Δείτε εδώ την ειδική έκδοση

ΧΑ: «Μαζεύτηκαν» οι αγοραστές μετά τα παράγωγα

Θετικό παραμένει το πρόσημο για τον Γενικό Δείκτη αλλά τα κέρδη περιορίστηκαν αισθητά, μετά το triple witching στην αγορά παραγώγων. Ο τραπεζικός κλάδος παραμένει στο επίκεντρο. Το ερώτημα στην πορεία για τις 750 μονάδες.

ΧΑ: «Μαζεύτηκαν» οι αγοραστές μετά τα παράγωγα

Ανοδικά συνεχίζουν τα κύρια ευρωπαϊκά χρηματιστήρια, υψηλότερα «δείχνουν» τα futures στη Wall Street, με προσδοκίες των long ολοκληρώθηκε το πρώτο triple witching του 2019. Σε Brexit και εμπόριο η προσοχή των ευρωπαϊκών αγορών, με τον DAX στις 11.700 και τον FTSE100 στις 7.234 μονάδες, από τις 2.822 τα futures του S&P 500.

Στο ΧΑ περιορισμένες οι κινήσεις των traders στη λήξη της «τριπλής σειράς» (πρώτης για το 2019), αποτυπώνοντας αφενός τις μέχρι τώρα σημαντικές υπεραξίες που έχουν κερδηθεί με κλάδο αιχμής τον τραπεζικό, αφετέρου, της συγκρατημένης αισιοδοξίας πως το χρηματιστήριο μπορεί να συνεχίσει υψηλότερα.

Τεχνικά για τον ΓΔ οι 750 μονάδες είναι εφικτός στόχος, όπως οι 1.920-1.930 για τον FTSE 25 και οι 620 για τον ΔΤΡ, αλλά με εύλογο το ερώτημα εάν στο ενδιάμεσο μεσολαβεί (ή όχι) διόρθωση.

Σχετικά κοντά στις τρέχουσες τιμές (της υποκείμενης αγοράς) το κλείσιμο θέσεων σε Συμβόλαια του δείκτη και μετοχών, με οριακό discount η μετακύλιση θέσεων στην επόμενη σειρά, με την τάση να «γυρίζει» λίγο χαμηλότερα μετά τις 14:45.

Στο διάστημα 14:45-15:00, καταγράφηκε λελογισμένης έκτασης ρευστοποίηση θέσεων, με επίκεντρο τον τραπεζικό κλάδο, που παραμένει για ακόμη μία εβδομάδα στο επίκεντρο των ενεργειών των βραχυπρόθεσμων. Με θετικό πρόσημο 9,73% σε διάστημα εβδομάδας, με 37,23% σε μηνιαίο και με 32,56% από την αρχή του έτους, ήταν απόλυτα φυσιολογικό ορισμένοι να πάρουν σήμερα μέρος των κερδών τους. 

Αλλωστε η αγορά, στο μεγαλύτερο μέρος της, έχει προεξοφλήσει τη συμφωνία δανειστών-Αθήνας για το θέμα της πρώτης κατοικίας/πλειστηριασμών, έχοντας ως ορόσημο το EwG της μεθεπόμενης Δευτέρας. Πρακτικά ο χρόνος που μεσολαβεί, περιορίζεται στις 5 συνεδριάσεις, κάτι που δικαιολογεί τη στάση μερίδας των traders ενόψει της επόμενης εβδομάδας.

Στα 1.534 τα ΣΜΕ του δείκτη, που πέρασαν στην επόμενη σειρά -σε σχέση με τον αυξημένο τζίρο των τελευταίων συνεδριάσεων στην υποκείμενη αγορά-, μάλλον μέτριος αριθμός. Ενδεικτικό και το discount 0,16% (στις 15:10).

Η κλίση της αγοράς οφείλεται ακριβώς σε αυτό το φυσιολογικό «γύρισμα» του τραπεζικού δείκτη, καθώς από το αρχικό 596,06 υποχώρησε προς τις 588 μέχρι τις 14:30, για να υποχωρήσει ακόμη χαμηλότερα προς τις 580 πριν λίγο. «Γύρισμα» που φάνηκε και στα ΣΜΕ των μετοχών, με την Alpha Bank και την Πειραιώς να υποχωρούν και τις Εθνική και Eurobank να ανακάμπτουν μετά τις 15:10.

Ενθαρρυντικό για τους long το ότι η προσφορά που ενεργοποιήθηκε στο διάστημα 14:45-15:00 απορροφήθηκε χωρίς ιδιαίτερο πρόβλημα και χωρίς να αλλάξει στο ελάχιστο η φορά, που παραμένει σε εβδομάδα και μήνα ανοδική.

Το 45% της αξίας συναλλαγών πραγματοποιείται στον τραπεζικό κλάδο, με την Αlpha Βank να σημειώνει την υψηλότερη εβδομαδιαία μεταβολή (με 14%) και την Εθνική να ακολουθεί (με 10%). Συγκριτικά ικανοποιητικός τζίρος σε μετοχές των ΟΤΕ, ΟΠΑΠ, Μυτιληναίου, Coca Cola, Jumbo, TITAN, Motor Oil.

Βραχυπρόθεσμα να συνεκτιμηθεί πως ορισμένοι κινούνται με γνώμονα και τα αποτελέσματα, με τη ΜΟΗ να ανακοινώνει την προσεχή Δευτέρα. Ακολουθεί, την Τετάρτη, ο ΤΙΤΑΝ.

Κλίση προς την πλευρά των πωλητών για το ευρύτερο μέρος του χρηματιστηριακού ταμπλό, καθώς με πωλητές ήταν 53 και με αγοραστές 38 μετοχές.

Μιχαήλ Γελαντάλις [email protected]

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v