Δείτε εδώ την ειδική έκδοση

ΧΑ: Υψηλά εξαμήνου με ανεβασμένο τζίρο

Νέα δεδομένα δημιουργεί η άνοδος του Γενικού Δείκτη στις 719 μονάδες. Εθνική και Alpha Bank σήκωσαν το βάρος. Κινητικότητα στη μεσαία κεφαλαιοποίηση. Το «μάζεμα» στις δημοπρασίες και πώς διαμορφώνονται αντιστάσεις και στηρίξεις.

ΧΑ: Υψηλά εξαμήνου με ανεβασμένο τζίρο

Παρά το σχετικά επιφυλακτικό ξεκίνημα, σχετικά γρήγορα οι αγοραστές πήραν περισσότερες πρωτοβουλίες και δεν άφησαν περιθώρια αμφισβητήσεων για τον έλεγχο της τάσης, με αποτέλεσμα οι βασικοί δείκτες του Χ.Α. να κινηθούν με θετικό πρόσημο, στο μεγαλύτερο κομμάτι των συναλλαγών και να ολοκληρώσουν την συνεδρίαση σχετικά κοντά στα υψηλά ημέρας.

Αξίζει να σημειωθεί ότι οι εν δυνάμει πωλητές έκαναν αισθητή την παρουσία τους μόνο στις τελικές δημοπρασίες, όπου και “κούρεψαν” μέρος των ημερήσιων κερδών από δείκτες και επιμέρους τίτλους.

Το σημερινό κλείσιμο του Γενικού Δείκτη, που συμπλήρωσε και τρίτη συνεχόμενη ανοδική συνεδρίαση, σηματοδοτεί νέα υψηλά εξαμήνου, με το αμέσως υψηλότερο κλείσιμο να έχει σημειωθεί στις 3/9/2018 (726,13 μονάδες), ενώ σχετική ενίσχυση σημείωσε και ο τζίρος (ο υψηλότερος των τελευταίων 8 συνεδριάσεων).

Στα χαρακτηριστικά της σημερινής συνεδρίασης το γεγονός ότι το αγοραστικό ενδιαφέρον συμπεριέλαβε το συντριπτικά μεγαλύτερο κομμάτι του FTSE25, όπου με αρνητικό πρόσημο ολοκλήρωσαν την συνεδρίαση μόνο οι Motor Oil (-2,51%), Jumbo (-1,08%) και Fourlis (-0,20%), ενώ σταδιακά, δείχνει να αυξάνεται το ενδιαφέρον και για μεγαλύτερο αριθμό τίτλων μεσαίας και μικρότερης κεφαλαιοποίησης.

Όλα τα παραπάνω, εν μέσω επιφυλακτικού κλίματος στις Ευρωπαϊκές Αγορές, ενώ στο 3,814% διαμορφώνεται η απόδοση για τον Ελληνικό 10ετη τίτλο.

Απόλυτη προσοχή απαιτεί η αυριανή συνεδρίαση, καθώς θα λάβουν χώρα οι αναδιαρθρώσεις για τον δείκτη FTSE Emerging Europe, από τον οποίο διαγράφεται η μετοχή της Τράπεζας Πειραιώς και την ίδια ημέρα λήγουν οι σειρές Παραγώγων επί μετοχών και δεικτών, για τον μήνα Μάρτιο (triple witching).

Οι πρωινές εκτιμήσεις των αναλυτών

“Η δεύτερη συνεχόμενη ανοδική συνεδρίαση βελτιώνει την αυτοπεποίθηση των αγοραστών, καθώς το δέλεαρ της αποκόμισης κερδών δίνει αυξημένη πιθανότητα υπεροπλίας για τους πωλητές. Αναμένεται επομένως μια συνεδρίαση με μεταβλητότητα, με ανοικτά όλα τα ενδεχόμενα για το τελικό πρόσημο, με τα κέρδη από τη Wall Street να δημιουργούν την προσδοκία για ‘λευκό καπνό’ από τις Σινοαμερικανικές συνομιλίες για το Εμπόριο”, ανέφερε η Κύκλος ΑΧΕΠΕΥ.

