Δείτε εδώ την ειδική έκδοση

Με χαμηλό τζίρο η… ρελάνς στο Χρηματιστήριο

Στη ζώνη των 650 μονάδων επέστρεψε ο ΓΔ με τον δεύτερο χαμηλότερο τζίρο συναλλαγών της φετινής χρονιάς. Στήριγμα σε Μυτιληναίο, Βιοχάλκο, Eurobank βρήκε η αγορά. Πίεση σε Πειραιώς, Coca Cola. Η εικόνα στην αγορά ομολόγων.

Με χαμηλό τζίρο η… ρελάνς στο Χρηματιστήριο

Αν το βασικό κριτήριο, προκειμένου να χαρακτηριστεί η σημερινή συνεδρίαση ήταν ο τζίρος, με χαρακτηριστική ευκολία θα μπορούσε να υποστηριχθεί ότι η τελευταία συνεδρίαση της εβδομάδας ήταν καθαρά διαδικαστικού χαρακτήρα, με τους ενεργούς traders να τηρούν στάση αναμονής, περιμένοντας τις βραδινές εκτιμήσεις – ανακοινώσεις της Fitch, για την πιστοληπτική αξιολόγηση της Χώρας.

Και αυτό διότι η σημερινή συνεδρίαση επεφύλαξε νεότερη βύθιση του τζίρου, που αποδείχθηκε ο δεύτερος χαμηλότερος για το τρέχον έτος, με τον χαμηλότερο να έχει σημειωθεί στην πρώτη συνεδρίαση του χρόνου (17,5 εκατ.), απόλυτη ένδειξη παρατεταμένης απουσίας των Ξένων χαρτοφυλακίων.

Από την άλλη, δεν μπορεί να επισημανθεί η πολύ χαμηλή προσφορά, από πλευράς πωλητών, ακόμα και στα χαμηλά ημέρας και αυτό διευκόλυνε τις κινήσεις των λίγων αγοραστών, που επεδίωξαν και πέτυχαν την αναστροφή των προσήμων για τους βασικούς δείκτες του Χ.Α. και το κλείσιμό τους με θετικά πρόσημα, σε μία συνεδρίαση που στο πρώτο της μισό χαρακτηρίστηκε από συνεχείς εναλλαγές προσήμων.

Όλα τα παραπάνω διεξήχθησαν εν μέσω επιφυλακτικού κλίματος, τουλάχιστον όσον αφορά την εικόνα των Ευρωπαϊκών Χρηματιστηρίων, μετά την είδηση σύμφωνα με την οποία “ο Αμερικανός Πρόεδρος Ντόναλντ Τραμπ και ο Κινέζος Ομόλογός του Σι Τζινπίνγκ, πολύ δύσκολα θα συναντηθούν πριν από την 1η Μαρτίου, οπότε και λήγει η διορία που έχει δώσει η Ουάσιγκτον στο Πεκίνο για την επίλυση των μεταξύ τους εμπορικών διαφορών”.

Επιφυλακτικά τα μηνύματα και από την Αγορά ομολόγων, για τους Ιταλικούς και Ελληνικούς Κρατικούς τίτλους, με την απόδοση του Ιταλικού 10ετους να διαμορφώνεται στο 2,99% (+5 μονάδες βάσης) και αυτή του Ελληνικού αντίστοιχου τίτλου στο 3,99% (+2 μονάδες βάσης).

Επιστρέφοντας στο Χ.Α., αξίζει υποσημείωσης η αντίδραση των Τραπεζικών μετοχών από τα ενδοσυνεδριακά χαμηλά, αλλά και το επιλεκτικό ενδιαφέρον των λίγων αγοραστών, για αρκετά από τα μη Τραπεζικά blue chips.

Να σημειωθεί ότι αποτέλεσμα όλων των παραπάνω ήταν με αρνητικό πρόσημο να τερματίσουν την συνεδρίαση μόνο οι ΔΕΗ (-0,15%), ΕΕΕ (-1,59%) και Ελλάκτωρ (-0,56%), όμως όλα μπορεί να αλλάξουν προς την μία, ή την άλλη κατεύθυνση, ανάλογα με τις βραδινές ανακοινώσεις της Fitch, που θα δικαιώσει, ή θα απογοητεύσει τους απόλυτα βραχυπρόθεσμους traders.

Προσοχή, καθώς μετά την Fitch αναμένεται ο “χρησμός” από MSCI και δεν μπορούν να αποκλειστούν και νεότερες αρνητικές εκπλήξεις.

Οι πρωινές εκτιμήσεις των αναλυτών

“Εν μέσω της απειλούμενης επιβράδυνσης της οικονομικής μεγέθυνσης στην Παγκόσμια Οικονομία και ιδιαίτερα στην Ευρώπη, οι δείκτες σε όλες τις Αγορές διολισθαίνουν. Η τεχνικά επιβαρυμένη εικόνα του Ελληνικού Χρηματιστηρίου προϊδεάζει για συνέχιση της υποχώρησης του ΓΔ Αργά το βράδυ, ο Οίκος Fitch θα ανακοινώσει την έκθεσή του για την πιστοληπτική ικανότητα της Ελληνικής Οικονομίας” ανέφερε η Κύκλος ΑΧΕΠΕΥ.

