Το χρηματιστήριο είδε το… φως του!

Με πρωταγωνιστή τη ΔΕΗ (+10,2%) ο Γενικός Δείκτης ξεπέρασε το κρίσιμο όριο των 692 μονάδων. Εξαίρεση οι Alpha Bank-ΕΤΕ στην ανοδική κίνηση του τραπεζικού κλάδου. Στα 51 εκατ. οι συναλλαγές. Τα κρίσιμα επίπεδα για τους δείκτες.

Το χρηματιστήριο είδε το… φως του!

Το “rotation” καλά κρατεί στο Ελληνικό Χρηματιστήριο και στο ταμπλώ του FTSE25 και με βάση την παραπάνω τακτική και την διττή εικόνα στο Τραπεζικό ταμπλώ, ήταν η σειρά των μη Τραπεζικών Δεικτοβαρών μετοχών, να αναπτύξουν περισσότερες πρωτοβουλίες, προκειμένου ο Γενικός Δείκτης να πετύχει την τεχνική υπέρβαση και να δώσει κλείσιμο υψηλότερα των 690 μονάδων (απλός ΚΜΟ 200 ημερών).

Το παραπάνω εγχείρημα έγινε με σαφώς χαμηλότερο τζίρο από χθες, με σημαντική έλλειψη αγοραστών σε τίτλους χαμηλότερων κεφαλαιοποιήσεων, εν μέσω επιφυλακτικού περιβάλλοντος, όσον αφορά την εικόνα των Ευρωπαϊκών Αγορών, αλλά και με “ούριο άνεμο” από την Αγορά ομολόγων, όπου σημειώθηκε νεότερη αποκλιμάκωση των αποδόσεων.

Πιο συγκεκριμένα και την ώρα που γράφονται αυτές οι γραμμές, η απόδοση του Ελληνικού 10ετους τίτλου υποχωρεί στο 3,70% (-5 μονάδες βάσης).

Μένοντας στα ομόλογα, “η Ελλάδα ίσως προχωρήσει στην έκδοση νέου ομολόγου τον επόμενο μήνα, το δεύτερο μετά την έξοδο από τα μνημόνια τον περασμένο Αύγουστο”, δήλωσαν Έλληνες Αξιωματούχοι με γνώση της διαδικασίας.

Όπως μεταδίδει το Reuters, “η Χώρα σκοπεύει να αντλήσει 5 - 7 δισ. ευρώ από τις Αγορές ομολόγων φέτος στο πλαίσιο του προγράμματος δανεισμού της, του πρώτου μετά το ξέσπασμα της κρίσης το 2010”.

Από την άλλη και σύμφωνα με το ρεπορτάζ της Έλενας Λάσκαρη, “ δύο ημερομηνίες έχουν πέσει στο τραπέζι των συζητήσεων, αναφορικά με το επόμενο βήμα εξόδου του Ελληνικού Δημοσίου στις αγορές. Καμία δεν μπορεί να θεωρηθεί ακόμα ‘κλειδωμένη’ καθώς οι ‘άγνωστοι X’ παραμένουν πολλοί. Στο πρώτο σενάριο, το οποίο μετρά αρκετές εβδομάδες κυοφορίας, η έκδοση δεκαετούς ομολόγου θα γινόταν την επομένη των καλών ειδήσεων από το Eurogroup της 11ης Μαρτίου. Στις 12, ή τις 13 Μαρτίου. Αν το κλίμα αναφορικά με την εκταμίευση της δόσης, παραμένει αβέβαιο, η έκδοση του ομολόγου μπορεί να επιχειρηθεί ακόμα και την ερχόμενη εβδομάδα, με επικρατέστερη ημερομηνία την 5η Μαρτίου υπό την προϋπόθεση ότι θα υπάρξουν ‘καλά νέα’ την ερχόμενη Παρασκευή, από την Moody’s”.

Επιστρέφοντας στο Χ.Α., αξίζει σημαντικής υποσημείωσης το γεγονός ότι ακόμα και όταν έγινε αντιληπτή η διαφυγή του Γενικού Δείκτη υψηλότερα των 690 μονάδων, η επιφυλακτικότητα η οποία επικρατούσε στο μεγαλύτερο κομμάτι του ταμπλώ, είχε σαν αποτέλεσμα οι τίτλοι με αρνητικό πρόσημο, να είναι σαφώς περισσότεροι αυτών με θετικό, εικόνα η οποία άλλαξε μόλις στο τέλος και με τις βοήθειες των τελικών δημοπρασιών (!).

