Δείτε εδώ την ειδική έκδοση

ΧΑ: Με τράπεζες τα νέα υψηλά τετραμήνου

Νέα άνοδος 3,11% για τον τραπεζικό κλάδο με πρωταγωνιστές Εθνική και Πειραιώς. αφύπνιση και του όγκου συναλλαγών με τη βοήθεια πακέτων. Πώς διαμορφώνεται τώρα η βραχυπρόθεσμη τάση και ποιο είναι το κρίσιμο επίπεδο.

ΧΑ: Με τράπεζες τα νέα υψηλά τετραμήνου

Καθαρά ανοδική θα μπορούσε να χαρακτηριστεί η σημερινή συνεδρίαση, καθώς ο Γενικός Δείκτης κινήθηκε μόνιμα με θετικό πρόσημο και με τους αγοραστές να αγνοούν το επιφυλακτικό κλίμα των Ευρωπαϊκών Αγορών, το διστακτικό ξεκίνημα της Wall Street, αλλά και την μικρή ενίσχυση των αποδόσεων, για τα Ελληνικά Κρατικά ομόλογα (στο 3,77% η απόδοση του 10ετους, +3 μονάδες βάσης).

Να σημειωθεί ότι το σημερινό κλείσιμο του Γενικού Δείκτη σηματοδοτεί νέα υψηλά 4μηνου και πλέον, με το αμέσως υψηλότερο κλείσιμο να έχει σημειωθεί στις 2/10 (681,17 μονάδες).

Επίσης, έστω και με την βοήθεια των προσυμφωνημένων συναλλαγών, ο σημερινός τζίρος ήταν ο υψηλότερος των τελευταίων 22 συνεδριάσεων.

Στα χαρακτηριστικά της σημερινής συνεδρίασης, η σχετική υποχώρηση των βασικών δεικτών από τα υψηλά ημέρας και η επιφυλακτική εικόνα, πλην ελαχίστων εξαιρέσεων, στο ταμπλώ του μη Τραπεζικού 25αρη.

Έτσι, θα μπορούσε να υποστηριχθεί ότι η σημερινή ανοδική κίνηση, ήταν καθαρά Τραπεζοκεντρικού χαρακτήρα, όμως η κίνηση στον Τραπεζικό κλάδο απαιτεί αυξημένη προσοχή, καθώς τα γνωστά Ξένα Funds συνεχίζουν απτόητα να αυξάνουν τις “short” θέσεις τους, με ότι αυτό μπορεί να συνεπάγεται.

Επίσης, αξίζει υποσημείωσης ότι ενώ ο Γενικός Δείκτης κινήθηκε μόνιμα με θετικό πρόσημο, στο συντριπτικά μεγαλύτερο κομμάτι της συνεδρίασης, οι μετοχές με αρνητικό πρόσημο, ήταν εμφανώς περισσότερες αυτών με θετικό, κάτι που διατηρήθηκε μέχρι τέλους, ένδειξη της επιφυλακτικότητας που επικράτησε στις τάξεις της μεσαίας και μικρότερης κεφαλαιοποίησης.

Οι πρωινές εκτιμήσεις των αναλυτών

“Η πληροφόρηση για το βαθμό συμφωνίας ανάμεσα στην Κυβέρνηση και τους Θεσμούς, σε σχέση με τα προαπαιτούμενα για την εκταμίευση της δόσης, θα καθορίσει το επενδυτικό κλίμα στη σημερινή συνεδρίαση και τη διάθεση για δραστηριοποίηση των αγοραστών. Ο ΟΤΕ αναμένεται να ανακοινώσει τα ετήσια αποτελέσματά του” ανέφερε η Κύκλος ΑΧΕΠΕΥ.

“Οι κινήσεις κατοχύρωσης κερδών θα είναι και σήμερα στα χαρακτηριστικά της συνεδρίασης, με τα υψηλά 4 μηνών και τα βραχυπρόθεσμα κέρδη να αυξάνουν την προσφορά και να μειώνουν το ανοδικό momentum” εκτιμούσε η Beta Sec.

