Δείτε εδώ την ειδική έκδοση

ΧΑ: Οι τράπεζες έφεραν τα νέα υψηλά 8μηνου

Πάνω από το κρίσιμο όριο των 750 μονάδων ο ΓΔ με την Πειραιώς στο +12%. «Παράλληλο» ράλι στα ομόλογα με την απόδοση του 10ετούς στο 3,54%. Που εντοπίζεται η επόμενη αντίσταση.

ΧΑ: Οι τράπεζες έφεραν τα νέα υψηλά 8μηνου

Συνεδρίαση στην οποία κατά το συντριπτικά μεγαλύτερο κομμάτι, ο Γενικός Δείκτης κινήθηκε με θετικό πρόσημο και με κύριο εκφραστή τον Τραπεζικό κλάδο, έκλεισε σε νέα υψηλά 8 μηνών, με το αμέσως υψηλότερο κλείσιμο να έχει σημειωθεί στις 9/8/2018 (754,65 μονάδες).

Στους “αστερίσκους” της σημερινής συνεδρίασης, το γεγονός ότι η ανοδική διαφυγή έγινε με τζίρο μικρότερο από αυτόν που περίμενε η συντριπτική πλειονότητα των Αναλυτών, αλλά και η εμφανώς επιφυλακτική εικόνα σε σημαντικό κομμάτι του μη Τραπεζικού 25αρη, έστω και αν οι αγοραστές έκαναν περισσότερο αισθητή την παρουσία τους και σε αυτό το κομμάτι του ταμπλώ, κατά το τελευταίο ημίωρο των συναλλαγών.

Θα μπορούσε να υποστηριχθεί ότι η σημερινή συνεδρίαση κινήθηκε στον απόηχο δύο ειδήσεων, έστω και αν αυτές, στο μεγαλύτερο κομμάτι τους, είχαν προεξοφληθεί από την Εγχώρια Αγορά.

Πρώτον, το Eurogroup, κατά τη σημερινή συνεδρίαση, επικύρωσε τη θετική εισήγηση των Θεσμών και του EwG για την εκταμίευση των 978 εκατ. ευρώ, από τις επιστροφές κερδών των Ελληνικών ομολόγων, κάτι απόλυτα αναμενόμενο.

Από την άλλη, ο Κλάους Ρέγκλινγκ δήλωσε ότι “ξέρουμε πως τμήμα των δανείων του ΔΝΤ είναι πολύ ακριβά. Από τα 9,5 δισ. ευρώ περίπου το 1/3, ή 3,5 δισ. ευρώ φέρουν επιτόκιο σχεδόν 5%, πολύ υψηλότερο απ’ ό,τι δανείζεται η Ελλάδα από την Αγορά. Υπό αυτό το πρίσμα, για τον ESM έχει νόημα να γίνει αποπληρωμή αυτού του ποσού καθώς ενισχύει τη βιωσιμότητα χρέους. Πρέπει, να ακολουθηθούν οι διαδικασίες μεταξύ των πιστωτών. Από την πλευρά μου, το στηρίζω”.

Οι δύο παραπάνω εξελίξεις, μπορεί να μην αιφνιδίασαν θετικά την Αγορά, όμως είχαν τον ανάλογο αντίκτυπο στην Αγορά ομολόγων, με αποτέλεσμα την υποχώρηση της απόδοσης του Ελληνικού 10ετους, Κρατικού, τίτλου, στο 3,546%.

Σαφώς πιο επιφυλακτική η εικόνα στις χαμηλότερες κεφαλαιοποιήσεις, όμως πληροφορίες από χρηματιστηριακά γραφεία αναφέρουν ότι δεν είναι λίγοι οι κωδικοί που έχουν παραμένει εκτός Αγοράς και αναζητούν “επενδυτικές ευκαιρίες” στα “χαμηλότερα στρώματα” του ταμπλώ, πάντα υπό την προϋπόθεση ότι τα “βαριά χαρτιά” θα διατηρήσουν τον πλαγιοανοδικό βηματισμό του Χ.Α.

