Δείτε εδώ την ειδική έκδοση

Με… ρέγουλα η αντίδραση στο Χρηματιστήριο

Απώλεσε το μεγαλύτερο μέρος των πρωϊνών κερδών ο ΓΔ, ενώ η αξία συναλλαγών περιορίστηκε στα 43,5 εκατ. ευρώ. ΔΕΗ, Eurobank, Μυτιληναίος σήκωσαν το βάρος της ανοδικής κίνησης. Απώλειες για Motor Oil, OTE και Viochalco.

Με… ρέγουλα η αντίδραση στο Χρηματιστήριο

Έως και άμεση θα μπορούσε να χαρακτηριστεί η αντίδραση των αγοραστών, μετά την χθεσινή σημαντική υποχώρηση στο Χ.Α. και μάλιστα αυτή συνετελέσθη εν μέσω ιδιαίτερα επιφυλακτικού κλίματος, όσον αφορά τις Ευρωπαϊκές Αγορές, αλλά και αρνητικού ξεκινήματος στην Wall Street και συνεχιζόμενων ουδέτερων μηνυμάτων από την Αγορά ομολόγων (στο 3,351% η απόδοση του Ελληνικού 10ετους, +0,27%).

Μένοντας στα ομόλογα, την πώληση (sell) των Ελληνικών ομολόγων, με ωρίμανση μετά το 2020, προτείνει στους Πελάτες της η UBS, σε έκθεσή της στην οποία, πάντως, επισημαίνει ότι το πιστωτικό outlook της Χώρας βελτιώνεται.

“Θεωρούμε ότι οι πρόσφατες θετικές εκπλήξεις στο δημοσιονομικό μέτωπο, λογικά, θα δώσουν περιθώριο για νέες αναβαθμίσεις του Ελληνικού αξιόχρεου. Ωστόσο, ενώ το πιστωτικό προφίλ βελτιώνεται, εκτιμούμε ότι είναι απίθανη μια αναβάθμιση πάνω από το ‘ΒΒ’ τους επόμενους 12 μήνες”, αναφέρει Οίκος.

Επιστρέφοντας στο Χ.Α., στα χαρακτηριστικά της σημερινής συνεδρίασης, η μονιμοποίηση του τζίρου σε σχετικά χαμηλότερα επίπεδα, η αισθητή υποχώρηση των βασικών δεικτών από τα ενδοσυνεδριακά υψηλά, αλλά και οι απόλυτα επιλεκτικές κινήσεις των αγοραστών, σε όλο το εύρος του ταμπλώ.

Οι πρωινές εκτιμήσεις των Αναλυτών

“Η χθεσινή πτώση, σε συνδυασμό με τον όγκο συναλλαγών, ο οποίος ήταν χαμηλότερος από τους μέσους όρους της περιόδου, δεν ανέδειξαν κάποιο σημαντικό προβληματισμό για την μεσοπρόθεσμη τάση, ενώ και στις Διεθνείς Αγορές οι πιέσεις ήταν, προς το παρόν, διαχειρίσιμες, καθώς μαζεύτηκαν οι αρχικές απώλειες. Η νευρικότητα στο Χ.Α. ενδεχομένως να συνεχιστεί, σε αντιστοιχία με το εξωτερικό και το επόμενο χρονικό διάστημα. Υπενθυμίζουμε ότι οι μεγαλύτερες άμυνες συγκεντρώνονται στην περιοχή των 730 - 710 μονάδων, την προσέγγιση της οποίας δεν μπορούμε να αποκλείσουμε, αν συνεχίσουν οι αναταραχές στους διεθνείς μετοχικούς δείκτες. Για τον λόγο αυτό, επικεντρωνόμαστε σταθερά στις κατάλληλες μετοχικές επιλογές, δίνοντας αυξημένη βαρύτητα στην προσαρμοσμένη στο ρίσκο κερδοφορία και παραγωγή μετρητών, στον ελεγχόμενο δανεισμό και μεγέθυνση των εταιρειών. Τέλος, στην παρούσα φάση θα συστήναμε μειωμένη ως και καθόλου μόχλευση στα επενδυτικά χαρτοφυλάκια”, τόνιζε η Λέων Δεπόλας ΑΧΕΠΕΥ.

