Δείτε εδώ την ειδική έκδοση

ΧΑ: Γιατί στο τέλος βγήκε το… κόκκινο

Μονοπώλησε τη συνεδρίαση η Eurobank λόγω rebalancing (163 εκατ. οι συναλλαγές). Με αρνητικό πρόσημο το κλείσιμο του τίτλου. Πιέσεις σε Τιτάν, Motor Oil, ΔΕΗ, ΟΛΠ, ΟΤΕ. Ανοδικά για δεύτερη ημέρα η Coca Cola.

ΧΑ: Γιατί στο τέλος βγήκε το… κόκκινο

Χωρίς την παραμικρή υπερβολή, το τελικό πρόσημο της συνεδρίασης κρίθηκε ακριβώς στο “φίνις” και στις τελικές δημοπρασίες, σε μία συνεδρίαση που έδειχνε ότι οι αγοραστές θα έκαναν το 2Χ2, όσον αφορά τους βασικούς δείκτες του Χ.Α., έστω και αν το σύνολο των δεικτών είχε υποχωρήσει αισθητά από τα ενδοσυνεδριακά υψηλά.

Τα παραπάνω ασφαλώς και αφορούν μόνο τους δείκτες, καθώς η “μεγάλη εικόνα” της Αγοράς είχε “πάρει κλίση” πολύ νωρίτερα, με τις πτωτικές μετοχές να υπερτερούν αυτών με θετικό πρόσημο.

Θα μπορούσε να υποστηριχθεί ότι η σημερινή, ήταν μία συνεδρίαση “μονόπαντης” κίνησης με κύριο εκφραστή τον Τραπεζικό κλάδο, άλλωστε δεν είναι καθόλου τυχαίο ότι οι μετοχές των τεσσάρων συστημικών Τραπεζών απασχόλησαν το 84% της συνολικής μικτής αξίας συναλλαγών, όταν, την ίδια ώρα, επέστρεψε η επιφυλακτική εικόνα σε σημαντικό κομμάτι του μη Τραπεζικού 25αρη και συνεχίστηκε η επενδυτική αδιαφορία για τίτλους μεσαίας και μικρότερης κεφαλαιοποίησης.

Αξίζει να σημειωθεί ότι η σημερινή συνεδρίαση εξελίχθηκε εν μέσω μικτών διαθέσεων, όσον αφορά τα πρόσημα στις Ευρωπαϊκές Αγορές, ενώ “διακριτική” επιστροφή των πωλητών σημειώθηκε στην Αγορά ομολόγων, με αποτέλεσμα η απόδοση του Ελληνικού 10ετους τίτλου, να αναρριχηθεί στο 3,4%.

Σε όλα τα παραπάνω, έρχεται να αντιπαρατεθεί και η πιο συντηρητική σχολή σκέψης, σύμφωνα με την οποία “μπορεί να υπάρχει ανακωχή επιθετικών πωλήσεων στις Διεθνείς Αγορές και αυτό να έδωσε ‘παράθυρο ευκαιρίας’ για ανοδική αντίδραση στο Χ.Α., όμως θα χρειαστούν ‘έξτρα καύσιμα’ προκειμένου ο Γενικός Δείκτης να κινηθεί σημαντικά ψηλότερα των 750 μονάδων”.

Σύμφωνα με τους ίδιους, “σήμερα ολοκληρώθηκε, τυπικά, το rebalancing στην Eurobank, στις 28 τρέχοντος ολοκληρώνεται και αυτό στην Εθνική, ενώ θα έχει μεσολαβήσει το αποτέλεσμα των Ευρωεκλογών, που θα παίξει αποφασιστικό ρόλο στην διαμόρφωση της βραχυπρόθεσμης τάσης”.

Προσοχή στην διακριτική επανεμφάνιση των γνωστών Ξένων χαρτοφυλακίων, που αύξησαν τις “short” θέσεις τους στην Εθνική (!)

Ερχόμενοι τώρα στα όσα συνέβησαν στις τελικές δημοπρασίες, αξίζει να σημειωθεί ότι στις 17.00 η μικτή αξία συναλλαγών έφθανε στα 94,6 εκατ. και το “κουδούνι της λήξης” την βρήκε στα 225,6 εκατ. και αυτό είναι μία ένδειξη του τι συνέβη στο τέλος.

Βασική αιτία το rebalancing στον τίτλο της Eurobank, το οποίο ολοκληρώθηκε σήμερα και από αύριο ο τίτλος της ΕΥΡΩΒ ξαναπαίρνει θέση στον δείκτη MSCI Global Standard.

Όμως αυτή η επιστροφή είχε σαν αποτέλεσμα η Eurobank να καταλάβει μέρος των σταθμίσεων που είχαν στον εν λόγω δείκτη οι υφιστάμενες μετοχές των ΑΛΦΑ, ΟΤΕ, ΟΠΑΠ, ΤΙΤΚ, ΜΠΕΛΑ και ΜΟΗ και οι οποίες ήλθαν αντιμέτωπες με επιθετικές πωλήσεις στις τελικές δημοπρασίες.