“Οι αναθεωρημένες εκτιμήσεις της Κομισιόν δεν άρεσαν στις Ευρωπαϊκές Αγορές και επιβεβαίωσαν την διαφαινόμενη επιβράδυνση στην Ευρωζώνη. Στο επίκεντρο θα βρεθούν σήμερα οι πολιτικές εξελίξεις, αλλά και οι ανακοινώσεις του Οίκου αξιολόγησης Fitch, για τις προοπτικές της Ελληνικής Οικονομίας. Υπενθυμίζουμε ότι ο Οίκος έχει κατατάξει την Χώρα μας σε υψηλότερη βαθμολογία (‘ΒΒ-‘ (σταθερό), τρεις βαθμίδες χαμηλότερα από το ‘investment grade’) σε σύγκριση με τους Οίκους S&P, Moody’s και το σημερινό πόρισμα είναι μάλλον αβέβαιο, με το καλύτερο σενάριο στην παρούσα φάση να είναι η αναβάθμιση του outlook από σταθερό σε θετικό. Ένας από τους βασικούς λόγους είναι ότι δεν έχουμε νεότερα από το μέτωπο των Τραπεζών. Αναμένουμε να συνεχιστεί η συσσώρευση εντός στενού εύρους τιμών. Βασικές τεχνικές στηρίξεις στις 630, 620 μονάδες και πρώτη στις 642 μονάδες” επεσήμαινε η Merit Sec.

“Οι πωλήσεις αναμένεται να συνεχιστούν στη σημερινή συνεδρίαση, ακολουθώντας την τάση των Ευρωπαϊκών Αγορών. Ο χαμηλός όγκος συναλλαγών ίσως περιορίσει την έκταση της διόρθωσης. Σημειώστε πως η Fitch θα δημοσιεύσει το βράδυ την αξιολόγηση της Ελληνικής Οικονομίας (η τρέχουσα είναι ‘BB-‘ με σταθερές προοπτικές)” τόνιζε η Beta Sec.

“Μετά από τέσσερεις ανοδικές, ήταν αναμενόμενη η διόρθωση στο Χ.Α., η οποία μέχρι τα μέσα της συνεδρίασης είχε ήπιο χαρακτήρα. Από τα μέσα και μετά, αυξήθηκαν οι πιέσεις και λόγω Ξένων Αγορών, με την πτώση να επεκτείνετε πέρα από τις Τράπεζες και στο υπόλοιπο ταμπλώ. Ο ΓΔ με στήριξη στις 640 και αντιστάσεις στις 664 – 683. Ο FTSE25, με στήριξη στις 1698 και αντίσταση στις 1750. Ο ΔΤΡ με στήριξη στις 396 μονάδες και αντίσταση στις 430. Συμπερασματικά: Ο ΓΔ, έκλεισε οριακά πάνω από την πρώτη στήριξη, πραγματοποιώντας μια διόρθωση που δεν εξέπληξε κανέναν. Η συνέχεια όμως προβληματίζει, μια που η έντονη πτώση των Ξένων Αγορών και η απουσία θετικών ειδήσεων, δημιουργεί κλίμα ανασφάλειας. Επόμενες στηρίξεις 643 - 633. Προς τα πάνω, παραμένει η σημαντική αντίσταση, στις 664” σημείωνε στις δικές εκτιμήσεις η Ελληνοαμερικανική ΑΧΕΠΕΥ.

Πως κινήθηκαν οι τραπεζικές μετοχές

Επιστρέφοντας στα της σημερινής συνεδρίασης και ξεκινώντας, ως είθισται, από τον Τραπεζικό κλάδο, αξίζει να σημειωθεί ότι τόσο οι Δεικτοβαρείς Τραπεζικές μετοχές, όσο και ο κλαδικός δείκτης των Τραπεζών, άλλαξαν και τα δύο πρόσημα κατά την διάρκεια της συνεδρίασης.

Ο ΔΤΡ κινήθηκε μεταξύ 387,61 (-2,58%) και 405,33 μονάδων (+1,87%), στις 17.00 βρέθηκε στις 402,47 (+1,16%) και μέσω των τελικών δημοπρασιών, ολοκλήρωσε την συνεδρίαση στις 400,58 μονάδες, με ημερήσια κέρδη 0,68%.

Υπενθυμίζεται για τον εν λόγω δείκτη, ότι η παραμονή χαμηλότερα των 401 μονάδων, μόνο υπέρ των εν δυνάμει πωλητών μπορεί να λειτουργήσει.

Για τις επιμέρους μετοχές, η στήλη απευθύνθηκε στο τμήμα ανάλυσης της Fast Finance ΑΕΠΕΥ και πήρες τις ακόλουθες οδηγίες:

Σύμφωνα με τα ημερήσια διαγράμματα, η μετοχή της Alpha Bank (+0,43%) παραμένει “short” με “stop” στα 1,01 ευρώ. Οι αντιστάσεις στα 0,99, 1,04 και 1,16 ευρώ και οι πρώτες στηρίξεις στα 0,90 και 0,84 ευρώ.

Σε ημερήσιο “short” με “stop” στα 0,854 ευρώ και η μετοχή της Πειραιώς (-2,82%). Επόμενη στήριξη στα 0,60 και πρώτη αντίσταση στα 0,736 ευρώ.

