Δείτε εδώ την ειδική έκδοση

ΧΑ: Εβδομαδιαία κέρδη 10% για τις τράπεζες

Χωρίς τάση μετά το triple witching ολοκληρώθηκε η σημερινή συνεδρίαση. Η διατήρηση των κεκτημένων πρώτος στόχος για τους αγοραστές. Ποιες μετοχές κινήθηκαν και ποια είναι η εικόνα σε επίπεδο τεχνικής ανάλυσης.

ΧΑ: Εβδομαδιαία κέρδη 10% για τις τράπεζες

Παρά τα θετικά πρόσημα και σχετικά αξιοπρόσεκτα κέρδη των Ευρωπαϊκών Αγορών, αλλά και την μικρή περαιτέρω υποχώρηση των αποδόσεων στην Αγορά ομολόγων (στο 3,793% η απόδοση του 10ετους), οι αγοραστές στο Χ.Α. επιδόθηκαν σε “παιχνίδι κέντρου” και προσπάθεια διατήρησης των πρόσφατα κεκτημένων και παρά το γεγονός ότι οι βασικοί δείκτες του Ελληνικού Χρηματιστηρίου, στο μεγαλύτερο κομμάτι της συνεδρίασης, κινήθηκαν με θετικό πρόσημο, έλειψε η “σπιρτάδα” που θα έδινε “καύσιμα”, για κίνηση σε σημαντικά υψηλότερα επίπεδα.

Στα χαρακτηριστικά της σημερινής συνεδρίασης, ο σαφώς χαμηλότερος τζίρος, τουλάχιστον μέχρι τις τελικές δημοπρασίες, ενώ συνεχίστηκαν οι επικίνδυνες αυξομειώσεις του ενδιαφέροντος, για τίτλους χαμηλότερων κεφαλαιοποιήσεων.

Αξίζει να σημειωθεί ότι δεν είναι λίγοι οι επαγγελματίες του χώρου που περίμεναν κάτι περισσότερο, ελπίζοντας ότι η Αγορά θα “πατήσει” στην διαφαινόμενη αποφυγή πρόωρων Εθνικών εκλογών το 2020, με αφορμή την Προεδρική εκλογή, αλλά και στο θετικό κλίμα των Ευρωπαϊκών Αγορών, μετά τις τελευταίες εξελίξεις στο μέτωπο του “Brexit”.

Με τα παραπάνω δεδομένα, ευνόητο είναι ότι η προσοχή των traders μεταφέρθηκε στις τελικές δημοπρασίες, όπου αναμενόντουσαν οι τελευταίες αναδιαρθρώσεις χαρτοφυλακίων, λόγω αλλαγών στους δείκτες FTSE.

Υπενθυμίζεται πως η Τράπεζα Πειραιώς διεγράφη από τον FTSE Emerging Europe Mid Cap και από τον FTSE All-World και εισήλθε στον Small Cap, μετά και την λήξη της σημερινής συνεδρίασης.

Επίσης οι μετοχές των Τρ. Αττικής, Υγεία και ΙΑΣΩ διεγράφησαν από τον FTSE Emerging Europe Micro Cap.

Επίσης, στη ΔΕΗ λήγει σήμερα, στο κλείσιμο της συνεδρίασης, η περίοδος για τους Ενδιαφερόμενους που θέλουν να συμμετέχουν στο διαγωνισμό πώλησης των Λιγνιτικών Μονάδων.

Να σημειωθεί ότι στις 17.00 ο τζίρος ήταν στα 43,2 εκατ., από τα οποία τα 1,1 εκατ. αφορούσαν προσυμφωνημένες συναλλαγές (ΑΛΦΑ, ΟΤΕ, ΟΠΑΠ) και η ολοκλήρωση της συνεδρίασης τον βρήκε να έχει αναρριχηθεί στα 81,8 εκατ., από τα οποία τα 1,9 εκατ. αφορούν “πακέτα” (Α΄ΦΑ, ΟΤΕ, ΟΠΑΠ, ΠΕΙΡ), με την αύξηση των συναλλαγών να αποδίδεται και σε αλλαγές σταθμίσεων σε επιμέρους τίτλους.

Για τους επιμέρους τίτλους, στις 17.00 η Πειραιώς ήταν στα 1,395 ευρώ (-1,83%) με όγκο 2343565 τεμ. και τερμάτισε την συνεδρίαση στα 1,40 ευρώ (-1,48%) με συναλλαγές 5770056 τεμ.

Στα 0,185 ευρώ (-2,63%) με όγκο 44838 τεμ., ήταν πριν τις τελικές δημοπρασίες η μετοχή της Τρ. Αττικής και ολοκλήρωσε την συνεδρίαση στα 0,18 ευρώ (-5,26%), με όγκο 56228 τεμ.

Χωρίς ουσιαστικές αλλαγές η μετοχή του Υγεία (0%), ενώ ο τίτλος του Ιασώ στις 17.00 ήταν στα 1,33 ευρώ (+0,38%) με όγκο 144465 τεμ. και ολοκλήρωσε την συνεδρίαση στην ίδια τιμή, με τον όγκο να αυξάνεται στα 155287 τεμ.