“Περιμένουμε η Αγορά να διατηρήσει την ανοδική της τάση, με τον ΟΤΕ να είναι στο επίκεντρο λόγω αποτελεσμάτων και εκτιμήσεων από τη διοίκηση” τόνιζε η Euroxx Sec.

“Πιστεύουμε πως η ψυχολογία στην Αγορά παραμένει υποστηρικτική, ωστόσο δεν περιμένουμε σημαντική διαφοροποίηση, καθώς οι Συμμετέχοντες περιμένουν την ολοκλήρωση ζητημάτων που είναι σε εκκρεμότητα και κυρίως εκείνα που αφορούν στις Τράπεζες” επεσήμαινε η Eurobank Eq.

“Επιφυλακτικά ξεκίνησε χθες το Χ.Α., ιδιαίτερα στο Τραπεζικό κλάδο, όπου έσπευσαν να κατοχυρώσουν κάποια από τα κέρδη. Μετά τα μέσα της συνεδρίασης, εμφανίστηκαν αγοραστές, οδηγώντας τον ΓΔ σε νέο υψηλό έτους και κλείσιμο κοντά σε αυτό. Ο ΓΔ, με στήριξη στις 661 και αντιστάσεις στις 680 – 709. Ο FTSE25, με στήριξη στις 1736 και αντίσταση στις 1813. Ο ΔΤΡ, με στήριξη στις 434 μονάδες και αντιστάσεις στις 470 - 483. Συμπερασματικά: Ο ΓΔ κινείται στο πάνω όριο του βραχυπρόθεσμου καναλιού, με τους ταλαντωτές καθαρά ανοδικούς, χωρίς να έχουν βγει ακόμη από τα όρια. Η Αγορά, διαγραμματικά, δείχνει δυναμική και μόνο ο όγκος συναλλαγών προβληματίζει. Πάνω αντιστάσεις 680 - 709 και στηρίξεις, πλέον, στις 661 – 647 μονάδες” σημείωνε στις δικές της εκτιμήσεις η Ελληνοαμερικανική ΑΧΕΠΕΥ.

Πως κινήθηκαν οι τραπεζικές μετοχές

Επιστρέφοντας στα της σημερινής συνεδρίασης και ξεκινώντας από το ταμπλώ των Δεικτοβαρών Τραπεζικών μετοχών, αξίζει να σημειωθεί ότι δεν ήλθαν σε επαφή με το αρνητικό πρόσημο Εθνική και Eurobank, αλλά και ο Τραπεζικός δείκτης.

Το σύνολο των Τραπεζικών μετοχών υψηλής κεφαλαιοποίησης, όμως, δεν μπορεί να μην αναφερθεί ότι υποχώρησε από τα υψηλά ημέρας.

Η μετοχή της Alpha Bank (+2,15%) βρέθηκε να αναρριχάται μέχρι τα 1,148 ευρώ (+2,87%), της Εθνικής (+6,75%) μέχρι τα 1,392 ευρώ (+9,26%), της Eurobank (+1,54%) μέχρι τα 0,5655 ευρώ (+2,54%) και της Πειραιώς (+5,06%) μέχρι τα 0,8385 (+6,14%).

Όπως προαναφέρθηκε, μόνιμα με θετικό πρόσημο κινήθηκε και ο Τραπεζικός δείκτης, σημειώνοντας κορυφή ημέρας στις 473,75 μονάδες (+3,89%). Στις 17.00 είχε υποχωρήσει στις 470,03 (+3,07%) και μέσω των τελικών δημοπρασιών, ολοκλήρωσε την συνεδρίαση στις 470,20 μονάδες, με ημερήσια κέρδη 3,11%.

Σύμφωνα με τα βραχυπρόθεσμα διαγράμματα, το κλείσιμο υψηλότερα των 457 μονάδων είναι μία πρώτη θετική ένδειξη και το κλείσιμο υψηλότερα των 465 μονάδων, ανοίγει τον δρόμο για κίνηση προς τις 485 μονάδες, ενώ ενισχύει την πρώτη στήριξη στις 446 μονάδες.