“Η ζώνη του 785 - 800 δεν είναι απλή υπόθεση για την Αγορά, κάτι που φαίνεται στο μηνιαίο γράφημα. Σε περίπτωση που τα καταφέρει, ανοίγει ο δρόμος για τετραψήφιο νούμερο, σε πρώτη φάση, ή και στο 1200 σε δεύτερη. Μέχρι στιγμής έχουμε αγοραστικά σήματα σε μήνα από τον Φεβρουάριο, γεγονός θετικό για την συνέχεια, παρόλα αυτά παραμένει ζητούμενο η κατοχύρωση του παραπάνω επιπέδου, για να μας δώσει μεγαλύτερη τάση. Σε ‘μεγάλη εικόνα’, έχουν δημιουργηθεί σημαντικές στηρίξεις τόσο στις 720, αλλά ακόμα μεγαλύτερες στις 680 μονάδες. Σε πρώτη φάση ο σχηματισμός του ‘διαμαντιού’ δούλεψε άριστα, από την ζώνη των 630 μονάδων. Έχουμε έρθει σε ένα επίπεδο που η Αγορά ή χρειάζεται σημαντικότατο όγκο και τζίρο για να περάσει άμεσα, ή μία βαθιά διόρθωση σε τιμές και χρόνο” επεσήμαινε η Fast Finance ΑΕΠΕΥ.

“Η Wall Street αντέδρασε με νηφαλιότητα, σε σχέση με τις άλλες Διεθνείς Αγορές, που ‘τρόμαξαν’ από το ύφος του Αμερικανού Προέδρου. Έτσι, η σημερινή συνεδρίαση στο Χ.Α., είναι πιθανό να είναι αισθητά διαφοροποιημένη, με τους αγοραστές να καλούνται να επιδείξουν τα αντανακλαστικά τους, σε συνέχεια μιας διόρθωσης που ήταν μάλλον αναμενόμενη. Η άφιξη των Θεσμών ίσως δημιουργήσει προϋποθέσεις για αναζωπύρωση των προσδοκιών, για επάνοδο σε περιβάλλον δρομολόγησης μεταρρυθμίσεων”, ανέφερε η Κύκλος ΑΧΕΠΕΥ.

“Με πτώση 2,60% στις 754,20 μονάδες έκλεισε χθες o ΓΔ. Με τις Ξένες Αγορές, να πιέζονται λόγω ανακοινώσεων Trump, η Ελληνική Αγορά μεγέθυνε την αναμενόμενη διόρθωση, με πιέσεις σε όλο το ταμπλώ, κλείσιμο στα χαμηλά της ημέρας και συνολικές απώλειες, πολλαπλάσιες από τους άμεσα εμπλεκόμενους στον εμπορικό πόλεμο. Ο ΓΔ, με στήριξη στις 751 και αντίσταση στις 780. Ο FTSE25, με στήριξη στις 1911 και αντίσταση στις 1997. Ο ΔΤΡ, με στήριξη στις 596 και αντίσταση στις 634 μονάδες. Συμπερασματικά: Η διόρθωση της Αγοράς ήταν αναμενόμενη, το εύρος όμως και η ένταση δημιουργούν κάποιους προβληματισμούς. Ο ΓΔ, βγήκε από την υπεραγορασμένη περιοχή και οι δείκτες δείχνουν συνέχεια της διόρθωσης. Έχουμε πλέον μετοχές, που τεχνικά έχουν δώσει σήματα πώλησης (έστω και βραχυπρόθεσμα). Μια κίνηση του Δείκτη μέχρι τις 730 είναι πιθανή και αν η διόρθωση δεν συνεχιστεί με την ίδια ένταση, δεν προβληματίζει. Στηρίξεις στις 750 - 740 και αντίσταση στην 780 μονάδες”, σημείωνε η Ελληνοαμερικανική ΑΧΕΠΕΥ.

“Οι ανησυχίες για την εμπορική ένταση μεταξύ ΗΠΑ και Κίνας, μετά και τις χθεσινές δηλώσεις του Προέδρου των ΗΠΑ,, θα διατηρήσουν το αρνητικό πρόσημο κατά την άποψή μας στην Εγχώρια Αγορά, πιθανότατα όμως οδηγώντας σε μικρότερες απώλειες μέσα από μία συνεδρίαση μεταβλητότητας”, εκτιμούσε η Beta Sec.

Πως κινήθηκαν οι τραπεζικές μετοχές

Επιστρέφοντας στα της σημερινής συνεδρίασης και ξεκινώντας από τον Τραπεζικό κλάδο και τις Δεικτοβαρείς μετοχές, αξίζει να σημειωθεί ότι Εθνική (+1,58%) και Eurobank (+2,04%) κινήθηκαν μόνιμα με θετικό πρόσημο, η Alpha Bank (+0,62%) δεν ήλθε σε επαφή με το “κόκκινο”, ενώ η Πειραιώς (+0,97%) άλλαξε και τα δύο πρόσημα, κατά την διάρκεια της συνεδρίασης.

