ελληνική πλευρά να επιταχύνει τις ενέργειές της. Θυμίζω, σήμερα και αύριο, ο Σπύρος Παντελιάς παρουσιάζει σε Νέα Υόρκη και Ουάσιγκτον το σχέδιο της Τραπέζης της Ελλάδος (είχε προηγηθεί κύκλος ενημέρωσης/επαφών στο Λονδίνο).

To 40% του χαμηλού-μέτριου τζίρου πραγματοποιείται στον τραπεζικό κλάδο, όπου και το κύριο μέρος του trading, με τον ΔΤΡ στις 394-414 μονάδες, νωρίτερα στις 411 με Alpha, Εθνική και Eurobank να έχουν τη μερίδα του λέοντος της αξίας συναλλαγών. Στο 4,21% η εβδομαδιαία απόδοση για τον κλαδικό δείκτη αλλά με απώλειες 6,37% από την αρχή του έτους.

Στην περιοχή των 1.721 ο δείκτης, στις 653 o ΓΔ, με σημαντικό σημείο αναφοράς τις 656 μονάδες. Ενδεχόμενη υπέρβαση του ορίου σήμερα-αύριο θα πρόσθετε άλλη μία ενθαρρυντική ένδειξη στη... φαρέτρα των long, στην προσπάθειά τους να κινηθούν πέραν των 660 μονάδων.

Coca Cola, σε όλη τη διάρκεια της συνεδρίασης, και ΟΤΕ από τις 11:25 σε θετικό έδαφος, με ενδοσυνεδριακή αντίδραση έως τα 30,09 και 10,65 ευρώ αντίστοιχα (υπο)στηρίζουν την προσπάθεια των αγοραστών.

Με πωλητές σε 7 μετοχές του δείκτη, 6 blue chips και 1 τραπεζική, καθώς σε ΓΕΚ ΤΕΡΝΑ, ΔΕΗ, Lamda Development, Μυτιληναίο, Sarantis, ΤΙΤΑΝ και Πειραιώς επικρατούν οι short.

Στις 53/45 η σχέση ανοδικών/πτωτικών, με μεγαλύτερη θετική απόδοση για Σελόντα, Αστικά Ακίνητα, EΛΤΕΧ Ανεμος, Κέκροψ, Ιντρακόμ, Καμπάς, Εβροφάρμα.

Στα μόλις 12,6 εκατ. ευρώ η αξία των συναλλαγών λίγο πριν τις 15:00.

Μιχαήλ Γελαντάλις [email protected]

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v