Οι πρωινές εκτιμήσεις των Αναλυτών

“Η θετική εισήγηση του EWG ξεκλειδώνει τη δόση για την Ελλάδα, που αναμένεται να εγκριθεί στο σημερινό Eurogroup. Οι εταιρείες Infoquest, Intralot και η ΕΥΔΑΠ αναμένεται να ανακοινώσουν τα ετήσια αποτελέσματά τους. Τα βλέμματα στρέφονται σήμερα προς τις ΗΠΑ, καθώς το μεσημέρι ανακοινώνονται τα στοιχεία της Αγοράς Εργασίας για το Μάρτιο, οι επιδόσεις της οποίας αναμένεται να επηρεάσουν τις Αγορές, ενδεχομένως δε και το Ελληνικό Χρηματιστήριο”, ανέφερε η Κύκλος ΑΧΕΠΕΥ.

“Το σημερινό Eurogroup αναμένεται να εγκρίνει την εκταμίευση της δόσης του 1 δισ. ευρώ προς την Αθήνα και θα θέσει τον τόνο θετικά στη σημερινή συνεδρίαση, η οποία επίσης έχει υποστήριξη από τη θετική έκθεση της Moody’s για τον Ελληνικό Τραπεζικό κλάδο. Η Αγορά φαίνεται να θέλει να δοκιμάσει υψηλότερα επίπεδα καθώς το επενδυτικό ενδιαφέρον παραμένει ζωντανό. Πιθανή είναι συσσώρευση με ανοδική διάθεση, στη σημερινή συνεδρίαση”, επεσήμαινε η Beta Sec.

“Ο Τραπεζικός κλάδος με μικρότερη δυναμική από το υπόλοιπο ταμπλώ και με το τελευταίο μισάωρο έντονα πτωτικό, στη χθεσινή συνεδρίαση. Ο ΓΔ, με στήριξη στις 740 και αντίσταση στις 750 μονάδες. Ο FTSE25, με στήριξη στις 1907 και αντίσταση στις 1926. Ο ΔΤΡ, με στήριξη στις 580 μονάδες και αντιστάσεις στις 610. Συμπερασματικά: Η Αγορά παρά τις διακυμάνσεις, συσσωρεύει στα ψηλά της και διατηρείται πάνω από τις 740 μονάδες, όμως δείχνει σημάδια κόπωσης τα οποία φάνηκαν περισσότερο στον Τραπεζικό κλάδο. Επόμενος στόχος του ΓΔ, παραμένουν οι 751 μονάδες, στο προηγούμενο υψηλό του, με μία πιθανή αποκλιμάκωση μέχρι 740 απόλυτα φυσιολογική. Σήμερα το Εurogroup αναμένεται να εγκρίνει την επιστροφή των 970 εκατ. από τα κέρδη των ομολόγων, οι αποδόσεις των Ελληνικών ομολόγων υποχωρούν, με το spread του δεκαετούς να φθάνει χθες στο 3,61%”, σημείωνε η Ελληνοαμερικανική ΑΧΕΠΕΥ.

Πως κινήθηκαν οι τραπεζικές μετοχές

Επιστρέφοντας στο Χ.Α. και ξεκινώντας και τη σημερινή αναφορά από το ταμπλώ των Δεικτοβαρών Τραπεζικών μετοχών, αξίζει να σημειωθεί ότι Alpha Bank (+6,96% και κλείσιμο στο υψηλό ημέρας) και Πειραιώς (+12,34%) δεν ήλθαν σε επαφή με το αρνητικό πρόσημο, με τον τίτλο της ΑΛΦΑ να κινείται μόνιμα στο “πράσινο”, ενώ Εθνική (+3,33%) και Eurobank (-0,90% και κλείσιμο στο χαμηλό ημέρας), άλλαξαν και τα δύο πρόσημα κατά την διάρκεια της συνεδρίασης.

Μόνιμα με θετικό πρόσημο κινήθηκε και ο κλαδικός δείκτης των Τραπεζών, αναρριχόμενος μέχρι τις 631,18 μονάδες (+5,56%). Στις 17.00 είχε υποχωρήσει, ελαφρώς, στις 625,59 (+4,63%) και μέσω των τελικών δημοπρασιών, ολοκλήρωσε την συνεδρίαση στις 624,14 μονάδες, με ημερήσια κέρδη 4,39%.