Οι πρωινές εκτιμήσεις των αναλυτών

“Το σκηνικό υψηλού βαθμού εμπιστοσύνης, σε σχέση με επερχόμενες θετικές εξελίξεις, προϊδεάζει για έναρξη με ανοδική κίνηση για το ΓΔ. Οι αναδιαρθρώσεις στο δείκτη FTSE Emerging Europe με τη διαγραφή της Πειραιώς, αλλά και η τριπλή λήξη Παραγώγων, αναμένεται να συμβάλουν σε αυξημένη μεταβλητότητα και περαιτέρω αυξημένες συναλλαγές”, ανέφερε η Κύκλος ΑΧΕΠΕΥ.

“Μία συνέχεια της χθεσινής ανοδικής τάσης, αναμένεται, σήμερα, να ωθήσει την Αγορά σε νέα υψηλά τρέχοντος έτους. Τα συμβόλαια του Μαρτίου στο Χρηματιστήριο Παραγώγων λήγουν σήμερα, ενώ η αναδιάρθρωση των δεικτών FTSE Emerging Europe θα λάβει χώρα”, επεσήμαινε η Beta Sec.

“Τρίτη ανοδική συνεδρίαση χθες, με τον Γενικό Δείκτη να κλείνει οριακά κάτω από τις 720 μονάδες. Το momentum παραμένει θετικό, με το πρώτο σημείο αντίστασης στις 730 μονάδες, ενώ το πρώτο σημείο στήριξης βρίσκεται στις 710 μονάδες. Υπενθυμίζεται ότι σήμερα λήγει η σειρά Παραγώγων Μαρτίου, οπότε περιμένουμε αυξημένη μεταβλητότητα. Επίσης, λήγει σήμερα στις 5 το απόγευμα η προθεσμία υποβολής προτάσεων εκδήλωσης ενδιαφέροντος για Μελίτη και Μεγαλόπολη” τόνιζε η Merit Sec.

“Τρίτη ανοδική συνεδρίαση, που ξεκίνησε όπως και η προηγούμενη επιφυλακτικά, ανέβασε όμως στη συνέχεια στροφές, κλείνοντας τελικά σε νέα υψηλά έτους. Πρωταγωνιστές και πάλι οι Τράπεζες και κέρδη για την πλειοψηφία των Blue Chips, ο όγκος συναλλαγών στα 65 εκατ. Ο ΓΔ, με στήριξη στις 694 και αντιστάσεις στις 723 – 743. Ο FTSE25, με στήριξη στις 1804 και αντίσταση στις 1857. Ο ΔΤΡ, με στήριξη στις 540 μονάδες και αντιστάσεις στις 570 - 618. Συμπερασματικά: Ο ΓΔ με νέα υψηλά, έφτασε τον πρώτο του στόχο, έστω και ενδοσυνεδριακά. Ο Δείκτης κινείται, πλέον, στο πάνω όριο ενός ανοδικού καναλιού και η διατήρησή του σε αυτά τα επίπεδα, ανοίγει τον δρόμο για τις 743 μονάδες. Διορθωτικές κινήσεις, μέχρι τις 700 μονάδες, είναι απόλυτα φυσιολογικές και συντηρούν την θετική εικόνα. Η Αγορά παραμένει αισιόδοξη για τις οικονομικοπολιτικές εξελίξεις, χωρίς βέβαια να έχει επιβεβαιωθεί ακόμη καμία”, σημείωνε η Ελληνοαμερικανική ΑΧΕΠΕΥ.

Πως κινήθηκαν οι τραπεζικές μετοχές

Επιστρέφοντας στα της σημερινής συνεδρίασης και ξεκινώντας από το Τραπεζικό ταμπλώ και τις Δεικτοβαρείς Τραπεζικές μετοχές, αξίζει να αναφερθεί ότι όλες άλλαξαν και τα δύο πρόσημα κατά την διάρκεια της συνεδρίασης, πλην της Εθνικής (+1,67%), που κινήθηκε μόνιμα με θετικό πρόσημο.

Ο Τραπεζικός δείκτης κινήθηκε μεταξύ 580,25 (-0,32%) και 596,06 μονάδες (+2,40%), στις 17.00 είχε υποχωρήσει στις 584,52 (+0,41%) και μέσω των τελικών δημοπρασιών, ολοκλήρωσε την συνεδρίαση στις 584,65 μονάδες, με ημερήσια κέρδη 0,44%.

Χωρίς ουσιαστική των δεδομένων για τον εν λόγω δείκτη, καθώς η παραμονή υψηλότερα των 570 μονάδων, αφήνει περιθώρια κίνησης προς τις 624 μονάδες.

Ερχόμενοι στον μη Τραπεζικό 25αρη, όπου η τελική εικόνα θα μπορούσε να χαρακτηριστεί μικτή, στο επίκεντρο του ενδιαφέροντος βρέθηκε η μετοχή του ΟΤΕ (-0,27%), μετά την ανακοίνωση για δύο νέα προγράμματα εθελουσίας που προωθεί ο Οργανισμός.

Το πρώτο πρόγραμμα, που γνωστοποιήθηκε χθες στη διοίκηση της ΟΜΕ ΟΤE, αφορά όσους συνταξιοδοτούνται μέχρι το 2025 και υπολογίζονται σε περίπου 1220 Εργαζόμενους.

