ΧΑ: Η διόρθωση του τραπεζικού δείκτη κρίνει την ποιότητα της ανόδου

Η υπέρβαση των 690 μονάδων και οι ανησυχίες ότι η αγορά περνά σε υπερτιμημένα επίπεδα, μετά το ανοδικό σερί των τελευταίων συνεδριάσεων. Πτωτικά κινείται ο τραπεζικός δείκτης οριακές απώλειες καταγράφει ο ΓΔ στο ξεκίνημα.

ΧΑ: Η διόρθωση του τραπεζικού δείκτη κρίνει την ποιότητα της ανόδου

Με τη συνεδρίαση να κλείνει στο υψηλό ημέρας, η πλάστιγγα έχει γείρει υπέρ των αγοραστών, οι οποίοι ελέγχουν τις συνθήκες και τις διακυμάνσεις της αγοράς, σε πλήρη αντίθεση με ό,τι συνέβαινε προ διμήνου.

Ο Γενικός Δείκτης πέτυχε την τεχνική υπέρβαση πάνω από τις 690 μονάδες, περιοχή που εδράζει και ο απλός ΚΜΟ 200 ημερών, γεγονός που θα έχει σημασία στις επόμενες συνεδριάσεις. Ο απλός κινητός μέσος όρος των 200 ημερών θεωρείται από σημαντική μερίδα της παγκόσμιας κοινότητας ως το εργαλείο που ορίζει αν μια αγορά είναι σε bull ή σε bear φάση. Εφόσον το momentum διατηρηθεί, λίγο πριν την ολοκλήρωση του Φεβρουαρίου, η αγορά σημειώνει άνοδο άνω του 9% τον τρέχοντα μήνα και περίπου 3,5% τον Ιανουάριο, δημιουργώντας με αυτόν τον τρόπο «μαγιά» για ένα ισχυρό κλείσιμο για το πρώτο δίμηνο.

Πιο τεχνικά πάντως η αγορά είναι πλέον σε υπερτιμημένα επίπεδα στα μικρότερα time frames, έχοντας ήδη επιτύχει ωστόσο να ξεπεράσει σημαντικά μακροπρόθεσμα επίπεδα αντίστασης. Το βλέμμα πλέον θα μεταφερθεί αποκλειστικά στον τραπεζικό δείκτη, ο οποίος είναι ο οδηγός της αγοράς τον Φεβρουάριο, με κέρδη που ξεπερνούν το 30%. Η Τράπεζα Πειραιώς και η Εθνική Τράπεζα υπεραποδίδουν σημαντικά έναντι της Eurobank και της Alpha Bank.

Η εγχώρια αγορά μετοχών προεξοφλεί παράλληλα την νέα έκδοση στην αγορά των ομολόγων. Η απόδοση του ελληνικού 10ετούς τίτλου συνεχίζει να υποχωρεί και πλέον απέχει ελάχιστα από το ιστορικό χαμηλό του 3,638% πέρυσι τον Ιανουάριο, δείχνοντας ότι η χώρα είναι έτοιμη να προχωρήσει στην επόμενη έκδοση πιο μακροπρόθεσμου ομολόγου τον επόμενο μήνα, το δεύτερο μετά την έξοδο από τα μνημόνια τον περασμένο Αύγουστο. Η απόδοση του νέου benchmark 5ετούς ομολόγου λήξης Απριλίου 2024 διαμορφώνεται χαμηλότερα από το τεχνικό όριο του 3%, καταγράφοντας σημαντική πτώση από την έκδοσή του στο 3,60%.

Παράλληλα, σημαντική για την πορεία της αγοράς των μετοχών και ειδικά των τραπεζικών μετοχών θα είναι η έκθεση της Κομισιόν για τη δεύτερη αξιολόγηση, η οποία θα αναφέρει την πρόοδο αλλά και τις καθυστερήσεις όπως και τους πιθανούς προβληματισμούς της Ευρωπαϊκής Επιτροπής για την πορεία των προαπαιτούμενων στη χώρα μας. Η έκθεση είναι σημαντική γιατί θα βαρύνει στην τελική απόφαση για τη δόση του 1 δισ. ευρώ, θα διαμορφώσει την ψυχολογία της αγοράς και με μικρή πιθανότητα μπορεί να επηρεάσει την αξιολόγηση της Moody’s. Αν το κλίμα αναφορικά με την εκταμίευση της δόσης παραμένει αβέβαιο, η έκδοση του ομολόγου μπορεί να επιχειρηθεί ακόμα και την ερχόμενη εβδομάδα, με επικρατέστερη ημερομηνία την 5η Μαρτίου, υπό την προϋπόθεση ότι θα υπάρξουν «καλά νέα» την ερχόμενη Παρασκευή, από τη Moody’s. 

Γιώργος Α. Σαββάκης [email protected]

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v