Δείτε εδώ την ειδική έκδοση

ΧΑ: Διορθώνει προς τις 760 ο ΓΔ

Εισαγόμενες πιέσεις στο ΧΑ, στον απόηχο του αιφνιδιασμού Τραμπ με τους νέους δασμούς στην Κίνα. Απώλειες για τις μετοχές των τραπεζών, με ΔΕΗ και Coca Cola η επιχείρηση «άμυνας». Σε μέτρια επίπεδα ο τζίρος.

ΧΑ: Διορθώνει προς τις 760 ο ΓΔ

Διόρθωση λόγω Τραμπ και στις ευρωπαϊκές αγορές, με σημαντικές απώλειες για τα κύρια χρηματιστήρια.

Στο μείον 1,56% ο DAX προς τις 12.220 μονάδες, καθώς το Βερολίνο παραμένει υπό... ομηρία ανάλογων μέτρων για το ενδεχόμενο λήψης των οποίων συχνά πυκνά προειδοποιούν Κομισιόν και Γερμανία οι ΗΠΑ.

Στον ρυθμό των διεθνών αγορών και το ΧΑ, εκ προοιμίου γνωστό πως οι short θα ενεργοποιούνταν από τις πρώτες κιόλας εντολές που θα περνούσαν στο σύστημα.

Φυσιολογικό το άνοιγμα από χαμηλότερα επίπεδα τιμών, με τον τραπεζικό κλάδο να δέχεται τη μεγαλύτερη πίεση. Απώλειες μεγαλύτερες του 2% για τον τραπεζικό δείκτη, ελεγχόμενες οι πωλήσεις στην πλειονότητα των blue chips, βγαίνουν άμυνες στη δεικτοβαρή Coca Cola.

Συναλλαγές και τζίρος σε λογικά μεγέθη, τουλάχιστον στα πρώτα 45' της συνεδρίασης, αν και το κύριο μέρος των εντολών δίνονται από τις 14:00 και σταδιακά προς το κλείσιμο της συνεδρίασης.

Η αρνητική εικόνα των futures στη Wall Street, στα κύρια διεθνή χρηματιστήρια, δεν αφήνει και πολλά περιθώρια ελιγμών στους αγοραστές, κατ' αρχήν για σήμερα, αν και μερίδα Αμερικανών αναλυτών θεωρεί πως με την ενέργειά του αυτή ο πρόεδρος των ΗΠΑ «εκβιάζει» μία επίσπευση των διαδικασιών (μεταξύ των δύο πλευρών), συνακόλουθα μίας συμφωνίας, ενδεχόμενο που προεξοφλείται από τη Νέα Υόρκη.

Εως τις 761,74 μονάδες ο Γενικός Δείκτης, έως τις 1.969,87 ο FTSE25, επί της ουσίας διόρθωση φυσιολογική και εντός τεχνικών ορίων, πάντα με βάση την εικόνα που διαμορφωνόταν στην πρώτη ώρα της συνεδρίασης.

Αναλυτικότερα από τον τραπεζικό κλάδο -όπου πραγματοποιείται το 55% της αξίας συναλλαγών-, μεγαλύτερες οι απώλειες για τη μετοχή της Alpha Bank (3,12%) ενώ με μικρότερα ποσοστά υποχωρούν Eurobank στο 0,749 ευρώ, Εθνική στο 1,946 και στο 1,775 ευρώ η Πειραιώς.

Πέραν των τραπεζικών -όπου και επικεντρώνονται οι κινήσεις (κυρίως) των βραχυπρόθεσμων-, συγκριτικά αυξημένος τζίρος γίνεται σε τίτλους των ΟΤΕ, Τέρνα Ενεργειακή, ΟΠΑΠ, Μυτιληναίος, Motor Oil, Jumbo, Fourlis, ΕΛΛΑΚΤΩΡ, ΔΕΗ. Από τις αναφερόμενες μετοχές, μικρή υπερίσχυση των αγοραστών σημειώνεται μόνο στον τίτλο της ΔΕΗ.

Στα 32,34 ευρώ η μετοχή της Coca-Cola, λειτουργεί εν μέρει εξισορροπητικά στις πωλήσεις/πιέσεις που δέχονται «βαριές» μετοχές όπως λ.χ. του ΟΤΕ ή των Motor Oil, Viohalco, Grivalia κ.α.

Στις μόλις 13 μετοχές υπερισχύουν οι αγοραστές έναντι των 57 που τον πρώτο λόγοι έχουν οι πωλητές. Στα 6,9 εκατ. ευρώ ο τζίρος, με ζητούμενη τη στάση των funds από τις 14:00 και μετά.

 

Μιχαήλ Γελαντάλις [email protected]

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v