Δείτε εδώ την ειδική έκδοση

Trump effect και στο Χρηματιστήριο

Κάτω από τις 760 μονάδες υποχωρεί ο Γενικός Δείκτης, με το ΧΑ να συντονίζεται στην πτώση με τις διεθνείς αγορές, μετά τις δηλώσεις Τραμπ για Κίνα. Στις τράπεζες οι μεγαλύτερες πιέσεις. Στο πράσινο ΔΕΗ και Σαράντης από τον FT 25.

Trump effect και στο Χρηματιστήριο

Σε διόρθωση οι διεθνείς αγορές, με αφορμή την κλιμάκωση του «πολέμου» Ουάσιγκτον κατά Πεκίνου.

Η αιφνιδιαστική ενέργεια Τραμπ έχει πυροδοτήσει από τα... ξημερώματα κύμα ρευστοποιήσεων από τα χρηματιστήρια της Ασίας, με επίκεντρο αυτά της Κίνας, ενώ από το πρωί σαν ντόμινο πλήττει και τα ευρωπαϊκά. Αναπόφευκτη η διόρθωση του ΧΑ, που σαν... ρηχό χρηματιστήριο επηρεάζεται σε μεγάλο βαθμό από τις κινήσεις των funds. Και από νωρίς, τα κάθε λογής χαρτοφυλάκια βγαίνουν πωλητές σε μετοχικές αξίες επιβαρύνοντας το κλίμα -έστω βραχυπρόθεσμα-, μετά από έναν εντυπωσιακό ανοδικό κύκλο.

Σημαντικές οι απώλειες για τον DAX στη Φρανκφούρτη, ενδεικτικά κατά 1,85% χαμηλότερα στις 12.183 μονάδες (στις 14:20), έχοντας νωρίτερα διορθώσει έως τις 12.135 μονάδες.

Στο μείον τα futures στη Wall Street, σε πτωτικό «άνοιγμα» από 1,68% χαμηλότερα στις 2.898 μονάδες παραπέμπουν τα συμβόλαια του S&P 500, μόλις λίγες συνεδριάσεις μετά τα ιστορικά υψηλά της «αγοράς των αγορών».

Αφορμή για αποθέρμανση χαρακτηρίζουν ορισμένοι αναλυτές τη διόρθωση που έχει ξεκινήσει, με ό,τι αυτό μπορεί να συνεπάγεται για τη συνέχεια, με τους traders να έχουν λόγους να αναζητήσουν εκ νέου χαμηλότερα επίπεδα τιμών.

Στο ΧΑ, οι πωλητές έχουν τον πρώτο λόγο από τις προσυνεδριακές κιόλας εντολές -θυμίζοντας πως η συνεδρίαση ξεκίνησε με πτωτικό χάσμα από τις 768,61 μονάδες-, για να υποχωρήσει σταθερά μέχρι τα χαμηλά (πέριξ) των 754 μονάδων, όπου και μία σημαντική περιοχή στήριξης (*).

Στην ευρύτερη περιοχή των 750 μονάδων ήταν εκ προοιμίου γνωστό πως είχε διαμορφωθεί μία ζώνη τιμών στήριξης που αργά ή γρήγορα θα δοκιμαζόταν στην περίπτωση αδυναμίας υπέρβασης των 780 μονάδων. Απλά η αφορμή έρχεται από τη Νέα Υόρκη, δοκιμάζοντας τη βραχυπρόθεσμη (εβδομαδιαία) τάση.

Προσώρας ελεγχόμενη η προσφορά, με ενθαρρυντικό το ότι μετά τις 14:00 οι εντολές που πέρασαν στο σύστημα για λογαριασμό ξένων (κυρίως από το Λονδίνο) δεν ήταν ιδιαίτερα πιεστικές, διαμορφώνοντας μια ικανοποιητική ροή συναλλαγών προς χαμηλότερες τιμές.

Μεγαλύτερες οι απώλειες για τον τραπεζικό κλάδο-κλειδί, καθώς είναι αυτός που έχει αποφέρει μέχρι τώρα (σε 4μηνο) τις υψηλότερες αποδόσεις/υπεραξίες. Εύλογα οι traders, προκειμένου να κλειδώσουν μέρος των θέσεών τους, πωλούν μετοχές και των 4 συστημικών ομίλων. Μεγαλύτερες οι απώλειες για την Πειραιώς, κατά 6,02% στο 1,717 ευρώ, ενώ ακολουθούν Alpha Bank κατά 4,63%, στο 1,29 ευρώ. Μικρότερες οι απώλειες για Εθνική στο 1,901 και Eurobank στο 0,742 ευρώ.

Με το 44% του τζίρου να πραγματοποιείται στον τραπεζικό κλάδο, είναι προφανής η επικέντρωση των κινήσεων των παικτών και δη των πωλητών, χωρίς αυτό να σημαίνει πως ρευστοποιήσεις δεν γίνονται και σε μία σειρά blue chips.

Σε μόλις 2 από τις 21 μη τραπεζικές μετοχές του δείκτη διασώζονται οι αγοραστές, σε ΔΕΗ (στο 1,321) και Sarantis (στα 7,42 ), καθώς στις 19 οι πωλήσεις έχουν μεγαλύτερη ή μικρότερη ένταση.

Ποσοστό μεγαλύτερο από αυτό της αγοράς, δηλαδή από 2,32% και πάνω, καταγράφεται για τίτλους των Viohalco, ΓΕΚ ΤΕΡΝΑ, Grivalia, ΕΛΛΑΚΤΩΡ, ΕΛΠΕ, ΕΧΑΕ, Μυτιληναίος, ΟΛΠ, Fourlis.

(*) στις 14:35 ο τζίρος μόλις είχε ξεπεράσει τα 23 εκατ. ευρώ, με τη σχέση ανοδικών/πτωτικών στις 14/87.

 

Μιχαήλ Γελαντάλις [email protected]

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v