Δείτε εδώ την ειδική έκδοση

Κατεβάζει ταχύτητες το Χρηματιστήριο

Περιορίζονται τα κέρδη για τον ΓΔ καθώς ενεργοποιήθηκαν ρευστοποιήσεις στα «υψηλά» του τραπεζικού δείκτη. Ξεχωρίζουν ανοδικά Eurobank και Ελλάκτωρ, κέρδη για Coca Cola, OTE. Μειωμένες οι συναλλαγές.

Κατεβάζει ταχύτητες το Χρηματιστήριο

Μεικτές τάσεις στα κύρια ευρωπαϊκά χρηματιστήρια, από θετικό έδαφος το ξεκίνημα, σε λίγο, του S&P 500 στη Νέα Υόρκη.

Fed, Brexit και εξελίξεις σε επιμέρους μέτωπα διαμορφώνουν τη στάση των traders, συνακόλουθα τη βραχυπρόθεσμη τάση.

Στο ΧΑ, οι βασικοί δείκτες κυμαίνονται με θετικό πρόσημο από τις πρώτες κιόλας εντολές της συνεδρίασης μέχρι και νωρίτερα, με το υψηλό ημέρας να έχει καταγραφεί για τον ΓΔ στις 730,81 μονάδες (στις 11:15) και για τον ΔΤΡ, λίγο αργότερα, στις 603,74 μονάδες. Για τον FTSE25, τοπικό υψηλό στις 1.901,49 στα πρώτα 45' της συνεδρίασης, με την αξία συναλλαγών να διαμορφώνεται στα 7,2 εκατ. (στις 11:30) και νωρίτερα (στις 15:15) στα 24 εκατ. ευρώ.

Ροή συναλλαγών σε βραδύτερο ρυθμό απ' ό,τι την Παρασκευή αλλά και τις 2-3 προηγούμενες συνεδριάσεις, ένδειξη πως οι βραχυπρόθεσμοι παίκτες μετά τις κινήσεις της πρώτης ώρας έχουν χαμηλώσει... ταχύτητα. Περισσότερο προσεκτικοί με φειδωλή προσφορά μεν και επαρκή ζήτηση δε, εξισορροπώντας την τάση στις κύριες κατηγορίες μετοχών.

Οπως σημειώναμε στα προηγούμενα σχόλιά μας, το βραχυπρόθεσμο ενδιαφέρον παραμένει επικεντρωμένο στον τραπεζικό κλάδο, με την πλειονότητα των traders να έχει προεξοφλήσει συμφωνία δανειστών - Αθήνας έως (το αργότερο) την Κυριακή-Δευτέρα (EwG), με προοπτική το σχετικό σχέδιο νόμου/πλαίσιο να έχει ψηφιστεί μέχρι το Eurogroup στις αρχές Απριλίου.

Αυτό παραμένει το βασικό σενάριο, αυτό προεξοφλείται και χάρη σε αυτό συνεχίζεται η μόχλευση με αιχμή τις τράπεζες. Στην περιοχή των 600 μονάδων ο ΔΤΡ, με αντίδραση 12,48% σε εβδομαδιαία και με 32,39% σε μηνιαία μέτρηση, με την τάση να συντηρείται long όσο κυρίαρχο ενδεχόμενο είναι αυτό της συμφωνίας. Μία συμφωνία που, από τη στιγμή που θα επιτευχθεί, θα είναι σαφώς πιο αυστηρή της αρχικής ελληνικής πρότασης και περισσότερο επ' ωφελεία του τραπεζικού συστήματος. Γίνομαι κουραστικός για να έχουμε ξεκάθαρη εικόνα ακριβώς τι παίζεται στο συγκεκριμένο ζήτημα.

Στα τοπικά υψηλά, των 600 μον. για τον ΔΤΡ, ενεργοποιήθηκαν -εύλογα- περιορισμένης έκτασης ρευστοποιήσεις που παραπέμπουν περισσότερο σε προσπάθεια μερικής κατοχύρωσης θέσεων. Στο 15,67% η εβδομαδιαία απόδοση για τη μετοχή της Alpha Bank, στο 10,92% για την Εθνική, στο 7,41% για τη Eurobank και στο 3,12% για τη μετοχή της Πειραιώς.

Στο 25% της συνολικής αξίας αυτή που έχει αλλάξει χέρια στις τράπεζες, καθώς πρώτος στη σχετική κατάταξη είναι ο ΟΤΕ με 3,8 εκατ. και μετά τις 4 τραπεζικές ακολουθούν Μυτιληναίος, Grivalia, ΟΠΑΠ, ΕΛΛΑΚΤΩΡ, ΙΑΣΩ, MLS, Jumbo, Motor Oil, ΕΛΠΕ, ΔΕΗ, Viohalco, ΟΛΘ, ΤΙΤΑΝ, Ιντρακόμ κ.α. πάνω από το όριο των 100 χιλιάδων ευρώ.

Σταθερά με θετικό πρόσημο η Coca Cola από την αρχή της συνεδρίασης, με αυξημένες συναλλαγές ο ΟΤΕ «γύρισε» από το αρχικό μείον, των 10,93 στο συν έως τα 11,20 ευρώ, ισχυροποιώντας περισσότερο τα 11 ευρώ ως βάση και πιθανή στήριξη για τη συνέχεια.

Αλλαγή τάσης για τη μετοχή της Viohalco, με συναλλαγές έως τα 3,195 ευρώ.

Στις 50/49, μοιρασμένη, η σχέση ανοδικών/πτωτικών με μεγαλύτερη απόδοση για τίτλους των Space, Σελόντα, ΚΕΚΡΟΨ, J&P ΑΒΑΞ κ.α.

 

Μιχαήλ Γελαντάλις [email protected]

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v