Για όσους επιμένουν να ασχολούνται με τα τεχνικά, σήμερα ο τίτλος της Εθνικής έκλεισε το καθοδικό “gap” στα 1,32 ευρώ.

Ερχόμενοι στον μη Τραπεζικό 25αρη, επιστροφή αγοραστών, μετά από δύο συνεχόμενες πτωτικές συνεδριάσεις, για την ΔΕΗ (+0,60%). Η πρώτη αντίσταση στα 1,422 και η αμέσως επόμενη στην ζώνη 1,45 – 1,48 ευρώ. Το ημερήσιο “stop long” στα 1,294 ευρώ.

Να σημειωθεί ότι σήμερα ο τίτλος κινήθηκε μόνιμα με θετικό πρόσημο.

Χωρίς να έλθει σε επαφή με το αρνητικό πρόσημο, κινήθηκε σήμερα ο τίτλος της ΓΕΚΤΕΡΝΑ (+3,12%), που ερχόταν από δύο συνεχόμενες πτωτικές συνεδριάσεις.

Με την σημερινή αντίδραση, η μετοχή επέστρεψε ψηλότερα από το ψυχολογικό όριο των 5,00 ευρώ.

Το ημερήσιο “stop long” στα 4,08 ευρώ, όμως για να διεκδικήσει κάτι σημαντικά καλύτερο, θα χρειαστεί επιβεβαιωμένο κλείσιμο υψηλότερα των 5,58 ευρώ.

Από τις χαμηλότερες κεφαλαιοποιήσεις, επιστροφή των αγοραστών και λόγω γενικότερου κλίματος, στην Τρ. Αττικής (+5,36%), δεύτερη συνεχόμενη ανοδική συνεδρίαση για την Byte (+3,23%) και την ΕΚΤΕΡ (+3,79%, με αυξημένες συναλλαγές), τρεις οι συνεχόμενες ανοδικές συνεδριάσεις για Ελγέκα (+9,86%) και Ικτίνο (+5,31%, ενώ επέστρεψαν και τα “πακέτα”), ενώ ξεκίνησε να κάνει λίγο περισσότερες συναλλαγές η Entersoft (+10%) και αν συνεχίσει να ανεβαίνει το “bid”, θα απαιτήσει αυξημένο μερίδιο προσοχής (!)

Τεχνικά και ξεκινώντας από τον Γενικό Δείκτη, σύμφωνα με το εβδομαδιαίο γράφημα, πάνω από τις 664, δεν υπάρχει αξιόλογη αντίσταση έως τις 690 μονάδες (απλός ΚΜΟ 200 εβδομάδων).

Όσο ο Δείκτης παραμένει υψηλότερα των 664 μονάδων, η βραχυπρόθεσμη τάση παραμένει ανοδική. Με την υπέρβαση της ζώνης 701 – 715 και η μεσοπρόθεσμη τάση γυρίζει σε ανοδική.

Αντίθετα, σε περίπτωση κλεισίματος χαμηλότερα των 655 – 646 (εκθετικός ΚΜΟ 30 ημερών) και ακόμη χειρότερα, χαμηλότερα των 635 μονάδων, τα στατιστικά και οι ενδείξεις γυρίζουν εις βάρος των “buyers”.

Αν στη λήξη της συνεδρίασης της Παρασκευής ο δείκτης υψηλής κεφαλαιοποίησης βρεθεί υψηλότερα των 1750 μονάδων, κάτι που δείχνει ιδιαίτερα πιθανό, θα θεωρηθεί σημαντική θετική ένδειξη, καθώς το εν λόγω επίπεδο θα μετατραπεί σε πρώτη στήριξη, με επόμενη αντίσταση στην ζώνη 1791 – 1800.

Μέγιστα αποδεικτή διόρθωση μέχρι τις 1716, με ενδιάμεση στήριξη στις 1737 μονάδες.

