ΧΑ: Τι έδειξε η διόρθωση «χαμηλού τζίρου»

Profit taking στον τραπεζικό κλάδο και ενδιαφέρον στις «ελαφρές ταξιαρχίες» στη σημερινή συνεδρίαση. Στα 42 εκατ. ευρώ περιορίστηκε η αξία συναλλαγών. Σε ποια σημεία εντοπίζονται στηρίξεις και αντιστάσεις.

ΧΑ: Τι έδειξε η διόρθωση «χαμηλού τζίρου»

Καθαρά πτωτική η σημερινή συνεδρίαση, με τους βασικούς δείκτες του Χ.Α. (ΓΔ και FTSE25) να κινούνται μόνιμα με αρνητικό πρόσημο, όμως σε καμία των περιπτώσεων οι κινήσεις κατοχύρωσης κερδών, με κύριο εκφραστή τον Τραπεζικό κλάδο, δεν δημιούργησαν ανησυχίες, όσον αφορά την βραχυπρόθεσμη τάση στο Χ.Α.

Οι σημερινές συναλλαγές διεξήχθησαν εν μέσω επιφυλακτικού κλίματος στις Ευρωπαϊκές Αγορές, μικρής υποχώρησης στην απόδοση του Ελληνικού 10ετους τίτλου (3,614%) και στον απόηχο των χθεσινών ανακοινώσεων από το EwG και των εξελίξεων στο θέμα πώλησης των Ελ. Πετρελαίων.

Πιο συγκεκριμένα, στο συμπέρασμα ότι η Ελλάδα έχει ολοκληρώσει την εφαρμογή των συμφωνημένων μεταρρυθμίσεων και επομένως θα μπορούσε να προχωρήσει η εκταμίευση της δόσης του ενός δισεκατομμυρίου, από την ενεργοποίηση των μέτρων για το χρέος, κατέληξε η συζήτηση στο EuroWorking Group.

Το ζήτημα πρόκειται να συζητηθεί στη συνεδρίαση των Υπουργών Οικονομικών της Ευρωζώνης την Παρασκευή στο Βουκουρέστι.

Από την άλλη, ασφαλώς και δεν δημιούργησε τις καλύτερες των εντυπώσεων, η μη κατάθεση δεσμευτικής προσφοράς για το 50,1% των Ελ. Πετρελαίων, από τις δύο υποψήφιες Κοινοπραξίες.

Σύμφωνα με το ρεπορτάζ του Χρ. Κολώνα, “στις αποφάσεις των βασικών Μετόχων των ΕΛΠΕ, δηλαδή του Ελληνικού Δημοσίου (35,48%) και της Paneuropean Oil & Industrial Holdings (45,47%), παραπέμπονται οι όποιες εξελίξεις για το μέλλον του Ελληνικού Πετρελαϊκού ομίλου”.

Αξίζει να σημειωθεί ότι ο τίτλος των ΕΛΠΕ κινήθηκε σήμερα μόνιμα με αρνητικό πρόσημο και με αυξημένες συναλλαγές, βρέθηκε να υποχωρεί μέχρι τα 8,25 ευρώ (-4,84%) και ολοκλήρωσε τη συνεδρίαση στα 8,30 ευρώ, με ημερήσιες απώλειες 4,27%.

Στα 8,21 ευρώ, το ημερήσιο “stop short”.

Στα χαρακτηριστικά της σημερινής συνεδρίασης, η σημαντική υποχώρηση του τζίρου (ο χαμηλότερος των τελευταίων 12 συνεδριάσεων), οι απόλυτα επιλεκτικές κινήσεις των αγοραστών για τίτλους του μη Τραπεζικού 25αρη και το αυξανόμενο ενδιαφέρον για τίτλους χαμηλότερων κεφαλαιοποιήσεων, όπου συνεχίζεται το μπαράζ φημών και επιχειρηματικών ειδήσεων – ανακοινώσεων.