Αν ο εν λόγω δείκτης δώσει ανοδική διαφυγή υψηλότερα της ζώνης 637 – 640, ανοίγει περιθώριο κίνησης έως και 90 μονάδες ψηλότερα, με ότι αυτό μπορεί να συνεπάγεται (!)

Μένοντας στον Τραπεζικό κλάδο, “Ναι”, όπως αναμένονταν, είπε η έκτακτη γ.σ. της Grivalia στην συγχώνευση με την Eurobank. Η διοίκηση της πρώτης επεσήμανε τις σημαντικές αποδόσεις που έχει προσφέρει μέχρι σήμερα η εταιρεία διαχείρισης ακινήτων και τις σημαντικές προοπτικές που ανοίγονται από την συγχώνευση.

Από την άλλη, με περισσότερους από 30 Θεσμικούς Επενδυτές είχε συναντήσεις η διοίκηση της Τράπεζας Πειραιώς κατά τη διάρκεια πολυήμερου roadshow στις ΗΠΑ, με το ενδιαφέρον να καταγράφεται σημαντικά ενισχυμένο. Κεντρικά θέματα στις συζητήσεις ήταν οι προοπτικές της Ελληνικής Τραπεζικής Αγοράς, η βελτίωση της ρευστότητας, η πιστωτική επέκταση, η χρηματοδότηση επενδυτικών σχεδίων, οι πωλήσεις χαρτοφυλακίων NPEs, καθώς και η πορεία ενίσχυσης της κερδοφορίας.

Από εκεί και πέρα και σύμφωνα με Αναλυτές, η τελευταία έκθεση της Moody’s για τις Ελληνικές Τράπεζες και η προοπτική νέας εξόδου της Χώρας στις Αγορές, με έκδοση ομολόγου με σκοπό την αποπληρωμή των δανείων του ΔΝΤ, συμβάλει στην διατήρηση της θετικής επενδυτικής ψυχολογίας.

Ερχόμενοι στο ταμπλώ των μη Τραπεζικών, Δεικτοβαρών, μετοχών, αξίζει να σημειωθεί ότι με αρνητικό πρόσημο ολοκλήρωσαν την συνεδρίαση μόνο οι ΑΔΜΗΕ (-0,11%), Αεροπορία Αιγαίου (-0,37%), ΕΕΕ (-0,27%), Σαράντης (-0,68%), Τιτάν (-0,52%) και αμετάβλητος ο τίτλος της Viohalco.

Δεύτερη συνεχόμενη ανοδική συνεδρίαση για την μετοχή της ΔΕΗ (+2,47%), που σήμερα κινήθηκε χωρίς να έλθει σε επαφή με το “κόκκινο”. Πρώτος στόχος και σημαντική αντίσταση στα 1,80 ευρώ, το ημερήσιο “stop long” στα 1,54 ευρώ.

“Καρέ” πτωτικών συνεδριάσεων συμπλήρωσε ο Τιτάνας (-0,52%), που πλησιάζει την σημαντική στήριξη των 18,74 ευρώ. Το ημερήσιο “stop short” στα 19,78 ευρώ.

“Κατεβαίνοντας τα σκαλιά” των κεφαλαιοποιήσεων, δύο ανοδικές και μία αμετάβλητη, στις τελευταίες τρεις συνεδριάσεις, αθροίζει ο Κυριακούλης (+2,63%), που ανεβάζει και συναλλαγές, “ντουμπλάρισαν” τις ανοδικές συνεδριάσεις Ιντρακόμ (+2,88%) και Τρ. Αττικής (+1,23%), ενώ τρεις συνεχόμενες ανοδικές συνεδριάσεις καταγράφουν Έλτον (+4,47%), Έλαστρον (+1,45%) και Λύκος (+5,30%).

Επιστροφή αγοραστών σε ΕΛΧΑ (+1,56%), Intralot (+6,14%), Profile (+7,94%), MIG (+2,33%), Γενική Εμπορίου (+1,41%), Επίλεκτο (+14,75%) και ΟΛΘ (+1,63%, με πυκνές συναλλαγές στα 25,00 ευρώ), ενώ έξι ανοδικές και μία αμετάβλητη, στις τελευταίες επτά, μετράει ο Άνεμος (+1,44%).