Το δεύτερο είναι το ανοικτό πρόγραμμα εθελουσίας από το οποίο εξαιρούνται κάποιες συγκεκριμένες διευθύνσεις, αλλά αφορά μεγάλο αριθμό του Προσωπικού (στην ουσία αφορά οποιονδήποτε εργάζεται περισσότερα από 10 χρόνια, είναι άνω των 40 ετών και δεν καλύπτεται από το πρώτο πρόγραμμα εθελουσίας).

Σύμφωνα με τις συγκλίνουσες εκτιμήσεις Εγχώριων Αναλυτών, η είδηση κρίνεται θετική καθώς εκτιμάται ότι η εν λόγω εξέλιξη θα λογικοποιήσει τα έξοδα Προσωπικού (Ο ΟΤΕ στο τέλος του 2018 είχε 8.200 Άτομα Προσωπικό).

Η Beta αναφέρει πως ανάλογο πρόγραμμα πέρυσι είχε γίνει αποδεκτό από 300 Εργαζόμενους.

Η IBG σημειώνει πως ο ΟΤΕ έχει αναφέρει πως το 2019 θα έχει εφάπαξ κόστη 100 εκατ. ευρώ, μέσω μείωσης Εργαζομένων και απόκτηση ραδιοφάσματος.

Η μετοχή του Οργανισμού Τηλεπικοινωνιών κινήθηκε μεταξύ 10,95 (-0,90%) και 11,10 ευρώ (+0,45%) και μέσω των τελικών δημοπρασιών, ολοκλήρωσε την συνεδρίαση στα 11,02 ευρώ, με ημερήσιες απώλειες 0,27%.

Στα 10,38 ευρώ το ημερήσιο “stop long”, στα 11,25 ευρώ η επόμενη σημαντική αντίσταση.

Δεύτερη συνεχόμενη ανοδική συνεδρίαση για τον ΟΠΑΠ (+1,15%) και κίνηση μόνιμα με θετικό πρόσημο, ενώ είχαν προηγηθεί τρεις συνεχόμενες πτωτικές συνεδριάσεις.

Η μετοχή έχει σαν πρώτο ζητούμενο την επιστροφή υψηλότερα από το ψυχολογικό όριο των 9,00 ευρώ.

Κατεβαίνοντας σε κεφαλαιοποιήσεις, αξίζει υπενθύμισης ότι από σήμερα οι μετοχές της εταιρείας Βαρβαρέσος (0%) ήταν διαπραγματεύσιμες στο Χρηματιστήριο Αθηνών χωρίς το δικαίωμα συμμετοχής στην αύξηση του μετοχικού κεφαλαίου με καταβολή μετρητών, με έκδοση 4.915.032 νέων (ΚΑ) μετοχών, σε τιμή διάθεσης μετοχής €0,30. Η περίοδος άσκησης του δικαιώματος προτίμησης ορίζεται από 20/03/2019 έως και 03/04/2019 και η περίοδος διαπραγμάτευσης του δικαιώματος στο Χρηματιστήριο Αθηνών ορίζεται από 20/03/2019 έως και 29/03/2019. Διευκρινίζεται ότι βάσει του άρθρου 2.6.3. του Κανονισμού του Χ.Α. και των αποφάσεων 22 & 26 του Δ.Σ. του Χρηματιστηρίου Αθηνών, όπως ισχύουν, τα όρια διακύμανσης της τιμής της μετοχής μόνο για σήμερα, ορίστηκαν ως εξής: +20% στην τιμή κλεισίματος της μετοχής της τελευταίας συνεδρίασης του Χρηματιστηρίου Αθηνών (14/03/2019): €0,4360 και –20% στην προσαρμοσμένη τιμή της μετοχής που προκύπτει λόγω της αύξησης: €0,3340.

Από εκεί και πέρα, με “ανοιχτές” εντολές αγορών η Τρίτη συνεχόμενη ανοδική συνεδρίαση για την Κορδέλλου (+6,91%), τρεις οι ανοδικές συνεδριάσεις για τον Μουζάκη (+5,88%), δύο οι συνεχόμενες ανοδικές για την Σελόντα (+0,35%) και τον ΟΛΘ (+0,80%), τρεις για την Q&R (+7,17%), πέντε για την Centric (+5,65%), ενώ το Ιασώ (+0,38%) συμπλήρωσε τέσσερις ανοδικές και μία αμετάβλητη, στις τελευταίες πέντε συνεδριάσεις.

Χωρίς ουσιαστικές αλλαγές η τεχνική εικόνα των βασικών δεικτών, τουλάχιστον όσον αφορά τα ημερήσια διαγράμματα.

Για τον Γενικό Δείκτη, οι επόμενες αντιστάσεις στις 723 και 753 μονάδες και το ημερήσιο “stop long” στις 689 μονάδες.

Για τον δείκτη υψηλής κεφαλαιοποίησης, το κλείσιμο υψηλότερα των 1877 μονάδων, αφήνει περιθώρια κίνησης προς τις 1904 μονάδες. Το ημερήσιο “stop long” στις 1802 μονάδες.

Από εκεί και πέρα, η σημερινή συνεδρίαση ήταν η τελευταία της χρηματιστηριακής εβδομάδας.