Σε ημερήσιο “long” η μετοχή της Εθνικής (-0,28%), με “stop” στα 0,9465 ευρώ. Οι στηρίξεις στα 1,00 και 0,90 ευρώ και οι αντιστάσεις στα 1,10, 1,23 και 1,31 ευρώ.

Σε ημερήσιο “long” και η μετοχή της Eurobank (+2,35%), με “stop” στα 0,468 ευρώ και επόμενη αντίσταση στα 0,62 ευρώ.

Από εκεί και πέρα οι περισσότεροι από τους παράγοντες της Αγοράς συνεχίζουν να δηλώνουν επιφυλακτικοί, επισημαίνοντας την νευρικότητα των Διεθνών Αγορών, την επιμονή του τζίρου στο Χ.Α. σε ιδιαίτερα χαμηλά επίπεδα, αλλά και τις εκτιμήσεις σύμφωνα με τις οποίες δεν μπορούν να αποκλειστούν νέες αρνητικές εκπλήξεις από πλευράς MSCI και την επόμενη αναδιάρθρωση των δεικτών.

Ερχόμενοι στον μη Τραπεζικό 25αρη και σύμφωνα με το ρεπορτάζ του Χρ. Κολώνα, “από χθες αργά το απόγευμα, η Μυτιληναίος, γνωστοποίησε στη ΔΕΗ ότι δεν θα καταθέσει βελτιωμένη οικονομική προσφορά. Αυτό αναφέρουν έγκυρες πληροφορίες από τους κόλπους της ΔΕH και του Υπουργείου Περιβάλλοντος και Ενέργειας”. Κατόπιν τούτων αναμένεται η συνεδρίαση του διοικητικού συμβουλίου της ΔΕH, προκειμένου να αποφασίσει για την τύχη της δεσμευτικής προσφοράς που υπέβαλε προχθές η Μυτιληναίος και αφορούσε τη Μονάδα της Μελίτης, αλλά και συνολικά για την έκβαση του διαγωνισμού πώλησης των Λιγνιτικών Μονάδων σε Μεγαλόπολη και Μελίτη”.

Η είδηση έτυχε θετικής υποδοχής από την Αγορά και αξίζει να σημειωθεί ότι η Μυτιληναίος (+4,63%), ήταν ο μοναδικός τίτλος από το σύνολο του FTSE25, που κινήθηκε μόνιμα με θετικό πρόσημο. Το ημερήσιο “stop long” στα 8,00 ευρώ και η επόμενη αντίσταση στο σημερινό υψηλό των 8,86 ευρώ.

Ο νέος ε.δ. έχει αλλάξει εμφανώς την χρηματιστηριακή συμπεριφορά του ΟΛΠ (+1,96%), με τον τίτλο να έχει να “δει” αρνητικό κλείσιμο από τις 31/1. Το σημερινό κλείσιμο υψηλότερα των 15,40 ευρώ έδωσε και ημερήσιο σήμα τοποθετήσεων, με τις επόμενες αντιστάσεις να εντοπίζονται στα 15,85, 16,50 και 17,70 ευρώ. Οι πρώτες στηρίξεις στα 14,94 και 14,50 ευρώ.

“Κατηφορίζοντας” σε κεφαλαιοποιήσεις, έβδομη συνεχόμενη ανοδική συνεδρίαση για την Profile (+4,62%), έκτη για το Ιατρικό (+4,26%), τρεις οι συνεχόμενες ανοδικές για την Q&R (+1,76%) και δύο για την Τεχν. Ολυμπιακή (+2,74%).

Επιμένει πλαγιοανοδικά η MIG (+1,49%), επέστρεψαν οι αγοραστές σε Σελόντα (+17,06%, με ερωτηματικό την κίνηση υψηλότερα των 0,06 ευρώ), ΕΚΤΕΡ (+2,33%), Ιντρακόμ (+2,52%), ΕΛΧΑ (+2,46%) και Intralot (+7,16%), ενώ ο ΟΛΘ (+0,83%) προσπάθησε να αντιδράσει μετά από τρεις συνεχόμενες πτωτικές συνεδριάσεις.

Χωρίς ουσιαστικές αλλαγές οι τεχνικές ενδείξεις για τους βασικούς δείκτες.

Ο Γενικός Δείκτης, έστω και οριακά, δεν μπόρεσε να επιστρέψει υψηλότερα των 650 μονάδων, ενώ η εικόνα θα επιδεινωθεί σημαντικά αν η πλαγιοκαθοδική κίνηση επεκταθεί χαμηλότερα των 636 μονάδων.

Σε περίπτωση επιστροφής των αγοραστών, οι επόμενες αντιστάσεις στις 656 και 664 μονάδες.

Το ημερήσιο “stop long” στις 609 μονάδες.

Για τον δείκτη υψηλής κεφαλαιοποίησης, η παραμονή χαμηλότερα των 1720 μονάδων, “κούρεψε” τις προσδοκίες των αγοραστών για κάτι σημαντικά καλύτερο και για κίνηση προς τις 1750 μονάδες.

Τελευταίο “οχυρό” των “buyers” οι 1650 μονάδες.

Το ημερήσιο “stop long” στις 1627 μονάδες.

