Δείτε εδώ την ειδική έκδοση

ΧΑ: Πόσο... δρόμο έχουν τράπεζες και blue chips

Κίνηση χαμηλότερα με πιέσεις για τις τράπεζες στο Χρηματιστήριο. Οι διψήφιες αποδόσεις στο έτος, το διεθνές κλίμα και οι κρίσιμες -τεχνικά- περιοχές για τα «βαριά χαρτιά». Σε στηρίξεις μετατρέπονται οι αντιστάσεις στις τράπεζες.

ΧΑ: Πόσο... δρόμο έχουν τράπεζες και blue chips

Με καλούς οιωνούς αλλά και προσοχή, αυξημένη προσοχή, για τους long, ξεκινά η εβδομάδα. Με τις 780 μονάδες στο στόχαστρό τους, όπως σημειώναμε στο σχόλιό μας της Κυριακής, αλλά με δύο απαραίτητες προϋποθέσεις.

Προφανώς η πρώτη αφορά στο κλίμα στις διεθνείς αγορές, με την JP Morgan να προειδοποιεί για ύφεση στις ΗΠΑ και τι θα μπορούσε αυτό να σημαίνει για μετοχές και ομόλογα. Οπως μας θυμίζει ο Γιώργος Α. Σαββάκης, «η Fed μείωσε τα επιτόκια στις τρεις προηγούμενες υφέσεις, κατά 0,25% το 1991, κατά 1,5% το 2001 και κατά 0,5% το 2007, και ακολούθησε σημαντική περαιτέρω χαλάρωση...».

Ούτως ή άλλως οι αγορές έχουν διαγράψει ένα εξαιρετικό πρώτο τρίμηνο, διαψεύδοντας -μέχρι τώρα- όσους διέβλεπαν συνέχιση της μεγάλης διόρθωσης του Δεκεμβρίου. Και πλέον, σχεδόν μέσα Απριλίου, λ.χ. ο S&P 500 είναι στις 2.892,74 μονάδες, με άνοδο 15,39% από την αρχή του έτους και σε απόσταση μόλις 50 (!) μονάδων από τα ιστορικά υψηλά του. Στις 2.490,91 μονάδες.

Πιθανότατα η λεπτομέρεια που... θρέφει την άνοδο να κρύβεται στη δήλωση του Ντόναλντ Τραμπ, πως ΗΠΑ-Κίνα έχουν σημειώσει πρόοδο στις συνομιλίες, προσθέτοντας ότι θα γνωρίζουμε σε διάστημα τεσσάρων εβδομάδων ΑΝ θα υπάρξει συμφωνία. Ενδεχομένως οι αγορές να προεξοφλούν το deal done των δύο υπερδυνάμεων. Σε διαφορετική περίπτωση, το short θα είναι τεράστιο και βίαιο. Αυτό ως προς τον χρονικό ορίζοντά μας για τα διεθνή, με την προσοχή στη Wall Street και ειδικότερα στον «δείκτη των δεικτών».

Στα καθ' ημάς, το ΧΑ από το ναδίρ του 2018 στο ζενίθ των πρώτων τριών plus μηνών του 2019, με αποδόσεις, κυρίως στον τραπεζικό κλάδο, που δικαιώνουν -προσώρας- όσα funds πόνταραν στο Greek Bet. Κυρίως αμερικανικά, με ό,τι αυτό μπορεί να σημαίνει για ένα στοίχημα που τους βγαίνει, με απόδοση 41,97% στον τραπεζικό κλάδο αλλά και διψήφια ποσοστά από βαριά χαρτιά, όπως λ.χ. είναι ο ΟΤΕ, που δίνει ένα 27,94% από την αρχή του έτους. Ούτε στο καλύτερο όνειρό τους οι μεγαλομέτοχοι της Deutsche Telekom αλλά και με τη Morgan Stanley να υλοποιεί ένα μεθοδικό, αριστοτεχνικό πρόγραμμα αγοράς ιδίων μετοχών.