Από τις 26/3 έχει να “δει” αρνητικό κλείσιμο η AS Company (+0,76%), από τις 27/3 η Medicon (+14,67%) και από τις 28/3 οι ΕΥΔΑΠ (+0,17%) και Autohellas (+1,31%).

Διόρθωσε μετά το χθεσινό +25,35% η Τεχνική Ολυμπιακή (-4,87%) και παραπέμπει στη συνεδρίαση της Δευτέρας για την εξαγωγή συμπερασμάτων.

Να σημειωθεί ότι σε προσωρινή αναστολή της απόφασης της Επιτροπής Παιγνίων (ΕΕΕΠ) με την οποία έμπαινε δίμηνο λουκέτο στο Καζίνο Πόρτο Καρράς, προχώρησε το Πρωτοδικείο Αθηνών. Η αναστολή ισχύει μέχρι να εκδοθεί απόφαση επί της αίτησης αναστολής της απόφασης της ΕΕΕΠ που έχει καταθέσει η Πόρτο Καρράς ΑΕ.

Τεχνικά, η επόμενη αντίσταση για τον Γενικό Δείκτη είναι στην ζώνη 769 – 780 και το ημερήσιο “stop long” στις 705 μονάδες, ενώ για τον δείκτη της υψηλής κεφαλαιοποίησης, οι επόμενες αντιστάσεις στις 1950 και 1999μονάδες και το ημερήσιο “stop long” στις 1844 μονάδες.

Από εκεί και πέρα, η σημερινή συνεδρίαση ήταν η τελευταία της χρηματιστηριακής εβδομάδας, που αποδείχθηκε δεύτερη συνεχόμενη ανοδική, με εβδομαδιαία κέρδη 4,58% για τον Γενικό Δείκτη και κέρδη 13,03% για τον κλαδικό δείκτη των Τραπεζών.

Από την αρχή του χρόνου, ο Γενικός Δείκτης σημειώνει κέρδη 23% και ο Τραπεζικός δείκτης κέρδη 41,97%.

Τι σχολιάζουν οι αναλυτές της αγοράς

-Κώστας Φέγγος

“Με μια πολύ καλή Δευτέρα και μετά σταθεροποίηση στα ψηλά ξεκίνησε ο Απρίλιος, δίνοντας ελπίδες για καλύτερες μέρες, ενώ η Παρασκευή επιβεβαίωσε αυτή την τάση”, επισημαίνει ο Κώστας Φέγγος.

Η Κυβέρνηση και οι Δανειστές φαίνεται να τα βρήκαν για άλλη μια φορά, με την Κυβέρνηση να ψηφίζει και τους Δανειστές να εκταμιεύουν κονδύλια, να εγκρίνουν διευκολύνσεις και να δίνουν τον καλό τους λόγο στους Οίκους αξιολόγησης. Φυσικά τα μέτρα και οι Νόμοι πολλές φορές δεν εφαρμόζονται και ξαναρχίζουμε από την αρχή.

Όλο αυτό συνδυαζόμενο με την προεκλογική χαλάρωση σε όλη την Ευρώπη, λόγω των Ευρωεκλογών, προδιαθέτει για συνέχιση της χαλάρωσης των πιέσεων προς την Ελλάδα, τουλάχιστον μέχρι τις Ευρωεκλογές.

Η εβδομάδα είχε και κακά νέα, καθώς η ανάπτυξη της Ελλάδας δεν βρίσκεται στα επίπεδα που ελπίζαμε, ενώ οι Αποκρατικοποιήσεις συνεχίζουν να αποτελούν αγκάθι. Τα Ελληνικά Πετρέλαια δεν προσέλκυσαν σοβαρό ενδιαφέρον στο διαγωνισμό που έγινε, ενώ ο μισός Πειραιάς κρίθηκε αρχαιολογικός Χώρος, που σημαίνει ότι δεν μπορεί να είναι μεγάλο Λιμάνι.

Χρηματιστηριακά προσβλέπουμε σε καλύτερες μέρες, καθώς η σταθεροποίηση στα ψηλά της περιόδου και η υπέρβαση των 750 μονάδων σε επίπεδο Γενικού Δείκτη, δίνει προοπτικές για ψηλότερα επίπεδα.

