Δείτε εδώ την ειδική έκδοση

Σε τροχιά διόρθωσης το Χρηματιστήριο

Κάτω από τις 750 μονάδες υποχωρεί ο Γενικός Δείκτης, καθώς «κλειδώνουν» κερδοφόρες θέσεις σε τράπεζες και blue chips, εν μέσω αρνητικού κλίματος διεθνώς. Πιέσεις για Coca Cola, επιμένουν υψηλότερα ΔΕΗ, Motor Oil και ΟΛΠ.

Σε τροχιά διόρθωσης το Χρηματιστήριο

Μικρές απώλειες στα κύρια ευρωπαϊκά χρηματιστήρια, με την προσοχή στα εταιρικά αποτελέσματα. Στη Φρανκφούρτη ο DAX κατά 0,35% χαμηλότερα στις 11.968 μονάδες, με το ενδιαφέρον και στις εξελίξεις στο μέτωπο της συγχώνευσης Deutsche Bank - Commerzbank.

Λίγο χαμηλότερα παραπέμπουν τα futures στη Wall Street, από τις 2.892 μονάδες του S&P 500.

Μεταβλητότητα για τον δείκτη VIX, που ωστόσο συντηρείται σε χαμηλά επίπεδα (14,53 με όριο συναγερμού το 30).

Στο ΧΑ, τούτων δοθέντων, οι πωλητές έχουν ενεργοποιηθεί από τις πρώτες κιόλας εντολές που δόθηκαν στο σύστημα, με εμφανή τη διάθεσή τους να κλείσουν μέρος των θέσεών τους, να παρακολουθήσουν τη διόρθωση δεικτών, μετοχών χαμηλότερα πιθανότατα έως τα πρώτα επίπεδα στήριξής τους. Για τον ΓΔ «ανεβαίνει» μέτρηση (του Ηλία Ζαχαράκη), για τράπεζες και μεγάλη κεφαλαιοποίηση η μέχρι τώρα κίνηση, πτωτική, εξελίσσεται σχεδόν παράλληλα.

Πωλήσεις, συναλλαγές αξίας 6,9 εκατ. ευρώ με την ολοκλήρωση της πρώτης ώρας, κατανεμημένες σε τράπεζες (59%) και δευτερευόντως σε Ιντρακόμ, ΟΤΕ, ΔΕΗ, Μυτιληναίο, Sarantis, ΟΠΑΠ, ΕΥΔΑΠ κ.α. Ωστόσο είναι πρόδηλο ότι η εστίαση των βραχυπρόθεσμων παραμένει στον τραπεζικό κλάδο-κλειδί και της τελευταίας φάσης της αγοράς.

Για τον ΔΤΡ, η κίνηση γίνεται από τις 631,79 προς τις 615,96 και μικρή αντίδραση προς τις 620 μονάδες, έως τις 11:30. Σε Πειραιώς, Εθνική, Eurobank και Alpha Bank οι περισσότερες συναλλαγές/μεγαλύτερος τζίρος, δηλαδή με τη σειρά απόδοσης που έχουν το τελευταίο διάστημα οι εν λόγω μετοχές. Μεγαλύτερος τζίρος στην Πειραιώς, που με 14,41% είναι η μετοχή με την υψηλότερη απόδοση σε διάστημα εβδομάδος. Εύλογη η κίνηση των βραχυπρόθεσμων να προχωρήσουν σε «κλείδωμα» μέρους των θέσεών τους.

Με πωλητές για την πλειονότητα των μετοχών του δείκτη, κάτι που εξηγεί το μείον 0,63% στις 1.922 μονάδες. Οσο ο δείκτης παραμένει πάνω από τις 1.911 μονάδες, η τάση παραμένει ανοδική, ενώ απώλειά τους μπορεί να οδηγήσει προς τις 1.890 μονάδες. Κοντινότερη αντίσταση στις 1.960, που ενδεχομένως να επιχειρηθεί μετά από μία διόρθωση και επιβεβαίωση (ή όχι) της στήριξης.

Στο μείον ΟΤΕ και Coca Cola, οι δύο βαρύτερες μετοχές του χρηματιστηρίου (συνολικά σχεδόν 20%), με πιο αποθαρρυντική την εικόνα της δεύτερης καθώς διορθώνει έως τα 29,70 ευρώ.

Σε μόλις 3+1 μετοχές του δείκτη δεν υπερισχύουν οι πωλητές, σε ΔΕΗ, Motor Oil, ΟΛΠ και Fourlis, που είναι χωρίς μεταβολή.

Στα 12,25-12,13 η μετοχή του ΟΤΕ, με ενδεχόμενη επιβεβαίωση των 12,10-12,05, μπορεί να φέρει (αύριο-μεθαύριο) τον τίτλο προς τα 12,20 και άνω ευρώ.

Στις 28/45 η σχέση ανοδικών/πτωτικών.

 

Μιχαήλ Γελαντάλις [email protected]

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v