Όλοι οι παραπάνω τίτλοι υποχώρησαν λιγότερο, ή περισσότερο από τα υψηλά ημέρας.

Μόνιμα με θετικό πρόσημο κινήθηκε και ο κλαδικός δείκτης των Τραπεζών, αναρριχόμενος μέχρι τις 629,41 μονάδες (+2,70%). Στις 17.00 είχε υποχωρήσει στις 621,07 (+1,34%) και μέσω των τελικών δημοπρασιών, ολοκλήρωσε την συνεδρίαση στις 620,72 μονάδες, με ημερήσια κέρδη 1,28%.

Μετά και την χθεσινή σημαντική υποχώρηση, ο εν λόγω δείκτης έχει γυρίσει σε ημερήσιο “short”, με το “stop” να εντοπίζεται στις 670 μονάδες και ενδιάμεση αντίσταση στις 646, ενώ αν χαθούν οι 613 – 610 μονάδες, δεν μπορεί να αποκλειστεί υποχώρηση προς τις 580 και 555 μονάδες.

Μένοντας στον Τραπεζικό κλάδο και σύμφωνα με το ρεπορτάζ του Γιώργου Σαββάκη, “η Société Générale αλλά και η Bernstein, η οποία διαθέτει μεγάλη εξειδίκευση στις αναθεωρήσεις των δεικτών που ακολουθούν τα passive funds και είχε εκτιμήσει εγκαίρως τις αλλαγές του Νοεμβρίου και την έξοδο των τριών Τραπεζών από τον δείκτη MSCI Greece Standard, αναμένουν πλέον ότι οι μετοχές της Eurobank αλλά και της Εθνικής Τράπεζας θα μεταφερθούν από τον δείκτη MSCI Greece Small Cap στον μεγαλύτερο δείκτη MSCI Greece Standard”.

Από την άλλη και σύμφωνα με το ρεπορτάζ της Αν. Παπαϊωάννου, “συνάντηση με τους Εκπροσώπους των Θεσμών είχε νωρίτερα ο διοικητής της Τράπεζας της Ελλάδος Γιάννης Στουρνάρας, με αντικείμενο της συζήτησης τα δύο σχέδια ριζικής αντιμετώπισης των μη εξυπηρετούμενων ανοιγμάτων (NPEs). Ο διοικητής τόνισε στους Εκπροσώπους των Δανειστών την ανάγκη να προχωρήσουν με γρήγορο ρυθμό οι διαδικασίες για την έγκριση των δύο σχεδίων. Από την πλευρά τους οι Εκπρόσωποι των Θεσμών εξέφρασαν την υποστήριξή τους, όσον αφορά στο μέγα ζητούμενο της μείωσης των μη εξυπηρετούμενων δανείων, χωρίς όμως περαιτέρω λεπτομέρειες”.

Επιστρέφοντας στα της σημερινής συνεδρίασης, συγκρατημένοι δηλώνουν οι περισσότεροι από τους Εγχώριους Αναλυτές, επισημαίνοντας την επιστροφή του τζίρου σε σημαντικά χαμηλότερα επίπεδα, την νευρικότητα στις Διεθνείς Αγορές και τονίζοντας ότι το ενδιαφέρον των ενεργών Traders, θα παραμείνει επικεντρωμένο στις 13/5 (αναθεώρηση των δεικτών MSCI) και σε δεύτερη φάση, στα αποτελέσματα των επικείμενων Ευρωεκλογών και στην διαφορά των δύο πρώτων Κομμάτων. Αποτέλεσμα που θα αφήνει περιθώρια αναστροφής του κλίματος και της “σειράς άφιξης” στις Εθνικές εκλογές, θα τύχει αρνητικής υποδοχής από την Αγορά (!)

Ερχόμενοι στον μη Τραπεζικό 25αρη, με διαθέσεις ανοδικής αντίδρασης ο τίτλος της Jumbo (+1,89%), όμως δείχνει ότι θα χρειαστεί το κάτι παραπάνω, προκειμένου να υπερκεράσει την ζώνη αντίστασης στα 16,40 – 16,50 ευρώ. Για τους “γρήγορους” το ημερήσιο “stop long” στα 15,72 ευρώ και για όσους κινούνται με πιο αργά αντανακλαστικά, θα απαιτηθεί δραστική μείωση θέσεων, σε περίπτωση καθοδικής διαφυγής χαμηλότερα των 15,14 – 15,00 ευρώ.