Από την άλλη δεν μπορεί να αναφερθεί ότι το σημερινό κλείσιμο του Γενικού Δείκτη σηματοδοτεί νέα υψηλά 5μηνου, με το αμέσως υψηλότερο κλείσιμο να έχει σημειωθεί στις 27/9/2018 (707,92 μονάδες), ενώ με τις βοήθειες των τελικών δημοπρασιών, ο Δείκτης ολοκλήρωσε την συνεδρίαση και στα υψηλά ημέρας (!)

Οι πρωινές εκτιμήσεις των αναλυτών

“Η προώθηση τόσο του σχεδίου του ΤΧΣ, όσο και εκείνου της ΤτΕ από το ΥΠΟΙΚ προς τις Βρυξέλλες, επιβεβαιώνει την υφιστάμενη ισχυρή βούληση για επιτάχυνση της μείωσης των ‘κόκκινων’ δανείων. Είναι επομένως πιθανή η συνέχιση του αγοραστικού ενδιαφέροντος για Τραπεζικούς τίτλους, με ανοικτό το ενδεχόμενο περαιτέρω ανοδικής κίνησης του σχετικού δείκτη, με ενδιάμεσες ενδοσυνεδριακές διορθώσεις. Έτσι, η πορεία των λοιπών Δεικτοβαρών τίτλων θα ρυθμίσει το τελικό πρόσημο του ΓΔ”, ανέφερε η Κύκλος ΑΧΕΠΕΥ.

“Η Εγχώρια Αγορά είναι τεχνικά υπερτιμημένη, φθάνοντας σε σημαντικά μακροπρόθεσμα επίπεδα αντίστασης. Ο Τραπεζικός τομέας θα ορίσει τον τόνο και θα καθορίσει το εύρος διόρθωσης” εκτιμούσε η Beta Sec.

Πως κινήθηκαν οι τραπεζικές μετοχές

Επιστρέφοντας στα της σημερινής συνεδρίασης και ξεκινώντας από το ταμπλώ των Τραπεζικών μετοχών υψηλής κεφαλαιοποίησης, αξίζει να σημειωθεί ότι το σύνολο των Τραπεζικών τίτλων “είδε” και τα δύο πρόσημα κατά την διάρκεια της συνεδρίασης, όμως η παρουσία των πωλητών έγινε περισσότερο αισθητή σε Alpha Bank (-2,44%) και Εθνική (-3,09%), παρά στους τίτλους των Eurobank (+5,26% και κλείσιμο στο υψηλό ημέρας) και Πειραιώς (+2,77%).

Να σημειωθεί ότι και οι τέσσερις παραπάνω τίτλοι παραμένουν σε ημερήσιο “long”, με το “stop” να εντοπίζεται για την Alpha Bank στα 1,088 ευρώ, για την Εθνική στα 1,226 ευρώ, για την Eurobank στα 0,546 ευρώ και για την Πειραιώς στα 0,755 ευρώ.

Ο Τραπεζικός δείκτης κινήθηκε μεταξύ 502,12 (+1,17%) και 485,52 μονάδων (-2,17%), στις 17.00 βρέθηκε στις 494,86 (-0,29%) και μέσω των τελικών δημοπρασιών, ολοκλήρωσε την συνεδρίαση στις 495,94 μονάδες, με ημερήσιες απώλειες 0,07%.

Αν συνεχιστεί η ελεγχόμενη διόρθωση, πρώτη, σημαντική, ζώνη στήριξης, στις 450 – 446 μονάδες (ημερήσιο “stop long”).

Μένοντας στον Τραπεζικό κλάδο και σύμφωνα με το ρεπορτάζ του Χρ. Κίτσιου, “περισσότερο χρόνο από όσο αρχικά είχε εκτιμηθεί θα απαιτήσει ο έλεγχος του χαρτοφυλακίου εξασφαλισμένων μη εξυπηρετούμενων δανείων Μικρομεσαίων Επιχειρήσεων, συνολικής απαίτησης 1,6 δισ. ευρώ, εκ των οποίων περίπου τα 0,95 δισ. ευρώ αποτελούν το οφειλόμενο κεφάλαιο, το οποίο έχει βγάλει προς πώληση, μέσω διαγωνισμού (project ‘Symbol’), η Εθνική Τράπεζα. Παρότι οι τέσσερις Επενδυτές, που πέρασαν στη δεύτερη φάση (‘Fortress’, ‘Centerbridge’, ‘Elliott’ και ‘Ellington Management’) έχουν ξεκινήσει τον έλεγχο, υπάρχουν ακόμη αρκετά στοιχεία που δεν τους έχουν δοθεί, λόγω της μεγάλης έκτασης του προς πώληση χαρτοφυλακίου και του πλήθους των εξασφαλίσεων. Υπό τα παραπάνω δεδομένα η Αγορά εκτιμά ότι η διαδικασία θα παραταθεί και οι δεσμευτικές προσφορές θα υποβληθούν τον προσεχή Απρίλιο”.

