Δείτε εδώ την ειδική έκδοση

Πτωτικό ξεκίνημα στο ΧΑ λόγω Τραμπ

Κάτω από τις 765 μονάδες υποχωρεί ο Γενικός Δείκτης καθώς οι απειλές του πλανητάρχη για νέους δασμούς κατά της Κίνας διαμορφώνουν πτωτικό κλίμα σε Ευρώπη και ΗΠΑ, μετά τη βουτιά στην Ασία. Πού τοποθετούνται οι ζώνες άμυνας για τους δείκτες.

Πτωτικό ξεκίνημα στο ΧΑ λόγω Τραμπ

Οι εκτός συνόρων εξελίξεις, μετά την αιφνιδιαστική απόφαση Τραμπ, είναι αυτές που από νωρίτερα διαμορφώνουν τάση στις αγορές. Κραχ στις κινεζικές, έντονες πιέσεις στις ευρωπαϊκές και οι πρώτες ενδείξεις από τη Νέα Υόρκη υπέρ των short. Προφανώς και η διεθνής τάση θα επηρεάσει και τη δική μας αγορά.

Στα καθ' ημάς, επιστροφή στην κανονικότητα, καθώς μετά από δύο... κουτσές εβδομάδες θα φανεί εάν και κατά πόσον η στάση των κάθε λογής funds επηρεάζεται -και προς ποια κατεύθυνση- από την εντεινόμενη προεκλογική αντιπαράθεση και την αβεβαιότητα για το αποτέλεσμα της 26ης Μαΐου.

Ωστόσο, όπως σημείωνα ξεκινώντας το σχόλιο, οι εξελίξεις εκτός συνόρων είναι αυτές που θα διαμορφώσουν την τάση από Wall Street μέχρι ασιατικές και ευρωπαϊκές αγορές, μην αφήνοντας ανεπηρέαστη τη... ρηχή δική μας. (*)

Για δύο εβδομάδες, επί της ουσίας, η αγορά ακολούθησε μία πεπατημένη πλαγιο-συσσώρευση (ας μου επιτραπεί η έκφραση...) να κυμαίνεται στην ευρύτερη περιοχή των 770-780 μονάδων, χωρίς να αποσαφηνίζεται η τάση είτε προς τις 800 είτε προς τις 750 μονάδες.

Αμφίσημη η εικόνα που διαμορφώθηκε σε αυτό το διάστημα, μεικτές οι κινήσεις traders και επενδυτών, σχεδόν μονόδρομος το stock picking και ευκαιρίες ανασύνταξης δυνάμεων από τη μεγάλη μέχρι τις χαμηλότερες κατηγορίες.

Ξεκάθαρα long η τάση, με τον ΓΔ στις 774,37 μονάδες να «μετρά» 26,26% από την αρχή του έτους, τον ΔΤΡ στις 638,27 με απόδοση 45,18%, στις 2.000,40 ο FTSE25 με 24,37% στο ίδιο διάστημα.

Κατά γενική εκτίμηση, γεγονός των ημερών, η διευθέτηση του... άγους των οφειλών προς το Δημόσιο, με τη ρύθμιση των 120 δόσεων να αποτελεί αδιαμφισβήτητα μία κίνηση ουσίας, που μπορεί και θα δώσει ζωογόνες ανάσες σε αγορά, επαγγελματίες, φορολογούμενους, εν κατακλείδι στην πραγματική οικονομία. Στο ρεπορτάζ της έγκριτης Ρούλας Σαλούρου για «όλα τα μυστικά της ρύθμισης», τα παραδείγματα είναι ενδεικτικά του οφέλους για χιλιάδες ανθρώπους της αγοράς. Δεδομένου ότι η ρύθμιση αφορά στο σύνολο των οφειλών προς τα Ταμεία έως και τον Δεκέμβριο του 2018, που αγγίζουν τα 35 δισ. ευρώ, η χρησιμότητα/κρισιμότητα της όλης διαδικασίας είναι προφανής.