Να σημειωθεί ότι από αύριο, οι μετοχές της εταιρείας θα είναι διαπραγματεύσιμες χωρίς το προμέρισμα χρήσεως 2018/2019, €0,19 ανά μετοχή, από το οποίο θα παρακρατηθεί ο αναλογούν φόρος, βάσει της κείμενης νομοθεσίας (καθαρό ποσό: €0,1710 ανά μετοχή).

Στο “φίνις” αποτράπηκε η τέταρτη συνεχόμενη πτωτική συνεδρίαση για τον ΟΠΑΠ (+0,16%). Για τον εν λόγω τίτλο, παραμένουν σημεία – κλειδιά τα 9,74 και 8,90 ευρώ. Το κλείσιμο χαμηλότερα των 9,20 ευρώ (ημερήσιο “stop long”) θα φέρει μείωση θέσεων, από όσα χαρτοφυλάκια κινούνται γρήγορα και με βάση τις τεχνικές ενδείξεις.

Κίνηση μόνιμα με θετικό πρόσημο για τον Σαράντη (+1,78%), ο τίτλος του οποίου ερχόταν από τρεις συνεχόμενες πτωτικές συνεδριάσεις. Στα 7,20 το ημερήσιο “stop long”, στα 7,54 – 7,72 ευρώ, πρώτη, σημαντική, αντίσταση.

Χαμηλώνοντας σε κεφαλαιοποιήσεις, από σήμερα οι μετοχές της Intercontinental Α.Ε.Ε.Α.Π. ήταν διαπραγματεύσιμες στο Χρηματιστήριο Αθηνών χωρίς το μέρισμα χρήσεως 2018, €0,36 ανά μετοχή (καθαρό ποσό).

Από εκεί και πέρα, επιστροφή αγοραστών και λόγω αποτελεσμάτων α΄ τριμήνου 2019, στην Paperpack (+9,40%), μετά από τρεις συνεχόμενες πτωτικές συνεδριάσεις αντέδρασαν οι Αλουμύλ (+14,21%) και Μοτοδυναμική (+1,39%) και μετά από τέσσερις συνεχόμενες πτωτικές η Τρ. Αττικής (+3,68%).

Επιστροφή αγοραστών σε Intralot (+0,59%), Πλαίσιο (+2,23%), Profile (+3,85%), ΕΥΑΘ (+3,55%), Κτήμα Λαζαρίδη (+1,79%), Άβακα (+7,49%) και MIG (+4,82%), ενώ μετά από δύο συνεχόμενες ανοδικές συνεδριάσεις, σήμερα έδωσε ανοδική αντίδραση η ΕΛΧΑ (+2,35%).

Τρεις οι συνεχόμενες ανοδικές συνεδριάσεις για τον Περσέα (+14,15%), που σήμερα ολοκλήρωσε την συνεδρίαση σε υψηλά 11ετιας. Παρά ταύτα η μετοχή, με τα κέρδη του 2018, διαπραγματεύεται με “κραυγαλέα” μονοψήφιο p/e.

Σύμφωνα με την λογιστική κατάσταση του 2018, που ανακοίνωσε η εισηγμένη, οι βασικοί Μέτοχοι είναι οι Wice (41,48%), Σελόντα (41,34%) και Αντύπας (6%), με τα ποσοστά των δύο πρώτων Μετόχων να είναι οριακά διαφορετικά και αντίστροφα από την επίσημη κατάσταση του Χ.Α., κάτι που μπορεί να παίξει ρόλο στην υποχρέωση για υποβολή δημόσιας πρότασης (!) Η σημερινή κίνηση της μετοχής, απαιτεί αυξημένη προσοχή.

Παρά την σημερινή αντίδραση, δεν άλλαξαν τα τεχνικά δεδομένα για τους βασικούς δείκτες του Χ.Α.

Ο Γενικός Δείκτης είναι σε ημερήσιο “short” με “stop” στις 785 μονάδες και ο FTSE25 σε ημερήσιο “short” με “stop” στις 2020 μονάδες.

Προσοχή στα “gap”, για τον Γενικό Δείκτη στις 768 – 772 μονάδες και για τον δείκτη υψηλής κεφαλαιοποίησης, στις 1986 – 1998 μονάδες.