Ο Γενικός Δείκτης ολοκλήρωσε την εβδομάδα τεσσάρων συνεδριάσεων με εβδομαδιαία κέρδη 3,67%, ενώ στο ίδιο διάστημα ο κλαδικός δείκτης των Τραπεζών σημείωσε κέρδη 10,26%.

Από την αρχή του χρόνου, ο Γενικός Δείκτης καταγράφει κέρδη 17,74% και ο Τραπεζικός δείκτης κέρδη 32,99%.

Τι σχολιάζουν οι αναλυτές της αγοράς

-Κώστας Φέγγος

“Αφού πήρε μια πτωτική ανάσα, το Χρηματιστήριο συνέχισε την βδομάδα που πέρασε την ανοδική του πορεία, αποδεικνύοντας έτσι, πως οι διορθώσεις είναι απαραίτητες για να διατηρηθεί μια τάση για μεγάλο χρονικό διάστημα”, αναφέρει ο Κώστας Φέγγος.

Τα νέα ότι η Κυβέρνηση άρχισε να ασχολείται με τα σημαντικά για τους Δανειστές και τους Επενδυτές θέματα, όπως η μείωση της φορολογίας στα μερίσματα, η πολιτική για τα φάρμακα, η κατάθεση Νόμου για Επενδυτική Τράπεζα, οι συζητήσεις για ταχύτερη επίλυση των “κόκκινων” δανείων και άλλα, είχαν ξεκινήσει από την προηγούμενη βδομάδα, αλλά δεν ήταν αρκετά για να εγκριθεί η εκταμίευση της δόσης του 1 δισ. από το Eurogroup.

Η ολοκλήρωση της ψηφοφορίας για την συνταγματική αναθεώρηση, εξάλειψε το ενδεχόμενο δεύτερων εκλογών το 2020 με απλή αναλογική.

Με την ολοκλήρωση της συζήτησης για τη συνταγματική αναθεώρηση, η Κυβέρνηση θα αναγκαστεί να επικεντρωθεί στα διαδικαστικά θέματα, καθώς ανασχηματισμός μόλις έγινε και δεν υπάρχουν άλλες εκκρεμότητες για τα λεγόμενα “θέματα υψηλής πολιτικής”.

Τα παραπάνω έπεισαν κάποιους Ξένους Επενδυτές ότι η Ελλάδα θα σταματήσει να κωλυσιεργεί και θα προχωρήσει στις μεταρρυθμίσεις που έχει υποσχεθεί, για να συνεχιστεί η χρηματοδότηση που αναβλήθηκε την περασμένη βδομάδα. Εξάλλου η έκδοση 10ετους ομολόγου έχει μειώσει τις ταμειακές απαιτήσεις της Χώρας για το 2019.

Σύντομα αναμένονται νέες αξιολογήσεις από τους Διεθνείς Οίκους, που φημολογείται ότι θα είναι θετικότερες και παραδόξως σε αυτό συμβάλλει το γεγονός ότι όποια Κυβέρνηση εκλεγεί από τις επερχόμενες εκλογές θα είναι το ίδιο, ή περισσότερο θετική προς την επιχειρηματικότητα, με τη σημερινή.

Οι επόμενες συνεδριάσεις θα δώσουν πιο ξεκάθαρα δείγματα για το ποια θα είναι αυτή η στρατηγική και που θα μας οδηγήσει.

Με βάση τα σημερινά δεδομένα και βρισκόμενοι πέριξ των 720 μονάδων, σε επίπεδο Δείκτη, πρώτος στόχος για τους αγοραστές είναι η διατήρηση των τιμών πάνω από αυτό το επίπεδο, για τουλάχιστον λίγες ημέρες. Η στήριξη των 700 μονάδων επίσης έχει ενδυναμωθεί με την πρόσφατη διόρθωση, ενώ στις 682 μονάδες υπάρχει πιο μακροπρόθεσμη στήριξη.

“Προς τα πάνω στόχος είναι οι 750 μονάδες και μετά οι 780, στις οποίες όμως θα πρέπει να δούμε σημαντική αύξηση του τζίρου για αισθανθούμε ασφαλείς” εκτιμά ο πρόεδρος της Versal ΑΕΠΕΥ.

-Απόστολος Μάνθου

“Πάνω από τη ζώνη αντίστασης των 700 με 715 μονάδων, ‘αναπνέει’ στις τελευταίες συνεδριάσεις ο Γενικός Δείκτης του Ελληνικού Χρηματιστηρίου. Ατενίζοντας υψηλότερα επίπεδα τιμών” σύμφωνα με την άποψη του Απόστολου Μάνθου.

Επιβεβαιωμένο διαγραμματικό πάτημα άνω των 715 μονάδων, θα δώσει την ανοδική αφορμή για μια επίσκεψη προς το κατώφλι των 742 με 750 μονάδων. Εκεί όμως μια πιθανή ανοδική τμήση των 750 μονάδων θα “ακουστεί” ιδιαίτερα, καθώς θα ξεκλειδώσει μετά από μεγάλο χρονικό διάστημα την “αίθουσα” των 800 μονάδων.

