Δείτε εδώ την ειδική έκδοση

Με τράπεζες στις 730 μονάδες το Χρηματιστήριο

Συνεχίζει ανοδικά ο Γενικός Δείκτης, με τις τραπεζικές μετοχές να υπεραποδίδουν και τον κλαδικό δείκτη να «αγγίζει» τις 600 μονάδες. Τα στοιχήματα προεξόφλησης και η κινητικότητα σε blue chips. Ανοδικά Coca Cola, ΔΕΗ, Μotor Oil.

Με τράπεζες στις 730 μονάδες το Χρηματιστήριο

Οριακά ανοδική η τάση στα κύρια ευρωπαϊκά χρηματιστήρια, προς τις 730 μονάδες συνεχίζει το ΧΑ.

Με το βλέμμα στραμμένο και στη Fed, ενδεικτικά ο DAX ενισχύεται προς την περιοχή των 11.700 μονάδων, με την προσοχή και στο αναγκαστικό deal Deutsche Bank με Commerzbank.

Στο ΧΑ, με προσεκτικές κινήσεις ξεκίνησαν οι βραχυπρόθεσμοι παίκτες, εστιάζοντας μεν στον τραπεζικό κλάδο αλλά ενεργώντας και σε επιμέρους της μεγάλης και μεσαίας κεφαλαιοποίησης.

Εως τις... παρυφές των 600 μονάδων, νωρίτερα, ο Δείκτης Τραπεζών, σε μία προσπάθεια ξεκάθαρης προεξόφλησης μίας συμφωνίας δανειστών - Αθήνας για «πλειστηριασμούς/πρώτη κατοικία» μέχρι την προσεχή Δευτέρα, οπότε στο EwG της 25ης Μαρτίου θα κριθούν αρκετά.

Με το 47% της αξίας συναλλαγών να πραγματοποιείται στον κλάδο-κλειδί και τις Eurobank και Πειραιώς να παίρνουν την σκυτάλη από τις Alpha Bank και Εθνική, οι συστημικές συνεχίζουν υψηλότερα, με την όποια προσφορά να απορροφάται (σε επίπεδο δείκτη) από τιμές λίγο χαμηλότερα των 590 μονάδων. Εάν στη συνέχεια επιβεβαιωθεί η αρχική διάθεση των long να «τρέξουν» ένα στοίχημα προεξόφλησης, τότε η ευρύτερη αυτή περιοχή θα μπορούσε να αποτελέσει, βραχυπρόθεσμα, σημείο αναφοράς για συνέχιση της κίνησης προς τις 620 μονάδες.

Θα δείξει όμως, καθώς ακόμη είναι αρκετά νωρίς, αν και οι διαθέσεις των traders συνηγορούν υπέρ του ανοδικού σεναρίου.

Με κινήσεις μετακύλισης από μετοχές σε μετοχές, σε μεθοδικό rotation, ισχυρά χέρια ενεργούν σήμερα σε Eurobank και Πειραιώς, μετοχές που την προηγούμενη εβδομάδα είχαν υποαποδώσει έναντι των άλλων δύο. Κρίνοντας από τη ροή των εντολών και τη μεθοδικότητα συγκεκριμένων παικτών, θα λέγαμε πως ο κλάδος-κλειδί μπορεί να ωθήσει πάνω και από τις 730 μονάδες το ΧΑ.

Ωστόσο, πέραν των κινήσεων στον τραπεζικό κλάδο, διάθεση και τάση είναι ευρύτερα ενθαρρυντικά για τους long στην πλειονότητα των μετοχών του δείκτη, με σηματωρούς όπως η Coca Cola, η ΔΕΗ, η Motor Oil, η Grivalia κ.α. να κινούνται με αγορές υψηλότερα.

Αποτέλεσμα, η προσέγγιση της ζώνης των 1.900 μονάδων για τον FTSE25, ακολουθώντας -κατ' αρχάς- την πρώτη ώρα συνεδρίασης μία απόλυτα τεχνική κίνηση εντός ορίων, που έχουν αναφερθεί αναλυτικά.

Στα 30,75 ευρώ η βαρύτερη μετοχή του χρηματιστηρίου, λίγο χαμηλότερα αλλά στη ζώνη των 11 ευρώ η δεύτερη, ενώ η μόχλευση στον ευρύτερο κλάδο της ενέργειας καλά κρατεί. Στο 1,692 ευρώ νωρίτερα η μετοχή της ΔΕΗ.

Στα 21,80 ευρώ της Motor Oil, ημέρα ανακοίνωσης των οικονομικών αποτελεσμάτων του ομίλου. Το ενδιαφέρον στο τέταρτο τρίμηνο.

Στα hot της συνεδρίασης αδιαμφισβήτητα τα νεότερα από τον κλάδο της υγείας, με επίκεντρο, εύλογα, το ΙΑΣΩ. Οι τελευταίες εξελίξεις έχουν δημιουργήσει από νωρίς ισχυρό αγοραστικό ενδιαφέρον, με τους traders να ανεβαίνουν έως και λίγο πάνω από το 1,40 ευρώ. Λίγο ως πολύ αναμενόμενη η εξέλιξη, με το OAKTREE να εστιάζει στον αρχικό σχεδιασμό και μετά την πρόσφατη μετοχική... ενίσχυσή του με το fund Brookfield.

Στις 11:30, η αξία των συναλλαγών διαμορφωνόταν στα 7,2 εκατ., με τη σχέση ανοδικών/πτωτικών στις 51/24.

 

Μιχαήλ Γελαντάλις [email protected]

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v