Τι σχολιάζουν οι αναλυτές της αγοράς

“Η αναβάθμιση του αξιόχρεου της Ελληνικής Οικονομίας από την DBRS, Καναδικού Οίκου πιστοληπτικής ικανότητας συνδεδεμένου με το ‘Carlyle Group’, πέρασε απαρατήρητη για το Ελληνικό Χρηματιστήριο, που έχασε μια ευκαιρία να υπερβεί το ‘οχυρό’ των 780 μονάδων. Αιτία, ο απρόβλεπτος Αμερικανός Πρόεδρος που εκτόξευσε τη λεκτική ‘ρουκέτα’ του, σε σχέση με την πρόθεσή του να διαμορφώσει επίπεδο δασμών (για 25% μίλησε), τέτοιο που θα έχει αδιαμφισβήτητα βλαπτικό αποτέλεσμα για το Διεθνές Εμπόριο και την Παγκοσμιοποίηση, εξαιτίας του κύματος αντιποίνων που θα πυροδοτήσει”, αναφέρει ο Δημήτρης Τζάνας.

Οι συνέπειες για τα εταιρικά μεγέθη των εξωστρεφών Επιχειρήσεων θα είναι ανάλογα δυσμενείς, καθώς θα προεξοφληθεί η είσοδος της Παγκόσμιας Οικονομίας σε ύφεση. Έτσι, στα Χρηματιστήρια θα υπάρξει αναταραχή, με το κύμα πωλήσεων σε μετοχικούς τίτλους να κυριαρχεί και τις αποτιμήσεις να υποχωρούν δραστικά.

Μια γεύση από ένα τέτοιο σενάριο πήραμε από τις συμπεριφορές όλων των Αγορών του Πλανήτη στη χτεσινή ημέρα, που ωστόσο δεν περιέλαβε και τη Wall Street που αντέδρασε με ψυχραιμία.

Ίσως γιατί οι περισσότεροι εκτιμούν ότι η “ρουκέτα” Trump συνιστά διαπραγματευτικό όπλο, με στόχο την πίεση των Κινέζων στις διαπραγματεύσεις, που σύντομα θα οδηγηθούν σε αίσιο αποτέλεσμα.

Σε κάθε ενδεχόμενο, το μήνυμα για τις Αγορές είναι ότι η αβεβαιότητα αυξάνεται και δημιουργούνται αυξημένες προϋποθέσεις για περισσότερη μεταβλητότητα. Με τους Διαχειριστές να προκρίνουν στρατηγικές ακόμη πιο συντηρητικές (αυξημένη διακράτηση μετρητών, αναζήτηση επενδυτικών καταφυγίων), καθώς διαβλέπουν αυξημένους κινδύνους τόσο από το μέτωπο των Σινοαμερικανικών σχέσεων, όσο και από την παρατεινόμενη εκκρεμότητα για το “Brexit”, ενόψει μάλιστα των Ευρωεκλογών.

Με τα δεδομένα αυτά για το εξωτερικό περιβάλλον, η αυτονόμηση του Ελληνικού Χρηματιστηρίου γίνεται ένα ακόμη πιο δύσκολο “στοίχημα”, λαμβάνοντας μάλιστα υπόψιν ότι έχει ήδη διανυθεί το 1ο τετράμηνο, με κέρδη 26% για το Γενικό Δείκτη και 45% για τις Τράπεζες.

Με τους λόγους που διαμόρφωσαν αυτήν την εξέλιξη (υποχώρηση επιτοκίων ομολόγων, αναβάθμιση αξιόχρεου) έξοδος στις Αγορές, να εξαντλούν τη δυναμική τους, αν δεν συνυφαίνονται και με μεταρρυθμιστικές δράσεις. Πεδίο στο οποίο υπάρχει στασιμότητα λόγω του πολιτικού σκηνικού, εξαιτίας του οποίου Αποκρατικοποιήσεις και άλλες μεταρρυθμίσεις αναστέλλονται για αργότερα.

Με τη ΔΕΗ να αναγγέλλει επενδυτικό πρόγραμμα μαμούθ στις ΑΠΕ, παρά τις δυσκολίες στο ταμειακό της πρόγραμμα, προσδοκώντας ότι η προώθησή του θα γίνει με τις κατάλληλες στρατηγικές συμμαχίες, εξέλιξη που αντέστρεψε την άτακτη υποχώρηση της μετοχής των προηγούμενων ημερών.