Αντιθέτως μια άρνηση διακράτησης των κεκτημένων, με επιστροφή του Δείκτη κάτω από το όριο των 700 μονάδων, θα δημιουργήσει συνθήκες βραχυχρόνιας “εξαέρωσης” της υπάρχουσας δυναμικότητας, εντείνοντας τις όποιες ρευστοποιήσεις.

Ο δείκτης της υψηλής κεφαλαιοποίησης συνεχίζει να απολαμβάνει και αυτή την εβδομάδα την ανηφορική του “βόλτα”, μέσα στο ανοδικό κανάλι του περασμένου Δεκεμβρίου περνώντας πάνω από την αντίσταση των 1855 μονάδων.

Και εδώ όπως και στον Γενικό Δείκτη, είναι σημαντικό να αποτυπωθεί ένα ισχυρό “πάτημα” πάνω από την αντίσταση των 1855 μονάδων, για μπορέσουμε να πούμε ότι ο επόμενος σταθμός ανοδικής διέλευσης είναι οι 1953 μονάδες. Στην περίπτωση όμως που αποδειχθεί σαθρή η κίνηση άνω των 1855 μονάδων, θα πρέπει να αναμένουμε ένα πισωγύρισμα του FTSE25 προς την περιοχή επαναξιολόγησης των 1840 μονάδων.

Ανοδική διάσπαση της σημαντικής αντίστασης των 550 με 563 μονάδων έχει πραγματοποιήσει και ο Τραπεζικός δείκτης, προκαλώντας “ρίγη” σε όσους Επενδυτές στοιχηματίζουν υπέρ της πτώσης μέσω των Παραγώγων. Η περιοχή, που εκτείνεται μεταξύ των 563 με 604 μονάδων θέλει ιδιαίτερη προσοχή, καθώς μπορεί να αλλάξει την υπάρχουσα μεσοπρόθεσμη τάση από πτωτική σε ανοδική, με ότι αυτό συνεπάγεται στη μετέπειτα πορεία του δείκτη.

“Το αρνητικό σε αυτό το σενάριο είναι ο τεχνικός δείκτης Σχετικής Δύναμης (RSI), όπου στις τελευταίες μέρες λαμβάνει τιμές στα ίδια επίπεδα, που τον Απρίλιο του 2018 ο Τραπεζικός δείκτης ήταν στις 1000 μονάδες και ξεκινούσε την πτωτική του πορεία”, σημειώνει ο υπεύθυνος τμήματος ανάλυσης και επενδυτικής στρατηγικής της AENAON MARKETS.

-Μάνος Χατζηδάκης

“Η διόρθωση από την ισχυρή άνοδο των έξι εβδομάδων αποδείχθηκε σύντομη και ελεγχόμενη, καθώς ο Γενικός Δείκτης επέστρεψε εκ νέου σε θετικό πρόσημο την εβδομάδα που πέρασε”, αναφέρει ο Μάνος Χατζηδάκης.

Η κατά μία μικρότερη σε συνεδριάσεις εβδομάδα που πέρασε, ουδόλως πτόησε το ενδιαφέρον, με τις μέσες ημερήσιες συναλλαγές να κινούνται κοντά στα 60 εκατ. ευρώ.

Αν και οι αποδόσεις δεν είναι ομοιόμορφες, το ενδιαφέρον έχει διαχυθεί σε μεγαλύτερο αριθμό τίτλων από όλο το φάσμα της κεφαλαιοποίησης του Χ.Α., ενώ παρατηρούνται μετά από αρκετό καιρό ικανοποιητικές εισροές τόσο στην Θεσμική διαχείριση, όσο και σε κωδικούς Ιδιωτών.

Η σημαντική κάλυψη της έκδοσης του ομολόγου της Αεροπορίας Αιγαίου είχε ανάλογη συνέχεια και στο Χρηματιστήριο, βελτιώνοντας αφενός την οπτική για νέες εκδόσεις, επαναφέροντας αφετέρου μεγάλο μέρος της εμπιστοσύνης προς την Ελληνική Αγορά εταιρικών αξιογράφων.

Η βασική είδηση της εβδομάδας που έδωσε νέες ανάσες ανόδου στην Αγορά, είναι η διαφαινόμενη αποφυγή πρόωρων Εθνικών εκλογών το 2020 με αφορμή την Προεδρική εκλογή. Η ψήφιση με πλειοψηφία άνω των 2/3 των βουλευτών του Κοινοβουλίου του σχετικού άρθρου, δίνει την δυνατότητα στην Κυβέρνηση που θα προκύψει από τις φετινές εκλογές να περάσει την σχετική διάταξη, εφόσον το επιθυμεί, με πλειοψηφία 151 βουλευτών.

Το ενδεχόμενο πρόωρων εκλογών είχε επισημανθεί ως παράγοντας αβεβαιότητας, που λόγω της αλλαγής του εκλογικού Νόμου την επόμενη εκλογή, θα μπορούσε να οδηγήσει σε συνεχείς εκλογικές αναμετρήσεις, με ότι αυτό συνεπάγεται για την καθυστέρηση εγχειρημάτων Αποκρατικοποιήσεων, πώλησης “κόκκινων” δανείων, εξόδου στις Αγορές, κ.λ.π.

