Δείτε εδώ την ειδική έκδοση

Κρίσιμη η συνεδρίαση στο ΧΑ μετά την πτώση στη Wall

Τις χθεσινές κυβερνητικές ανακοινώσεις και τον αντίκτυπό τους στο επιχειρείν αξιολογεί η χρηματιστηριακή αγορά. Κλάδος-κλειδί οι τράπεζες, σε Coca-Cola και ΟΤΕ το ενδιαφέρον. Η αυξημένη μεταβλητότητα παραμένει το κύριο χαρακτηριστικό.

Κρίσιμη η συνεδρίαση στο ΧΑ μετά την πτώση στη Wall

Το εμπόριο «βύθισε» στο κόκκινο τη Wall Street, με τον S&P 500 να διαγράφει πορεία από τις 2.913,03 έως τις 2.862,61, για να «κλείσει» τελικά στις 2.884,05 μονάδες.

Για κύκλο συνεδριάσεων, με κύριο χαρακτηριστικό την αυξημένη μεταβλητότητα είχαμε κάνει λόγο από το προσυνεδριακό, κιόλας, σχόλιο της Δευτέρας, ενώ από νωρίς το πρωί της ίδιας ημέρας «ανεβάσαμε» μέτρηση του «δείκτη των δεικτών» (με στοιχεία του Ηλία Ζαχαράκη) σημειώνοντας τις 2.876 μονάδες ως «... κύρια στήριξη και stop για long θέσεις...».

Συνεπώς, σύμφωνα με την εικόνα των Δευτέρας-Τρίτης στη Νέα Υόρκη, η σημερινή συνεδρίαση θεωρείται ως η πιο κρίσιμη, ενδεχομένως σημείο καμπής και πιθανής είτε ανοδικής αντίδρασης είτε διόρθωσης ακόμη χαμηλότερα.

Οπότε θα πρέπει να ξαναδούμε την «αγορά των αγορών» κατά πόσον μπορεί να βγάλει μία διόρθωση από τα τελευταία υψηλά των 2.954,58 μονάδων της τάξεως (συνολικά) 3%-5%. Διόρθωση εντός πλαισίου και εντός σχεδιασμού για τα funds, που προεξοφλούν ως κινήσεις τακτικής από την πλευρά των ΗΠΑ τα αιφνιδιαστικά μέτρα Τραμπ προκειμένου να «εκβιαστεί» η Κίνα να επισπεύσει την υπογραφή συμφωνίας. Θα τα δούμε συν τω χρόνω αυτά, με δεδομένο πως και στο ΧΑ τουλάχιστον μέχρι την Παρασκευή θα έχουμε μεγαλύτερο volatility και δοκιμασίες της ευρύτερης περιοχής των 750 μονάδων.

Με το ενδεχόμενο περαιτέρω διόρθωσης, έως τις 720 μον., να μην αλλάζει τον μεσοπρόθεσμο σχεδιασμό των funds.

Πέριξ των 765-755 με άμεσο σημείο αναφοράς τις 750 μονάδες ο Γενικός Δείκτης, σε μία συνεδρίαση που ούτε χθες έβγαλε συναλλαγές περισσότερες των 50 εκατ., που πρακτικά σημαίνει ότι -προσώρας- εξελίσσεται μία προσεκτική διαχείριση της κατάστασης και των έξωθαν πιέσεων.

Ομοβροντία μέτρων από τον Αλέξη Τσίπρα χθες και ασχέτως των προφανών προεκλογικών κ.λπ. πολιτικών σκοπιμοτήτων, το όλο πακέτο περιλαμβάνει αρκετά θετικά μέτρα έχοντας ωστόσο και αστερίσκους, όπως σημείωνε νωρίτερα η Ελενα Λάσκαρη.

Οσον αφορά στην αγορά, αυτό που μας ενδιαφέρει... παικτικά είναι ποια μέτρα και πώς θα μπορούσαν να ωφελήσουν το επιχειρείν, τις εισηγμένες. Και σε αυτά και μόνο περιορίζομαι, σημειώνοντας την -επιτέλους- μείωση του ΦΠΑ στην εστίαση στο 13%.

Ενδιαφέρον το πώς θα μπορούσε να αντιδράσει ένα μέρος της αγοράς, που εύλογα ευνοείται από τα συγκεκριμένα μέτρα αλλά και εκείνο που παραμένει υπό βαριά φορολογία, καθώς η επιτάχυνση στη μείωση της φορολογίας των επιχειρήσεων υπολογίζεται από το 2020.

Κλάδος-κλειδί ο τραπεζικός, με τον ΔΤΡ στις 620,72 και έχοντας λάβει ήδη κλίση short με μείον 2,80% σε διάστημα εβδομάδας.

Μέχρι την περιοχή των 580 τα περιθώρια διόρθωσης που δεν ακυρώνουν την τάση long, η Εθνική στο επίκεντρο, με τον Χρήστο Κίτσιο να αναφέρεται αναλυτικά στο μπαράζ εξελίξεων πριν την ημερίδα στο Λονδίνο. Ενδιαφέρουσα η αναφορά για το... premarketing για Εθνική Ασφαλιστική. Στο 1,93 ευρώ η μετοχή, με συγκριτικά αυξημένο τζίρο χθες, στα 4,699 εκατ. ευρώ.

Άμυνες στις 1.950-1.960 για τον FTSE25 και ζητούμενη την εξισορρόπηση των «βαριών» δυνάμεων, καταρχήν των Coca-Cola και ΟΤΕ, με τη δεύτερη μετοχή να δίνει σημαντική διόρθωση από τα τελευταία υψηλά των 12,68 στις 11 Απριλίου. Θα περιμέναμε μία αντίδραση από την περιοχή των 11,50 μονάδων, αλλά για να την δούμε πρώτα...

Στη μετοχή της ΔΕΗ λειτουργεί βραχυπρόθεσμη τάση long με εφικτό τον στόχο του 1,50 ευρώ, σε μία συγκυρία που βασικοί μέτοχοι εισηγμένων συνεχίζουν διακριτικά και μεθοδικά τη μείωση θέσεών τους από τα τελευταία υψηλά.

Μιχαήλ Γελαντάλις [email protected]

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v