Από εκεί και πέρα, η σημερινή συνεδρίαση ήταν η τελευταία της χρηματιστηριακής εβδομάδας, που αποδείχθηκε τρίτη συνεχόμενη ανοδική για τον Γενικό Δείκτη, με εβδομαδιαία κέρδη 1,31%. Στο ίδιο διάστημα, ο κλαδικός δείκτης των Τραπεζών σημείωσε κέρδη 4,06%.

Να σημειωθεί ότι σύμφωνα με στοιχεία της Beta Sec., τρεις συνεχόμενες ανοδικές εβδομάδες, ο Γενικός Δείκτης είχε να “δει” από τον Απρίλιο του 2018.

Από την αρχή του χρόνου, ο Γενικός Δείκτη καταγράφει κέρδη 5,96% και ο Τραπεζικός δείκτης απώλειες 8,88%.

Τι σχολιάζουν οι αναλυτές της αγοράς

-Κώστας Φέγγος

“Ο Δείκτης διέσπασε ανοδικά τον σχηματισμό διαμαντιού που είχε δημιουργήσει από πέρυσι τον Μάιο και τώρα δίνει στόχο προς τις 700 μονάδες, ή και προς σημαντικά υψηλότερα επίπεδα. Το σημαντικό είναι πως θεωρητικά ο συγκεκριμένος σχηματισμός σηματοδοτεί τον πάτο της Αγοράς σε μακροχρόνια βάση” εκτιμά ο Κώστας Φέγγος.

Μέχρι εδώ καλά.

Όμως υπάρχουν δύο προβλήματα.

Πρώτον, η διάσπαση έπρεπε να συνοδευτεί με αυξημένο τζίρο. Το γεγονός της καθήλωσης του τζίρου σε χαμηλά επίπεδα, σηματοδοτεί την έλλειψη Επενδυτών που να παρακολουθούν την Αγορά και να προσπαθούν να εκμεταλλευτούν τα τεχνικά σήματα.

Δεύτερον, η τεχνική ανάλυση παραβλέπει τα θεμελιώδη στοιχεία της Οικονομίας και των εταιρειών, με αποτέλεσμα τα σήματά της να βασίζονται μόνο στην εμπειρία των προηγουμένων περιόδων.

Και σήμερα στην Ελλάδα, τα θεμελιώδη είναι εξαιρετικά επισφαλή.

Η Χώρα βρίσκεται σε μια μακρά προεκλογική περίοδο, με σημάδια διχασμού που είχαμε να δούμε από τη δεκαετία του ’80, με μια ασταθή Κυβέρνηση και σε μια οικονομική κατάσταση που δεν διαφέρει πολύ από την κατάσταση που μας οδήγησε στη χρεωκοπία.

Η επίλυση των “κόκκινων” δανείων, οι Αποκρατικοποιήσεις και ο Αναπτυξιακός Νόμος, ακόμη δεν έχει αποφασιστεί πως θα αντιμετωπιστούν.

Φαίνεται ότι μέχρι τις Ευρωεκλογές, οι Δανειστές δεν πρόκειται να πιέσουν την Κυβέρνηση. Όμως μετά τις Ευρωεκλογές τα πράγματα μπορεί να δυσκολέψουν. Δεν είναι άλλωστε χωρίς βάση οι προειδοποιήσεις του κ. Δραγασάκη, προς την ίδια του την Κυβέρνηση.

Αν φυσικά μέχρι τότε γίνουν και οι Εθνικές εκλογές, τα πράγματα διαφοροποιούνται σημαντικά. Μια Κυβέρνηση με νωπή λαϊκή εντολή, έχει αυξημένη μεταρρυθμιστική δύναμη. Σε κάθε περίπτωση, ανανεώνει τις δικαιολογίες που έχει στη διάθεσή της, με βασικότερες να είναι ότι “φταίνε οι προηγούμενοι”, ή “φταίνε κάποια στελέχη που αντικαταστάθηκαν”.

Πίσω στο Χρηματιστήριο, πολλές μη Τραπεζικές μετοχές βρίσκονται, τεχνικά, σε ανοδική πορεία, ενώ και ο Δείκτης, με εξαίρεση τον τζίρο, δίνει θετικά σημάδια.

Τις αμέσως επόμενες ημέρες, περιμένουμε εκτιμήσεις Ξένων Οίκων για την Ελληνική Οικονομία.

Η κατάσταση παραμένει επισφαλής, αλλά πολλές φορές τα τεχνικά σήματα της Αγοράς ερμηνεύουν το κλίμα που επικρατεί και αυτό είναι πως οι τιμές των μετοχών στην Ελλάδα είναι φθηνές (χωρίς αυτό να σημαίνει ότι δεν μπορούν να γίνουν φθηνότερες).

“Η διακράτηση των 637 μονάδων του Γενικού Δείκτη, παραμένει σημαντική για όσους θέλουν την Αγορά να ανέβει”, επισημαίνει ο πρόεδρος της Versal ΑΕΠΕΥ.

-Απόστολος Μάνθος

“Δύσβατη για το Γενικό Δείκτη του Ελληνικού Χρηματιστηρίου, αποδείχθηκε για ακόμα μία φορά η περιοχή αντίστασης των 660 μονάδων, αναγκάζοντάς τον σε ένα καθοδικό πισωγύρισμα προς το πρώτο βραχυχρόνιο επίπεδο στήριξης των 638 με 633 μονάδων” αναφέρει ο Απόστολος Μάνθος.