Η αναδιάρθρωση του MSCI της επόμενης εβδομάδος (στις 13/5) διαμορφώνει βάσιμες προσδοκίες επανόδου της Eurobank και της Εθνικής στο βασικό δείκτη, εξέλιξη που θα προκαλέσει αξιοσημείωτες ροές κεφαλαίων. “Σενάριο βραχυχρόνια θετικών εξελίξεων, που ίσως επαναφέρουν το ΓΔ και πάλι κοντά στην περιοχή των 780 μονάδων, στο βαθμό που το επιτρέψουν οι συνθήκες του εξωτερικού περιβάλλοντος”, σημειώνει ο διευθυντής επενδύσεων της Κύκλος ΑΧΕΠΕΥ.

Οι διεθνείς οικονομικές εξελίξεις

Με μικτά πρόσημα, ολοκλήρωσαν τη σημερινή συνεδρίαση οι μεγάλες Αγορές Ασίας και Ειρηνικού.

Αρνητικό το κλίμα στην Ευρώπη, αλλά και στο ξεκίνημα της συνεδρίασης στο NYSE.

Υποχωρεί το Πετρέλαιο, οριακές μεταβολές για Χρυσό και Ευρώ.

“Ο Κορυφαίος Εμπορικός Αντιπρόσωπος της Κίνας, ο Αντιπρόεδρος της Χώρας Λιου Χε, θα ταξιδέψει στις Ηνωμένες Πολιτείες για εμπορικές διαπραγματεύσεις, σε μία κρίσιμη εβδομάδα για τις σχέσεις των δύο Χωρών” σύμφωνα με το Bloomberg.

“Ο Λιου θα βρεθεί στην Ουάσιγκτον στις 9 - 10 Μαΐου, ύστερα από πρόσκληση του Εμπορικού Αντιπροσώπου των ΗΠΑ, Ρόμπερτ Λάιτιζερ και του Υπουργού Οικονομικών Στίβεν Μνούτσιν, σύμφωνα με ανακοίνωση του Κινεζικού Υπουργείου Εμπορίου”.

“Η Σινοαμερικανική εμπορική διαμάχη, είναι απειλή για την Παγκόσμια Οικονομία”, σημείωσε η επικεφαλής του Διεθνούς Νομισματικού Ταμείου. Η Κριστίν Λαγκάρντ υπογράμμισε ότι “οι πρόσφατες φήμες και τα tweets, δεν συμβάλλουν σε καμία συμφωνία”.

“Οι Γερμανικές βιομηχανικές παραγγελίες ενισχύθηκαν λιγότερο από το αναμενόμενο τον Μάρτιο, μετά από δύο μήνες βαριών απωλειών”, σύμφωνα με τα επίσημα στοιχεία της Ομοσπονδιακής Στατιστικής Υπηρεσίας.

Τα συμβόλαια για τα “made in Germany” Προϊόντα αυξήθηκαν 0,6%, αν και οι Αναλυτές προέβλεπαν μεγαλύτερη άνοδο, κατά 1,5%. Η μέτρηση του Φεβρουαρίου αναθεωρήθηκε ελαφρώς υψηλότερα, σε πτώση 4%, από 4,2% προηγουμένως.

Η Ευρωπαϊκή Επιτροπή στις Εαρινές της προβλέψεις για την ανάπτυξη, αναθεωρεί την πρόβλεψη για την ανάπτυξη της Ιταλικής Οικονομίας καθοδικά, στο 0,1% φέτος, από 0,2% που προέβλεπε τον Φεβρουάριο. Η Χώρα “έτρεξε” με ρυθμό 0,9%, την περσινή χρονιά.

Επίσης, η Κομισιόν περικόπτει την πρόβλεψη για την ανάπτυξη της Γερμανικής Οικονομίας σε μόλις 0,5%, από 1,1% προηγουμένως, σημειώνοντας ότι τα ρίσκα παραμένουν σημαντικά καθοδικά.

H Fed προέβη σε νέα προειδοποίηση για τα υψηλά επίπεδα δανεισμού σε υπερχρεωμένες Αμερικανικές Εταιρείες, λέγοντας ότι θα επιτάχυνε μια ενδεχόμενη οικονομική ύφεση.

Σε έκθεση που δημοσίευσε η Κεντρική Τράπεζα αναφέρει ότι η έκδοση μοχλευμένων δανείων αυξήθηκε κατά 20% την περασμένη χρονιά και ότι οι ασφαλιστικές δικλείδες για την προστασία των Δανειστών από τη χρεοκοπία, έχουν διαβρωθεί.

