Δείτε εδώ την ειδική έκδοση

ΧΑ: Άμυνα στις 750 μονάδες

Αυξημένος ο τζίρος στο Χρηματιστήριο Αθηνών, απόρροια της ενισχυμένης μεταβλητότητας. Εντείνονται σταδιακά οι πωλήσεις με τον γενικό δείκτη να υποχωρεί. Σημείο αναφοράς παραμένουν οι 750 μονάδες, όπου για τρίτη κατά σειρά συνεδρίαση δοκιμάζονται οι ισορροπίες short vs long.

ΧΑ: Άμυνα στις 750 μονάδες

Μεικτές τάσεις στα κύρια ευρωπαϊκά χρηματιστήρια, σε δοκιμασία η ευρύτερη ζώνη των 760-750 μονάδων στο ΧΑ. 

Με την προσοχή στραμμένη κυρίως στη Νέα Υόρκη, σε Φρανκφούρτη, Παρίσι και Λονδίνο οι πρώτες κινήσεις των traders είναι προσεκτικές και πέριξ περιοχών στήριξης. Ενδεικτικό το συν 0,42% στις 12.142 μονάδες του DAX, αλλά και το μείον 0,12% στις 7.255 του FTSE100. Σε οριακά ανοδικό «άνοιγμα» παραπέμπουν τα futures του S&P 500 με 0,11% από τις 2.893 μονάδες. 

Στο ΧΑ, οι πωλητές ξεκίνησαν με μικρό προβάδισμα και στη συνέχεια οι πωλήσεις εντάθηκαν. Συγκριτικά αυξημένος ο τζίρος -σε σχέση με τη χθεσινή συνεδρίαση- που παραπέμπει σε ενεργότερη δράση των βραχυπρόθεσμων παικτών, απόρροια της ενισχυμένης μεταβλητότητας και της κλίσης που έχει λάβει -σε εβδομαδιαίο- η αγορά. Στο μείον 2,29% η εβδομαδιαία διόρθωση για τον ΓΔ, στο 3,35% για τον ΔΤΡ, με μικρότερη ή μεγαλύτερη υπερίσχυση των πωλητών στα περισσότερα blue chips. 

Ανοδική μεν η φορά της αγοράς σε διαστήματα μηνός, τριμήνου και από αρχή έτους, αλλά καλού-κακού περιορισμένης έκτασης κατοχύρωση θέσεων από την πλευρά όσων είναι ενεργοί στην αγορά.

Φυσιολογική στάση εάν συνεκτιμηθεί το ότι για τη Wall Street δεν έχουν εκλείψει τα περιθώρια άμεσης δοκιμασίας έως λίγο χαμηλότερα επίπεδα τιμών. Για τους βραχυπρόθεσμους, σημείο αναφοράς οι 750 μονάδες, περιοχή όπου για τρίτη κατά σειρά συνεδρίαση δοκιμάζονται οι ισορροπίες short vs long. Ωστόσο δεν θα πρέπει να παραβλεφθεί το γεγονός πως ήδη σε δύο συνεδριάσεις καταγράφεται αισθητή μείωση της αξίας συναλλαγών σε σχέση με την προ των εορτών περίοδο, κάτι που ενισχύει την εκτίμησή μας πως αρκετά funds έχουν χαμηλώσει ταχύτητα και λόγω της πολιτικής αβεβαιότητας, με ορίζοντα την αναμέτρηση της 26ης Μαΐου και το όποιο αποτέλεσμα της κάλπης. Εάν αυτό συνεχιστεί σήμερα-Παρασκευή, με συναλλαγές όχι περισσότερες των 50 εκατ., τότε η εκτίμησή μας θα τείνει να γίνει βεβαιότητα. Σε αναμονή, συνεπώς, και του τζίρου που θα πραγματοποιηθεί σε αυτό το τριήμερο. 

Εως τις 610,48 μονάδες ο ΔΤΡ, με το 57% του τζίρου στις μετοχές του κλάδου και το μεγαλύτερο μερίδιο στον τίτλο της Eurobank.

Ενδεικτικά, στις 11:20 στη μετοχή της είχαν γίνει συναλλαγές αξίας 3,550 εκατ. (με ένα μεγάλο πακέτο για 4.280.000 στο 0,747 ευρώ), με δεύτερη την Alpha Bank με τζίρο 545 χιλιάδες ευρώ. Επιβεβαιώνοντας την προσυνεδριακή εκτίμησή μας η Εθνική ήταν αυτή που από τον κλάδο επιχειρήθηκε να γυρίσει θετικά έως το 1,939 ευρώ. Με διαφορά λίγων λεπτών ακολούθησε η Eurobank.  

Προς τις 1.955 μονάδες ο FTSE25 με πωλήσεις σε ΟΤΕ, ΟΠΑΠ, ΔΕΗ, Jumbo, Μυτιληναίο, ΟΛΠ, ΤΙΤΑΝ, ΕΛΠΕ, Fourlis, Coca-Cola, ElvalHalcor κ.α. Επίσης ενδεικτικό το ότι από αυτές τις μετοχές με θετικό πρόσημο ήταν η ΔEH και η Motor Oil.

Έως τα 11,54 ευρώ οι πωλήσεις στον ΟΤΕ -δεν θα πρέπει να χαθούν σε κλείσιμο τα 11,50 ευρώ-, έως τα 32,06 σε φυσιολογική διόρθωση και η Coca-Cola. ΣτΟ 1,448 ευρώ η μετοχή της ΔEH συνεχίζοντας για τρίτη κατά σειρά συνεδρίαση την προσπάθεια αντίδρασης, ούσα η μόνη από τις 21 μη τραπεζικές με διψήφια απόδοση -σε διάστημα εβδομάδΑς- καθώς έχει φτάσει στο 14,29%. 

Στις 30/36 η σχέση ανοδικών/πτωτικών, σχετικά μοιρασμένη, με Κυριακούλη, Κέκροψ, Profile, MIG, Intrakat, ΜΕΡΚΟ να ξεχωρίζουν από τις χαμηλότερες κατηγορίες. 

Μικρή άνοδος στις αποδόσεις του 10ετούς ομολόγου, που ενισχύεται κατά 6 μ.β. στο 3,404%, στο 2,33% η απόδοση του πενταετούς.

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v