Από την άλλη και σύμφωνα με το ρεπορτάζ της Αγγελικής Παπαμιλτιάδου, “η έκθεση της Κομισιόν για την δεύτερη αξιολόγηση θα είναι ‘πραγματιστική’ (Factual) και θα αναφέρει ‘στεγνά’ την πρόοδο και τις καθυστερήσεις αλλά και τους προβληματισμούς της Κομισιόν για την πορεία των προαπαιτούμενων. Τρεις Αξιωματούχοι που μίλησαν στο ‘Euro2day.gr’ επιβεβαίωσαν ότι η έκθεση (η οποία πήρε την τελική της μορφή πριν από λίγο) δεν θα είναι σε τόνους αντιπαράθεσης και απλά θα σημειώνει πού έχει γίνει πρόοδος και πού όχι, ενώ θα καλεί την Αθήνα να προχωρήσει, εάν θέλει τελική απόφαση για την δόση του 1 δισεκατομμυρίου σε διαπραγματεύσεις μέχρι και το Eurogroup στις 11 Μαρτίου”.

Ερχόμενοι στον μη Τραπεζικό 25αρη, με αρνητικό πρόσημο και οριακές απώλειες, ολοκλήρωσαν την συνεδρίαση οι ΓΕΚΤΕΡΝΑ (-0,80%), Μυτιληναίος (-0,45%), Τέρνα Ενεργειακή (-0,15%) και Lamda Development (-0,15%).

Από την άλλη, ασφαλώς και το +10,22% της ΔΕΗ και το κλείσιμο στο υψηλό ημέρας, δεν αφήνει αμφιβολίες για το ποιος τίτλος κέρδισε τις εντυπώσεις.

Η μετοχή συμπλήρωσε “καρέ” ανοδικών συνεδριάσεων και σήμερα κινήθηκε χωρίς να έρθει σε επαφή με το αρνητικό πρόσημο, καθώς έγιναν περισσότερο επιθετικά τα πονταρίσματα, όσον αφορά τις εξελίξεις στις, υπό πώληση, Λιγνιτικές Μονάδες.

Σύμφωνα με το ρεπορτάζ του Χρ. Κολώνα, “για την προκήρυξη νέου διαγωνισμού πώλησης των Λιγνιτικών Μονάδων της ΔΕΗ στη Μεγαλόπολη και τη Μελίτη, έκανε λόγο ο πρόεδρος της εταιρίας Μανώλης Παναγιωτάκης στη διάρκεια του διοικητικού συμβουλίου. Σύμφωνα με πληροφορίες, ο κ. Παναγιωτάκης ενημέρωσε τα μέλη του ΔΣ πως κατά πάσα πιθανότητα θα επαναπροκηρυχθεί ο διαγωνισμός με καταληκτική ημερομηνία της διαδικασίας την 8η Μαϊου (γ.σ. Μετόχων). Ο ίδιος δεν διευκρίνισε ποια μορφή θα έχει νέα διαδικασία, αλλά και ούτε αν θα γίνει νέα αποτίμηση. Οι δεσμευτικές προσφορές εκτιμάται ότι θα υποβληθούν εντός του Απριλίου”.

Τεχνικά, το σημερινό κλείσιμο του τίτλου υψηλότερα των 1,488 ευρώ, δημιουργεί τις προϋποθέσεις κίνησης προς τα 1,60 και 1,77 ευρώ.

Μετά την χθεσινή, βραχύβια, διόρθωση, σήμερα η μετοχή της Motor Oil (+2,10%) κινήθηκε μόνιμα με θετικό πρόσημο, δίνοντας μαζί με την ΔΕΗ σημαντικές βοήθειες στους βασικούς δείκτες του Χ.Α.