Τι σχολιάζουν οι αναλυτές της αγοράς

“Η έντονη ανοδική κίνηση του Ελληνικού Χρηματιστηρίου, με αυξημένο τζίρο και κύριο μοχλό την αντίδραση των καταβαραθρωμένων Τραπεζικών μετοχών, το οδήγησε κοντά στους ημερήσιους κινητούς εκθετικούς μέσους όρους 200 ημερών” επισημαίνει ο Λουκάς Παπαϊωάννου.

Η προεξόφληση εύρεσης λύσης για την 1η κατοικία μεταξύ Τραπεζών – Θεσμών και Κυβέρνησης, αλλά και η δήλωση (πρόβλεψη- παραδοχή ) του Ε. Τσακαλώτου στο CNBC, περί πιθανής Κυβερνητικής αλλαγής, με υποστήριξη του αιτήματος της νέας Κυβέρνησης για επαναδιαπραγμάτευση των συμφωνηθέντων πλεονασμάτων, λειτούργησε ως “καύσιμο” της ανοδικής κίνησης.

Όμως το πολιτικό και οικονομικό περιβάλλον παραμένουν ευμετάβλητα, έχοντας πλέον εισέλθει ξεκάθαρα σε μια πολωτική προεκλογική περίοδο. Μεμονωμένες θετικές μακροοικονομικές ειδήσεις, δεν εξισορροπούν τις αρνητικές, όπως την ξαφνική επίσημη αύξηση της ανεργίας κατά 22.000 άτομα, αλλά και το γεγονός ότι οι ελαστικές μορφές απασχόλησης, αισίως, αποτελούν το 54,35%.

Επιπλέον κωλυσιεργίες σε μεγάλα επενδυτικά προγράμματα όπως του Ελληνικού, αλλά και η πρόσφατη μη έγκριση του συνολικού επενδυτικού Master plan του ΟΛΠ, προβληματίζουν. Η περικοπή πρόσθετων επενδύσεων 286 εκατομμυρίων ευρώ, σε μία Οικονομία που τις λείπουν 99 δισ. επενδύσεις (εκτίμηση ΣΕΒ), δεν προάγουν την ταχεία επάνοδο της Ελληνικής Οικονομίας και σίγουρα αποτελούν δυσάρεστα παραδείγματα για νέους δυνητικούς Επενδυτές.

Παρά την έντονη ανοδική κίνηση των Τραπεζικών μετοχών, οι Ξένοι Επενδυτές συνεχίζουν να παραμένουν επιφυλακτικοί, αυξάνοντας τις πωλητικές θέσεις τους και ο χρόνος θα δείξει ποιος είχε τελικά δίκιο, στον “ακήρυχτο Τραπεζικό πόλεμο”.

Τα Ελληνικά ομόλογα, σταμάτησαν την αποκλιμάκωση τους και η 10ετης έκδοση κινείται λίγο κάτω από το 3,80%, υποψιάζοντας τους Εμπλεκόμενους, ότι μια προσπάθεια έκδοσης 10ετους ομολόγου είναι κοντά, αν δεν αλλάξει δραματικά το διεθνές περιβάλλον.

Ο Γενικός Δείκτης, έχει πλησιάσει την ισχυρή αντίσταση των 680 μονάδων (683 μον. ΚΜΟ expo 200 ημ.). Η επιβεβαιωμένη πλέον ημερήσια διάσπαση των 660, έχει δημιουργήσει τις τεχνικές προϋποθέσεις για συνέχιση της κίνησης, με επόμενες αντιστάσεις να εντοπίζονται στις 705, 725 και 740 μονάδες. Τα επίπεδα στηρίξεων εντοπίζονται πέριξ των 660 και 640, υποστηριζόμενα από τον ΚΜΟ 50 ημ. Expo ( 642,90).

Αντίστοιχα ο FTSE25 προσέγγισε των εκθετικό ΚΜΟ 200 ημερών (1790,10), χωρίς να τον διασπά προς το παρόν. Επιβεβαιωμένη διάσπασή του, μπορεί να οδηγήσει στους επόμενους στόχους των 1830, 1860 και 1890 μονάδων. Κοντινές στηρίξεις εντοπίζονται στις 1745, 1705 και στο εκθετικό ΚΜΟ 50 ημερών(1697 μον.).