Ιδιαίτερη προσοχή πρέπει να δοθεί στο γεγονός ότι ο εκθετικός κινητός μέσος όρος των 200 ημερών, με εβδομαδιαία στοιχεία περνά περίπου στο 770. Υπέρβαση και αυτού του ορίου, δίνει απευθείας στόχο για τις 820 μονάδες και αν τα επίπεδα διατηρηθούν για λίγο, το όλο κλίμα θα γυρίσει σε μακροπρόθεσμα ανοδικό.

Δυστυχώς το Πάσχα και οι πολλαπλές εκλογές δεν μας αφήνουν να είμαστε πολύ αισιόδοξοι, καθώς και τα δύο συνήθως δρουν ανασταλτικά σε ανοδικές κινήσεις.

“Οπότε παραμένουμε επιφυλακτικοί και φροντίζουμε να διατηρούμε κάποια ρευστότητα για να εκμεταλλευτούμε τις πτώσεις, αν και το βασικό χαρτοφυλάκιο παραμένει επενδεδυμένο, καθώς το κλίμα είναι ανοδικό”, σημειώνει ο πρόεδρος της Versal ΑΕΠΕΥ.

-Απόστολος Μάνθος

“Με τις 750 μονάδες ‘φλερτάρισε’ και πέτυχε ανοδική διάσπαση ο Γενικός Δείκτης του Ελληνικού Χρηματιστηρίου, έχοντας αφήσει πίσω του τόσο το βραχυχρόνιο πλαγιοανοδικό κανάλι, όσο και την οριζόντια αντίσταση των 742 μονάδων” αναφέρει ο Απόστολος Μάνθος.

Η διατήρηση των κεκτημένων με ταυτόχρονη αύξηση στο τζίρο συναλλαγών, θα βάλει τα θεμέλια για ένα ανοδικό άπλωμα του Γενικού Δείκτη έως την επόμενη αντίσταση των 780 μονάδων. Αντιθέτως όμως η εμφανής αδυναμία διάτρησης της ζώνης φίλτρου των 750 με 758 μονάδων, θα φέρει πτωτική εκτόνωση με ταυτόχρονη επαναφορά του Δείκτη μέσα στο εύρος διακύμανσης των 740 με 725 μονάδων χαρακτηρίζοντας έτσι ως “κίβδηλη” την αποτυπωμένη ανοδική διάσπαση του βραχυχρόνιου καναλιού.

Τις 1953 μονάδες ατενίζει ο δείκτης της υψηλής κεφαλαιοποίησης συνεχίζοντας την ανηφορική του πορεία, μέσα στο μεσοπρόθεσμο ανοδικό κανάλι που τον διέπει από τις αρχές του χρόνου. Σημαντικό τεχνικό στοιχείο σε αυτή την εβδομαδιαία κίνηση του FTSE25 είναι ότι αρκετοί Δεικτοβαρείς τίτλοι, μετά από μεγάλο χρονικό διάστημα, βρίσκονται σε απόσταση βολής, ή έχουν ήδη διασπάσει ισχυρά επίπεδα αντίστασης, όπως για παράδειγμα τα 12 ευρώ του ΟΤΕ, τα 9 ευρώ του ΟΠΑΠ, τα 9,30 ευρώ του Μυτιληναίου, τα 0,70 ευρώ της Eurobank, τα 5,30 με 5,50 ευρώ της ΓΕΚΤΕΡΝΑ, το 1,40 με 1,50 της Alpha Bank, το 1,70 στον ΕΛΛΑΚΤΩΡ, τα 17 ευρώ του ΟΛΠ …Τα επίπεδα αυτά θέλουν ιδιαίτερη προσοχή γιατί μπορούν να εκκινήσουν τεχνικά χαρτοφυλάκια με μακροπρόθεσμο ορίζοντα.

Τέλος στο “τείχος του φόβου” μιας ξαφνικής καθοδικής “εξαέρωσης” αναρριχάται ο Τραπεζικός Δείκτης, με τους εν δυνάμει αγοραστές να προσπαθούν να αξιολογήσουν το ρίσκο που ενέχει μια τοποθέτηση πάνω από τις 600 μονάδες, για μια περαιτέρω κίνηση προς την επόμενη αντίσταση των 670 μονάδων.