Στα 22,40 το ημερήσιο “stop short”, στα 20,50 ευρώ η πολύ σημαντική στήριξη.

Συνεχίζει να αυξομειώνεται το ενδιαφέρον για τίτλους χαμηλότερων κεφαλαιοποιήσεων και αυτό δημιουργεί πρόσθετους εγκλωβισμούς για όσους επιμένουν να ακολουθούν την κίνηση που δίνουν τα “χαμηλότερα στρώματα” του ταμπλώ.

Σε κάθε περίπτωση, επιστροφή αγοραστών σημειώθηκε σε Cenergy (+2,70%), Centric (+1,43%), Αλουμύλ (+5,63%) και ΕΥΔΑΠ (+1,10%).

Δεύτερη συνεχόμενη ανοδική συνεδρίαση για την Γενική Εμπορίου (+7,56%), τρίτη συνεχόμενη ανοδική για τον Άνεμο (+1,82%) και έκτη ανοδική για την Ελγέκα (+6,11%).

Μόνο αν πετύχει κλείσιμο υψηλότερα των 0,144 ευρώ, θα δώσει σήμα τοποθετήσεων η Frigoglass (+2,19%), δεύτερη συνεχόμενη πτωτική συνεδρίαση για τα Πλ. Κρήτης (-4,67%) και τρεις πτωτικές στις τελευταίες τέσσερις συνεδριάσεις για την AS Company (-1,43%).

Τεχνικά, με την υπέρβαση των 690 μονάδων, ο Γενικός Δείκτης δημιουργεί τις τεχνικές προϋποθέσεις για κίνηση προς την δύσκολη ζώνη 708 – 720, ενώ λίγο ψηλότερα εντοπίζεται η επόμενη αντίσταση για τον δείκτη της υψηλής κεφαλαιοποίησης και πιο συγκεκριμένα στις 1825 μονάδες.

Τι σχολιάζουν οι αναλυτές της αγοράς

“Στην τελική ευθεία βρίσκεται η διαδικασία της διαπραγμάτευσης της Κυβέρνησης με τους Θεσμούς, σε σχέση με την εκπλήρωση των προαπαιτούμενων, ώστε το EWG να γνωμοδοτήσει ευνοϊκά”, αναφέρει ο Δημήτρης Τζάνας.

Έτσι, αυξημένη κινητικότητα σημειώνεται τις τελευταίες ημέρες περί το ετήσιας διάρκειας νομοθέτημα που θα αφορά την προστασία Δανειοληπτών κατόχων 1ης κατοικίας, αλλά και τους τρόπους με τους οποίους θα επιδιωχθεί η επιτάχυνση της μείωσης των “κόκκινων” δανείων, με την Κυβέρνηση να προκρίνει και τα δύο σχέδια (σχέδιο APS του ΤΧΣ και σχέδιο της ΤτΕ με το SPV).

Η ευνοϊκή γνωμοδότηση από το EWG οδηγεί σε θετικές εξελίξεις, τόσο ως προς την τελική έγκριση της εκταμίευσης της δόσης του Μαρτίου από το Eurogroup, όσο και ως προς την αυξημένη πιθανότητα αναβάθμισης της πιστοληπτικής ικανότητας της Ελληνικής Οικονομίας από τη Moody’s το βράδυ της Παρασκευής 1/3, εξέλιξη που θα διευκολύνει την επιτυχή έκδοση 10ετους ομολόγου στη συνέχεια.

Ενόψει των παραπάνω, η Επενδυτική Κοινότητα δίνει ψήφο εμπιστοσύνης στο Ελληνικό Χρηματιστήριο, αναβαθμίζοντας το αγοραστικό ενδιαφέρον της και τις ημερήσιες συναλλαγές, επικεντρώνοντας στον Τραπεζικό κλάδο που καταγράφει θεαματικές αποδόσεις, ιδιαίτερα αν αυτές υπολογισθούν από τα κατώτερα επίπεδα τιμών στις αρχές Φεβρουαρίου (+30% σχεδόν για τον Τραπεζικό δείκτη εντός του Φεβρουαρίου).

Έτσι, τεχνικά ο Γενικός Δείκτης ετοιμάζεται να αναμετρηθεί με τα όρια αντίσταση της περιοχής των 690 - 700 μονάδων, η υπέρβαση των οποίων θα απαιτήσει τη σταθεροποίηση της συναλλακτικής αναβάθμισης, αλλά και τη διάχυση του επενδυτικού ενδιαφέροντος τόσο στους Δεικτοβαρείς τίτλους όσο και σε άλλους της μεσαίας και μικρής κεφαλαιοποίησης.