Συνεχίζουμε να παραμένουμε συγκρατημένα αισιόδοξοι για την Ελλάδα, αναζητώντας το κατάλληλο χρονικό σημείο για αύξηση μετοχικών τοποθετήσεων, όσο πλησιάζουμε προς τις Ευρωεκλογές. Στοχεύουμε μετοχές με διαχρονικά καλά οικονομικά στοιχεία, υψηλές μερισματικές αποδόσεις και εξωστρέφεια.

Παρά ταύτα δεν πρέπει να λησμονούμε ότι οι πολιτικές εξελίξεις, αλλά και ο κίνδυνος εκτροχιασμού του προϋπολογισμού, λόγω δικαστικών αποφάσεων και προεκλογικών παροχών υφίσταται.

Η αύξηση του ελλείμματος τρεχουσών συναλλαγών κατά +2,1 δισ. ευρώ το 2018, αλλά και οι εγγυήσεις 2,5 δισ. ευρώ που έχουν δοθεί από το Δημόσιο σε δάνεια Ιδιωτών και έχουν καταπέσει, δεν δημιουργούν εφησυχασμό.

Συμπερασματικά, όσο πλησιάζουμε προς τις Ευρωεκλογές και αναλύοντας ιστορικά δεδομένα του Χ.Α. από το 1981, εκτιμούμε ότι ένα ξεκάθαρο πολιτικό μήνυμα υπέρ “φιλοεπενδυτικών πολιτικών”, θα επιδράσει θετικά και στο Ελληνικό Χρηματιστήριο, έστω και βραχυπρόθεσμα, με την προϋπόθεση ότι δεν θα επιβαρυνθεί τραγικά το διεθνές οικονομικό περιβάλλον.

“Ο πανδαμάτωρ χρόνος σύντομα θα επιβεβαιώσει ποιος τελικά θα γράψει τα κέρδη και ποιος τις ζημιές”, σημειώνει ο οικονομολόγος της Fast Finance ΑΕΠΕΥ.

Οι διεθνείς οικονομικές εξελίξεις

Με μικτά πρόσημα ολοκλήρωσαν την σημερινή συνεδρίαση οι μεγάλες Αγορές Ασίας και Ειρηνικού.

Μικτές οι διαθέσεις και στην Ευρώπη, χαμηλότερα κινούνται οι δείκτες στην Wall Street.

Πλάγια κίνηση από το Ευρώ, διορθώνουν Πετρέλαιο και Χρυσός.

Η προκαταρκτική μέτρηση του μηνιαίου δείκτη PMI υποχώρησε στις 48,5 μονάδες το Φεβρουάριο στην Ιαπωνία, από 50,3 μονάδες τον Ιανουάριο, διολισθαίνοντας στο χαμηλότερο επίπεδο από τον Οκτώβριο του 2016.

“Οι Ηνωμένες Πολιτείες και η Κίνα έχουν ξεκινήσει να περιγράφουν το περίγραμμα των δεσμεύσεων τους, όσον αφορά την εμπορική τους διαμάχη, καταγράφοντας την πιο σημαντική πρόοδο μέχρι στιγμής για να τερματιστεί ο εμπορικός πόλεμος των τελευταίων επτά μηνών”, σύμφωνα με πηγές του Reuters.

Οι Αξιωματούχοι των δύο Πλευρών διεξάγουν διαπραγματεύσεις στην Ουάσιγκτον, αλλά παραμένουν πολύ μακριά, όσον αφορά τις απαιτήσεις της Κυβέρνησης Τραμπ για διαρθρωτικές αλλαγές στην Κινεζική Οικονομία.

Ο δείκτης τιμών καταναλωτή, εναρμονισμένος για να μπορεί να συγκριθεί με τις υπόλοιπες Ευρωπαϊκές Χώρες, αυξήθηκε κατά 1,7% σε ετήσια βάση στη Γερμανία, τον Ιανουάριο. Ήταν σε ευθυγράμμιση με τις προβλέψεις των αναλυτών. Σύμφωνα με τα στοιχεία της Ομοσπονδιακής Στατιστικής Υπηρεσίας, σε μηνιαία βάση υποχώρησε 1%, σε συμφωνία με τις εκτιμήσεις των αναλυτών.