Όλα τα παραπάνω, ασφαλώς και δεν έδειξαν να πτοούν τα γνωστά Ξένα Funds, που αύξησαν, έτι περαιτέρω, τις “short” θέσεις τους στον Τραπεζικό κλάδο (ΕΤΕ).

Οι πρωινές εκτιμήσεις των Αναλυτών

“Η Επενδυτική Κοινότητα θα κρίνει σήμερα τη μη υποβολή προσφορών για τα ΕΛΠΕ, με το ένα Σχήμα να αποχωρεί\ από τη διαδικασία και το διαγωνισμό να οδηγείται σε ναυάγιο. Το ενδεχόμενο αναταράξεων στο Χρηματιστήριο είναι το πιθανότερο κατά τη σημερινή συνεδρίαση”, εκτιμούσε η Κύκλος ΑΧΕΠΕΥ.

“Ο Απρίλιος μέχρι το κλείσιμο της χθεσινής συνεδρίασης, κατέγραφε άνοδο 3,9%, με τον τραπεζικό δείκτη να ενισχύεται 10,9%. Είναι μεγάλη η άνοδος σε σύντομο χρόνο; Τα ισχυρά κέρδη δικαιολογούν μία διόρθωση στη σημερινή συνεδρίαση, η οποία δικαιολογείται και από την αρνητική ειδησεογραφία για ΟΠΑΠ, ΟΛΠ και ΕΛΠΕ” επεσήμαινε η Beta Sec.

“Η τάση παραμένει επιθετική με το 740 και 1840 να είναι τα κοντινότερα επίπεδα, για Γενικό Δείκτη και FTSE25, αντίστοιχα, όπου καθοδική διαφυγή θα μπορούσε να δώσει κάποια καλύτερη διόρθωση. Οι ταλαντωτές συνεχίζουν, τόσο σε ωριαίο, όσο και σε ημερήσιο τις αποκλίσεις χωρίς αυτό να σημαίνει ότι δεν μπορεί να συνεχίσει η ανοδική κίνηση. Από την άλλη δοκιμάζουμε το πολύ σημαντικό 750 του ΓΔ, που ήταν και μεγάλος εβδομαδιαίος στόχος και θέλει την προσοχή του ακόμα και αν το σπάσει βραχυπρόθεσμα”, σημείωνε η Fast Finance ΑΕΠΕΥ.

“Περιμένουμε μικτές τάσεις στη σημερινή συνεδρίαση, μετά τη θετική εισήγηση του EuroWorkingGroup για την εκταμίευση της δόσης του 1 δισ. ευρώ, αλλά και την αποτυχία του διαγωνισμού πώλησης του 50,1% των ΕΛΠΕ” ανέφερε η Euroxx Sec.

Πως κινήθηκαν οι τραπεζικές μετοχές

Επιστρέφοντας στα της σημερινής συνεδρίασης και ξεκινώντας από το ταμπλώ των Δεικτοβαρών Τραπεζικών μετοχών, αυτές “είδαν” και τα δύο πρόσημα κατά την διάρκεια της συνεδρίασης, με την Πειραιώς (+0,69%) να επιδεικνύει τις σχετικά καλύτερες αμυντικές διαθέσεις, όμως στην τελική εικόνα, τις εντυπώσεις τις κέρδισαν οι “profit takers”.

Και τα δύο πρόσημα “είδε” και ο κλαδικός δείκτης των Τραπεζών, κινούμενος μεταξύ 614,41 (+0,32%) και 594,75 μονάδων (-2,89%). Στις 17.00 είχε “αναδυθεί” στις 598,49 (-2,28%) και μέσω των τελικών δημοπρασιών, ολοκλήρωσε την συνεδρίαση στις 579,92 μονάδες, με ημερήσιες απώλειες 2,37%.

Σύμφωνα με τα βραχυπρόθεσμα διαγράμματα, όσο ο εν λόγω δείκτης δίνει κλεισίματα υψηλότερα των 547 μονάδων, δεν συντρέχει λόγος αυξημένων ανησυχιών για τους “buyers”, όμως η σημερινή υποχώρηση χαμηλότερα των 604 μονάδων, με κλείσιμο, είναι μία πρώτη “νίκη” για τους “sellers”.