“Το γεγονός αυτό αμβλύνεται και από τα στοιχεία που παρουσιάζονται στα ημερήσια διαγράμματα των Τραπεζικών μετοχών, καθώς πλέον ‘παίζουν’ στο ταμπλώ με επίπεδα τιμών που θεωρούνται ως άκρως σημαντικά, για την μετέπειτα ανοδική τους πορεία”, εκτιμά ο υπεύθυνος τμήματος ανάλυσης και επενδυτικής στρατηγικής της AENAON MARKETS.

Οι διεθνείς οικονομικές εξελίξεις

Με μικτά πρόσημα, ολοκλήρωσαν τη σημερινή συνεδρίαση οι μεγάλες Αγορές Ασίας και Ειρηνικού. Οι Αγορές σε Χονγκ Κονγκ, στην ηπειρωτική Κίνα και την Ταιβάν παρέμειναν κλειστές λόγω αργίας.

Μικρά κέρδη στην Ευρώπη, αλλά και στους δείκτες της Wall Street.

Οριακές απώλειες για το Ευρώ, μικρά κέρδη σε Χρυσό και Πετρέλαιο.

“Θετικές εξελίξεις έρχονται από το μέτωπο των εμπορικών συνομιλιών Ουάσιγκτον - Πεκίνου. Oι Ηνωμένες Πολιτείες και η Κίνα είναι κοντά σε εμπορική συμφωνία που μπορεί να ανακοινωθεί μέσα σε τέσσερις εβδομάδες”, τόνισε ο Ντόναλντ Τραμπ, προειδοποιώντας ότι το Eμπόριο δύσκολα θα συνεχιστεί χωρίς συμφωνία.

“Η Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα θα ζητήσει από την Deutsche Bank να αντλήσει νέα κεφάλαια, προτού δώσει το ‘πράσινο φως’ για μια συγχώνευση με τη δεύτερη μεγαλύτερη Γερμανική Τράπεζα”, ανέφερε πηγή στο Reuters.

O Αξιωματούχος σημείωσε πως “η Deutsche Bank θα πρέπει να αποκτήσει αυτό το επιπλέον κεφαλαιακό ‘μαξιλάρι’, για να αντιμετωπίσει δυσκολίες που μπορεί να προκύψουν στη διαδικασία ενσωμάτωσης της Commerzbank”.

Η ΕΚΤ, η Deutsche Bank και η Commerzbank αρνήθηκαν να κάνουν κάποιο σχόλιο.

Η Γερμανική βιομηχανική παραγωγή αυξήθηκε τον Φεβρουάριο κατά 0,7%, σε σύγκριση με τον Ιανουάριο, έναντι πρόβλεψης για άνοδο 0,5%, σύμφωνα με την Ομοσπονδιακή Στατιστική Υπηρεσία.

“Το Ηνωμένο Βασίλειο έχει χάσει 6,6 δισ. Στερλίνες σε οικονομική δραστηριότητα, κάθε τρίμηνο μετά το δημοψήφισμα για την αποχώρηση από την ΕΕ”, όπως ανακοίνωσε σήμερα ο Οίκος S&P Global Ratings.

“Δωδεκάμηνη ‘ευέλικτη’ παράταση της ημερομηνίας για το ‘Brexit’ φέρεται να προτείνει στο Ηνωμένο Βασίλειο ο πρόεδρος του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου, Ντόναλντ Τουσκ”, σύμφωνα με Ανώτατη Πηγή της ΕΕ που επικαλείται το BBC.

“Το σχέδιο θα δίνει τη δυνατότητα στο Ηνωμένο Βασίλειο να αποχωρήσει νωρίτερα, εάν το Βρετανικό Κοινοβούλιο επικυρώσει μια συμφωνία, ωστόσο θα χρειαστεί τη συμφωνία των Ευρωπαίων Ηγετών στη Σύνοδό τους την επόμενη εβδομάδα”, σημειώνει το BBC.

Επιστολή στον πρόεδρο του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου απέστειλε η Βρετανίδα Πρωθυπουργός, σύμφωνα με το Reuters.

