Δείτε εδώ την ειδική έκδοση

XA: Πλώρη για τις 680 μονάδες βάζει ο Γενικός Δείκτης

Συνεχίζει υψηλότερα το Χρηματιστήριο, με ανεβασμένο τζίρο. Στο +7,5% η μετοχή της Εθνικής Τράπεζας. Κέρδη υψηλότερα του 2% για Alpha, Eurobank, Πειραιώς. Απώλειες καταγράφουν ΟΤΕ, Jumbo, Aegean, Τέρνα Ενεργειακή.

XA: Πλώρη για τις 680 μονάδες βάζει ο Γενικός Δείκτης

Εκτη συνεχόμενη ανοδική συνεδρίαση για τον τραπεζικό κλάδο, ένατη στις τελευταίες δέκα συνεδριάσεις.
Από τα τελευταία χαμηλά, των 387,51 μονάδων την Παρασκευή 8 Φεβρουαρίου, σήμερα, νωρίτερα, έως τις 472,08 μονάδες ο Δείκτης Τραπεζών, σε μία θεαματική αναστροφή τάσης από το... χείλος των ιστορικών χαμηλών.

Ευρεία σύσκεψη στο Μαξίμου (στις 15:00) κυβέρνησης - τραπεζιτών, με τους traders να «κουμπώνουν» με τις εξελίξεις στο μέτωπο «πρώτης κατοικίας - πλειστηριασμών». Αντίδραση προεξόφλησης, που ξεκίνησε με μέτριες συναλλαγές, υποστηρίχθηκε από την αρχική συμφωνία για την πρώτη κατοικία, για να συνεχιστεί με σημαντική αύξηση συναλλαγών/τζίρου. Σχεδόν διπλάσιοι οι ενεργοί κωδικοί στη χθεσινή συνεδρίαση, με πράξεις στις μετοχές του κλάδου, έναντι των αρχικών, ένδειξη πως από τη στιγμή που θα δοθούν αφορμές, το «γρήγορο χρήμα» θα δηλώσει παρών. Επιπλέον η τάση ενισχύθηκε από κινήσεις ορισμένων short traders, στην προσπάθειά τους να καλύψουν ανοιχτές θέσεις πώλησης.

Στο 27,07% η απόδοση του ΔΤΡ σε διάστημα μηνός, με την τάση να μπορεί να παραμείνει ενεργή εάν και εφόσον την προσεχή Τετάρτη και Παρασκευή προκύψουν θετικές εξελίξεις. Τη μεν Τετάρτη, με την έκθεση για την προοπτική της ελληνικής οικονομίας και δύο μέρες αργότερα, με τη βαθμολόγηση από τον οίκο Moody's.

Ομως, μία μία οι συνεδριάσεις καθώς από την αρχή της εβδομάδας ορίζοντάς μας ήταν η αυριανή συνεδρίαση, της Παρασκευής, εκτιμώντας πως με το κλείσιμο της θα αποσαφηνίζεται η τάση.

Στις 680 μονάδες ο Γενικός Δείκτης, στις 1.788 ο FTSE25, καλύπτοντας την απόκλιση (σε σχέση με την αγορά), επιβεβαιώνοντας και αυτός την τεχνικότητά του (πάντα σε διαστήματα εβδομάδος και μηνός).

Το 45% της αξίας συναλλαγών πραγματοποιείται στον τραπεζικό κλάδο, με την Εθνική να οδηγεί τόσο σε συναλλαγές όσο σε απόδοση. Στο 27,41% η θετική μεταβολή, σε διάστημα εβδομάδος και 49,35% σε μηναίο για τον τίτλο της ΕΤΕ και με την αποτίμησή της να την (ξανα)φέρνει στη δεύτερη θέση της σχετικής κατάταξης του τραπεζικού κλάδου. Στο 1,25 δισ. η χρηματιστηριακή αξία, ενισχυμένη και άλλο σε σχέση με την προ ώρας ανάρτησή μας στον Εκηβόλο.

Με τζίρο 6 εκατ. -σε σύνολο 28 εκατ.- η υπεραπόδοση μέχρι και με 8,05% για τη μετοχή που αντέδρασε έως το 1,392 ευρώ. Ακολουθούν Alpha Bank στο 1,139 ευρώ, Eurobank στο 0,5615 και στο 0,826 ευρώ η Πειραιώς.

Η συνέχιση της αντίδρασης για τον τραπεζικό κλάδο έχει «λύσει» τα χέρια των long στην πλειονότητα των μετοχών του δείκτη, θυμίζοντας πως και χθες τα blue chips «γύρισαν» από τη στιγμή που άρχισε να ανακάμπτει ο τραπεζικός κλάδος (από τα χαμηλά των 446,12 μον.).

Στις τράπεζες το μερίδιο του... λέοντος, ωστόσο συγκριτικά ανεβασμένος είναι ο τζίρος σε ΟΤΕ, Motor Oil, ΟΠΑΠ, Μυτιληναίος, Jumbo, EXAE, Τέρνα Ενεργειακή, Viohalco, Ικτίνος κ.α.

Πάνω από τα 30 ευρώ η Coca Cola, αυξημένες συναλλαγές στον ΟΤΕ, μετά την ανακοίνωση των καλών αποτελεσμάτων (και ενισχυμένο μέρισμα 0,46/μτχ., και έως 120 εκατ. για αγορές ιδίων μετοχών και επιπλέον μέρισμα από τα έσοδα της πώλησης της Telecom Albania), στα 9,17 ευρώ ο Μυτιληναίος («βλέπει» το 10άρι μπροστά), στα 5,17 ευρώ με 4,13% η ΓΕΚ ΤΕΡΝΑ (σήμερα η εκδήλωση στην Κρήτη για την κατασκευή του αεροδρομίου στο Καστέλι), με πακέτο για 58.000 μετοχές στα 5,28 ευρώ για τον Ικτίνο.

Ενδεικτικό του κλίματος το ότι στις 15:00 στο μείον ήταν μόνον 5 από τις 21 μη τραπεζικές του δείκτη. Με πωλητές σε Aegean, Lamda, Jumbo, Sarantis και Τέρνα Ενεργειακή.

Στις 55/50 η σχέση ανοδικών/πτωτικών.

Μιχαήλ Γελαντάλις [email protected]

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v