Ο Υπουργός Οικονομικών του Ηνωμένου Βασιλείου Φίλιπ Χάμοντ, τόνισε στο BBC, ότι “η Βουλή των Κοινοτήτων αναμένεται να έχει την ευκαιρία για μία ουσιαστική ψηφοφορία, όσον αφορά τη συμφωνία αποχώρησης ακόμη και την επόμενη εβδομάδα”.

Ανοδικά κινήθηκε ο σύνθετος ΡΜΙ της εταιρείας IHS Markit, για την Ευρωζώνη, τον Φεβρουάριο. Σύμφωνα με τα προκαταρκτικά στοιχεία, διαμορφώθηκε στις 51,4 μονάδες, από τις 51 μονάδες του Ιανουαρίου. Είναι το πιο υψηλό σημείο των τελευταίων τριών μηνών και ξεπέρασε τη μέση πρόβλεψη οικονομολόγων που έκαναν λόγο για 51,1 μονάδες.

Ο δείκτης που αφορά τη Μεταποίηση υποχώρησε στις 49,2 μονάδες, στο πιο χαμηλό από τα μέσα του 2013.

Σε αντίθεση, ο τομέας των Υπηρεσιών ενισχύθηκε με τον ΡΜΙ να κάνει άλμα στις 52,3 μονάδες, από 51,2.

Τα στοιχεία δείχνουν σε ανάπτυξη πρώτου τριμήνου, μόλις 0,1%.

“Οι Αξιωματούχοι της Ευρωπαϊκής Κεντρικής Τράπεζας υιοθέτησαν απαισιόδοξη στάση για την κατάσταση της Οικονομίας της Ευρωζώνης στην τελευταία τους συνεδρίαση και ζήτησαν άμεσα μια ανάλυση για τα οφέλη από την παροχή φθηνών δανείων στις Τράπεζες”, σύμφωνα με τα πρακτικά που δημοσιεύτηκαν.

“Οι Αξιωματούχοι της Fed συζήτησαν, στην συνεδρίαση του Ιανουαρίου, κατά πόσον θα χρειαστεί αύξηση επιτοκίων αργότερα φέτος”, σύμφωνα με τα πρακτικά που δημοσιεύτηκαν.

Σε κάθε περίπτωση, οι Αξιωματούχοι της Κεντρικής Τράπεζας των ΗΠΑ έκριναν ότι απαιτείται μια υπομονετική στάση όσον αφορά τα επιτόκια, ενόψει των “αντίθετων ανέμων” που αντιμετωπίζει η Αμερικανική Οικονομία.

Ο Πρόεδρος των ΗΠΑ Ντόναλντ Τραμπ επανήλθε στην απειλή του να επιβάλλει επιπρόσθετους τελωνειακούς δασμούς στα εισαγόμενα Ευρωπαϊκά αυτοκίνητα, εάν οι διαπραγματεύσεις ανάμεσα στην Ουάσιγκτον και τις Βρυξέλλες δεν καταλήξουν σε νέα εμπορική συμφωνία.

O αριθμός των ατόμων που έκαναν αίτηση για επιδόματα ανεργίας στα μέσα Φεβρουαρίου υποχώρησε απότομα. Όπως μεταδίδει το MarketWatch, σημείωσαν αρνητική κίνηση κατά 23.000, στο εποχικά προσαρμοσμένο νούμερο των 216.000, τις επτά ημέρες που ολοκληρώθηκαν στις 16 Φεβρουαρίου. Οι οικονομολόγοι ανέμεναν να υποχωρήσουν στις 229.000.

Όπως ανακοίνωσε το Υπουργείο Εμπορίου οι παραγγελίες για διαρκή αγαθά ενισχύθηκαν 1,2%, τον Δεκέμβριο. Οι αναλυτές που συμμετείχαν σε δημοσκόπηση του Marketwatch ανέμεναν άνοδο 1,4%.