Παράλληλα, το δέλεαρ της αποκόμισης των κερδών που ενδεχομένως έχουν καταγραφεί από κάποια χαρτοφυλάκια είναι ισχυρό, πιθανολογώντας αυξημένες διακυμάνσεις για τη συνέχεια.

Από την άλλη πλευρά, οι μέχρι τώρα εξελίξεις για τον Τραπεζικό κλάδο δεν σηματοδοτούν την οριστική εξάλειψη σεναρίων ενδεχόμενης ανακεφαλαιοποίησής του, στο βαθμό που οι απαιτούμενες ενισχύσεις της καθαρής τους θέσης δεν είναι δυνατό να γίνουν με ομολογιακές εκδόσεις. Παραμένει δηλαδή η τοποθέτηση σε Τραπεζικούς τίτλους μια επιλογή που ενσωματώνει επενδυτικούς κινδύνους, που δεν συνάδει με ότι περιλαμβάνει το γενικά αποδεκτό συντηρητικό επενδυτικό προφίλ.

Την ίδια ώρα, το Ελληνικό Χρηματιστήριο προσφέρει εναλλακτικές επιλογές εταιρειών με κερδοφορία και υψηλή μερισματική απόδοση, μεταξύ των οποίων και εκείνη της ΤτΕ που δημοσιοποίησε χτες τα ετήσια αποτελέσματά της, πολλές από τις οποίες επισημαίνονται καθημερινά από τους Διαχειριστές αλλά και το “έξυπνο χρήμα” που συνεχίζει να τις αναζητά.

Στο διεθνές περιβάλλον, καταγράφονται κάποιες θετικές εξελίξεις. Οι Σινοαμερικανικές συνομιλίες για το Εμπόριο είναι πιθανό σύντομα να οδηγήσουν σε κάποια συμφωνία, καθώς οι ΗΠΑ συνειδητοποιούν ότι τυχόν νέος γύρος δασμών θα έχει βλαπτικές συνέπειες και για την Αμερικανική Οικονομία.

Η αλλαγή στάσης των Εργατικών στη Βρετανία σε σχέση με τη διεξαγωγή νέου δημοψηφίσματος για το “Brexit”, αφήνει περιθώρια για ολική επαναφορά των δεδομένων για τη Βρετανία, σε σχέση με την Ευρώπη. Ενόψει δε των Ευρωεκλογών του Μαΐου, οι Ευρωπαίοι Ηγέτες κινητοποιούνται ώστε να αποτραπούν εξελίξεις που θα διαμορφώσουν συνθήκες μειωμένης συνοχής, στο Ευρωπαϊκό Οικοδόμημα.

“Δεν φαίνεται ωστόσο ότι εξελίξεις αυτές είναι ικανές να διαφοροποιήσουν τη βασική στρατηγική των Διαχειριστών, με 218 από αυτούς σύμφωνα με τη μηνιαία έρευνα της Bank of America Merrill Lynch, να συνεχίζουν να συστήνουν αύξηση θέσεων σε μετρητά και μείωση θέσεων σε μετοχές”, επισημαίνει ο διευθυντής επενδύσεων της Κύκλος ΑΧΕΠΕΥ.

Οι διεθνείς οικονομικές εξελίξεις

Επικράτηση των πωλητών, δείχνει η τελική εικόνα για τις μεγάλες Αγορές Ασίας και Ειρηνικού.

Μικτά τα πρόσημα στην Ευρώπη, που ανακάμπτει από τα χαμηλά ημέρας, μικτές οι διαθέσεις για τους δείκτες στην Wall Street, που δείχνουν να ανακάμπτουν από τα αρχικά χαμηλά.

Μικρά κέρδη για το Πετρέλαιο, οριακές απώλειες για Χρυσό και Ευρώ.

Αμετάβλητο αναμένεται να διατηρηθεί το καταναλωτικό κλίμα στη Γερμανία τον Μάρτιο, σύμφωνα με τη μηνιαία έρευνα της εταιρείας ερευνών GfK. Ο δείκτης, που δείχνει την τάση για τον επόμενο μήνα κάθε φορά, αναμένεται να φτάσει στις 10,8 μονάδες τον Μάρτιο, αμετάβλητος από τον Φεβρουάριο, ενώ είναι σε ευθυγράμμιση με την πρόβλεψη των οικονομολόγων που συμμετείχαν σε έρευνα της Wall Street Journal.