Επιστροφή υψηλότερα των 604 μονάδων, δημιουργεί προϋποθέσεις κίνησης προς τις 637 – 640 μονάδες.

Μένοντας στο Τραπεζικό ταμπλώ, αξίζει υπενθύμισης ότι από σήμερα, οι μετοχές της Τρ. Ελλάδος ήταν διαπραγματεύσιμες στο Χρηματιστήριο Αθηνών χωρίς το μέρισμα χρήσεως 2018, €0,6720 ανά μετοχή, από το οποίο θα παρακρατηθεί ο αναλογούν φόρος, βάσει της κείμενης νομοθεσίας (καθαρό ποσό: €0,429408 ανά μετοχή).

Ο τίτλος της ΤτΕ κινήθηκε μόνιμα με αρνητικό πρόσημο, βρέθηκε να υποχωρεί μέχρι τα 13,20 ευρώ (-4,07%) και ολοκλήρωσε τη συνεδρίαση στα 13,30 ευρώ, με ημερήσιες απώλειες 3,34%.

Από εκεί και πέρα και σύμφωνα με τις συγκλίνουσες εκτιμήσεις Εγχώριων Αναλυτών, “η πιθανολογούμενη εκταμίευση της δόσης του 1 δισ. ευρώ, μετά τη σχετική εισήγηση του EuroWorkingGroup, αλλά και τα συνεχιζόμενα δημοσιεύματα ότι η Χώρα θα επιχειρήσει και νέα έξοδο στις Αγορές, με σκοπό να αντλήσει κεφάλαια για να αποπληρώσει το ΔΝΤ, ενισχύουν την επενδυτική ψυχολογία. Από την άλλη, τα σημερινά συναισθήματα ήταν μικτά, λόγω της “ηχηρής” αποτυχίας πώλησης του πλειοψηφικού πακέτου των ΕΛΠΕ, ενώ τα ισχυρά βραχυπρόθεσμα κέρδη στον Τραπεζικό κλάδο, δίνουν πόντους στο σενάριο για πιθανή διόρθωση.

Ερχόμενοι στον μη Τραπεζικό 25αρη, αξίζει να σημειωθεί ότι με θετικό πρόσημο ολοκλήρωσαν την συνεδρίαση μόνο οι ΑΡΑΙΓ (+1,24%), ΒΙΟ (+1,16%), ΓΕΚΤΕΡΝΑ (+2,29%), ΕΛΛΑΚΤΩΡ (+1,80%), ΕΧΑΕ (+0,56%), ΟΛΠ (+1,17%) και ΣΑΡ (+0,14%) και αμετάβλητος ο τίτλος της ΤΕΝΕΡΓ.

Από την άλλη, ασφαλώς και μόνο λίγες δεν είναι οι πέντε συνεχόμενες πτωτικές συνεδριάσεις για τον τίτλο της Jumbo (-0,47%).

Η μετοχή θέλει κλείσιμο υψηλότερα των 15,00 ευρώ, προκειμένου να γυρίσει σε ημερήσιο “long”. Στα 14,50 ευρώ η πρώτη, σημαντική, στήριξη.

“Κατηφορίζοντας” σε κεφαλαιοποιήσεις, χωρίς αμφιβολία τις εντυπώσεις έκλεψε το σημερινό +25,35% για την Τεχν. Ολυμπιακή, με τον τίτλο να συμπληρώνει δεύτερη συνεχόμενη ανοδική συνεδρίαση και να έχει επιθετικούς αγοραστές από την αρχή των συναλλαγών, εν μέσω φημών για επερχόμενες εξελίξεις στο μέτωπο του Πόρτο Καρράς.

Δύο οι συνεχόμενες ανοδικές και τέσσερις ανοδικές συνεδριάσεις με μία αμετάβλητη, στις τελευταίες πέντε, για την Autohellas (+5,08%), που και σήμερα κινήθηκε μόνιμα με θετικό πρόσημο. Αν η μετοχή δώσει κλείσιμο υψηλότερα των 25,40 ευρώ, αλλάζει άρδην τα τεχνικά δεδομένα, ανοίγοντας δρόμο για κίνηση σε πολύ ψηλότερα επίπεδα (!).