Μάλιστα, ας μου επιτραπεί να κάνω μία σύγκρισή της -και λόγω τάξης μεγέθους- με την προσπάθεια δραστικής μείωσης των «κόκκινων» δανείων.

Για το ΧΑ, κλάδος-κλειδί παραμένει ο τραπεζικός, με σειρά σημαντικών επαφών και εξελίξεων στο αμέσως επόμενο διάστημα, με πρώτη και σημαντική αυτή των Ελλήνων τραπεζιτών με τον επικεφαλής του SSM. Εάν στο διάστημα που ακολουθεί προκύψει και το... πράσινο φως των Βρυξελλών για το σχέδιο της Αθήνας για τα μη εξυπηρετούμενα δάνεια/ανοίγματα, ο κλάδος θα μπορούσε να βγάλει ανοδική αντίδραση.

Στόχος σε ένα τέτοιο ενδεχόμενο κατ' αρχήν οι 680 και σημείο αναφοράς/καμπής οι 700 μονάδες. Ωστόσο μένει να «μετρηθεί» η στάση των funds, που λόγω πολιτικής αβεβαιότητας χαμήλωσαν ταχύτητα το τελευταίο διάστημα. Δυσφορία για τις παροχές σε Βρυξέλλες και Βερολίνο, «κόκκινο πανί» η 13η σύνταξη για την Κομισιόν, με τους δανειστές να έρχονται σήμερα στην Αθήνα για αξιολόγηση-εξπρές. Για να δούμε όλο αυτό το θέμα εάν και πώς θα αποτυπωθεί και στο χρηματιστηριακό ταμπλό. Από νωρίς η Ελενα Λάσκαρη έχει όλο το ρεπορτάζ για το ν/σ που κατατίθεται σήμερα στη Βουλή.

Στο ταμπλό τώρα για τον ΓΔ οι 778 και 760 μονάδες είναι τα δύο όριά μας (σε εβδομαδιαίο), υπέρβαση ή απώλεια του ενός ή του άλλου θα επιτάχυνε τις κινήσεις των traders με συνακόλουθες συνέπειες.

Για τον FTSE25, οι 2.025 είναι η κοντινότερη αντίσταση, υπέρβασή της δίνει κίνηση προς τις 2.080 αλλά θα πρέπει να συνεκτιμάται η περιοχή των 1.966, που είναι ένα καλό stop για τις long θέσεις.

Η παράδοση του Μαΐου μπορεί να «δείχνει» sell, ωστόσο κάθε κανόνας έχει τις εξαιρέσεις του και ο μέσος όρος (για τον μήνα) από το 1986 μέχρι και το 2018 διαμορφώνεται με μία μικρή διόρθωση της τάξεως του 1%.

Ωστόσο εύλογα ο φετινός Μάιος είναι ένας μήνας με ουσιαστικές εξελίξεις τόσο για την Ευρώπη όσο για τη χώρα μας, συνεπώς ακολουθείται ειδική προσέγγιση και τακτική.

Από ένα «καλάθι» θέσεων, ενδεικτικό και μόνο, σήμα long διαμορφώνεται για Aegean, Eurobank, Μυτιληναίο, ΟΠΑΠ, Lamda Development, ΕΧΑΕ, Μotor Oil, Sarantis και από τις χαμηλότερες κατηγορίες για ΚΡΙ ΚΡΙ, Entersoft, Quest, ΟΛΘ. Επαναλαμβάνω πως το «καλάθι» είναι ενδεικτικό και μόνον.

(*) λόγω της κρισιμότητας των εξελίξεων από το... μέτωπο Ουάσιγκτον - Πεκίνου αναρτήθηκε από νωρίς «μέτρηση» του S&P 500.

Αν και όχι απολύτως αντιπροσωπευτικά τα πρωινά στοιχεία, τα futures του S&P 500 «έδειχναν» σημαντική διόρθωση προς τις 2.897 μονάδες.

Μιχαήλ Γελαντάλις [email protected]

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v