“Παρά τα βραχυπρόθεσμα κέρδη, ο Δείκτης είναι κοντά στο να ακουμπήσει τα πρόσφατα υψηλά των 6 μηνών, απορροφώντας τις κινήσεις κατοχύρωσης κερδών σε σχετικά περιορισμένο εύρος. Για τη σημερινή συνεδρίαση περιμένουμε μετακύλιση του επενδυτικού ενδιαφέροντος και επιλεκτικές τοποθετήσεις, ώστε οι Επενδυτές να παραμείνουν ενεργά επικεντρωμένοι στα αποτελέσματα της χρήσης 2018 που ανακοινώνονται την επόμενη εβδομάδα (ΕΧΑΕ, Motor Oil, Fourlis, Autohellas, Τιτάν), υποστηρίζοντας τα τρέχοντα επίπεδα τιμών”, εκτιμούσε η Beta Sec.

“Δεύτερη ανοδική συνεδρίαση χθες, με τον Γενικό Δείκτη να κλείνει οριακά πάνω από τις 710 μονάδες. Το momentum παραμένει θετικό, με το πρώτο σημείο αντίστασης στις 720 μονάδες, ενώ το πρώτο σημείο στήριξης βρίσκεται στις 703 μονάδες. Υπενθυμίζεται ότι αύριο λήγει η σειρά Παραγώγων Μαρτίου”, σημείωσε η Merit Sec.

Πως κινήθηκαν οι τραπεζικές μετοχές

Ξεκινώντας τη σημερινή αναφορά, ως είθισται, από το ταμπλώ των Τραπεζικών μετοχών υψηλής κεφαλαιοποίησης, που δείχνουν ακούραστες παρά τα σημαντικά βραχυπρόθεσμα κέρδη που έχουν προηγηθεί και έχουν αυξήσει κατακόρυφα το δέλεαρ κατοχύρωσης κερδών και σήμερα άλλαξαν και τα δύο πρόσημα κατά την διάρκεια της συνεδρίασης, όπως και ο Τραπεζικός δείκτης.

Ο τελευταίος κινήθηκε μεταξύ 558,08 (-0,68%) και 588,5 μονάδων (+4,74%), στις 17.00 βρέθηκε στις 586,7 (+4,42%) και μέσω των τελικών δημοπρασιών, ολοκλήρωσε την συνεδρίαση στις 582,11 μονάδες, με ημερήσια κέρδη 3,60%.

Για τον εν λόγω δείκτη, το κλείσιμο υψηλότερα των 570 μονάδων, αφήνει περιθώρια κίνησης προς τις 624 μονάδες.

Μένοντας στον Τραπεζικό κλάδο και σύμφωνα με το ρεπορτάζ της Αν. Παπαϊωάννου, “σε έξι άξονες στηρίζεται το 3ετες σχέδιο μετασχηματισμού της Εθνικής Τράπεζας, το οποίο, σύμφωνα με τον πρόεδρο Κώστα Μιχαηλίδη, αναμένεται να παρουσιασθεί στους Επενδυτές σε ειδική εκδήλωση προς τα τέλη Απριλίου, ενώ ήδη σε επίπεδο ενδυνάμωσης του στελεχιακού δυναμικού βρίσκεται σε πλήρη εξέλιξη”.

Από την άλλη και σύμφωνα με το ρεπορτάζ του Χρ. Κίτσιου, “στον αστερισμό των μεγάλων συναλλαγών που θα αποσκοπούν στην ταχύτερη μείωση των μη εξυπηρετούμενων ανοιγμάτων τους (NPEs) εισέρχονται οι Τράπεζες, με τις Alpha Bank, Eurobank και Πειραιώς να έχουν ήδη δρομολογήσει σχετικές κινήσεις. Οι τρεις Τράπεζες διαπραγματεύονται την ανάθεση σε Τρίτους της διαχείρισης μέρους (Alpha Βank), ή του συνόλου (Eurobank, Πειραιώς) των μη εξυπηρετούμενων ανοιγμάτων τους, με την Alpha Βank να βρίσκεται ένα βήμα μπροστά”.