Από εκεί και πέρα, από 27/3 έχει να “δει” αρνητικό κλείσιμο η Ίλυδα (+9,82%), πάντα με χαμηλές συναλλαγές, πέντε οι συνεχόμενες ανοδικές συνεδριάσεις για τον Άβακα (+11,11%, στον απόηχο ότι ανέλαβε με την ΓΕΚΤΕΡΝΑ την κατασκευή Ξενοδοχείου – Καζίνο, στην Λεμεσό της Κύπρου) και τέσσερις οι συνεχόμενες ανοδικές για Creta Farm (+3,38%) και Ιντρακάτ (+3,02%).

Νέα ιστορικά υψηλά, σε κλείσιμο, για την Mermeren (+5,44%), “ντουμπλάρισαν” τις ανοδικές συνεδριάσεις οι Έλτον (+3,64%) και Έλαστρον (+3%), επιστροφή αγοραστών σε Ιντρακόμ (+8,11%), Μουζάκη (+5,09%) και Κέκροπα (+3,35%), ενώ Τρίτη συνεχόμενη πτωτική συνεδρίαση συμπλήρωσε η Profile (-2,58%), υποχωρώντας από τα πρόσφατα υψηλά 10ετιας.

Τεχνικά και για τον Γενικό Δείκτη, η πλησιέστερη ισχυρή στήριξη εντοπίζεται στις 708 – 705 μονάδες, με πρώτη αυτή στις 725.

Μέγιστη αποδεκτή διόρθωση στην ζώνη των δύο ΚΜΟ 200 ημερών (690 – 680).

Η παραμονή υψηλότερα των 744 μονάδων, διατηρεί ανοιχτό τον δρόμο για κίνηση προς τις 780 μονάδες.

Το ημερήσιο “stop long” ανέβηκε στις 705 μονάδες.

Για τον δείκτη υψηλής κεφαλαιοποίησης, η υπέρβαση των 1912 μονάδων, “άνοιξε την πόρτα” για κίνηση προς τις 2000 μονάδες. Όμως για να συμβεί αυτό θα πρέπει να ξεπεραστούν οι 1951 μονάδες (εκθετικός ΚΜΟ 200 εβδομάδων).

Πλησιέστερη στήριξη στις 1880 και αμέσως επόμενη στις 1845 μονάδες (ημερήσιο “stop long”).

Τι σχολιάζουν οι αναλυτές της αγοράς

“Αναμενόμενη η σημερινή διόρθωση στο Ελληνικό χρηματιστήριο, μετά την πρόσφατη ανοδική κίνηση του, αλλά και την αποτυχία ολοκλήρωσης του διαγωνισμού πώλησης των ΕΛΠΕ” αναφέρει ο Λουκάς Παπαϊωάννου.

Η ανακοίνωση θετικών εταιρικών αποτελεσμάτων συνεχίζεται, υποβοηθώντας την έως τώρα ανοδική κίνηση σε συνδυασμό με τις προσδοκίες για :

Επιστροφή τελικά των ANFA’s κερδών των Ελληνικών ομολόγων, ύψους περίπου 1 δισ. € (έστω και με αστερίσκους).

Πρόωρη αποπληρωμή μέρους, ή όλων των υψηλότοκων δανείων του ΔΝΤ με χαμηλότερου κόστους δάνεια (μετά από σχετική έγκριση των Θεσμών).

Νέα έξοδο του Ελληνικού Δημοσίου στις Αγορές με 2ετες, ή 3ετες ομόλογο ύψους 2-3 δισ. €

Έγκριση με επιφυλάξεις από τους Θεσμούς, του προγράμματος για αντιμετώπιση των “κόκκινων” δανείων των Ελληνικών Τραπεζών.