Η ανατιμολόγηση ενός τόσο σημαντικού ρίσκου ως προς το θετικότερο, αρκούσε για να εξηγήσει την εικόνα της Αγοράς, παρά τις επισημάνσεις της έκθεσης αξιολόγησης του ΔΝΤ και της αναβολής της έγκρισης της δόσης από το Eurgroup την περασμένη Δευτέρα.

Τεχνικά, ο Γενικός Δείκτης όχι μόνο επανήλθε δριμύτερος πάνω από τις 700 μονάδες, μετά από μια μάλλον αναμενόμενη διόρθωση, αλλά σημείωσε νέο υψηλό έξι μηνών και μάλιστα με ιδιαίτερα ικανοποιητικές συναλλαγές.

Τα καλά νέα για τους αγοραστές είναι ότι οι διορθώσεις εξαντλούνται ενδοσυνεδριακά και μπορούν να θεωρηθούν “βατές” ως προς την προσφορά που βγαίνει, δεδομένων των πολύ ικανοποιητικών κερδών που έχουν σημειωθεί στο δίμηνο ράλι ανόδου του ΓΔ.

Τα δύσκολα πλέον ξεκινούν από τις 745 μονάδες, μια ζώνη τιμών όπου έως τις 800 μονάδες παρουσιάζει διαδοχικές αντιστάσεις, που έρχονται από τις κορυφές τιμών του περυσινού Καλοκαιριού. Η υπέρβαση όλων αυτών των “οροσειρών”, ως το ορόσημο των 800 μονάδων, δεν θα είναι εύκολη υπόθεση, έχει όμως μια ισχυρή υπόσχεση ανοδικού περιθωρίου που δυνητικά θα μπορούσαν να φτάσουν τον Γενικό Δείκτη στις 900 μονάδες.

Προς το παρόν τα κλεισίματα των συνεδριάσεων κοντά στα υψηλά ημέρας, στην εβδομάδα που πέρασε, δείχνουν ότι η δυναμική συντηρείται και η τάση παραμένει ελεγχόμενη από τους αγοραστές.

Συμπερασματικά θα αναμέναμε μια πρώτη απόπειρα δοκιμής των 745 μονάδων την ερχόμενη εβδομάδα, καθώς οι τζίροι εξακολουθούν να είναι υποστηρικτικοί και η αγοραστική διάθεση με εναλλαγές στους ημερήσιους πρωταγωνιστές παραμένει παρούσα.

Τα αποτελέσματα της ΕΧΑΕ και της Motor Oil την Δευτέρα το απόγευμα ανοίγουν την αυλαία των προγραμματισμένων γεγονότων της ερχόμενης εβδομάδας. Οι δύο εταιρείες έχουν προγραμματισμένες τηλεδιασκέψεις την επόμενη ημέρα, προκειμένου να ενημερώσουν τους αναλυτές για τα μεγέθη του 2018 αλλά και τις προοπτικές της νέας χρονιάς.

Το απόγευμα της Τρίτης 19/3 είναι η σειρά της Fourlis να ανακοινώσει τα μεγέθη της περυσινής χρονιάς, το μέρισμα αλλά και την πορεία απόσχισης της ΑΕΑΑΠ.

Την Τετάρτη το πρωί η διοίκηση της εταιρείας έχει προγραμματίσει την ετήσια ενημέρωση στην Ένωση Θεσμικών Επενδυτών.

Την Πέμπτη (21/3) οι Τιτάν, CNL Capital, Autohellas και Μοτοδυναμική θα ανακοινώσουν αποτελέσματα και μέρισμα για την περυσινή χρήση, ενώ την Παρασκευή 22/3 η μετοχή της BRiQ Properties θα διαπραγματεύεται χωρίς το μέρισμα χρήσης 2018 (0,055 ευρώ/μετοχή).

“Την ίδια ημέρα αναμένεται η ολοκλήρωση της διαδικασίας πώλησης του πακέτου ναυτιλιακών δανείων (‘Nemo’) από την Τράπεζα Πειραιώς”, υπενθυμίζει ο υπεύθυνος τμήματος ανάλυσης της Beta Sec.

Οι διεθνείς οικονομικές εξελίξεις

Με σχετικά καλύτερους τους αγοραστές, ολοκληρώθηκε η τελευταία συνεδρίαση της εβδομάδας για τις μεγάλες Αγορές Ασίας και Ειρηνικού.

Θετικό το κλίμα στην Ευρώπη και στο ξεκίνημα της συνεδρίασης στην Wall Street.

Υποχωρεί το Πετρέλαιο, μικρά κέρδη για Χρυσό και Ευρώ.

“H συνάντηση του Αμερικανού Προέδρου με τον Κινέζο Ομόλογό του, Σι Τζίνπινγκ, δεν θα πραγματοποιηθεί πριν από τον Απρίλιο”, σημείωσε ο Υπουργός Εξωτερικών των Ηνωμένων Πολιτειών. Σύμφωνα με τις δηλώσεις του Μάικ Πομπέο στο Fox Business, “η πολυαναμενόμενη συνάντηση θα γίνει στα μέσα Απριλίου, ή αργότερα”.