Πιθανή διατήρηση δίχως τμήση των 633 μονάδων, θα μπορούσε να θέσει τις βάσεις για άλλη μια ανοδική προσπάθεια προς τη ζώνη διαγραμματικού ελέγχου των 654 με 660 μονάδων. Όμως ένα επιβεβαιωμένο καθοδικό πέρασμα από τις 630 μονάδες, θα ανοίξει και πάλι το κατηφορικό δρόμο για τις 618 με 610 μονάδες.

Η αδυναμία του δείκτη της υψηλής κεφαλαιοποίησης να περάσει πάνω από το επίπεδο αντίστασης των 1750 μονάδων, όπου είχε αποτυπωθεί και η τοπική κορυφή του περασμένου Δεκεμβρίου τον οδήγησε σε ένα “pullback” προς την γνωστή ζώνη αντιπαράθεσης των 1710 με 1700 μονάδων. Το σημείο εκείνο το οποίο θα μπορούσε με τη διάσπασή του να επιτείνει τη πτωτική πορεία του δείκτη είναι εκείνο των 1680 μονάδων, καθώς αποτελεί τη κάτω πλευρά του ανοδικού καναλιού, που διέπει τον FTSE25 από τα τέλη του περασμένου έτους, όταν και λάμβανε τιμές πλησίον των 1570 μονάδων. Όσο ο δείκτης διατηρείται μέσα στο βραχυχρόνιο κανάλι τάση, θα επαναπροωθηθεί προς τη σημαίνουσα αντίσταση των 1750 μονάδων.

Τέλος ο Τραπεζικός δείκτης με μια απρόσμενη ανοδική κίνηση “ξεκόλλησε” από το πάτο των 360 μονάδων, σπρώχνοντας βίαια αλλά δίχως το ποθητό αποτέλεσμα διαφυγής προς τη καθοδική γραμμή τάσης “R”, στις 420 με 427 μονάδες. Από εκεί και έπειτα η αδυναμία διαπερατότητας τον έφερε στο διαγραμματικό κατώφλι των 400 με 390 μονάδων.

“Ως θετική εξέλιξη θα χαρακτηριζόταν ένα ‘πάτημα’ του Τραπεζικού δείκτη πάνω στις 400 μονάδες, που θα συνοδευόταν με ανοδική κίνηση προς τις 420 μονάδες” εκτιμά ο υπεύθυνος τμήματος ανάλυσης και επενδυτικής στρατηγικής της AENAON MARKETS.

-Μάνος Χατζηδάκης

“Από τον Απρίλιο του 2018 είχε να δει η Ελληνική Αγορά τρεις γεμάτες εβδομάδες ανόδου” επισημαίνει ο Μάνος Χατζηδάκης.

Εύκολα, ή δύσκολα ο Γενικός Δείκτης κατάφερε να κρατήσει τα κεκτημένα της προηγούμενης εβδομάδας, εν μέσω πιέσεων στο διεθνές περιβάλλον, με τον Τραπεζικό κλάδο να απορροφά τους πωλητές σε δύο χρόνους.

Η ειδησεογραφία αν και δεν προσέφερε κάποιο γεγονός ισχυρού ειδικού βάρους, κινήθηκε στην λογική της αναμονής με το βλέμμα να εστιάζεται στην αποψινή πιστοληπτική αξιολόγηση της Fitch.

Τo ευχάριστο για την Αγορά δεν είναι τόσο η άνοδος η οποία βοηθάει στην αύξηση των κεφαλαιοποιήσεων, όσο η αύξηση των συναλλαγών οι οποίες έδειξαν να απομακρύνονται από τα επίπεδα των 30 εκατ. ευρώ.

Ο Ιανουάριος, εκτός από την κερδοφόρα επίδοση σε επίπεδο Δείκτη, έφερε και κάποιες μικρές εισροές (20 εκατ. ευρώ ) από τους Ξένους Επενδυτές, μετά από επτά μήνες εκροών συνολικής αξίας 285 εκατ. ευρώ.

Βέβαια είναι σχετικά νωρίς για να υποστηριχθεί ότι έχει επέλθει ολική επαναφορά, καθώς ακόμα τα ανοιχτά μέτωπα παραμένουν ενεργά (NPLs, Αποκρατικοποιήσεις, χρόνος εκλογών, κλπ), ωστόσο η Αγορά φαίνεται διατεθειμένη να πιστέψει σε αίσια έκβαση των εγχειρημάτων που καθορίζουν την πορεία της.

Το μικρό, αρχικά, επιλεκτικό αγοραστικό ενδιαφέρον έχει αποκτήσει νέους συμμάχους, οι οποίοι έχουν ζωηρέψει το ταμπλώ, ίσως όχι στο βαθμό που μπορεί να υποστηρίζει την συνεδρίαση στο σύνολό της, αλλά σίγουρα δημιουργώντας θετικές εντυπώσεις στο τέλος της ημέρας. Με εξαίρεση την συνεδρίαση της Πέμπτης, η οποία φυσιολογικά διόρθωσε μετά από τα συσσωρεμένα κέρδη 4 ημερών, οι αγοραστές έχουν το πάνω χέρι αναλαμβάνοντας δράση σε κομβικά σημεία της συνεδρίασης, υπερασπίζοντας τις θέσεις τους και κυρίως απογοητεύοντας χαρτοφυλάκια που κινούνται υποτιμητικά, ή προσδοκώντας καλύτερα σημεία επανεισόδου στην Αγορά.

