Δείτε εδώ την ειδική έκδοση

XA: Κινήσεις στις 675 μονάδες

Μικρές απώλειες στο Χρηματιστήριο, με τον τζίρο να επιστρέφει σε χαμηλά επίπεδα. Απώλειες υψηλότερες του 2% για τις μετοχές των Alpha Bank και Viohalco. Στο κόκκινο Εθνική, Πειραιώς, Coca Cola. Ανοδο καταγράφουν ΔΕΗ, ΟΤΕ.

XA: Κινήσεις στις 675 μονάδες

Ηπιες διακυμάνσεις στα κύρια ευρωπαϊκά χρηματιστήρια, σε «άνοιγμα» από υψηλότερα επίπεδα παραπέμπουν τα futures στη Wall Street.

Με το βλέμμα σε Νέα Υόρκη, Φρανκφούρτη, Λονδίνο, Παρίσι, μία εβδομάδα πριν λήξει η τρίμηνη εμπορική εκεχειρία Ουάσιγκτον-Πεκίνου, και σήμερα ο αντιπρόεδρος της Κίνας συναντάται με τον πρόεδρο των ΗΠΑ στον Λευκό Οίκο. Πάντως οι ΗΠΑ κατηγορούν την Ελλάδα και άλλες τρεις χώρες (Καναδά, Τουρκία, Ν. Κορέα) για dumping στην αγορά σωλήνων.

Στις 11.453 μονάδες, κατά 0,25% υψηλότερα, ο DAX, από τις 2.782, υψηλότερα 0,28%, τα futures του S&P 500 στη Νέα Υόρκη.

Στα καθ' ημάς, οι αγοραστές συνεχίζουν να εστιάζουν στον τραπεζικό κλάδο αλλά με μέτριες συναλλαγές/ανάλογο τζίρο σε blue chips και μετοχές σηματωρούς.

Εως τις 679 μονάδες νωρίτερα ο Γενικός Δείκτης, έως τις 475 ο Δείκτης Τραπεζών και έως τις 1.788 ο FTSE25, με οριακές απώλειες κυρίως λόγω μικρής υποχώρησης της Coca Cola.

Το 55% της αξίας συναλλαγών -στην πρώτη ώρα συνεδρίασης- πραγματοποιείται στον τραπεζικό κλάδο, στον απόηχο της οριστικοποίησης της συμφωνίας κυβέρνησης-τραπεζιτών για το διάδοχο σχήμα του νόμου Κατσέλη. Σε ασφυκτικό κλοιό για όσους έχουν αιτήσεις στο νόμο Κατσέλη αναφέρονται η Αναστασία Παπαϊωάννου και η Μαρίνα Μάνη, με τον κλάδο εύλογα στο προσκήνιο.

Με απόδοση 20,39% ο ΔΤΡ, σε διάστημα μηνός, κατά 13,94% αντιδρά η μετοχή της Alpha Bank, κατά 40,93% της Εθνικής, κατά 15,82% της Eurobank και κατά 30,95% της Πειραιώς.

Για τον δείκτη της μεγάλης κεφαλαιοποίησης, έμπειρος αναλυτής «μετρά», πως «... ο FTSE25 στις 1.790 μονάδες έχει καλύψει πλήρως το 1/3 των απωλειών, του πτωτικού κύματος από τις 2.275 στις 1.548 μονάδες...».

Πρακτικά αυτό δικαιολογεί τις χθεσινές πιο συντονισμένες κινήσεις, αυτή τη φορά από την πλευρά των πωλητών, με συνέπεια η ευρύτερη περιοχή να θεωρείται σημαντικό σημείο αναφοράς για τη βραχυπρόθεσμη τάση. Θυμίζοντας πως ο μήνας ολοκληρώνεται την Πέμπτη και την προσεχή εβδομάδα η οικονομία περνά από την κρησάρα δύο αξιολογήσεων, την πρώτη την Τετάρτη (με την έκθεση για την πορεία της ελληνικής οικονομίας) και τη δεύτερη, την Παρασκευή, πρώτη συνεδρίαση του Μαρτίου (βαθμολόγηση από τον οίκο Moody's).

Για αυτούς τους λόγους, οι traders είναι προσεκτικοί στις κινήσεις τους, καθώς ούτε οι short διακινδυνεύουν πολύ χαμηλότερα αλλά ούτε και οι long εκτίθενται αισθητά υψηλότερα.

Μάλιστα για τον δείκτη ενεργούν αντίρροπες δυνάμεις, με τον μεν ΟΤΕ να ενισχύεται, κατά 1,05%, στα 10,75 ευρώ, τη δε Coca Cola να υποχωρεί, κατά 0,23%, στα 30,25 ευρώ.

Μεικτές τάσεις, με αγοραστές σε ΔΕΗ, ΟΛΠ, ΕΧΑΕ, Grivalia, Sarantis, Fourlis, TITAN, με πωλητές σε περισσότερες μετοχές του δείκτη. Σημαντικότερες απώλειες για τη μετοχή της Viohalco, χαμηλότερα 2,49% στα 2,935 ευρώ, απόρροια των εξελίξεων στο θέμα του dumping στην αγορά των ΗΠΑ.

Ποιοι και γιατί ποντάρουν στο «καλό σενάριο» μας έχει αναλύσει από νωρίς ο Γιώργος Α. Σαββάκης, με τη σημερινή συνεδρίαση να θεωρείται κρίσιμη για το εβδομαδιαίο «κλείσιμο».

Για τον FTSE25 (απ' όπου διέρχεται ο εκθετικός ΚΜΟ 200 ημερών), η άμεση υπέρβαση των 1.790 μονάδων -σε αυτή τη φάση- είναι το ενδεχόμενο που συγκεντρώνει τις λιγότερες πιθανότητες. Τουλάχιστον χωρίς να μεσολαβήσει ένα διορθωτικό διάλειμμα, προκειμένου να επιβεβαιωθούν (ή όχι) οι κοντινότερες στηρίξεις.

Στις 11:55, η σχέση ανοδικών/πτωτικών διαμορφώνεται σε απόλυτη ισοπαλία, με 36 ανοδικές και 36 πτωτικές.
Στα 8,4 εκατ. ευρώ ο τζίρος.

Μιχαήλ Γελαντάλις [email protected]

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v