Έτσι, αν και τα μη εξυπηρετούμενα δάνεια προς τις Ελληνικές Τράπεζες ανέρχονται στα 81,8 δισ. € (Πηγή Τράπεζα Ελλάδος), οι Τραπεζικές μετοχές (παρά την σημερινή διόρθωση) διατηρούν το μεσοπρόθεσμο θετικό momentum και τα Ελληνικά ομόλογα, συνεχίζουν την μικρή αποκλιμάκωσή τους, με την 10ετη έκδοση να κινείται, πλέον, πέριξ του 3,60%, αυξάνοντας τις πιθανότητες επιτυχίας μιας νέας έκδοσης μέχρι το τέλος Μαΐου.

Αν και το πολιτικό σκηνικό παραμένει ευμετάβλητο και πολωτικό, η προδιαγραφόμενη αλλαγή, (όποτε και να γίνει με απώτατο όριο τον Οκτώβριο) και οι φιλοεπενδυτικές πολιτικές που προαναγγέλλονται, δημιουργούν πρόσφορες συνθήκες για διατήρηση του θετικού momentum, όσο το διεθνές περιβάλλον δεν δημιουργεί περαιτέρω επιπλοκές.

Αν και όλοι δείχνουν να υποβαθμίζουν τους κινδύνους ενός άτακτου “Brexit”, μπορεί υπό προϋποθέσεις να χαλάσει το αισιόδοξο κλίμα που έχει δημιουργηθεί στις Διεθνείς Αγορές.

Τεχνικά οι 3 Τράπεζες (ΕΤΕ, ΑΛΦΑ & ΕΥΡΩΒ), παρά την σημερινή διόρθωσή τους, έχουν διασπάσει έγκυρα την σημαντική αντίσταση του ΚΜΟ των 200 expo, διατηρώντας τις θετικές προσδοκίες για την συνέχεια, αν και οι βασικές πωλητικές θέσεις των Ξένων χαρτοφυλακίων δεν έχουν μειωθεί αισθητά, παρά την πρόσφατη έντονη ανοδική κίνησή τους.

Ο Γενικός Δείκτης, έχοντας πλέον διασπάσει τον ΚΜΟ expo 200 ημ. (688,76), τον έχει κάνει ισχυρή στήριξη, δημιουργώντας τις τεχνικές προϋποθέσεις για προσέγγιση των επόμενων αντιστάσεων, που εντοπίζονται στις 765 & 773 μονάδες. Τα επίπεδα στηρίξεων εντοπίζονται στις 730, 705 & 690 μονάδες.

Αντίστοιχα και ο FTSE25 έχει διασπάσει τον εκθετικό ΚΜΟ 200 ημερών (1807,18), δημιουργώντας ισχυρότατο επίπεδο στηρίξεων. Έτσι πιθανή συνέχιση της ανοδικής κίνησης μπορεί να ελπίζει σε προσέγγιση των επόμενων στόχων στις 1955 - 1967 μονάδων (61,8% fibo). Κοντινές στηρίξεις, πέραν του ΚΜΟ 200 ημερών, εντοπίζονται στις 1890, 1855 (ΚΜΟ 25 ημ. Expo) & 1830 μονάδες.

Συμπερασματικά συνεχίζουμε να παραμένουμε συγκρατημένα αισιόδοξοι για την Ελλάδα, εφιστώντας όμως την προσοχή, για μια τεχνική διόρθωση, κυρίως λόγω της ταχείας ανόδου. Αναζητώντας καλύτερο σημείο εισόδου σε μία διορθωτική κίνηση, όσο πλησιάζουμε προς τις Ευρωεκλογές, στοχεύουμε σε μετοχές με διαχρονικά καλά οικονομικά στοιχεία, υψηλές μερισματικές αποδόσεις & εξωστρέφεια.

“Δεν πρέπει να λησμονούμε, ότι το ευμετάβλητο διεθνές περιβάλλον, παρά τον επιφανειακό εφησυχασμό, μπορεί να χειροτερεύσει ξαφνικά, αν δεν εκπληρωθούν οι προσδοκίες που έχουν καλλιεργηθεί για τα διαφορά ανοικτά προβλήματα του Παγκόσμιου Οικονομικού Συστήματος”, επισημαίνει ο Οικονομολόγος της Fast Finance ΑΕΠΕΥ.