“Πρόσβαση σε επιπλέον κεφάλαια από την Τράπεζα της Αγγλίας (ΒοΕ) θα έχουν οι Τράπεζες σε περίπτωση που υπάρξει έλλειψη από χρήματα, καθώς η Βρετανία αποχωρεί από την ΕΕ”, όπως ενημέρωσε η Κεντρική Τράπεζα.

Ο Μαρκ Κάρνεϊ, ο διοικητής της Τράπεζας της Αγγλίας, είπε σε Κοινοβουλευτική Επιτροπή ότι “η μετατόπιση σε πιο συχνές δημοπρασίες είναι μέρος ενός κανονικού σχεδίου έκτακτης ανάγκης. Υπάρχουν ήδη περίπου 9,5 δισ. Στερλίνες σε υφιστάμενες γραμμές πίστωσης, σε σύγκριση με τα 22 δισ. μετά το δημοψήφισμα”.

Να ψηφίσουν σε δύο εβδομάδες αν θα καθυστερήσουν το “Brexit”, ή αν θα πάνε σε δυνητική έξοδο από την Ευρωπαϊκή Ένωση χωρίς συμφωνία, σε περίπτωση που αποτύχουν οι προσπάθειές της να περάσει η Συμφωνία από τη Βουλή, κάλεσε τους Βρετανούς βουλευτές η Τερέζα Μέι.

“Λογικά επιχειρήματα ακούγονται στη Βρετανία”, σχολίασε Ευρωπαίος Αξιωματούχος μετά την τοποθέτηση της Βρετανίδας Πρωθυπουργού για ψηφοφορία όσον αφορά τη μικρή καθυστέρηση του “Brexit”.

Όπως ανακοίνωσε το Υπουργείο Εμπορίου των ΗΠΑ, οι ενάρξεις κατοικιών διολίσθησαν 11% τον Δεκέμβριο, στο εποχικά προσαρμοσμένο μέγεθος του 1,08 εκατ. κατοικιών. Το επίπεδο αυτό είναι το χαμηλότερο από τον Σεπτέμβριο του 2019. Οι αναλυτές προέβλεπαν ότι θα αυξηθεί στο 1,23 εκατ., από 1,21 εκατ. τον Νοέμβριο.

“H Αμερικανική Οικονομία παραμείνει ισχυρή, αλλά ελλοχεύουν κίνδυνοι”, δήλωσε ο πρόεδρος της Fed, Τζερόμ Πάουλ, σε Επιτροπή της Γερουσίας.

Οι Χρηματοοικονομικές Αγορές έγιναν πιο ευμετάβλητες προς το τέλος του έτους και οι χρηματοοικονομικές συνθήκες είναι πλέον λιγότερο υποστηρικτικές για την ανάπτυξη, από ότι ήταν την περασμένη χρονιά. Η Κίνα και η Ευρώπη προκαλούν ιδιαίτερη ανησυχία, ενώ η Fed παρακολουθεί και πως θα εξελιχθεί το ‘Brexit”, υποστήριξε σύμφωνα με το CNBC.

Επιστροφή στο ΧΑ

Ο Δείκτης Οικονομικού Κλίματος του ΙΟΒΕ κινείται πτωτικά τον Ιανουάριο, καθώς διαμορφώνεται στις 99,6 (από 101,6) μονάδες.

Στη Βιομηχανία, τις Κατασκευές και στο Λιανικό Εμπόριο καταγράφεται βελτίωση του κλίματος, με το τελευταίο μάλιστα να κινείται σε υψηλά 10ετίας. Από την άλλη πλευρά όμως, η μεγάλη επιδείνωση του κλίματος που καταγράφεται στις Υπηρεσίες, αντισταθμίζει την άνοδο στους υπόλοιπους τομείς, όπως και στην καταναλωτική εμπιστοσύνη, η οποία βελτιώνεται για έναν ακόμη μήνα.

Η λίστα με τις κορυφαίες επιλογές μετοχών της Piraeus Sec. περιλαμβάνει τους τίτλους των Jumbo (“outperform, τιμή – στόχος στα 18,20 ευρώ), Motor Oil (“outperform, τιμή – στόχος στα 25,50 ευρώ), Μυτιληναίου (“outperform, τιμή – στόχος στα 13,50 ευρώ) και ΟΤΕ (“outperform, τιμή – στόχος στα 12,80 ευρώ), σύμφωνα με το report “Greek Companies Update – February 2019”.