Η Τερέζα Μέι προτείνει στον Ντόναλντ Τουσκ καθυστέρηση του “Brexit” μέχρι τις 30 Ιουνίου 2019, έτσι ώστε να επιτραπεί στο διχασμένο Βρετανικό Κοινοβούλιο να καταλήξει στη συμφωνία αποχώρησης.

“Η Γαλλία θεωρεί πρόωρες τις συζητήσεις για τη χορήγηση στη Βρετανία μίας ακόμη παράτασης της περιόδου των διαπραγματεύσεων για το ‘Brexit”, δήλωσε σήμερα πηγή προσκείμενη στον Πρόεδρο της Γαλλίας Εμανουέλ Μακρόν.

"Σε κάθε περίπτωση, χρειαζόμαστε ένα σαφές σχέδιο από το Λονδίνο έως την Τρίτη", τόνισε η ίδια πηγή.

Όπως ανακοίνωσε το Υπουργείο Εργασίας στις ΗΠΑ, ο αριθμός των νέων θέσεων εργασίας ανήλθε στις 196.000 τον Μάρτιο, από 33.000 τον Φεβρουάριο. Οι Αναλυτές προέβλεπαν αύξηση στις 180.000 θέσεις εργασίας.

Ο Αμερικανός Πρόεδρος Ντόναλντ Τραμπ κάλεσε την τη Fed να μειώσει τα επιτόκια.

Ο κ. Τραμπ υποστήριξε ότι τα τελευταία στοιχεία για την Αγορά Εργασίας αποδεικνύουν πως η επίδοση της Οικονομίας είναι καλή. Πρόσθεσε ωστόσο πως οι ενέργειες της Κεντρικής Τράπεζας έχουν επιβραδύνει την Οικονομία.

Επιστροφή στο ΧΑ

Επιστρέφοντας στα της σημερινής συνεδρίασης, ο Γενικός Δείκτης κινήθηκε μεταξύ 743,98 (-0,14%) και 757,56 μονάδων (+1,69%). Στις 17.00 βρέθηκε στις 755,7 (+1,44%) και μέσω των τελικών δημοπρασιών, ολοκλήρωσε τη συνεδρίαση στις 754,42 μονάδες, με ημερήσια κέρδη 1,26%.

Ο τζίρος στα 65,5 εκατ., από τα οποία τα 2,9 εκατ. αφορούσαν προσυμφωνημένες συναλλαγές (ΟΤΕ, ΑΤΤ, ΜΟΗ, ΔΕΗ, ΓΡΙΒ, ΑΡΑΙΓ, ΟΠΑΠ, ΠΕΙΡ), ενώ ΑΛΦΑ, ΕΤΕ, ΠΕΙΡ, ΟΤΕ και ΕΥΡΩΒ απέσπασαν το 61,5% της συνολικής μικτής αξίας συναλλαγών.

Από τις μετοχές της υψηλής κεφαλαιοποίησης, δεν ήλθαν σε επαφή με το αρνητικό πρόσημο οι ΑΛΦΑ, ΠΕΙΡ, ΓΕΚΤΕΡΝΑ, ΔΕΗ, ΕΛΛΛΑΚΤΩΡ, ΛΑΜΔΑ, ΜΥΤΙΛ, ΦΡΛΚ και με το θετικό η ΕΕΕ.

Μέσω των τελικών δημοπρασιών, στο υψηλό ημέρας έκλεισαν Alpha Bank, Fourlis, ΟΛΠ και Τέρνα Ενεργειακή και στο χαμηλό η Eurobank.

Ικανοποιητική η τελική εικόνα με 79 ανοδικές μετοχές, έναντι 39 πτωτικών, ενώ 14 τίτλοι ολοκλήρωσαν τη συνεδρίαση με κέρδη μεγαλύτερα του 6%.

---ΧΠΑ

Αλλαγή σκηνικού, με επιστροφή των αγοραστών και στην Αγορά Παραγώγων, ενώ αυξητικές τάσεις σημείωσαν οι συναλλαγές τόσο στο συμβόλαιο του δείκτη, όσο και στα Σ.Μ.Ε. επί μετοχών (44.251 συμβόλαια).

Στα 6.897 συμβόλαια του δείκτη οι ανοιχτές θέσεις (από 6.947 στην αμέσως προηγούμενη συνεδρίαση) για τον πρώτο μήνα (Απρίλιος).