Χθες, ο Ντόναλντ Τραμπ ανακοίνωσε ότι “η εμπορική συμφωνία με το Πεκίνο θα κλείσει τις επόμενες τρεις με τέσσερις εβδομάδες”.

Η Βουλή των Κοινοτήτων ενέκρινε την πρόταση της Κυβέρνησης Μέι για μια παράταση του “Brexit”, αφότου προηγουμένως απέρριψε τροπολογία η οποία ζητούσε μια καθυστέρηση μέχρι να διεξαχθεί δεύτερο δημοψήφισμα.

H πρόταση που υπερψηφίστηκε αναφέρει πως αν δεν υπάρξει μια συμφωνία για το “Brexit” πριν από τις 20 Μαρτίου, η Κυβέρνηση πρέπει να ζητήσει μια καθυστέρηση της διαδικασίας ως τις 30 Ιουνίου. Αν δεν υπάρξει συμφωνία, η Κυβέρνηση θα επιδιώξει μια παράταση της διαδικασίας, αλλά τους όρους θα τους θέσει το Ευρωπαϊκό Συμβούλιο.

“Η επόμενη ουσιαστική ψηφοφορία για την αποχώρηση του Ηνωμένου Βασιλείου από την Ευρωπαϊκή Ένωση θα γίνει, πιθανότατα, το απόγευμα της Τρίτης”, σημείωσε Κυβερνητικός Αξιωματούχος.

Εν τω μεταξύ, ανοδικά, όπως και αναμενόταν, κινήθηκε ο πληθωρισμός στην Ευρωζώνη τον Φεβρουάριο, σύμφωνα με την Ευρωπαϊκή Στατιστική Υπηρεσία.

Η Eurostat επιβεβαίωσε την πρώτη εκτίμησή της, σύμφωνα με την οποία οι τιμές καταναλωτή στις 19 Χώρες του Ευρώ αυξήθηκαν κατά 0,3%, σε σύγκριση με τον προηγούμενο μήνα και κατά 1,5% σε σύγκριση με τον περσινό μήνα.

Υψηλότερα κινήθηκε η βιομηχανική παραγωγή στις ΗΠΑ τον Φεβρουάριο. Όπως ανακοίνωσε η Fed, η βιομηχανική παραγωγή ενισχύθηκε 0,1% τον προηγούμενο μήνα. Οι αναλυτές προέβλεπαν ότι θα καταγράψει άνοδο 0,4%.

Νέα άνοδο σημείωσε η καταναλωτική εμπιστοσύνη στις ΗΠΑ τον Μάρτιο. Συγκεκριμένα, ο δείκτης καταναλωτικής εμπιστοσύνης που καταρτίζει το Πανεπιστήμιο του Μίτσιγκαν ανήλθε στις 97,8 μονάδες τον Μάρτιο, από 93,8 τον Φεβρουάριο. Οι αναλυτές προέβλεπαν άνοδο στις 95 μονάδες.

Επιστροφή στο ΧΑ

Πρωτογενές αποτέλεσμα 823 εκατ. ευρώ, έναντι στόχου για πρωτογενές έλλειμμα 196 εκατ. ευρώ και πρωτογενούς πλεονάσματος 2.695 εκατ. ευρώ για την ίδια περίοδο το 2018 καταγράφεται στα προσωρινά στοιχεία του Υπουργείου Οικονομικών για το πρώτο δίμηνο του έτους.

Σύμφωνα με τα στοιχεία των ροών μισθωτής απασχόλησης του Φεβρουαρίου 2019, οι αναγγελίες πρόσληψης ανήλθαν σε 165.110, ενώ οι αποχωρήσεις σε 137.270. Προκύπτει αύξηση της μισθωτής απασχόλησης στον Ιδιωτικό τομέα κατά 27.840 θέσεις εργασίας.

Από τις θέσεις εργασίας που δημιουργήθηκαν τον Φεβρουάριο, μόνο το 45,54% αφορούσε σε πλήρη απασχόληση. Το 41,36% συνίσταται μερική απασχόληση και το 13,1% σε εκ περιτροπής.

Επιστρέφοντας στο Χ.Α., ο Γενικός Δείκτης κινήθηκε μεταξύ 727,27 (+1,02%) και 718,6 μονάδων (-0,18%), στις 17.00 βρέθηκε στις 721,3 (+0,19%) και μέσω των τελικών δημοπρασιών, ολοκλήρωσε τη συνεδρίαση στις 722,12 μονάδες, με ημερήσια κέρδη 0,31%.

Από τις μετοχές της υψηλής κεφαλαιοποίησης, δεν ήλθαν σε επαφή με το αρνητικό πρόσημο οι ΕΤΕ, ΕΧΑΕ, ΛΑΜΔΑ, ΜΠΕΛΑ, ΟΠΑΠ, ΦΡΛΚ.

Μέσω των τελικών δημοπρασιών, στο χαμηλό ημέρας έκλεισε ο Ελλάκτωρας και στο υψηλό οι Viohalco, Ελ. Πετρέλαια, Μυτιληναίος και Τιτάν.

Θα μπορούσε να είναι καλύτερη η τελική εικόνα, με 50 ανοδικές μετοχές, έναντι 49 πτωτικών, ενώ 10 τίτλοι ολοκλήρωσαν την συνεδρίαση με απώλειες μεγαλύτερες του 5%.