Οι μεταπωλήσεις κατοικιών συνέχισαν να κινούνται χαμηλότερα τον Ιανουάριο στις ΗΠΑ. Με βάση τα στοιχεία που καταρτίζει η Ένωση Κτηματομεσιτών NΑR, οι μεταπωλήσεις κατοικιών διολίσθησαν 1,2% τον Ιανουάριο, σε σχέση με τον προηγούμενο μήνα, στο εποχιακά προσαρμοσμένο μέγεθος των 4,94 εκατ. μονάδων. Το επίπεδο αυτό είναι το χαμηλότερο των τελευταίων τριών ετών. Οι αναλυτές που συμμετείχαν σε δημοσκόπηση του Reuters προέβλεπαν ότι οι μεταπωλήσεις θα μείνουν αμετάβλητες.

Επιστροφή στο ΧΑ

“Η βασική θετική είδηση από την ανακοίνωση του ΟΤΕ για τα αποτελέσματα 2018, είναι το μέρισμα στους Μετόχους και οι επαναγορές ιδίων μετοχών, με τη συνολική αποζημίωση στους Μετόχους να υπερβαίνει τις συγκλίνουσες εκτιμήσεις των αναλυτών”, αναφέρει η Citi στην πρώτη της αντίδραση μετά την ανακοίνωση των αποτελεσμάτων.

Επιστρέφοντας στο Χ.Α., ο Γενικός Δείκτης κινήθηκε μόνιμα με θετικό πρόσημο, αναρριχόμενος μέχρι τις 679,6 μονάδες (+1,21%). Στις 17.00 είχε υποχωρήσει στις 676,11 (+0,69%) και μέσω των τελικών δημοπρασιών, ολοκλήρωσε την συνεδρίαση στις 677,17 μονάδες, με ημερήσια κέρδη 0,84%.

Ο τζίρος στα 59,7 εκατ., από τα οποία τα 10,6 εκατ. αφορούσαν προσυμφωνημένες συναλλαγές (ΙΚΤΙΝ, ΜΠΕΛΑ, ΕΤΕ, ΕΥΡΩΒ), ενώ ΕΥΡΩΒ, ΕΤΕ, ΟΤΕ και ΑΛΦΑ απασχόλησαν το 63% της συνολικής μικτής αξίας συναλλαγών.

Από τις μετοχές της υψηλής κεφαλαιοποίησης, δεν ήλθαν σε επαφή με το αρνητικό πρόσημο οι ΕΤΕ, ΕΥΡΩΒ, ΑΔΜΗΕ, ΓΕΚΤΕΡΝΑ, ΔΕΗ και ΕΕΕ. Αντίθετα δεν “πάτησαν σε θετικό έδαφος” καθ΄ όλη την διάρκεια της συνεδρίασης οι ΑΡΑΙΓ και ΤΕΝΕΡΓ.

Μέσω των τελικών δημοπρασιών, στο υψηλό ημέρας έκλεισαν οι Αεροπορία Αιγαίου, ΟΠΑΠ και Motor Oil και στο χαμηλό οι Ελλάκτωρ, ΟΛΠ και Lamda Development.

Θα μπορούσε να είναι πολύ καλύτερη η τελική εικόνα, με 47 ανοδικές μετοχές, έναντι 56 πτωτικών, ενώ 9 τίτλοι ολοκλήρωσαν την συνεδρίαση με κέρδη μεγαλύτερα του 5%.

----ΧΠΑ

Ανοδικών συνεδριάσεων συνέχεια και στην Αγορά Παραγώγων, ενώ αύξηση παρουσίασαν οι συναλλαγές τόσο στο συμβόλαιο του δείκτη, όσο και στα Σ.Μ.Ε. επί μετοχών (40.160 συμβόλαια).

Στα 4.383 συμβόλαια του δείκτη οι ανοιχτές θέσεις (από 4.440 στην αμέσως προηγούμενη συνεδρίαση) για τον πρώτο μήνα (Μάρτιος).