Το στοιχείο αυτό είναι βασικό για την εδραίωση μιας ανοδικής τάσης και αν μη τι άλλο ένας “ευχάριστος αιφνιδιασμός”, δεδομένης της συναλλακτικής ένδειας που διαπιστώθηκε στο ξεκίνημα της φετινής χρονιάς.

Τεχνικά ο Γενικός Δείκτης συνέχισε την ανοδική του πορεία σε νέα φετινά υψηλά, δικαιώνοντας τα σήματα αγορών από MACD και τους κινητούς μέσους των 30 και 50 ημερών.

Οι ταλαντωτές έχουν αποφορτιστεί ανανεώνοντας το ανοδικό περιθώριο. Η επόμενη αναμέτρηση θα γίνει στις 660 μονάδες και εφόσον υπάρξει νίκη των αγοραστών, η μάχη της χρονιάς αναμένεται να λάβει χώρα στις 690 μονάδες, επίπεδο στο οποίο αλλάζει η μακροχρόνια τάση σε ανοδική.

Η διάσπαση του κινητού μέσου των 200 ημερών είναι το επόμενο μεγάλο “στοίχημα” για το Γενικό Δείκτη, μια εξέλιξη που θα βάλει σε τροχιά ανοδικού περιθωρίου τουλάχιστον 100 μονάδων, σε μια κίνηση που από τον Ιανουάριο έως τώρα δεν είχε ισχυρές δόσεις συναλλακτικού ενδιαφέροντος και ο βηματισμός των δεικτών ήταν σε περιορισμένο ενδοσυνεδριακό εύρος.

Με θετικές ενδείξεις ξεκινάει και η επόμενη εβδομάδα, μένει να φανεί τι δυνάμεις θα εμφανιστούν στην πρώτη σοβαρή διόρθωση της Αγοράς, ώστε να κριθεί η βιωσιμότητα του φετινού ράλι.

Με ένα Eurogroup χωρίς Ελληνικό ενδιαφέρον ξεκινάει η επόμενη εβδομάδα, η όποια ωστόσο το βράδυ της Δευτέρας προς Τρίτη θα έχει την τριμηνιαία αναθεώρηση των δεικτών του MSCI.

Μετά την είσοδο της Motor Oil στην τριμηνιαία αναθεώρηση του Αυγούστου του 2018, κάθε πρόβλεψη διαγραφής, ή προσθήκης είναι μάλλον παρακινδυνευμένη, καθώς οι αλλαγές στις συμμετέχουσες εταιρείες είθισται να γίνονται στις εξαμηνιαίες αλλαγές.

Όπως και να έχει, η αναδιάρθρωση θα δώσει ένα καλό λόγο να ανέβουν συναλλακτικά οι στροφές και να κρατηθεί το ενδιαφέρον μέχρι την ημερομηνία της αναδιάρθρωσης ήτοι την Πέμπτη 28 Φεβρουαρίου.

Από πλευράς αποτελεσμάτων η Coca Cola το πρωί της 14ης Φεβρουαρίου ανακοινώνει τα οικονομικά αποτελέσματα της χρήσης.

“Την ερχόμενη Παρασκευή αναμένεται με πολύ ενδιαφέρον η έκτακτη γ.σ. της Creta Farm, ενώ την ίδια ημέρα κλείνουν οι σειρές Παραγώγων επί δεικτών για το μήνα Φεβρουάριο” σημειώνει ο υπεύθυνος του τμήματος ανάλυσης της Beta Sec.

Οι διεθνείς οικονομικές εξελίξεις

Επικράτηση των πωλητών, δείχνει η τελική εικόνα για τις μεγάλες Αγορές Ασίας και Ειρηνικού.

Οι Αγορές σε Κίνα και Ταιβάν παρέμειναν και σήμερα κλειστές.

Αρνητικά τα πρόσημα στην Ευρώπη, αλλά και στο ξεκίνημα της συνεδρίασης στην Wall Street.

Μικρά κέρδη για Πετρέλαιο και Χρυσό, οριακές απώλειες για το Ευρώ.

“H επιβράδυνση της Οικονομίας της Ευρωζώνης μπορεί να είναι πιο βαθιά και πιο παρατεταμένη από ότι προβλεπόταν προηγουμένως”, προειδοποίησε το μέλος του Διοικητικού Συμβουλίου της Ευρωπαϊκής Κεντρικής Τράπεζας, Μπενουά Κερέ. Ο ίδιος τόνισε, ωστόσο, πως “δεν είναι ξεκάθαρο αν η Νομισματική Ένωση έχει εισέλθει σε μια μακροχρόνια περίοδο οικονομικής κάμψης”.

