Αναζητά πρόσημο το Χρηματιστήριο

Απορρόφησε τις πρώτες πιέσεις ο τραπεζικός κλάδος, επιτρέποντας στον Γενικό Δείκτη να κινηθεί με θετικό πρόσημο. Πειραιώς και Εθνική συντηρούν την προσπάθεια. Συνεχίζει ανοδικά η ΔΕΗ, ενώ διορθώνει η μετοχή της Coca Cola.

Αναζητά πρόσημο το Χρηματιστήριο

Το επιφυλακτικό κλίμα και τα αρνητικά πρόσημα που επικρατούν στις Ευρωπαϊκές Αγορές δεν φαίνεται να πτοούν τους ενεργούς αγοραστές στο Χ.Α. Μάλιστα, παρά το επιφυλακτικό ξεκίνημα και τις ήπιες απώλειες που σημειώθηκαν στην έναρξη της συνεδρίασης, με κύριο εκφραστή τον τραπεζικό κλάδο, οι “buyers” δείχνουν να παίρνουν περισσότερες πρωτοβουλίες και να γυρίζουν τους βασικούς δείκτες του Ελληνικού Χρηματιστηρίου σε θετικά πρόσημα και τον Γενικό Δείκτη να διεκδικεί τιμές υψηλότερα των 695 μονάδων.

Πιο συγκεκριμένα και λίγο πριν συμπληρωθούν τα πρώτα ενενήντα λεπτά της συνεδρίασης, ο Δείκτης, κινούμενος με θετικό πρόσημο, έχει διανύσει την απόσταση μεταξύ 690,56 (-0,33%) και 695,98 μονάδων (+0,45%), ενώ ο τζίρος πλησιάζει τα 9,5 εκατ., από τα οποία το 1,7 εκατ. αφορά προσυμφωνημένες συναλλαγές (ΟΤΕ, ΣΑΡ).

Αξίζει να σημειωθεί ότι η πρώτη θετική ένδειξη για τη σημερινή συνεδρίαση ήλθε από τα πρωινά χαμηλά, καθώς ο Δείκτης δεν διέσπασε καθοδικά τη μέχρι πρότινος σημαντική αντίσταση των 690 μονάδων. Αν το εν λόγω επίπεδο μετατραπεί σε στήριξη, δεν μπορεί να αποκλειστεί κίνηση σχετικά υψηλότερα των 700 μονάδων, όμως θα χρειαστούν ειδήσεις, προκειμένου ο Δείκτης να δώσει ανοδική διαφυγή, υψηλότερα των 715 μονάδων.

Τράπεζες και ΔΕΗ (+2,38%) δείχνουν και σήμερα να οδηγούν την ανοδική κίνηση, καθώς στην περίπτωση της Επιχείρησης Ηλεκτρισμού και εκτός από τις διαφαινόμενες “fast track” διεργασίες για την επαναπροκήρυξη του διαγωνισμού πώλησης των Λιγνιτικών Μονάδων, την ανοδική κίνηση της μετοχής επιχορηγούν και οι χαμηλότερες τιμές που διαμορφώνονται για τα δικαιώματα εκπομπής ρύπων.

Δεν είναι λίγοι οι παράγοντες της Αγοράς που επισημαίνουν ότι το Χ.Α. έχει βρει “momentum”, όμως οι ίδιοι θεωρούν απόλυτα ανησυχητική την εικόνα με τις τράπεζες να οδηγούν την ανοδική κίνηση, όμως και την εικόνα εγκατάλειψης για μεσαία και μικρότερη κεφαλαιοποίηση.

Από την άλλη και παρά το γεγονός ότι οι περισσότεροι αναλυτές εκτιμούν ότι η Εγχώρια Αγορά έχει εισέλθει σε υπεραγορασμένα επίπεδα και θεωρούν το σενάριο διόρθωσης ως πιο πιθανό, το Χ.Α. δεν φαίνεται να γυρίζει πίσω και να δίνει δικαίωμα επανατοποθετήσεων, σε όσους ρευστοποίησαν θέσεις και περιμένουν χαμηλότερες τιμές για να επανατοποθετηθούν.

Οι κινήσεις κατοχύρωσης κερδών απορροφούνται μέσα στη συνεδρίαση και νέοι πρωταγωνιστές εμφανίζονται στο προσκήνιο, πάντα όμως από τα στενά πλαίσια του FTSE25.

Αξίζει να σημειωθεί ότι στον μη τραπεζικό 25άρη και πλην της ΔEH, με αξιοσημείωτα κέρδη κινούνται μόνο οι Αεροπορία Αιγαίου (+1,27%), ΓΕΚ ΤΕΡΝΑ (+1,20%), Ελ. Πετρέλαια (+1,75%) και ΟΛΠ (+1,12%).

Θανάσης Σταυρόπουλος [email protected]

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v