---ΧΠΑ

Ανοδικά κινήθηκε η τελευταία συνεδρίαση της εβδομάδας και στην Αγορά Παραγώγων, ενώ παρά το triple witching Μαρτίου και τις τελευταίες μετακυλίσεις θέσεων, οι συναλλαγές υποχώρησαν αισθητά τόσο στο συμβόλαιο του δείκτη, όσο και στα Σ.Μ.Ε. επί μετοχών (87.933 συμβόλαια).

Στα 4.473 συμβόλαια του δείκτη οι ανοιχτές θέσεις (από 2.616 στην αμέσως προηγούμενη συνεδρίαση) για τον πρώτο μήνα (Απρίλιος).

Το συμβόλαιο του δείκτη υψηλής κεφαλαιοποίησης (συνολικά 2.991, 1.055 για τον Μάρτιο, 1.737 για τον Απρίλιο και 199 για τον Μάιο, τιμή κλεισίματος για τον δεύτερο μήνα 1.882) κινήθηκε μεταξύ 1.874 και 1.887 μονάδων.

Ελάχιστος ο αξιοσημείωτος δανεισμός τίτλων (29.274 ΟΠΑΠ, 8.000 Ελλάκτωρ, 5.000 Eurobank), ενώ συνεχίστηκαν οι συναλλαγές στα Σ.Μ.Ε. επί μετοχών με κυριότερες σε Eurobank (11.029), Alpha Bank (13.370), Πειραιώς (9.995), ΔΕΗ (3.803), Εθνική (14.083), Ελλάκτωρα (1.957), ΟΤΕ (644), Cenergy (1.175), Intralot (1.664), ΑΔΜΗΕ (440), Μυτιληναίο (957), Τέρνα Ενεργειακή (188), Ελ. Πετρέλαια (359), Viohalco (1.419), MIG (23.643), ΓΕΚ (250), Ιντρακόμ (288), ΟΠΑΠ (710), ΕΧΑΕ (565), Lamda Development (426), Τρ. Αττικής (242), Jumbo (241), Motor Oil (156).

Οι μεγαλύτερες ανοιχτές θέσεις - συμβόλαια (Μέγεθος Συμβολαίου: 100 Μετοχές, Φυσική Παράδοση), για τον πρώτο μήνα (Ιούνιος), στα Σ.Μ.Ε. επί μετοχών σε: Eurobank 59.010, Alpha Bank 35.122, Εθνική 31.164, MIG 47.775, ΔΕΗ 15.287, Πειραιώς 20.528.

Έκλεισαν “long” θέσεις σε ΟΤΕ, ΔΕΗ και Εθνική.

Οι σημαντικότερες καθαρές αρνητικές θέσεις που δημοσιοποιήθηκαν στην Επ. Κεφαλαιαγοράς και ξεπερνούν το 0,5% του συνόλου των μετοχών:

           Position Holder                           Name of Issuer                        NSP           Date

Lansdowne Partners (UK) LLP

PIRAEUS BANK S.A.

2,74%

2018-10-26

Lansdowne Partners (UK) LLP

EUROBANK ERGASIAS S.A.

1,81%

2018-01-18

Lansdowne Partners (UK) LLP

 

PUBLIC POWER CORPORATION SA

 

1,51%

 

2018-10-12

 

 

 

 

 

Oasis Investments II Master Fund LTD

 

FOLLI FOLLIE S.A.

 

0,80%

 

2018-05-17

Lansdowne Partners (UK) LLP

 

ALPHA BANK S.A

0,83%

2018-01-16

Oceanwood Capital Management LTD

EUROBANK ERGASIAS S.A.

1,62%

2019-03-08

Oceanwood Capital Management LTD

NATIONAL BANK OF GREECE SA

1,24%

2019-03-07

Oceanwood Capital Management LTD

ALPHA BANK SA

0,70%

2019-03-05

Marshall Wace LLP

PIRAEUS BANK S.A.

0,52%

2019-02-18

NSP: Net Short Position

Οι περισσότερο δανεισμένοι τίτλοι, μόνο από OTC (*), καθώς το Χ.Α., στην συγκεντρωτική κατάσταση του ΗΔΤ, δεν δημοσιεύει τους δανεισμούς από την ΕΧΑΕ, είναι: Alpha Bank 39.497.548 τεμ., (από 39.441.679 τεμ. στην αμέσως προηγούμενη συνεδρίαση), Πειραιώς 25.908.967 τεμ. (25.803.979), ΔΕΗ 6.461.016 τεμ. (6.486.171), Eurobank 93.527.558 τεμ. (93.981.900), Εθνική 12.139.056 τεμ. (12.152.156), ΟΠΑΠ 1.317.639 τεμ. (1.315.572), Folli Follie Group 1.330.961 τεμ. (1.330.961).

(*) Τα στοιχεία Συναλλαγές Δανεισμού Τίτλων μέσω OTC δηλώνονται από τους χειριστές ΣΑΤ και αφορούν τις ποσότητες που έχουν καταγραφεί στο ΣΑΤ έως και τη προηγούμενη εργάσιμη ημέρα.

Θανάσης Σταυρόπουλος [email protected]

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v