Οι διεθνείς οικονομικές εξελίξεις

Με μικτά πρόσημα, ολοκλήρωσαν τη σημερινή συνεδρίαση οι μεγάλες Αγορές Ασίας και Ειρηνικού.

Η ίδια εικόνα στην Ευρώπη, αλλά και στις πρώτες ώρες συνεδρίασης στην Wall Street.

Οριακές μεταβολές για Πετρέλαιο και Ευρώ, πιέσεις στον Χρυσό.

Η Βουλή των Κοινοτήτων ενέκρινε το βράδυ της Τετάρτης (τις πρώτες πρωινές ώρες της Πέμπτης, ώρα Ελλάδας) σχέδιο νόμου που υποχρεώνει την Πρωθυπουργό της Βρετανίας Τερέζα Μέι να επιδιώξει την αναβολή του “Brexit”, ώστε να αποφευχθεί το ενδεχόμενο αποχώρησης χωρίς συμφωνία από την Ευρωπαϊκή Ένωση, την καθορισμένη ημερομηνία, 12η Απριλίου.

“Η Ιταλική Τράπεζα UniCredit ετοιμάζει πρόταση αγοράς μεριδίου της Commerzbank, καθώς οι διαπραγματεύσεις για τη συγχώνευση της τελευταίας με την Deutsche Bank είναι αντιμέτωπες με δυσκολίες”, όπως μεταδίδουν οι Financial Times, επικαλούμενοι ανώνυμες πηγές.

“Η UniCredit δεν θα μπει στη μέση των συνομιλιών συγχώνευσης που είναι σε εξέλιξη, αλλά θα κάνει κάποιο βήμα εάν αυτές δεν αποδώσουν”, σημειώνεται στο δημοσίευμα.

Επιταχύνθηκε η αρνητική πορεία των βιομηχανικών παραγγελιών στη Γερμανία τον Φεβρουάριο. Σύμφωνα με το MarketWatch, οι συνολικές βιομηχανικές παραγγελίες έκαναν βουτιά 4,2%, σε σύγκριση με τον Ιανουάριο. Οι Οικονομολόγοι, που συμμετείχαν σε έρευνα της Wall Street Journal, ανέμεναν 0,5% άνοδο.

Υποβαθμίζουν τις προβλέψεις τους για την ανάπτυξη της Γερμανικής οικονομίας το 2019 τα Ινστιτούτα της Χώρας. Σύμφωνα με το Reuters, η πρόβλεψη σήμερα κάνει λόγο για ανάπτυξη 0,8%, από 1,9% προηγουμένως, ενώ τα ρίσκα είναι καθοδικά από το Φθινόπωρο.

Ο αριθμός των Αμερικανών οι οποίοι υπέβαλαν αίτηση για επίδομα ανεργίας στο τέλος Μαρτίου, υποχώρησε στο χαμηλότερο επίπεδο από τον Δεκέμβριο του 1969. Όπως ανακοίνωσε το Υπουργείο Οικονομικών, οι νέες αιτήσεις για επίδομα ανεργίας υποχώρησαν κατά 10.000, στις 202.000 την εβδομάδα που έληξε στις 30 Μαρτίου. Οι Αναλυτές που συμμετείχαν σε δημοσκόπηση του Marketwatch προέβλεπαν άνοδο στις 216.000.

Επιστροφή στο ΧΑ

Την εκτίμηση ότι οι Δανειστές θα αποδεσμεύσουν το, περίπου, 1 δισεκατομμύριο ευρώ για τα μέτρα εξυπηρέτησης χρέους διατυπώνει η Moody’s σε σημερινή της ανάλυση. Επισημαίνει δε ότι μπορεί να δοθεί και το “πράσινο φως” για την εξόφληση τμήματος από τα 9,4 δισεκατομμύρια ευρώ που οφείλει η Χώρα στο ΔΝΤ, προσφέροντας την εξαίρεση από την υποχρέωση να πληρωθεί κατ’ αναλογία ο EFSF, κάτι που έγινε παλαιότερα στην περίπτωση της Ιρλανδίας και της Πορτογαλίας.