Το εμπορικό πλεόνασμα της Γερμανίας διευρύνθηκε τον Δεκέμβριο. Οι εποχικά προσαρμοσμένες εξαγωγές αυξήθηκαν 1,5% σε μηνιαία βάση, καταγράφοντας άνοδο από την πτώση 0,4% του προηγούμενου μήνα, ξεπερνώντας τις προβλέψεις για άνοδο κατά 0,2%. Οι εισαγωγές ενισχύθηκαν 1,2%, σε σύγκριση με την πτώση κατά 1,6% του προηγούμενου μήνα.

Το εμπορικό πλεόνασμα διευρύνθηκε, φτάνοντας στα 19,4 δισ. ευρώ, από 18,4 δισ. έναν μήνα νωρίτερα.

“Ο όγκος των Γερμανικών διεθνών εμπορευματικών συναλλαγών κατέγραψε νέο ρεκόρ το 2018”, ανέφερε η Στατιστική Υπηρεσία της Χώρας.

Οι Γερμανικές εξαγωγές άγγιξαν το 1,3 τρισ. ευρώ και οι εισαγωγές το 1,1 τρισ. ευρώ, καταρρίπτοντας το προηγούμενο ρεκόρ του 2017.

Ανοδικά κινήθηκε η βιομηχανική παραγωγή της Γαλλίας τον Δεκέμβριο. Με αύξηση κατά 0,8% σε σύγκριση με τον Νοέμβριο, ξεπέρασε ελαφρώς τις προβλέψεις, που ανέμεναν θετική κίνηση κατά 0,6%.

Η παραγωγή στον Μεταποιητικό τομέα κινήθηκε ακόμη καλύτερα, με άνοδο κατά 1%.

H βιομηχανική παραγωγή στην Ιταλία υποχώρησε τον Δεκέμβριο. Ο εποχικά προσαρμοσμένος δείκτης σημείωσε αρνητική κίνηση κατά 0,8%, καταγράφοντας την τέταρτη συνεχόμενη μηνιαία πτώση. Σε αντίθεση, οι οικονομολόγοι που συμμετείχαν σε έρευνα του Reuters, ανέμεναν άνοδο κατά 0,4%.

Τέσσερις Χώρες της Ευρωζώνης αναμένεται να εκδώσουν ομόλογα μέσω δημοπρασιών την επόμενη εβδομάδα.

Την Τρίτη, η Ολλανδία θα διαθέσει 10ετες ομόλογο λήξης Φεβρουαρίου 2029 με στόχο την άντληση ποσού ύψους 4 - 6 δισ. ευρώ.

Την Τετάρτη η Γερμανία θα διαθέσει ομόλογο λήξης 2046 για ποσό 1,5 δισ. ευρώ.

Επίσης την Τετάρτη, η Πορτογαλία αναμένεται να προχωρήσει σε δημοπρασία ομολόγου, με αναλυτές της Commerzbank να εκτιμούν ότι το ύψος θα είναι της τάξης των 1,3 δισ. ευρώ με λήξη τον Απρίλιο του 2034.

Την Πέμπτη, η Ιρλανδία θα προχωρήσει σε έκδοση ομολόγου. Το γενικό λογιστήριο της Χώρας δεν έχει ανακοινώσει ακόμα το ύψος, ή τη διάρκεια της έκδοσης.

Νέο επίπεδο ρεκόρ, υπερβαίνοντας τα $11 τρισ. αναμένεται να καταγράψει το 2019 ο ακαθάριστος δανεισμός των Κρατών Μελών του ΟΟΣΑ.

Στο συμπέρασμα αυτό καταλήγει ειδική μελέτη του Οργανισμού σημειώνοντας πως παρ’ ότι οι ανάγκες χρηματοδότησης των Κυβερνήσεων μετά την οικονομική κρίση αυξήθηκαν στις περισσότερες Χώρες του ΟΟΣΑ, η πρόσφατη περαιτέρω αύξηση περιορίζεται σε λίγες Χώρες, ιδιαίτερα στις Ηνωμένες Πολιτείες.

Επιστροφή στο ΧΑ

Επιστρέφοντας στα δικά μας και σύμφωνα με νεότερο ρεπορτάζ του Χρ. Κολώνα, “ομόφωνα άγονο, σύμφωνα με πληροφορίες, κήρυξε πριν από λίγο το διοικητικό συμβούλιο της ΔΕΗ τον διαγωνισμό για την πώληση των Λιγνιτικών Μονάδων της Μεγαλόπολης και της Μελίτης. Η συνεδρίαση του διοικητικού συμβουλίου ολοκληρώθηκε λίγο πριν τις έξι το απόγευμα και θα ακολουθήσει επίσημη ανακοίνωση της εταιρείας”.

Από εκεί και πέρα, ο Γενικός Δείκτης κινήθηκε μεταξύ 642,22 μ(-0,46%) και 653,10 μονάδων (+1,23%), στις 17.00 βρέθηκε στις 650,74 (+0,86%) και μέσω των τελικών δημοπρασιών, ολοκλήρωσε την συνεδρίαση στις 649,87 μονάδες, με ημερήσια κέρδη 0,73%.

Ο τζίρος στα 22,8 εκατ., από τα οποία τα 2,3 εκατ. αφορούσαν προσυμφωνημένες συναλλαγές (ΑΛΦΑ, ΜΥΤΙΛ, ΤΕΝΕΡΓ, ΕΤΕ), ενώ ΑΛΦΑ και ΜΥΤΙΛ απέσπασαν το 29% της συνολικής μικτής αξίας συναλλαγών.