Αναφορικά με τις Τραπεζικές μετοχές, η ΑΧΕ μείωσε την τιμή - στόχο της Alpha Bank στα 1,6 ευρώ, της Eurobank στα 0,74 ευρώ και της Εθνικής Τράπεζας στα 1,6 ευρώ, για να ενσωματώσει, όπως αναφέρει, τις υποθέσεις κερδοφορίας και ανάπτυξης.

Η Piraeus Sec. διατηρεί για τη Fourlis την τιμή - στόχο των 6,50 ευρώ, με σύσταση “outperform”, για τον ΟΠΑΠ μείωσε την τιμή - στόχο σε 10,50 ευρώ έναντι 10,80 ευρώ πριν, για να ενσωματωθεί η αργή εκκίνηση στα VLTs, με σύσταση “outperform”, ενώ αύξησε την τιμή - στόχο για την Τιτάν στα 20 ευρώ, έναντι 19,80 ευρώ πριν, ενώ διατηρεί ουδέτερη σύσταση για τη μετοχή.

Επιστρέφοντας στο Χ.Α., ο Γενικός Δείκτης κινήθηκε μεταξύ 685,48 (-0,19%) και 692,09 μονάδες (+0,77%). Στις 17.00 βρέθηκε στις 691,59 (+0,70%) και μέσω των τελικών δημοπρασιών ολοκλήρωσε την συνεδρίαση σε νέα υψηλά και πιο συγκεκριμένα στις 692,84 μονάδες, με ημερήσια κέρδη 0,88%.

Ο τζίρος μειώθηκε στα 51,2 εκατ., από τα οποία τα 1,2 εκατ. αφορούσαν προσυμφωνημένες συναλλαγές, ενώ ΟΤΕ, ΕΥΡΩΒ, ΕΤΕ, ΑΛΦΑ απασχόλησαν το 52% της συνολικής μικτής αξίας συναλλαγών.

Από τις μετοχές της υψηλής κεφαλαιοποίησης, δεν ήλθαν σε επαφή με το αρνητικό πρόσημο οι ΔΕΗ, ΕΛΛΑΚΤΩΡ, ΜΟΗ, ΟΛΠ, ΦΡΛΚ.

Μέσω των τελικών δημοπρασιών στο χαμηλό ημέρας έκλεισε η ΓΕΚΤΕΡΝΑ και στο υψηλό οι Eurobank, Grivalia, Jumbo, ΑΔΜΗΕ, ΔΕΗ, ΟΠΑΠ, ΟΤΕ και Τιτάν.

Θα μπορούσε να είναι πολύ καλύτερη η τελική εικόνα, με 60 ανοδικές μετοχές, έναντι 48 πτωτικών, ενώ 12 τίτλοι ολοκλήρωσαν την συνεδρίαση με κέρδη μεγαλύτερα του 3%.

-----ΧΠΑ

Ανοδικών συνεδριάσεων συνέχεια και στην Αγορά Παραγώγων, ενώ αξιοπρόσεκτη υποχώρηση παρουσίασαν οι συναλλαγές τόσο στο συμβόλαιο του δείκτη, όσο και στα Σ.Μ.Ε. επί μετοχών (50.164 συμβόλαια).

Στα 4.689 συμβόλαια του δείκτη οι ανοιχτές θέσεις (από 4.630 στην αμέσως προηγούμενη συνεδρίαση) για τον πρώτο μήνα (Μάρτιος).

Το συμβόλαιο του δείκτη υψηλής κεφαλαιοποίησης (συνολικά 643, 545 για τον Μάρτιο και 98 για τον Απρίλιο, τιμή κλεισίματος για τον πρώτο μήνα 1.822) κινήθηκε μεταξύ 1.803 και 1.822 μονάδων.

Ελάχιστος ο αξιοσημείωτος δανεισμός τίτλων (88.000 Εθνική, 17.100 Πειραιώς), ενώ συνεχίστηκαν οι συναλλαγές στα Σ.Μ.Ε. επί μετοχών με κυριότερες σε Eurobank (17.710), Alpha Bank (5.733), Πειραιώς (7.420), ΔΕΗ (3.013), Εθνική (10.383), Ελλάκτωρα (1.022), ΟΤΕ (435), Cenergy (362), Intralot (173), ΑΔΜΗΕ (890), Μυτιληναίο (530), ΓΕΚ (150), Τρ. Αττικής (111), Ελ. Πετρέλαια (209), Viohalco (403), Lamda Development (139), MIG (1.080).