Το συμβόλαιο του δείκτη υψηλής κεφαλαιοποίησης (συνολικά 1.796, 1.542 για τον Απρίλιο, 254 για τον Μάιο και 0 για τον Ιούνιο, τιμή κλεισίματος για τον πρώτο μήνα 1.938,75) κινήθηκε μεταξύ 1.917 και 1.947 μονάδων.

Δεν υπήρξε αξιοσημείωτος δανεισμός τίτλων, ενώ συνεχίστηκαν οι συναλλαγές στα Σ.Μ.Ε. επί μετοχών με κυριότερες σε Eurobank (9.966), Alpha Bank (8.451), Πειραιώς (12.094), ΔΕΗ (1.550), Εθνική (7.686), Ελλάκτωρα (354), ΟΤΕ (207), Μυτιληναίο (675), MIG (698), ΑΔΜΗΕ (116), Τρ. Αττικής (201), Ελ. Πετρέλαια (169), ΟΠΑΠ (170), ΓΕΚ (418), Ιντρακόμ (459), Τέρνα Ενεργειακή (115), Intralot (450).

Οι μεγαλύτερες ανοιχτές θέσεις - συμβόλαια (Μέγεθος Συμβολαίου: 100 Μετοχές, Φυσική Παράδοση), για τον πρώτο μήνα (Ιούνιος), στα Σ.Μ.Ε. επί μετοχών σε: Eurobank 60.871, Alpha Bank 44.202, Εθνική 40.619, MIG 65.607, ΔΕΗ 17.391, Πειραιώς 27.847, Ελλάκτωρα 11.033, Μυτιληναίο 10.074.

Έκλεισαν μικρές “long” θέσεις σε Alpha Bank, Εθνική και Πειραιώς.

Οι σημαντικότερες καθαρές αρνητικές θέσεις που δημοσιοποιήθηκαν στην Επ. Κεφαλαιαγοράς και ξεπερνούν το 0,5% του συνόλου των μετοχών:

        Position Holder                            Name of Issuer                            NSP           Date

Lansdowne Partners (UK) LLP

PIRAEUS BANK S.A.

2,74%

2018-10-26

Lansdowne Partners (UK) LLP

EUROBANK ERGASIAS S.A.

1,81%

2018-01-18

Lansdowne Partners (UK) LLP

 

PUBLIC POWER CORPORATION SA

 

1,51%

 

2018-10-12

 

 

 

 

 

Oasis Investments II Master Fund LTD

 

FOLLI FOLLIE S.A.

 

0,80%

 

2018-05-17

Lansdowne Partners (UK) LLP

 

ALPHA BANK S.A

0,83%

2018-01-16

Oceanwood Capital Management LTD

EUROBANK ERGASIAS S.A.

1,70%

2019-03-22

Oceanwood Capital Management LTD

NATIONAL BANK OF GREECE SA

1,50%

2019-03-29

Oceanwood Capital Management LTD

ALPHA BANK SA

0,81%

2019-03-18

NSP: Net Short Position

Οι περισσότερο δανεισμένοι τίτλοι, μόνο από OTC (*), καθώς το Χ.Α., στην συγκεντρωτική κατάσταση του ΗΔΤ, δεν δημοσιεύει τους δανεισμούς από την ΕΧΑΕ, είναι: Alpha Bank 42.770.143 τεμ., (από 41.756.048 τεμ. στην αμέσως προηγούμενη συνεδρίαση), Πειραιώς 25.750.459 τεμ. (25.750.459), ΔΕΗ 6.461.016 τεμ. (6.461.016), Eurobank 80.879.902 τεμ. (84.966.717), Εθνική 14.612.371 τεμ. (14.610.381), ΟΠΑΠ 1.333.137 τεμ. (1.333.137), Folli Follie Group 1.330.961 τεμ. (1.330.961).

(*) Τα στοιχεία Συναλλαγές Δανεισμού Τίτλων μέσω OTC δηλώνονται από τους χειριστές ΣΑΤ και αφορούν τις ποσότητες που έχουν καταγραφεί στο ΣΑΤ έως και τη προηγούμενη εργάσιμη ημέρα.

Θανάσης Σταυρόπουλος [email protected]

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v