Δείτε εδώ την ειδική έκδοση

Ανοδική κίνηση στο Χρηματιστήριο

Σε υψηλότερα επίπεδα Γενικός Δείκτης και blue chips, μετά τη χθεσινή διόρθωση και το «μάζεμα» στη Wall Street. Η τάση στις διεθνείς αγορές, η μείωση θέσεων από τους βασικούς μετόχους και η συνέχεια.

Ανοδική κίνηση στο Χρηματιστήριο

Εντονες διακυμάνσεις στη Wall Street και διόρθωση έως τις 2.898,28, για να κλείσει τελικά στις 2.932,47 μονάδες. Απώλειες 0,45% για τον «δείκτη των δεικτών», που το προηγούμενο διάστημα είχε δώσει υψηλές αποδόσεις. Και συνολικά ένα 16,98% από την αρχή του έτους.

Εκανε μία πρώτη διόρθωση η Νέα Υόρκη, μετά τα υψηλά των τελευταίων συνεδριάσεων, ταρακουνήθηκαν οι διεθνείς αγορές, δείχνοντας στις ασιατικές, ειδικά στις κινεζικές, ποιος είναι το αφεντικό ακόμη και ποιος κάνει το παιχνίδι.

Αναπόφευκτη η συνακόλουθη διόρθωση των ευρωπαϊκών, που θα επιμείνω πως είναι πολύ πιο αδύναμες σε σχέση με αυτό που εμφανίζουν συγκριτικά με την αμερικανική. Και στο ΧΑ, στο... ρηχό μας χρηματιστήριο, οι traders άδραξαν την αφορμή για να... στείλουν την αγορά σε δοκιμασία προς τις 750 μονάδες, χωρίς πολλές περιστροφές. Στο μείον 2,60% οι απώλειες για τον ΓΔ, που δεν... πρόλαβε το μάζεμα των απωλειών στη Wall Street, μεγαλύτερες, με 3,98%, στον τραπεζικό κλάδο, με τον ΔΤΡ να «τρέχει» ένα 39,40% από την αρχή του έτους αλλά και τη μεγάλη κεφαλαιοποίηση (μη τραπεζική) να αξιοποιεί την αφορμή. Ούτως ή άλλως εδώ και καιρό διακριτική, μεθοδική μείωση θέσεων από βασικούς μετόχους πραγματοποιείται στα υψηλά, με ό,τι αυτό μπορεί να σημαίνει για τη συνέχεια, σε ορίζοντα τέλος Μαΐου.

Στα 43,735 εκατ. ο τζίρος, στις 19,517 εκατ. οι μετοχές, συνεπώς δεν μπορούμε να μιλάμε -με βάση τη χθεσινή εικόνα- για κάτι περισσότερο από μία φυσιολογική διόρθωση, που με κάποια αφορμή που θα δινόταν, θα ερχόταν. Διόρθωση που επιβεβαιώνει, εν πρώτοις, τη σημασία της ευρύτερης περιοχής στήριξης των 750 μον., χωρίς ωστόσο αυτό να αποκλείει μία επόμενη δοκιμασία χαμηλότερα, προς τις 720 μον. Σχετική «μέτρηση» για τον ΓΔ μέχρι τις 720 μον. έχουμε ανεβάσει από νωρίς στον Εκηβόλο.

Τι μέλλει γενέσθαι σήμερα; Με τον Θανάση Σταυρόπουλο να επιχειρεί χθες να τραβήξει τις γραμμές άμυνας των long αλλά και τα περιθώρια δράσης των short, προφανώς η τάση θα εξαρτηθεί από τη διακύμανση που θα έχουν σήμερα-αύριο οι δείκτες στη Νέα Υόρκη, κυρίως από τη συμπεριφορά του S&P 500.

Στην ευρύτερη περιοχή των 610 μονάδων, μία ικανή στήριξη για τον ΔΤΡ αλλά και χαμηλότερα στις 580 να συνεχίσει (όχι κατ' ανάγκη σήμερα-αύριο), η long τάση δεν ακυρώνεται. Απεναντίας, υπό προϋποθέσεις θα μπορούσε να αποτελέσει ευκαιρία για επιφυλακτικούς traders να μπουν από χαμηλότερες τιμές, με στόχο μία αντίδραση προς τις 650 plus μονάδες.

Στο μείον οι 20 από τις 21 μη τραπεζικές και οι 4 τραπεζικές, με μοναδική εξαίρεση τη ΔΕΗ. Το χθεσινό 1,98% στο 1,34 ευρώ με αξία συναλλαγών στα 861.569 ευρώ κάτι μάς δείχνει και κυρίως για όσους επιχειρούν να πείσουν πως η προβληματική επιχείρηση αξίζει όλα και όλα 310,88 εκατ. ευρώ. Εντάξει... Ωστόσο και από την άλλη κάτι μάς δείχνουν λ.χ. το μείον 5,35% της ΓΕΚ ΤΕΡΝΑ, η ευκολία του μείον 6,76% του ΟΛΠ, το μείον 4,54% του ΕΛΛΑΚΤΩΡα ή κάποια άλλα... αδειάσματα. Εν μέρει δικαιολογημένη η.... εξαέρωση, για να δούμε πώς θα αντιδράσουν σήμερα-αύριο συγκεκριμένες μετοχές με τις τρεις που ανέφερα στο monitoring των traders. Αλλά όχι μόνον αυτές...

Ποιες τραπεζικές βάζουν πλώρη για MSCI, μας ανέλυε νωρίτερα ο Γιώργος Α. Σαββάκης, αντλώντας στοιχεία από Société Générale και Bernstein, με τις Eurobank και Εθνική να συμπεριλαμβάνονται στον σχετικό πίνακα. Ενδιαφέρουσα ωστόσο η ματιά και των JP Morgan και Wood & Co, ειδικότερα του πρώτου οίκου για ευνόητους λόγους.

Ενθαρρυντικές οι ενδείξεις -για επιχειρείν, πραγματική οικονομία- τα στοιχεία που παρουσίασε χθες ο ανώτερος διευθυντής retail της Πειραιώς Βασίλης Κουτεντάκης και σύμφωνα με το ρεπορτάζ της Αναστασίας Παπαϊωάννου παραπέμπουν προς μία αναστροφή της τάσης της αρνητικής πιστωτικής επέκτασης των τελευταίων χρόνων. Το «... δειλά αλλά με σταθερά αυξητικό ρυθμό προχωρά η ζήτηση νέων δανείων από ιδιώτες όσο και από μικρές-μεσαίες επιχειρήσεις...» είναι ακόμη μία ένδειξη, ενθαρρυντική αναμφίβολα, της επίπονης προσπάθειας για την επιστροφή προς την κανονικότητα. Και αυτό είναι κάτι που το χρειάζεται η ευρύτερα εννοούμενη αγορά. Γι' αυτό και ας το κρατήσουμε στα υπόψη.

Μιχαήλ Γελαντάλις [email protected]

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v