Δείτε εδώ την ειδική έκδοση

«Ντέρμπι» για το πρόσημο στο ΧΑ

Πέριξ των 690 μονάδων κινείται ο Γενικός Δείκτης, επιδεικνύοντας καλύτερη συμπεριφορά σε σχέση με τις ευρωαγορές. Μεικτά πρόσημα στις τράπεζες, άνοδος για Πειραιώς. Πιέζονται χαμηλότερα ΟΠΑΠ, Coca Cola, Eurobank.

«Ντέρμπι» για το πρόσημο στο ΧΑ

Την ώρα που τα Ευρωπαϊκά Χρηματιστήρια επιμένουν στα αρνητικά πρόσημα και στις ελεγχόμενες αρνητικές μεταβολές, ο Γενικός Δείκτης του Ελληνικού Χρηματιστηρίου αναλώνεται σε συνεχείς εναλλαγές προσήμων, μέσα σε ένα εύρος λίγο μεγαλύτερο των πέντε μονάδων.

Είναι ενδεικτικό ότι η συμπλήρωση των πρώτων τριών ωρών συνεδρίασης, βρήκε τον Γενικό Δείκτη να έχει κινηθεί μεταξύ 690,56 (-0,33%) και 695,98 μονάδων (+0,45%), έχοντας αλλάξει έξι φορές πρόσημο, ενώ ο τζίρος, σαφώς μειωμένος σε σχέση με τις αμέσως προηγούμενες συνεδριάσεις, διαμορφώνεται στα 16,5 εκατ., από τα οποία τα 2,3 εκατ. αφορούν προσυμφωνημένες συναλλαγές (ΟΤΕ, ΣΑΡ).

Στα χαρακτηριστικά της εν εξελίξει συνεδρίασης, η μεικτή εικόνα στο ταμπλό των Δεικτοβαρών τραπεζικών μετοχών (Alpha Bank -0,86%, Εθνική +1,28%, Eurobank -1,45%, Πειραιώς +1,53%), αλλά και οι ελάχιστες βοήθειες που παίρνουν οι βασικοί δείκτες από τα μη τραπεζικά blue chips.

Ακόμα χειρότερη η εικόνα σε μεσαία και μικρότερη κεφαλαιοποίηση, όπου είναι εμφανές το τράβηγμα των λίγων αγοραστών σε σχετικά χαμηλότερα επίπεδα και αυτό έχει σαν αποτέλεσμα, από την αρχή της συνεδρίασης, οι μετοχές με αρνητικό πρόσημο να είναι περισσότερες αυτών με θετικό.

Αξίζει να σημειωθεί πως αν και έχουν παρέλθει τρεις ώρες συναλλαγών, με όγκο χαμηλότερο των 10.000 τεμ. παραμένουν οι ΕΕΕ (6.819 τεμ.), ΟΛΠ (1.812 τεμ.) και Fourlis (9.774 τεμ.).

Από τις μη τραπεζικές μετοχές του FTSE25, μόνο οι ΕΕΕ (-1,67%), ΟΠΑΠ (-1,05%) και Motor Oil (-1,37%) καταγράφουν απώλειες που ξεπερνούν τη μία ποσοστιαία μονάδα, ενώ από τους τίτλους που διεκδικούν υψηλότερες αποτιμήσεις, τα μεγαλύτερα, μέχρι στιγμής, κέρδη σημειώνουν οι Αεροπορία Αιγαίου (+1,27%), ΓΕΚ ΤΕΡΝΑ (+2,20%) και Ελλάκτωρ (+1,50%).

Με τον τζίρο να παραμένει σε σχετικά χαμηλότερα επίπεδα, την εικόνα να είναι μοιρασμένη στο ταμπλό του 25άρη, τις Ευρωπαϊκές Αγορές να κινούνται επιφυλακτικά και τα μηνύματα να δείχνουν ουδέτερα από την Αγορά ομολόγων, όλα δείχνουν ότι το τελικό πρόσημο της συνεδρίασης θα κριθεί στο τέλος, αν όχι στις τελικές δημοπρασίες.

Μένοντας στα ομόλογα, το ποσό του 1,138 δισ. ευρώ άντλησε το Ελληνικό Δημόσιο από τη δημοπρασία εντόκων γραμματίων εξάμηνης διάρκειας. Το επιτόκιο διαμορφώθηκε στο 0,72%, από 0,75% που ήταν στην προηγούμενη δημοπρασία.

Επιστρέφοντας στο Χ.Α., επιφυλακτικοί δηλώνουν οι περισσότεροι αναλυτές, επισημαίνοντας την αρνητική εξέλιξη που θα έχει το τελευταίο ανοδικό κύμα, αν αυτό ολοκληρωθεί, χωρίς το ενδιαφέρον να έχει διαχυθεί σε μεγαλύτερο κομμάτι του ταμπλό.

 

Θανάσης Σταυρόπουλος [email protected]

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v