Οι μεγαλύτερες ανοιχτές θέσεις - συμβόλαια (Μέγεθος Συμβολαίου: 100 Μετοχές, Φυσική Παράδοση), για τον πρώτο μήνα (Μάρτιος), στα Σ.Μ.Ε. επί μετοχών σε: Eurobank 69.978, Alpha Bank 36.849, Εθνική 29.494, Πειραιώς 19.867, MIG 47.521, ΔΕΗ 12.786, Ελλάκτωρα 10.570.

Ας σημειωθούν τα 23 δικαιώματα αγοράς για την ΔΕΗ, λήξης Απριλίου, με τιμή εξάσκησης τα 1,50 ευρώ, άλλα 16 δικαιώματα αγοράς, ίδιας λήξης με τιμή εξάσκησης τα 1,30 ευρώ και άλλα 50 δικαιώματα αγοράς, ίδιας λήξης με τιμή εξάσκησης τα 1,70 ευρώ.

Επίσης τα 80 δικαιώματα αγοράς για την ΔΕΗ, λήξης Μαϊου, από τα οποία τα 70 με τιμή εξάσκησης τα 1,50 ευρώ και τα άλλα 10 με τιμή εξάσκησης τα 1,60 ευρώ.

Τα 10 δικαιώματα αγοράς για την Πειραιώς, λήξης Μαϊου, με τιμή εξάσκησης τα 1,10 ευρώ.

Έκλεισε “short” θέση στην Εθνική και ανοίχτηκε ισόποση 170 δικαιωμάτων πώλησης, λήξης Ιουνίου, με τιμή εξάσκησης τα 1,50 ευρώ.

Οι σημαντικότερες καθαρές αρνητικές θέσεις που δημοσιοποιήθηκαν στην Επ. Κεφαλαιαγοράς και ξεπερνούν το 0,5% του συνόλου των μετοχών:

        Position Holder                                  Name of Issuer                         NSP        Date

Lansdowne Partners (UK) LLP

PIRAEUS BANK S.A.

2,74%

2018-10-26

Lansdowne Partners (UK) LLP

EUROBANK ERGASIAS S.A.

1,81%

2018-01-18

Lansdowne Partners (UK) LLP

 

PUBLIC POWER CORPORATION SA

 

1,51%

 

2018-10-12

 

 

 

 

 

Oasis Investments II Master Fund LTD

 

FOLLI FOLLIE S.A.

 

0,80%

 

2018-05-17

Lansdowne Partners (UK) LLP

 

ALPHA BANK S.A

0,83%

2018-01-16

Oceanwood Capital Management LTD

EUROBANK ERGASIAS S.A.

1,40%

2019-02-13

Oceanwood Capital Management LTD

NATIONAL BANK OF GREECE SA

0,89%

2019-02-21

Oceanwood Capital Management LTD

ALPHA BANK SA

0,63%

2019-02-18

Marshall Wace LLP

PIRAEUS BANK S.A.

0,52%

2019-02-18

NSP: Net Short Position

Οι περισσότερο δανεισμένοι τίτλοι, μόνο από OTC (*), καθώς το Χ.Α., στην συγκεντρωτική κατάσταση του ΗΔΤ, δεν δημοσιεύει τους δανεισμούς από την ΕΧΑΕ, είναι: Alpha Bank 38.794.980 τεμ., (από 38.744.980 τεμ. στην αμέσως προηγούμενη συνεδρίαση), Πειραιώς 27.315.896 τεμ. (26.894.896), ΔΕΗ 6.503.560 τεμ. (6.503.103), Eurobank 89.011.507 τεμ. (59.297.780), Εθνική 12.212.500 τεμ. (11.612.500), ΟΠΑΠ 1.259.668 τεμ. (1.291.326), Folli Follie Group 1.330.961 τεμ. (1.330.961).

(*) Τα στοιχεία Συναλλαγές Δανεισμού Τίτλων μέσω OTC δηλώνονται από τους χειριστές ΣΑΤ και αφορούν τις ποσότητες που έχουν καταγραφεί στο ΣΑΤ έως και τη προηγούμενη εργάσιμη ημέρα.

Θανάσης Σταυρόπουλος [email protected]

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v