Από τις μετοχές της υψηλής κεφαλαιοποίησης, δεν ήλθαν σε επαφή με το αρνητικό πρόσημο οι Αεροπορία Αιγαίου, ΕΧΑΕ, Μυτιληναίος και Fourlis.

Μέσω των τελικών δημοπρασιών, στο υψηλό ημέρας έκλεισαν οι Lamda Develolment, Fourlis και ΟΠΑΠ.

Ικανοποιητική η τελική εικόνα με 81 ανοδικές μετοχές, έναντι 29 πτωτικών, ενώ 10 τίτλοι ολοκλήρωσαν την συνεδρίαση με κέρδη μεγαλύτερα του 4%.

---ΧΠΑ

Συνεδρίαση σημαντικής μεταβλητότητας και θετικού τελικού προσήμου και στην Αγορά Παραγώγων, ενώ αύξηση παρουσίασαν οι συναλλαγές στο συμβόλαιο του δείκτη και αισθητή μείωση στα Σ.Μ.Ε. επί μετοχών (27.408 συμβόλαια).

Στα 3.227 συμβόλαια του δείκτη οι ανοιχτές θέσεις (από 3.402 στην αμέσως προηγούμενη συνεδρίαση) για τον πρώτο μήνα (Φεβρουάριος).

Το συμβόλαιο του δείκτη υψηλής κεφαλαιοποίησης (συνολικά 1.605, 1.405 για τον Φεβρουάριο και 200 για τον Μάρτιο, τιμή κλεισίματος για τον πρώτο μήνα 1.704,25) κινήθηκε μεταξύ 1.693 και 1.720 μονάδων.

Ελάχιστος ο αξιοσημείωτος δανεισμός τίτλων (9.000 Πειραιώς), ενώ συνεχίστηκαν οι συναλλαγές στα Σ.Μ.Ε. επί μετοχών με κυριότερες σε Eurobank (5.832), Alpha Bank (7.893), Πειραιώς (5.686), ΔΕΗ (627), Εθνική (3.232), Ελλάκτωρα (639), Jumbo (141), Μυτιληναίο (806), ΟΤΕ (213), Intralot (749), MIG (484), ΟΠΑΠ (104), ΕΕΕ (118), Viohalco (277), Τέρνα Ενεργειακή (117).

Οι μεγαλύτερες ανοιχτές θέσεις - συμβόλαια (Μέγεθος Συμβολαίου: 100 Μετοχές, Φυσική Παράδοση), για τον πρώτο μήνα (Μάρτιος), στα Σ.Μ.Ε. επί μετοχών σε: Eurobank 62.451, Alpha Bank 36.156, Εθνική 36.250, Πειραιώς 18.370, MIG 46.780, ΔΕΗ 10.743.

Οι σημαντικότερες καθαρές αρνητικές θέσεις που δημοσιοποιήθηκαν στην Επ. Κεφαλαιαγοράς και ξεπερνούν το 0,5% του συνόλου των μετοχών:

          Position Holder                                Name of Issuer                     NSP          Date

Lansdowne Partners (UK) LLP

PIRAEUS BANK S.A.

2,74%

2018-10-26

Lansdowne Partners (UK) LLP

EUROBANK ERGASIAS S.A.

1,81%

2018-01-18

Lansdowne Partners (UK) LLP

 

PUBLIC POWER CORPORATION SA

 

1,51%

 

2018-10-12

 

 

 

 

 

Oasis Investments II Master Fund LTD

 

FOLLI FOLLIE S.A.

 

0,80%

 

2018-05-17

Lansdowne Partners (UK) LLP

 

ALPHA BANK S.A

0,83%

2018-01-16

Oceanwood Capital Management LTD

EUROBANK ERGASIAS S.A.

1,20%

2019-02-04

Oceanwood Capital Management LTD

NATIONAL BANK OF GREECE SA

0,60%

2019-02-04

NSPNet Short Position

Οι περισσότερο δανεισμένοι τίτλοι, μόνο από OTC (*), καθώς το Χ.Α., πλέον, στην συγκεντρωτική κατάσταση του ΗΔΤ δεν δημοσιεύει τους δανεισμούς από την ΕΧΑΕ, είναι: Alpha Bank 36.654.980 τεμ., (από 36.121.101 τεμ. στην αμέσως προηγούμενη συνεδρίαση), Πειραιώς 25.484.296 τεμ. (25.328.984), ΔΕΗ 6.623.204 τεμ. (6.623.204),Eurobank 38.811.967 τεμ. (37.311.967), Εθνική 10.395.604 τεμ. (10.259.204), ΟΠΑΠ 1.296.326 τεμ. (1.296.326), Folli Follie Group1.330.961 τεμ. (1.330.961).

(*) Τα στοιχεία Συναλλαγές Δανεισμού Τίτλων μέσω OTC δηλώνονται από τους χειριστές ΣΑΤ και αφορούν τις ποσότητες που έχουν καταγραφεί στο ΣΑΤ έως και τη προηγούμενη εργάσιμη ημέρα.

Θανάσης Σταυρόπουλος [email protected]

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v