Δείτε εδώ την ειδική έκδοση

Υπέρβαση των 750 μονάδων στο ΧΑ

Με τις τραπεζικές μετοχές στη θέση του οδηγού η υπεραπόδοση του ΧΑ, σε σχέση με τις ευρωαγορές, μετά και το θετικό σήμα από το Eurogroup. Διψήφια κέρδη για Τράπεζα Πειραιώς. Πιέσεις για Coca Cola και Motor Oil.

Υπέρβαση των 750 μονάδων στο ΧΑ

Στον... κόσμο τους οι traders στο ΧΑ, καθώς κόντρα στην ήπια άνοδο των κύριων ευρωπαϊκών χρηματιστηρίων, στο ελληνικό επικρατούν πιο υψηλές... θερμοκρασίες.

Στις 11.989 μον., οριακά υψηλότερα, ο DAX στη Φρανκφούρτη, πάνω από τις 755 ο ΓΔ στην Αθήνα.

Αιχμή της ανοδικής αντίδρασης ο κλάδος-κλειδί, ο τραπεζικός, με τους βραχυπρόθεσμους παίκτες να επικεντρώνονται στις μετοχές των 4 συστημικών, από τις πρώτες κιόλας εντολές της συνεδρίασης, αλλά να ανεβάζουν ταχύτητα σταδιακά μετά τις 13:30, όταν έγιναν γνωστές η στήριξη ESM/Ρέγκλινγκ και ECB/Κερέ. Οπως αναφέρεται σχετικά, η στήριξη του πρώτου, όσον αφορά στην αποπληρωμή δανείων του ΔΝΤ (αφού είχε προηγηθεί η θετική απόφαση του Eurogroup για τα 970 εκατ.), είχε ως αποτέλεσμα ο δεύτερος να εκτιμήσει ότι αυτές (οι εξελίξεις) μπορεί να βοηθήσουν στη μείωση των NPEs.

Είναι προφανής η αλληλουχία ειδήσεων/εξελίξεων καθώς από το Οk του Βουκουρεστίου μπορεί να οδηγήσουν μέχρι τη βαθμολόγηση του ελληνικού outlook από τον οίκο Standard & Poor's στις 26 Απριλίου.

Οπως εκτιμούσαν έμπειροι χρηματιστηριακοί παράγοντες, εάν δεν αλλάξει δραματικά το κλίμα στις διεθνείς αγορές, η συνέχεια για την ελληνική αγορά προοιωνίζεται ενθαρρυντική για τους long. Πρωταγωνιστικός πλέον ο ρόλος για τον τραπεζικό κλάδο, που και σήμερα «δείχνει» δυνατός με την υπέρβαση και των 620 μονάδων. Νωρίτερα, τα νεότερα από το Βουκουρέστι είχαν... πυροδοτήσει θεαματική μείωση της απόδοσης των ελληνικών τίτλων, με ενδεικτικό το 10ετές που υποχώρησε στο 3,156%, χαμηλή τιμή από τον χειμώνα του 2005. Η μείωση στα ομόλογα έφερε αντίδραση στις τραπεζικές, με την τάση να ισχυροποιείται εδώ και μία ώρα, με αφορμή τις παρεμβάσεις αξιωματούχων και της ECB.

Ετσι νωρίτερα ο ΔΤΡ με σημείο εκκίνησης σήμερα τις 599 μονάδες αντέδρασε έως 26 μονάδες υψηλότερα, επιστρέφοντας στα επίπεδα τιμών Σεπτεμβρίου 2018. Στο 12,60% η εβδομαδιαία απόδοση του ΔΤΡ και καθώς αντιδρά 41,45% από την αρχή του έτους, είναι μακράν ο πρώτος σε απόδοση από τα χρηματιστήρια της ευρωζώνης.

Στο 1,367 ευρώ η Alpha Bank, με 10,78% σε εβδομαδιαία μέτρηση, στο 1,894 η Εθνική με 21,72%, στο 0,7275 η Eurobank με 2,46% και με 33,50% (!) η Πειραιώς στο 1,632 ευρώ, πάντα σε διάστημα εβδομάδας.

Η επικέντρωση των traders αποτυπώνεται εύγλωττα στο 50% του συνολικού τζίρου (28 εκατ., στις 14:40), Πειραιώς και Αlpha Βank στις πρώτες δύο θέσεις της σχετικής κατάταξης.

Ακολουθούν ΟΤΕ και μετά τις Εθνική, Eurobank, έπονται Μυτιληναίος, Coca Cola, ΟΛΘ, Motor Oil, ΕΛΠΕ, ΔΕΗ, Ιντρακόμ, Viohalco. Από τις αναφερόμενες μετοχές, με ελαφρά υπερίσχυση των πωλητών σε Coca Cola και Motor Oil.

Κινητικότητα, για ακόμη μία συνεδρίαση, σε μεσαία και χαμηλότερη κατηγορία, με ενδεικτική τη σχέση ανοδικών/πτωτικών.

Στις 66/35 και πέραν των μετοχών του δείκτη, με απόδοση μεγαλύτερη του 4% για τίτλους των Medicon, Attica Bank, ΑΒΑΞ, Intralot, Μοτοδυναμική, Σελόντα, ΕΛΤΟΝ, Revoil.

 

Μιχαήλ Γελαντάλις [email protected]

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v