Από εκεί και πέρα, συγκρατημένα αισιόδοξοι έχουν γυρίσει οι περισσότεροι από τους Εγχώριους Αναλυτές, σημειώνοντας ότι η Αγορά απορροφά τις κινήσεις κατοχύρωσης κερδών, στα υψηλά έξι μηνών και δείχνει να διεκδικεί υψηλότερα επίπεδα τιμών.

Ερχόμενοι στον μη Τραπεζικό 25αρη, τρίτη συνεχόμενη ανοδική συνεδρίαση για τον ΑΔΜΗΕ (+1,13% και κλείσιμο στα υψηλά ημέρας), όμως θα χρειαστεί επιβεβαιωμένο κλείσιμο υψηλότερα των 1,79 ευρώ, επίπεδο στο οποίο ολοκλήρωσε την σημερινή συνεδρίαση, για να κινηθεί προς την επόμενη αντίσταση των 1,846 ευρώ.

Στα 1,584 ευρώ το ημερήσιο “stop long” και στα 1,51 ευρώ η αμέσως επόμενη στήριξη.

Συμπλήρωσε 27 συνεδριάσεις με κλεισίματα χαμηλότερα από το ψυχολογικό όριο των 22,00 ευρώ η μετοχή της Motor Oil (-2,51%), που σήμερα κινήθηκε μόνιμα με αρνητικό πρόσημο και ολοκλήρωσε την συνεδρίαση στα χαμηλά ημέρας.

Κλείσιμο χαμηλότερα των 21,00 ευρώ, μπορεί να δώσει κίνηση προς τα 20,50 ευρώ. Στα 22,10 ευρώ το ημερήσιο “stop short”.

Κατεβαίνοντας σε ακόμα χαμηλότερες κεφαλαιοποιήσεις, που σήμερα είχαν την τιμητική τους και αυτό επιβεβαιώνεται από την καλύτερη τελική εικόνα πολλών μηνών, με τις ανοδικές μετοχές να είναι, περίπου, τριπλάσιες των πτωτικών, τουλάχιστον αξιοπρόσεκτα πράγματα συνέβησαν στο Ιασώ (+4,74%), ο τίτλος του οποίου συμπλήρωσε τρεις ανοδικές και μία αμετάβλητη συνεδρίαση, στις τελευταίες τέσσερις.

Κατά την διάρκεια των τελικών δημοπρασιών, εμφανίστηκε εντολή αγοράς 170000 τεμ. στα 1,60 ευρώ, για να αποσυρθεί λίγο αργότερα.

Όλα δείχνουν ότι είναι επί θύραις οι ανακοινώσεις για πιθανές μετοχικές ανακατατάξεις. Υπενθυμίζεται ότι private equity fund “Oaktree”, που έχει ενδιαφερθεί στο παρελθόν να επενδύσει στον κλάδο, έχει προσφέρει στους Μετόχους 1,5 ευρώ ανά μετοχή.

Από εκεί και πέρα, έξι οι συνεχόμενες ανοδικές συνεδριάσεις για την Profile (+0,52%), τέσσερις για Creta Farm (+8,54%), Centric (+1,01%) και Κέκροπα (+2,87%) και τρεις οι συνεχόμενες ανοδικές για Intralot (+0,20%), MIG (+9,49%), Άνεμο (+1,28%), Τρ. Αττικής (+2,70%) και ΕΚΤΕΡ (+1,53%).

Νέα υψηλά 12μηνου για την Αλουμύλ (+4,55%), ξαφνική αύξηση των συναλλαγών για Πλ. Κρήτης (+3,77%) και Κορδέλλου (+9,60%), “ντουμπλάρισαν” τις ανοδικές συνεδριάσεις οι ‘Ελαστρον (+0,37%), Ικτίνος (+0,21%), Άβακας (+1,09%), Byte (+5,13%) και Q&R (+3,24%), ενώ σαφώς πιο κινητικοί έδειξαν οι αγοραστές στον Περσέα (+5,26%).

