Δείτε εδώ την ειδική έκδοση

Βραχεία κεφαλή για τους long στο Χρηματιστήριο

Οριακά χαμηλότερα ο ΓΔ στο ξεκίνημα. Σε εξέλιξη η προσπάθεια για ανακατάληψη των 660 μονάδων, με τη συνεδρίαση να χαρακτηρίζεται «πονηρή» λόγω MSCI, Fitch και Eurogroup. Ποια blue chips δίνουν σήμα «αγοράς».

Βραχεία κεφαλή για τους long στο Χρηματιστήριο

Σε Νέα Υόρκη και στις εξελίξεις στο εγχώριο banking θα κριθεί το πρόσημο της εβδομάδας. Σε ανοδικό momentum η Wall Street, με τον S&P 500 σε σημείο καμπής που μπορεί να οδηγήσει υψηλότερα αλλά εξίσου πιθανά μπορεί να κλίνει χαμηλότερα (*).

Στο σχόλιό μας της Κυριακής επιχειρήσαμε να δούμε πού θα κριθεί η τάση, σήμερα έως Παρασκευή, με τους long να διατηρούν το προβάδισμα που έχουν σταθερά στη διάρκεια της αντίδρασης της αγοράς από τα επίπεδα των 600 (597) μονάδων, αλλά σε ορίζοντα μηνός απέχει πολύ το να θεωρηθεί πως ο Φεβρουάριος θα δώσει συνέχιση στην ανοδική κίνηση του Ιανουαρίου. Περίπου στα μισά του μηνός και η σημερινή συνεδρίαση θεωρείται από αρκετούς αναλυτές «πονηρή», κυρίως λόγω της στάσης του οίκου Fitch και της σαφέστατης προειδοποίησής του για το τι πρέπει να γίνει στο τραπεζικό σύστημα... χθες.

Κρίσιμο το σημερινό Eurogroup, παρότι η Ελλάδα δεν είναι στην επίσημη ατζέντα, αλλά με το θέμα των NPLs, νόμο Κατσέλη, APS πολύ υψηλά στην προτεραιότητα δανειστών-Αθήνας.

Για την αγορά, ζητούμενο δεν είναι τι μπορεί να πάρει η κυβέρνηση σε πολιτικό επίπεδο αλλά εάν η όποια λύση συμφωνηθεί (εάν συμφωνηθεί) μεταξύ των εμπλεκομένων θα μπορεί να οδηγήσει σε ουσιαστική διέξοδο και αποτελεσματική διαχείριση του προβλήματος.

Θυμίζω, για να μην παρεξηγούμαι, πως τα μη εξυπηρετούμενα σε κλείσιμο 2018 υπολογίζονται πως ξεπερνούν τα 85 δισ., από τα οποία τα σχεδόν 60 δισ. αφορούν σε επιχειρηματικά/επαγγελματικά.

Ο τραπεζικός κλάδος είναι αυτός που εξακολουθεί να υποαποδίδει έναντι τόσο των blue chips όσο μίας όλο και μεγαλύτερης ομάδας μετοχών από τη μεσαία και χαμηλότερη κεφαλαιοποίηση, που αποτελεί και την ενθαρρυντική ένδειξη από τη συνεδρίαση της 2 Ιανουαρίου μέχρι και αυτήν της Παρασκευής.

Μετακύλιση θέσεων που συντηρεί τη long τάση για μετοχές-σηματωρούς του δείκτη δίνει -μέχρι στιγμής- προβάδισμα στους long, θυμίζοντας πως ήταν ΟΤΕ και Coca Cola, οι δύο βαρύτερες μετοχές του ΧΑ, που με την υπεραπόδοσή τους έκαναν τη θετική διαφορά τον Ιανουάριο. Τώρα για τον Φεβρουάριο αναδεικνύονται εκ περιτροπής και άλλα blue chips, που αν μη τι άλλο μπορεί να συμβάλουν στη συντήρηση του δείκτη. H αντίσταση των 1.750 μονάδων δοκιμάσθηκε μεν, πλην όμως για τον FTSE25 έχει μείνει... ανοιχτό ένα κενό στις 1.729 μονάδες. Πτωτικό χάσμα, που μπορεί να κλείσει. Θέλει προσοχή η συνεδρίαση, καθώς ενδεχόμενη απώλεια του χαμηλού της Παρασκευής μπορεί να οδηγήσει χαμηλότερα προς τις 1.662 μονάδες, όπου και το stop για τις long θέσεις, σε εβδομαδιαίο. Αντιστάσεις για τον δείκτη στις 1.730, με το stop για τις short θέσεις στην αντίσταση των 1.750 που προαναφέραμε.

Από τις μετοχές του FTSE25, ενδεικτικά με short τάση οι Alpha Bank, OTE, Motor Oil, Aegean, αλλά με long οι ΟΠΑΠ, Μυτιληναίος, Viohalco, ΔΕΗ, ΑΔΜΗΕ, Lamda, Sarantis, ΓΕΚ ΤΕΡΝΑ, ΕΧΑΕ, Jumbo και Eurobank από τον πολύπαθο τραπεζικό κλάδο.

Επίσης ενδεικτικά, από τις μικρότερες κατηγορίες short για ΕλβάλΧαλκόρ, ΚΡΙ ΚΡΙ, ΟΛΘ, αλλά long για Entersoft, Intralot, Ιντρακόμ, Cenergy.

Προφανώς κλάδος-κλειδί παραμένει ο τραπεζικός, ίσως μας δώσει λύση σχηματισμού μέχρι την Παρασκευή, ανάλογα με τις εξελίξεις που θα προκύψουν στο τρίγωνο Αθήνας-Φρανκφούρτης-Βρυξελλών. Προς «υβριδική λύση» για το νόμο Κατσέλη αποκαλύπτει από νωρίς η Αγγελική Παπαμιλτιάδου, εστιάζοντας στη συνεδρίαση του Eurogroup στις Βρυξέλλες, με την Ελλάδα απούσα μεν από την επίσημη ατζέντα αλλά στο επίκεντρο/στόχαστρο λόγω του μείζονος προβλήματος των «κόκκινων» δανείων και το νέο νόμο Κατσέλη. Για να δούμε...

(*) σημαντική αυτή η εβδομάδα για τον «δείκτη των δεικτών». Γι' αυτό από νωρίς έχει «ανέβει» διάγραμμα και μέτρηση (του Ηλία Ζαχαράκη), προκειμένου να έχουμε καλύτερη εικόνα κατ' αρχάς για τη σημερινή συνεδρίαση.

Μιχαήλ Γελαντάλις [email protected]

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v