“Αμφότερα τα βήματα θα τονώσουν την επενδυτική εμπιστοσύνη”, επισημαίνει ο Οίκος αξιολόγησης.

Σε ό,τι αφορά το νέο πλαίσιο προστασίας της πρώτης κατοικίας, θεωρεί ότι είναι πιστωτικά θετικό για τις Ελληνικές Τράπεζες, καθώς θα τονώσει τις προσπάθειές τους να αντιμετωπίσουν τα “κόκκινα” δάνεια.

Στα σχέδια της Ελλάδας για νέα έξοδο στις Χρηματαγορές, με την έκδοση ενός ακόμα ομολόγου μέχρι το Καλοκαίρι, αναφέρονται οι “Le Figaro” και “La Tribune”.

“Στον σχεδιασμό βρίσκεται επίσης και η αποπληρωμή έως και 4 δισ. ευρώ των ακριβών δανείων του ΔΝΤ”, δήλωναν Αξιωματούχοι.

Η νέα έκδοση ομολόγου που προγραμματίζεται να γίνει μέχρι το τέλος Ιουνίου, θα είναι η τρίτη κατά σειρά, μετά την έξοδο της Ελλάδας από το πρόγραμμα στήριξης.

Την σύσταση “buy” και την τιμή - στόχο των 10,5 ευρώ για τη μετοχή της Aegean διατηρεί η HSBC, σε έκθεσή της μετά και τα αποτελέσματα 2018.

Επιστρέφοντας στη σημερινή συνεδρίαση, ο Γενικός Δείκτης κινήθηκε μόνιμα με αρνητικό πρόσημο, υποχωρώντας μέχρι τις 742,43 μονάδες (-0,93%). Στις 17.00 βρέθηκε στις 745,24 (-0,56%) και μέσω των τελικών δημοπρασιών, ολοκλήρωσε την συνεδρίαση στις 745 μονάδες, με ημερήσιες απώλειες 0,59%.

Ο τζίρος υποχώρησε στα 40,9 εκατ., από τα οποία τα 3,9 εκατ. αφορούσαν προσυμφωνημένες συναλλαγές (ΕΤΕ, ΟΠΑΠ, ΟΤΕ), ενώ ΟΠΑΠ, ΕΤΕ, ΕΛΠΕ, ΟΤΕ και ΑΛΦΑ απασχόλησαν το 52% της συνολικής μικτής αξίας συναλλαγών.

Από τις μετοχές της υψηλής κεφαλαιοποίησης, μόνιμα με αρνητικό πρόσημο κινήθηκαν οι ΕΕΕ και ΕΛΠΕ, ενώ μέσω των τελικών δημοπρασιών, στο χαμηλό ημέρας ολοκλήρωσε την συνεδρίαση η μετοχή της Alpha Bank.

Τηρουμένων των αναλογιών, θα μπορούσε να χαρακτηριστεί ικανοποιητική η τελική εικόνα με 56 ανοδικές μετοχές, έναντι 53 πτωτικών, ενώ 14 τίτλοι ολοκλήρωσαν την συνεδρίαση με κέρδη μεγαλύτερα του 5%.

---ΧΠΑ

Διόρθωση μεγαλύτερης έκτασης από την υποκείμενη στην Αγορά Παραγώγων, ενώ σταθερά χαμηλές έμειναν οι συναλλαγές στο συμβόλαιο του δείκτη και αισθητή μείωση παρουσίασαν στα Σ.Μ.Ε. επί μετοχών (26.802 συμβόλαια).

Στα 6.947 συμβόλαια του δείκτη οι ανοιχτές θέσεις (από 6.814 στην αμέσως προηγούμενη συνεδρίαση) για τον πρώτο μήνα (Απρίλιος).