Τεχνικά, σύμφωνα με τα ημερήσια διαγράμματα και ξεκινώντας από τον Γενικό Δείκτη, το ημερήσιο “stop long” ανέβηκε στις 689 μονάδες.

Το κλείσιμο υψηλότερα των 715 μονάδων, δημιουργεί προϋποθέσεις κίνησης προς τις 723 και 753 μονάδες.

Οι στηρίξεις στις 708, 689, 650 και 603 μονάδες.

Για τον δείκτη υψηλής κεφαλαιοποίησης, το ημερήσιο “stop long” ανέβηκε στις 1802 μονάδες.

Πρώτη αντίσταση στις 1877 και αμέσως επόμενη στις 1904 μονάδες.

Οι στηρίξεις στις 1802, 1750, 1695, 1661 και 1625 μονάδες.

Τι σχολιάζουν οι αναλυτές της αγοράς

“Η μετάθεση της καταβολής δόσης ύψους 1 δισ. από το Eurogroup του Μαρτίου, σε εκείνο του Απριλίου, με την προϋπόθεση της εκπλήρωσης του νομοθετήματος που θα διαδεχθεί το Ν. Κατσέλη, αναφορικά με την προστασία Δανειοληπτών 1ης κατοικίας, από κοινού με ορισμένες ακόμη μεταρρυθμίσεις μέχρι το EWG της 25ης Μαρτίου, δεν θορύβησε τους Επενδυτές στο Ελληνικό Χρηματιστήριο”, επισημαίνει ο Δημήτρης Τζάνας.

Ούτε η αναγγελία των στοιχείων για το ΑΕΠ κατά το 4ο τρίμηνο που εμφανίζουν σαφή επιβράδυνση του ρυθμού μεγέθυνσης (+1,6%, έναντι +2,2% στο 3ο τρίμηνο).

Ούτε η έκθεση του ΔΝΤ που αναφέρεται σε μεταρρυθμιστική κόπωση και απειλή δημοσιονομικού εκτροχιασμού, από τις αποφάσεις του ΣΤΕ για τις αναδρομικές αμοιβές Δημοσίων Υπάλληλων και Συνταξιούχων.

Αντιθέτως, το Χ.Α. καταγράφει 3 συνεχόμενες ανοδικές συνεδριάσεις, καθώς η διάθεση για αγορές τίτλων συνεχίζεται και μάλιστα με καθημερινή αύξηση της αξίας των συναλλαγών.

Αφορά δε Τραπεζικές μετοχές, τους λοιπούς Δεικτοβαρείς τίτλους, αλλά επιλεκτικά επεκτείνονται και σε μετοχές μεσαίας και μικρής κεφαλαιοποίησης, σε συνάφεια με ειδικούς λόγους που συντρέχουν κατά περίπτωση. Αυτό είναι το αποτέλεσμα της συνέχισης της διατήρησης συνθηκών υψηλών προσδοκιών για τα Ελληνικά θέματα, με συντήρηση της αισιοδοξίας για ευόδωση των επιδιωκόμενων στόχων.

Προεξοφλείται έτσι, ότι η Χώρα θα εισπράξει τον Απρίλιο τη δόση.

Η ΔΕΗ θα ολοκληρώσει την πώληση των Λιγνιτικών Μονάδων και οι προσφορές για τα ΕΛΠΕ θα εκπλήξουν θετικά.

Το Υπουργείο Οικονομικών θα επιστρέψει σημαντικό μέρος του “ακριβού δανεισμού” προς το ΔΝΤ, ο ρόλος του οποίου στους Θεσμούς θα εξασθενήσει.

Οι αναβαθμίσεις των Οίκων για το αξιόχρεο της Ελληνικής Οικονομίας θα επιταχυνθούν (απομένουν 4 βαθμίδες από Moody’s και S&P) και οι Ελληνικοί τίτλοι θα είναι επενδύσιμοι εντός του 2020.