Και μια ο λόγος για τον ΟTΕ, το βαρύτερο χαρτί της αγοράς μας (με 9,36% ), θα σταθώ στη... διάψευση 30ετούς εμπειρίας τεχνικού αναλυτή, ο οποίος είχε εκτιμήσει ότι αν δεν έχει προηγηθεί διόρθωση 61,8%-66%, οι πιθανότητες υπέρβασης της ζώνης 78,6% είναι μηδενικές. Η μετοχή του ΟTΕ κατέρριψε τον χρηματιστηριακό... μύθο, καταδεικνύοντας τη δυναμική που έχουν τα funds που ενεργούν στην άνοδο. Ωστόσο μία διόρθωση έως τα 11,65-11,50 ευρώ είναι μέσα στο πρόγραμμα, γι' αυτό προσοχή στη συνεδρίαση που θα κινδυνεύσει και χαθεί η περιοχή των 12 ευρώ. Ας είναι ο ΟTΕ και η μέτρηση του πολύπειρου αναλυτή ο οδηγός μας για το επόμενο διάστημα.

Κλάδος-κλειδί παραμένει ο τραπεζικός, και σημαντικότερο γεγονός η υπέρβαση των δύο ΚΜΟ 200 ημερών, κάτι που για να επιτευχθεί, απαιτήθηκε να καταβληθούν τρεις προσπάθειες, πολύς χρόνος και χρήμα.

Μετατρέπονται πλέον σε εξαιρετικά κρίσιμες στηρίξεις, οι αντοχές των οποίων, αργά ή γρήγορα, θα δοκιμασθούν και ή θα επιβεβαιωθούν ή θα μας οδηγήσουν ακόμη χαμηλότερα. Πλησιέστερη στήριξη στις 591 και κρίσιμες τη σημερινή-αυριανή συνεδρίαση, καθώς ο ΔΤΡ διαμορφώθηκε την Παρασκευή στις 624,14 μονάδες, δηλαδή ακριβώς πάνω στην αντίσταση (που ορίζεται από το 38,2%).

Στο 1,891 η Εθνική, την οποία θεωρώ σηματωρό για τον κλάδο, με τους λίγους αθεράπευτα αισιόδοξους να βλέπουν άμεση συνέχιση προς τα 2,18 ευρώ. Εάν το δούμε και αυτό, όπως συνέβη στην περίπτωση με τον ΟTΕ, εμείς οι πιο συντηρητικοί ε, τότε κάτι άλλο θα συμβαίνει στην αγορά μας, που το ξέρουν insiders και funds, για το οποίο εμείς είμαστε... νυχτωμένοι!

Για τον FTSE25, στις 1.934,86 η υπέρβαση και κατοχύρωση των 1.904-1.912 θεωρητικά ενεργοποίησε το ενδεχόμενο της κίνησης προς τις 1.988-1.997 μονάδες. Θα πρέπει όμως προηγουμένως να επιβεβαιωθούν οι πρώτες τιμές ως στηρίξεις.

Στα 29,99 ευρώ η μετοχή της Coca Cola, η δεύτερη βαρύτερη του χρηματιστηρίου (με 9,32%). Η απώλεια των 30,49-30,42 ευρώ ήταν μία αρνητική ένδειξη για τους long, ενώ ενδεχόμενη αποτυχημένη προσπάθεια ανακατάληψής της θα πρέπει να λειτουργήσει σαν... καμπανάκι για τους αγοραστές.

Συνεπώς οι αγορές πλησιάζουν σε σταυροδρόμι, από την εξέλιξη των συνομιλιών ΗΠΑ- Κίνας θα κριθεί εάν θα επιτευχθούν νέα ιστορικά υψηλά για τον S&P 500, από την τάση του τραπεζικού κλάδου θα εξαρτηθεί εάν οι 780 μονάδες ως στόχος των long θα επιτευχθούν.

Ξεκινάμε προσεκτικά και βλέπουμε...

Μιχαήλ Γελαντάλις [email protected]

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v