Το συμβόλαιο του δείκτη υψηλής κεφαλαιοποίησης (συνολικά 1.243, 1.200 για τον Μάρτιο και 43 για τον Απρίλιο, τιμή κλεισίματος για τον πρώτο μήνα 1.783) κινήθηκε μεταξύ 1.771,25 και 1.791 μονάδων.

Ελάχιστος ο αξιοσημείωτος δανεισμός τίτλων (5.000 ΕΕΕ, 13.000 ΟΠΑΠ), ενώ συνεχίστηκαν οι συναλλαγές στα Σ.Μ.Ε. επί μετοχών με κυριότερες σε Eurobank (4.880), Alpha Bank (7.056), Πειραιώς (7.063), ΔΕΗ (1.112), Εθνική (15.295), Ελλάκτωρα (397), ΟΤΕ (655), MIG (810), Τέρνα Ενεργειακή (107), Cenergy (126), ΑΔΜΗΕ (292), ΕΧΑΕ (505), Μυτιληναίο (697), ΓΕΚ (174), ΟΠΑΠ (366), Lamda Development (173).

Οι μεγαλύτερες ανοιχτές θέσεις - συμβόλαια (Μέγεθος Συμβολαίου: 100 Μετοχές, Φυσική Παράδοση), για τον πρώτο μήνα (Μάρτιος), στα Σ.Μ.Ε. επί μετοχών σε: Eurobank 67.463, Alpha Bank 32.121, Εθνική 34.438, Πειραιώς 20.910, MIG 48.774, ΔΕΗ 11.906, Ελλάκτωρα 10.480.

Οι σημαντικότερες καθαρές αρνητικές θέσεις που δημοσιοποιήθηκαν στην Επ. Κεφαλαιαγοράς και ξεπερνούν το 0,5% του συνόλου των μετοχών:

          Position Holder                              Name of Issuer                        NSP           Date

Lansdowne Partners (UK) LLP

PIRAEUS BANK S.A.

2,74%

2018-10-26

Lansdowne Partners (UK) LLP

EUROBANK ERGASIAS S.A.

1,81%

2018-01-18

Lansdowne Partners (UK) LLP

 

PUBLIC POWER CORPORATION SA

 

1,51%

 

2018-10-12

 

 

 

 

 

Oasis Investments II Master Fund LTD

 

FOLLI FOLLIE S.A.

 

0,80%

 

2018-05-17

Lansdowne Partners (UK) LLP

 

ALPHA BANK S.A

0,83%

2018-01-16

Oceanwood Capital Management LTD

EUROBANK ERGASIAS S.A.

1,40%

2019-02-13

Oceanwood Capital Management LTD

NATIONAL BANK OF GREECE SA

0,78%

2019-02-18

Oceanwood Capital Management LTD

ALPHA BANK SA

0,63%

2019-02-18

Marshall Wace LLP

PIRAEUS BANK S.A.

0,52%

2019-02-18

NSP: Net Short Position

Οι περισσότερο δανεισμένοι τίτλοι, μόνο από OTC (*), καθώς το Χ.Α., στην συγκεντρωτική κατάσταση του ΗΔΤ, δεν δημοσιεύει τους δανεισμούς από την ΕΧΑΕ, είναι: Alpha Bank 38.744.980 τεμ., (από 38.694.980 τεμ. στην αμέσως προηγούμενη συνεδρίαση), Πειραιώς 26.493.396 τεμ. (26.605.396), ΔΕΗ 6.503.560 τεμ. (6.523.103), Eurobank 58.291.780 τεμ. (54.550.780), Εθνική 11.597.210 τεμ. (11.597.920), ΟΠΑΠ 1.291.326 τεμ. (1.296.326), Folli Follie Group 1.330.961 τεμ. (1.330.961).

(*) Τα στοιχεία Συναλλαγές Δανεισμού Τίτλων μέσω OTC δηλώνονται από τους χειριστές ΣΑΤ και αφορούν τις ποσότητες που έχουν καταγραφεί στο ΣΑΤ έως και τη προηγούμενη εργάσιμη ημέρα.

Θανάσης Σταυρόπουλος [email protected]

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v