Οι Ελληνικές Τράπεζες θα κινηθούν ευκολότερα στη Διατραπεζική Αγορά για εξεύρεση ρευστότητας και προκειμένου να εκδώσουν ομόλογα για να βελτιώσουν τα κεφάλαιά τους ενόψει της επιτάχυνσης της μείωσης των “κόκκινων” δανείων στο ενεργητικό τους.

Το διεθνές περιβάλλον, ιδιαίτερα στις ΗΠΑ που κινείται ανοδικά ενόψει θετικών εξελίξεων στις Σινοαμερικανικές συνομιλίες για το Εμπόριο θα συνεχίσει να βοηθά το Χ.Α. Έτσι, οι αγορές βλέπουν με θετικό βλέμμα το Χ.Α., ως προς τις βραχυχρόνιες προοπτικές του, μεταστρέφοντας το υποτιμητικό παιχνίδι που κυριάρχησε στις κινήσεις τους, το προηγούμενο διάστημα, με το ΓΔ να κινείται, πλέον, πάνω από τις 700 μονάδες και τη ζώνη των 730 - 740 να αποτελεί την περιοχή με την οποία θα κληθεί να αναμετρηθεί το επόμενο διάστημα.

Με δεδομένη τη ρηχότητα του Ελληνικού Χρηματιστηρίου, ουδείς μπορεί να αγνοήσει την υλοποίηση των αισιόδοξων εκτιμήσεων για τη Χώρα, ούτε ωστόσο και την πιθανότητα διάψευσής τους. Οι εξελίξεις του επόμενου διαστήματος θα δείξουν ποιος θα δικαιωθεί !

Στο διεθνές περιβάλλον, η ολοκλήρωση των ψηφοφοριών στη Βρετανική Βουλή, θα μας επιτρέψει να μάθουμε ποιες τελικά θα είναι οι επόμενες εξελίξεις γύρω από το “Brexit”. H σιγή ιχθύος γύρω από τις Σινοαμερικανικές συνομιλίες για το Εμπόριο αφήνουν όλα τα σενάρια ανοιχτά, με τους αισιόδοξους να πιστεύουν ότι εξυφαίνεται μια θετική συμφωνία.

Από την άλλη πλευρά, οι κεντρικοί τραπεζίτες στις ΗΠΑ και στην Ευρώπη είναι σε επιφυλακή για δράσεις, με το Μάριο Ντράγκι να προαναγγέλλει την παροχή ρευστότητας με νέα φθηνά δάνεια.

“Ο φόβος επιβράδυνσης της Παγκόσμιας Οικονομίας σε όλες τις Περιοχές του Πλανήτη είναι διάχυτος και οι Διαχειριστές αναζητούν τα επενδυτικά καταφύγια για να αποφύγουν την απομείωση των χαρτοφυλακίων τους, με το ‘έξυπνο χρήμα’ να επιμένει στη στρατηγική του ‘stock picking’ για να διαφοροποιηθεί στο τέλος της χρήσης”, σημειώνει ο διευθυντής επενδύσεων της Κύκλος ΑΧΕΠΕΥ.

Οι διεθνείς οικονομικές εξελίξεις

Με μικτά πρόσημα ολοκλήρωσαν την σημερινή συνεδρίαση οι μεγάλες Αγορές Ασίας και Ειρηνικού.

Μικρά κέρδη στην Ευρώπη, μικτές οι διαθέσεις στην Wall Street.

Μικρές απώλειες για Πετρέλαιο και Ευρώ, σημαντικά μεγαλύτερες για τον Χρυσό.

Μεγαλύτερη αδυναμία εμφάνισε η Οικονομία της Κίνας, καθώς η βιομηχανική παραγωγή κατέβασε ταχύτητα το πρώτο δίμηνο της χρονιάς και αυξήθηκε με τον βραδύτερο ρυθμό των τελευταίων 17 ετών. Όπως μεταδίδει το MarketWatch, η βιομηχανική παραγωγή αυξήθηκε 5,3% τον Ιανουάριο και τον Φεβρουάριο, σε σύγκριση με το αντίστοιχο περσινό διάστημα και ενώ τον Δεκέμβριο κατέγραψε ετήσια άνοδο κατά 5,7%.