Εν τω μεταξύ, το 40% των μοχλευμένων δανείων κατευθύνθηκε, τους πρώτους τρεις μήνες του 2019, στις Εταιρείες με το χειρότερο πιστωτικό προφίλ, δηλαδή εκείνων που το χρέος τους υπερβαίνει έξι φορές τα EBITDA τους.

Η Fed προσθέτει ότι τα δάνεια προς Εταιρείες με εξαιρετικά υψηλό χρέος, υπερβαίνουν τα προηγούμενα ρεκόρ που καταγράφηκαν το 2007 και το 2014.

Επιστροφή στο ΧΑ

Σύμφωνα με την Κομισιόν, “η Ελλάδα είναι σε τροχιά για να πετύχει τα συμφωνημένα πρωτογενή πλεονάσματα το 2019 και το 2020. Οι βασικοί οδηγοί γι’ αυτό είναι το ακόμα μεγάλο παραγωγικό κενό, τα αυξανόμενα οφέλη από τη μεταρρύθμιση του Ασφαλιστικού και τα ‘ταβάνια’ στις δαπάνες για την Υγεία και τις νέες προσλήψεις, τα οποία και βοηθούν να κρατηθούν υπό έλεγχο οι δαπάνες. Παράλληλα στις προβλέψεις λαμβάνεται υπόψη η ανακοίνωση ότι δεν θα εφαρμοστεί η φορολογική μεταρρύθμιση του 2020 (σ.σ. αφορολόγητο), κάτι που, όπως σημειώνει, θα συζητηθεί περαιτέρω στο πλαίσιο της ενισχυμένης εποπτείας”.

Τις εκτιμήσεις της για τα αποτελέσματα πρώτου τριμήνου του ΟΤΕ καταθέτει η Επενδυτική Τράπεζα Ελλάδος σε έκθεσή της στην οποία διατηρεί σύσταση "buy" με τιμή - στόχο στα 13 ευρώ. Προβλέπει ότι ο ΟΤΕ θα εμφανίσει αύξηση εσόδων κατά 1,4% σε ετήσια βάση, στα 918 εκατ. ευρώ. Τα αναπροσαρμοσμένα καθαρά κέρδη αναμένονται στα 50 εκατ. ευρώ, σταθερά σε ετήσια βάση.

Ο ΟΤΕ ανακοινώνει αποτελέσματα την Πέμπτη 9 Μαϊου, πριν το άνοιγμα της Αγοράς.

Από εκεί και πέρα και όπως προαναφέρθηκε, ο Γενικός Δείκτης κινήθηκε μόνιμα με θετικό πρόσημο, αναρριχόμενος μέχρι τις 765,85 μονάδες (+1,54%). Στις 17.00 είχε υποχωρήσει στις 759,42 (+0,69%) και μέσω των τελικών δημοπρασιών, ολοκλήρωσε την συνεδρίαση στις 758,97 μονάδες, με ημερήσια κέρδη 0,63%.

Ο τζίρος στα 42,6 εκατ., από τα οποία τα 2,7 εκατ. αφορούσαν προσυμφωνημένες συναλλαγές (ΟΠΑΠ, ΜΟΤΟΔ, ΤΙΤΚ, ΕΤΕ), ενώ ΟΤΕ, ΟΠΑΠ και ΕΤΕ απέσπασαν το 37% της συνολικής μικτής αξίας συναλλαγών.

Από τις μετοχές της υψηλής κεφαλαιοποίησης, δεν ήλθαν σε επαφή με το αρνητικό πρόσημο οι ΑΛΦΑ, ΕΤΕ, ΕΥΡΩΒ, ΑΔΜΗΕ, ΓΕΚΤΕΡΝΑ, ΓΡΙΒ, ΔΕΗ, ΜΥΤΙΛ, ΣΑΡ, ΦΡΛΚ.

Μέσω των τελικών δημοπρασιών, στο χαμηλό ημέρας έκλεισαν οι ΕΧΑΕ, Viohalco, Motor Oil και ΟΤΕ.

Σχετικά ικανοποιητική η τελική εικόνα με 62 ανοδικές μετοχές, έναντι 45 πτωτικών, ενώ 9 τίτλοι ολοκλήρωσαν την συνεδρίαση με κέρδη μεγαλύτερα του 7%.

