Δείτε εδώ την ειδική έκδοση

Στις τράπεζες το «παιχνίδι» στο ΧΑ

Σταθεροποιητική κίνηση για τον ΓΔ, εν μέσω έντονης μεταβλητότητας, με τις τραπεζικές μετοχές να συνεχίζουν υψηλότερα. Πάνω από κρίσιμα τεχνικά επίπεδα ο κλαδικός δείκτης, υπεραποδίδουν Πειραιώς, Alpha. Στο... ρελαντί τα blue chips.

Στις τράπεζες το «παιχνίδι» στο ΧΑ

Εκ νέου σε θέση οδηγού στο ΧΑ ο τραπεζικός κλάδος. Με άμεση επαναφορά των long και κόντρα στις σταθερά αυξανόμενες θέσεις των short, οι πρώτοι ελέγχουν απόλυτα το παιχνίδι οδηγώντας τον κλάδο υψηλότερα.

Η υπέρβαση της ευρύτερης περιοχής των 550 μονάδων σηματοδοτεί -για τον ΔΤΡ-, όπως σημειώναμε τελευταία, την αλλαγή τάσης σε μηνιαίο διάστημα, εξέλιξη που δεν αποκλείει μέσα στις αμέσως επόμενες συνεδριάσεις, την υποχρεωτική λήψη θέσεων αντιστάθμισης από τους πωλητές. Ενα short squeeze είναι πλέον πιθανότερο από οποιαδήποτε άλλη φορά μέσα στο διάστημα αρχών Φεβρουαρίου-αρχών Μαρτίου.

Το 69% της αξίας συναλλαγών, που πραγματοποιείται την πρώτη ώρα της συνεδρίασης, είναι ενδεικτικό της εστίασης του ενδιαφέροντος των traders, εστίαση που αφορά σχεδόν κατά κύριο λόγο βραχυπρόθεσμες θέσεις. Γνωστή και πάγια η θέση μας πως ο τραπεζικός κλάδος δεν είναι επενδύσιμος, ωστόσο είναι αυτός, κυρίως αυτός, που μπορεί να αποφέρει διψήφια ποσοστά σε trading και να διαμορφώσει κλίμα και τάση σε ένα χρηματιστήριο... ρηχό, όπως το δικό μας.

Από νωρίς ο Γιώργος Α. Σαββάκης μάς έχει αναλύσει τα της αγοράς, επικεντρώνοντας στον κλάδο-κλειδί, σημειώνοντας πως επαναφορά του ΔΤΡ υψηλότερα των 575 μονάδων αποτελεί ισχυρή ένδειξη για τους long.

Συναλλαγές και τζίρος σε μάλλον ικανοποιητικά επίπεδα, κοντά στα μεγέθη των 40-45 εκατ. ευρώ, με τον τραπεζικό κλάδο στο επίκεντρο και την πλειονότητα των blue chips στο... ρελαντί. Από τη στιγμή που το trading έχει επικεντρωθεί στον τραπεζικό κλάδο, η συντήρηση δυνάμεων στα μη τραπεζικά θα πρέπει να θεωρείται λίγο ως πολύ αναμενόμενη, φυσιολογική εξέλιξη μίας αγοράς που αντιδρά κυκλικά. Σειρά έχουν το τελευταίο διάστημα οι τράπεζες και με αυτές επιχειρείται (και επιτυγχάνεται) η διαφορά.

Στο πολιτικό σχέδιο Τσίπρα για απεμπλοκή από το ΔΝΤ αναφέρεται η Αγγελική Παπαμιλτιάδου, στο πρώτο mega deal για «κόκκινα» δάνεια της Eurobank ο Χρήστος Κίτσιος, εξελίξεις που προφανώς ευνοούν τους long. Ωστόσο η καθυστέρηση στο ν. Κατσέλη, όπως σημειώνει η Ελενα Λάσκαρη, παραμένει ένα... αγκάθι για τον τραπεζικό κλάδο, καθώς σημαντικό μέρος της αγοράς είχε προεξοφλήσει πως το σχετικό νομικό πλαίσιο θα είχε έρθει ήδη στην Βουλή. Το συγκεκριμένο χρειάζεται προσοχή και λεπτούς χειρισμούς στις αμέσως επόμενες συνεδριάσεις.

Στο συν και οι 4 μετοχές των συστημικών τραπεζικών, σήμερα με ισχυρότερη τάση για τη μετοχή της Eurobank και αυξημένο τζίρο για Πειραιώς και Εθνική.

Στην περιοχή των 710 μονάδων ο Γενικός Δείκτης, πέριξ των 1.850 ο FTSE25, με ενδεικτικό το έως 3,35% (νωρίτερα στις 11:00-11:05) του ΔΤΡ έναντι του έως 0,97% του 25άρη στο ίδιο διάστημα.

Από τις 21 μη τραπεζικές μετοχές του δείκτη με αγοραστές σε Grivalia, ΔΕΗ, Lamda Development, Motor Oil, Jumbo και ΟΤΕ. Πρακτικά στο μη τραπεζικό κομμάτι του δείκτη ακολουθείται μία κυκλική τακτική, ένα rotation που διευκολύνει τη συντήρησή του στο πλαγιοανοδικό κανάλι που μπορεί να τον οδηγήσει σταδιακά και μεθοδικά έως τα επίπεδα των 1.950 μον., όπου και «δείχνει» να κορυφώνεται ο κύκλος.

Στις 11:45, με τζίρο 14,2 εκατ. (το 73% πλέον στον τραπεζικό κλάδο!), η σχέση ανοδικών/πτωτικών διαμορφωνόταν στις 31/39 αντίστοιχα.

Μιχαήλ Γελαντάλις [email protected]

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v