Οι Αναλυτές ανέμεναν 5,5% αύξηση, σύμφωνα με έρευνα της Wall Street Journal.

“Μία συνάντηση μεταξύ του Αμερικανού Προέδρου Ντόναλντ Τραμπ και του Κινέζου Προέδρου Σι Τζινπίνγκ, με στόχο την επίλυση του εμπορικού πολέμου, δεν θα λάβει χώρα αυτό τον μήνα και είναι πιθανότερο να πραγματοποιηθεί, το νωρίτερο, τον Απρίλιο”, όπως μετέδωσε σήμερα το πρακτορείο Bloomberg επικαλούμενο ανώνυμες πηγές.

Ο πληθωρισμός στη Γερμανία παρέμεινε σταθερός τον Φεβρουάριο, σύμφωνα με την Ομοσπονδιακή Στατιστική Υπηρεσία, που επιβεβαίωσε την προκαταρκτική εκτίμησή της. Ο δείκτης τιμών καταναλωτή, εναρμονισμένος για να μπορεί να συγκριθεί με τις υπόλοιπες Χώρες της Ευρωπαϊκής Ένωσης, ενισχύθηκε κατά 1,7% τον Φεβρουάριο, σε σύγκριση με έναν χρόνο νωρίτερα. Ο ρυθμός ήταν ίδιος με αυτόν του Ιανουαρίου και του Δεκεμβρίου.

Το Γερμανικό Ινστιτούτο Ifo αναθεώρησε πτωτικά την πρόβλεψή του για τον ρυθμό ανάπτυξης της Γερμανικής Οικονομίας στο 0,6%, από το 1,1% λόγω της ασθενέστερης ζήτησης από το εξωτερικό για Βιομηχανικά Προϊόντα και των αυξημένων αντιξοοτήτων για τους Εξαγωγείς.

“Ο νέος γύρος φθηνών δανείων της Ευρωπαϊκής Κεντρικής Τράπεζας θα μειώσει τα ρίσκα χρηματοδότησης για τις Ιταλικές Τράπεζες και θα προσφέρει μεγαλύτερη ευελιξία στις Ισπανικές Τράπεζες”, σύμφωνα με τη Fitch. Το μεγαλύτερο μέρος της χρηματοδότησης της ΕΚΤ, κατευθύνεται στον Τραπεζικό τομέα των δύο Χωρών.

Στις υπόλοιπες Δυτικές Ευρωπαϊκές Αγορές, επισημαίνει η Fitch, η χρήση του TLTRO-III θα είναι κατά κύριο λόγο ευκαιριακή, εκτός από την Ελλάδα και την Κύπρο, όπου υπάρχει πιο βαθιά διαρθρωτική ανάγκη, δεδομένου του υψηλού κόστους χρηματοδότησης από την Αγορά.

Ο αριθμός των ατόμων που έκαναν αίτηση για επιδόματα ανεργίας την περασμένη εβδομάδα στις Ηνωμένες Πολιτείες, ανήλθε σε υψηλό μήνα. Οι νέες αιτήσεις για επιδόματα ανεργίας αυξήθηκαν κατά 6.000, στις 229.000, τις επτά ημέρες που ολοκληρώθηκαν στις 9 Μαρτίου. Οι Οικονομολόγοι που συμμετείχαν σε έρευνα, ανέμεναν να φτάσουν τις 225.000.

Μεγάλη πτώση σημείωσαν οι πωλήσεις νεόδμητων κατοικιών τον Ιανουάριο στις ΗΠΑ. Με βάση στοιχεία που ανακοίνωσε το Υπουργείο Εμπορίου, οι πωλήσεις νεόδμητων κατοικιών υποχώρησαν 6,9% τον πρώτο μήνα του έτους, στο εποχιακά προσαρμοσμένο μέγεθος των 607.000 μονάδων. Οι Αναλυτές που συμμετείχαν σε δημοσκόπηση του Reuters, προέβλεπαν ότι οι πωλήσεις θα διαμορφωθούν στο επίπεδο των 616.000.