---ΧΠΑ

Συνεδρίαση ανοδικής αντίδρασης και στην Αγορά Παραγώγων, με τις συναλλαγές να παρουσιάζουν μικρή υποχώρηση τόσο στο συμβόλαιο του δείκτη, όσο και στα Σ.Μ.Ε. επί μετοχών (25.098 συμβόλαια).

Στα 7.856 συμβόλαια του δείκτη οι ανοιχτές θέσεις (από 8.068 στην αμέσως προηγούμενη συνεδρίαση) για τον πρώτο μήνα (Μάιος).

Το συμβόλαιο του δείκτη υψηλής κεφαλαιοποίησης (συνολικά 1.219, 1.192 για τον Μάιο και 27 για τον Ιούνιο, τιμή κλεισίματος για τον πρώτο μήνα 1.967) κινήθηκε μεταξύ 1.959 και 1.985 μονάδων.

Μικρός, ο αξιοσημείωτος δανεισμός τίτλων (11.000 Jumbo, 16.967 Ελλάκτωρ), ενώ συνεχίστηκαν οι συναλλαγές στα Σ.Μ.Ε. επί μετοχών με κυριότερες σε Eurobank (4.010), Alpha Bank (3.793), Πειραιώς (3.628), ΔΕΗ (1.692), Εθνική (7.691), Cenergy (376), MIG (800), ΕΧΑΕ (101), Jumbo (133), ΓΕΚ (119), ΟΠΑΠ (236), Motor Oil (767), ΟΤΕ (308), Ελλάκτωρα (688), Intralot (270), Viohalco (159).

Οι μεγαλύτερες ανοιχτές θέσεις - συμβόλαια (Μέγεθος Συμβολαίου: 100 Μετοχές, Φυσική Παράδοση), για τον πρώτο μήνα (Ιούνιος), στα Σ.Μ.Ε. επί μετοχών σε: Eurobank 66.359, Alpha Bank 47.429, Εθνική 50.433, MIG 72.339, ΔΕΗ 14.412, Πειραιώς 24.969, Μυτιληναίο 10.384.

Οι σημαντικότερες καθαρές αρνητικές θέσεις που δημοσιοποιήθηκαν στην Επ. Κεφαλαιαγοράς και ξεπερνούν το 0,5% του συνόλου των μετοχών:

         Position Holder                               Name of Issuer                          NSP           Date

Lansdowne Partners (UK) LLP

PIRAEUS BANK S.A.

2,74%

2018-10-26

Lansdowne Partners (UK) LLP

EUROBANK ERGASIAS S.A.

1,81%

2018-01-18

Lansdowne Partners (UK) LLP

 

PUBLIC POWER CORPORATION SA

 

1,51%

 

2018-10-12

 

 

 

 

 

Oasis Investments II Master Fund LTD

 

FOLLI FOLLIE S.A.

 

0,80%

 

2018-05-17

Lansdowne Partners (UK) LLP

 

ALPHA BANK S.A

0,83%

2018-01-16

Oceanwood Capital Management LTD

EUROBANK ERGASIAS S.A.

1,70%

2019-03-22

Oceanwood Capital Management LTD

NATIONAL BANK OF GREECE SA

1,73%

2019-04-30

Oceanwood Capital Management LTD

ALPHA BANK SA

0,92%

2019-04-05

NSP: Net Short Position

Οι περισσότερο δανεισμένοι τίτλοι, μόνο από OTC (*), καθώς το Χ.Α., στην συγκεντρωτική κατάσταση του ΗΔΤ, δεν δημοσιεύει τους δανεισμούς από την ΕΧΑΕ, είναι: Alpha Bank 43.315.245 τεμ., (από 43.354.245 τεμ. στην αμέσως προηγούμενη συνεδρίαση), Πειραιώς 25.710.159 τεμ. (25.732.929), ΔΕΗ 6.617.923 τεμ. (6.528.348), Eurobank 83.554.961 τεμ. (84.554.961), Εθνική 15.793.607 τεμ. (15.793.607), ΟΠΑΠ 1.251.668 τεμ. (1.249.572), Folli Follie Group 1.330.961 τεμ. (1.330.961).

(*) Τα στοιχεία Συναλλαγές Δανεισμού Τίτλων μέσω OTC δηλώνονται από τους χειριστές ΣΑΤ και αφορούν τις ποσότητες που έχουν καταγραφεί στο ΣΑΤ έως και τη προηγούμενη εργάσιμη ημέρα.

Θανάσης Σταυρόπουλος [email protected]

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v