Το συμβόλαιο του δείκτη υψηλής κεφαλαιοποίησης (συνολικά 511, 479 για τον Απρίλιο, 31 για τον Μάιο και 1 για τον Ιούνιο, τιμή κλεισίματος για τον πρώτο μήνα 1.924,25) κινήθηκε μεταξύ 1.913,25 και 1.931,25 μονάδων.

Ελάχιστος ο αξιοσημείωτος δανεισμός τίτλων (17.000 Εθνική), ενώ συνεχίστηκαν οι συναλλαγές στα Σ.Μ.Ε. επί μετοχών με κυριότερες σε Eurobank (4.401), Alpha Bank (4.480), Πειραιώς (5.383), ΔΕΗ (657), Εθνική (7.337), Ελλάκτωρα (1.427), ΟΤΕ (247), Μυτιληναίο (244), MIG (225), Cenergy (142), Τρ. Αττικής (180), Ελ. Πετρέλαια (430), ΟΠΑΠ (241), Viohalco (186), ΓΕΚ (112), Ιντρακόμ (464), Τέρνα Ενεργειακή (202), Intralot (171).

Οι μεγαλύτερες ανοιχτές θέσεις - συμβόλαια (Μέγεθος Συμβολαίου: 100 Μετοχές, Φυσική Παράδοση), για τον πρώτο μήνα (Ιούνιος), στα Σ.Μ.Ε. επί μετοχών σε: Eurobank 59.579, Alpha Bank 43.134, Εθνική 36.173, MIG 65.440, ΔΕΗ 17.347, Πειραιώς 28.371, Ελλάκτωρα 10.671, Μυτιληναίο 10.008.

Οι σημαντικότερες καθαρές αρνητικές θέσεις που δημοσιοποιήθηκαν στην Επ. Κεφαλαιαγοράς και ξεπερνούν το 0,5% του συνόλου των μετοχών:

     Position Holder                                 Name of Issuer                          NSP          Date

Lansdowne Partners (UK) LLP

PIRAEUS BANK S.A.

2,74%

2018-10-26

Lansdowne Partners (UK) LLP

EUROBANK ERGASIAS S.A.

1,81%

2018-01-18

Lansdowne Partners (UK) LLP

 

PUBLIC POWER CORPORATION SA

 

1,51%

 

2018-10-12

 

 

 

 

 

Oasis Investments II Master Fund LTD

 

FOLLI FOLLIE S.A.

 

0,80%

 

2018-05-17

Lansdowne Partners (UK) LLP

 

ALPHA BANK S.A

0,83%

2018-01-16

Oceanwood Capital Management LTD

EUROBANK ERGASIAS S.A.

1,70%

2019-03-22

Oceanwood Capital Management LTD

NATIONAL BANK OF GREECE SA

1,50%

2019-03-29

Oceanwood Capital Management LTD

ALPHA BANK SA

0,81%

2019-03-18

NSP: Net Short Position

Οι περισσότερο δανεισμένοι τίτλοι, μόνο από OTC (*), καθώς το Χ.Α., στην συγκεντρωτική κατάσταση του ΗΔΤ, δεν δημοσιεύει τους δανεισμούς από την ΕΧΑΕ, είναι: Alpha Bank 41.756.048 τεμ., (από 41.487.145 τεμ. στην αμέσως προηγούμενη συνεδρίαση), Πειραιώς 25.750.459 τεμ. (25.654.499), ΔΕΗ 6.461.016 τεμ. (6.461.016), Eurobank 84.966.717 τεμ. (83.807.573), Εθνική 14.610.381 τεμ. (13.830.381), ΟΠΑΠ 1.333.137 τεμ. (1.333.137), Folli Follie Group 1.330.961 τεμ. (1.330.961).

(*) Τα στοιχεία Συναλλαγές Δανεισμού Τίτλων μέσω OTC δηλώνονται από τους χειριστές ΣΑΤ και αφορούν τις ποσότητες που έχουν καταγραφεί στο ΣΑΤ έως και τη προηγούμενη εργάσιμη ημέρα.

Θανάσης Σταυρόπουλος [email protected]

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v