Επιστροφή στο ΧΑ

Νέα, χαμηλότερη τιμή - στόχο για τη μετοχή του Τιτάνα, στα 21,8, από 24,2 ευρώ, δίνει η Euroxx σε έκθεσή της στην οποία διατηρεί σύσταση "overweight".

Η χρηματιστηριακή σημειώνει ότι η μείωση στην τιμή - στόχο αντανακλά τη μείωση των προβλέψεων για την κερδοφορία της εταιρείας.

Από εκεί και πέρα, ο Γενικός Δείκτης κινήθηκε μεταξύ 709,17 (-0,14%) και 723,52 μονάδων (+1,88%). Στις 17.00 βρέθηκε στις 722,37 (+1,72%) και ολοκλήρωσε την συνεδρίαση στις 719,9 μονάδες, με ημερήσια κέρδη 1,37%.

Ο τζίρος στα 66 εκατ., από τα οποία τα 8,6 εκατ. αφορούσαν προσυμφωνημένες συναλλαγές (ΓΡΙΒ, ΜΥΤΙΛ, ΟΤΕ, ΕΥΡΩΒ, ΕΤΕ, ΑΛΦΑ), ενώ ΑΛΦΑ, ΕΤΕ και ΟΤΕ απέσπασαν το 39,5% της συνολικής μικτής αξίας συναλλαγών.

Από τις μετοχές της υψηλής κεφαλαιοποίησης, δεν “πρασίνισε” καθ΄ όλη την διάρκεια της συνεδρίασης η ΜΟΗ, ενώ δεν ήλθαν σε επαφή με το αρνητικό πρόσημο οι ΑΡΑΙΓ, ΕΕΕ, ΕΛΛΑΚΤΩΡ, ΟΛΠ, ΟΠΑΠ, ΣΑΡ.

Μέσω των τελικών δημοπρασιών, στο υψηλό ημέρας έκλεισε ο ΑΔΜΗΕ και στο χαμηλό ημέρας οι Motor Oil, Fourlis.

Τουλάχιστον ικανοποιητική η τελική εικόνα με 74 ανοδικές μετοχές, έναντι 23 πτωτικών, ενώ 10 τίτλοι ολοκλήρωσαν την συνεδρίαση με κέρδη μεγαλύτερα του 5%.

----ΧΠΑ

Ανοδικών συνεδριάσεων συνέχεια και στην Αγορά Παραγώγων, ενώ συνεχίστηκαν οι μετακυλίσεις θέσεων που αύξησαν έτι περαιτέρω τις συναλλαγές, τόσο στο συμβόλαιο του δείκτη, όσο και στα Σ.Μ.Ε. επί μετοχών (170.324 συμβόλαια).

Στα 2.554 συμβόλαια του δείκτη οι ανοιχτές θέσεις (από 3.901 στην αμέσως προηγούμενη συνεδρίαση) για τον πρώτο μήνα (Μάρτιος).

Το συμβόλαιο του δείκτη υψηλής κεφαλαιοποίησης (συνολικά 5.754, 2.978 για τον Μάρτιο, 2.694 για τον Απρίλιο και 82 για τον Μάιο, τιμή κλεισίματος για τον πρώτο μήνα 1.876,25) κινήθηκε μεταξύ 1.848 και 1.885 μονάδων.

Ελάχιστος ο αξιοσημείωτος δανεισμός τίτλων (19.753 ΟΠΑΠ, 162.385 Eurobank), ενώ συνεχίστηκαν οι συναλλαγές στα Σ.Μ.Ε. επί μετοχών με κυριότερες σε Eurobank (27.221), Alpha Bank (36.026), Πειραιώς (18.439), ΔΕΗ (5.146), Εθνική (30.518), Ελλάκτωρα (3.478), ΟΤΕ (1.655), Cenergy (1.874), Intralot (1.415), ΑΔΜΗΕ (1.321), Μυτιληναίο (4.940), Τέρνα Ενεργειακή (352), Ελ. Πετρέλαια (898), Viohalco (1.568), MIG (26.005), ΓΕΚ (1.037), Ιντρακόμ (699), ΟΠΑΠ (2.280), ΕΧΑΕ (994), Lamda Development (1.742), Τρ. Αττικής (1.542), ΕΕΕ (190), Jumbo (188), ΕΥΔΑΠ (290), Τιτάνα (120), Fourli (119), Motor Oil (123).

Οι μεγαλύτερες ανοιχτές θέσεις - συμβόλαια (Μέγεθος Συμβολαίου: 100 Μετοχές, Φυσική Παράδοση), για τον πρώτο μήνα (Μάρτιος), στα Σ.Μ.Ε. επί μετοχών σε: Eurobank 14.465, Alpha Bank 21.068, Εθνική 14.858, MIG 24.513.

Ας σημειωθούν τα 35 δικαιώματα αγοράς για την Πειραιώς, λήξεως Μαϊου, με τιμή εξάσκησης τα 1,50 ευρώ και άλλα 35, ίδιας λήξης, με τιμή εξάσκησης τα 1,40 ευρώ.

Έκλεισε “long” θέση στην Εθνική.

Οι σημαντικότερες καθαρές αρνητικές θέσεις που δημοσιοποιήθηκαν στην Επ. Κεφαλαιαγοράς και ξεπερνούν το 0,5% του συνόλου των μετοχών:

       Position Holder                               Name of Issuer                         NSP          Date

Lansdowne Partners (UK) LLP

PIRAEUS BANK S.A.

2,74%

2018-10-26

Lansdowne Partners (UK) LLP

EUROBANK ERGASIAS S.A.

1,81%

2018-01-18

Lansdowne Partners (UK) LLP

 

PUBLIC POWER CORPORATION SA

 

1,51%

 

2018-10-12

 

 

 

 

 

Oasis Investments II Master Fund LTD

 

FOLLI FOLLIE S.A.

 

0,80%

 

2018-05-17

Lansdowne Partners (UK) LLP

 

ALPHA BANK S.A

0,83%

2018-01-16

Oceanwood Capital Management LTD

EUROBANK ERGASIAS S.A.

1,62%

2019-03-08

Oceanwood Capital Management LTD

NATIONAL BANK OF GREECE SA

1,24%

2019-03-07

Oceanwood Capital Management LTD

ALPHA BANK SA

0,70%

2019-03-05

Marshall Wace LLP

PIRAEUS BANK S.A.

0,52%

2019-02-18

NSP: Net Short Position

Οι περισσότερο δανεισμένοι τίτλοι, μόνο από OTC (*), καθώς το Χ.Α., στην συγκεντρωτική κατάσταση του ΗΔΤ, δεν δημοσιεύει τους δανεισμούς από την ΕΧΑΕ, είναι: Alpha Bank 39.441.679 τεμ., (από 39.188.842 τεμ. στην αμέσως προηγούμενη συνεδρίαση), Πειραιώς 25.803.979 τεμ. (26.876.316), ΔΕΗ 6.486.171 τεμ. (6.501.581), Eurobank 93.981.900 τεμ. (95.247.675), Εθνική 12.152.156 τεμ. (12.152.156), ΟΠΑΠ 1.315.572 τεμ. (1.305.572), Folli Follie Group 1.330.961 τεμ. (1.330.961).

(*) Τα στοιχεία Συναλλαγές Δανεισμού Τίτλων μέσω OTC δηλώνονται από τους χειριστές ΣΑΤ και αφορούν τις ποσότητες που έχουν καταγραφεί στο ΣΑΤ έως και τη προηγούμενη εργάσιμη ημέρα.

Θανάσης Σταυρόπουλος [email protected]

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v