Να σημειωθεί ότι Alpha Bank (-0,49%), Motor Oil (-3,54%), Jumbo (-1,33%), ΟΤΕ (-2,45%) και Τιτάν (-2,78%), ολοκλήρωσαν την συνεδρίαση στο χαμηλό ημέρας (!)

Το παραπάνω φαινόμενο δεν αποκλείεται να επαναληφθεί στις 28/5, όταν και ολοκληρώνεται το rebalancing, με την επιστροφή και της Εθνικής στον δείκτη MSCI Global Standard.

Όμως στο χαμηλό ημέρας ολοκλήρωσε την συνεδρίαση και η μετοχή της Eurobank (-1,19%), που απέσπασε το 72,5% της συνολικής μικτής αξίας συναλλαγών.

Πιθανή αιτία η αυριανή είσοδος των νέων μετοχών.

Πιο συγκεκριμένα, από αύριο 23/05/2019, εισάγονται προς διαπραγμάτευση στο Χρηματιστήριο Αθηνών οι 1.523.163.087 νέες μετοχές της Eurobank, που προέκυψαν από την αύξηση του μετοχικού κεφαλαίου λόγω συγχώνευσης με απορρόφηση της Grivalia Properties. Από την ίδια ημερομηνία, το νέο σύνολο εισηγμένων μετοχών της Τράπεζας που είναι διαπραγματεύσιμες στο Χρηματιστήριο Αθηνών ανέρχεται σε 3.709.161.852, με νέα ονομαστική αξία €0,23 (από €0,30) ανά μετοχή.

Οι πρωινές εκτιμήσεις των Αναλυτών

“Η ανακοίνωση επίσπευσης της αναβάθμισης της Eurobank στους δείκτες MSCI (από αύριο 23/5 ισχύουν οι αλλαγές) υπεραντιστάθμισε τις προχθεσινές απώλειες, ενώ η μεταβλητότητα στην μετοχή της Τράπεζας φαίνεται ότι θα παραμείνει και για τις υπόλοιπες συνεδριάσεις της εβδομάδας, καθώς αύριο εισέρχονται και οι νέες μετοχές. Ωστόσο, συνολικά για τον ΓΔ εκτιμούμε ότι θα κινηθούμε εντός των προβλεπόμενων ορίων. Επιπλέον, σήμερα το πρωί έχουμε την ομιλία Ντράγκι, ενώ αργότερα θα δημοσιευτούν και τα πρακτικά της τελευταίας συνεδρίασης της FED. Τέλος, αναμένουμε να δούμε και την εξέλιξη στα αποθέματα Πετρελαίου των ΗΠΑ, μετά και την συσσώρευση του crude τον τελευταίο μήνα”, επεσήμαινε η Leon Depolas Sec.

“Περιμένουμε μία συνέχεια της χθεσινής κίνησης, καθώς οι ροές που υπάρχουν στη Eurobank θα καθορίσουν την πορεία της Αγοράς”, εκτιμούσε η Beta Sec.

“Το θετικό momentum που εκδηλώθηκε εξαιτίας της επίσπευσης του rebalancing στο δείκτη MSCI Standard Greece, αναμένεται να έχει συνέχεια και στη σημερινή συνεδρίαση, με στόχο την ολοκλήρωση των εισροών λόγω ένταξης, σε πρώτη φάση, της Eurobank. Επομένως, αναμένεται η επανάληψη της συναλλακτικής κινητικότητας, με το ΓΔ να κινείται ανοδικά και να αναμετράται με την περιοχή αντίστασης των 740 - 745 μονάδων. Η σχετική αποκλιμάκωση της γεωπολιτικής έντασης, συμβάλει στη βελτίωση του κλίματος και στις Διεθνείς Αγορές”, ανέφερε η Κύκλος ΑΧΕΠΕΥ.

“Δυναμική αντίδραση για τον ΓΔ χθες, με αφορμή το καλό κλίμα των Ξένων Αγορών και την επίσπευση ένταξης της ΕΥΡΩΒ στον δείκτη MSCI, η οποία έκανε και σχεδόν, τον μισό όγκο συναλλαγών. Ο ΓΔ, με στήριξη στις 705 και αντίσταση στις 737. Ο FTSE25, με στήριξη στις 1844 και αντίσταση στις 1908. Ο ΔΤΡ, με στήριξη στις 583 μονάδες και αντίσταση στις 621. Συμπερασματικά: Ο ΓΔ αντέδρασε μέσα στα όριο του καναλιού στο οποίο κινείται από τις αρχές του χρόνου. Η αντιστροφή του ΓΔ τον κρατάει εντός ανοδικής πορείας, με τους ταλαντωτές να δείχνουν δυνατότητα συνέχειας. Στήριξη στις 704 και αντίσταση στις 740 μονάδες”, σημείωνε η Ελληνοαμερικανική ΑΧΕΠΕΥ.

Πως κινήθηκαν οι τραπεζικές μετοχές

Επιστρέφοντας στα της σημερινής συνεδρίασης και ξεκινώντας από τους μετοχικούς τίτλους των Τραπεζών, υψηλής κεφαλαιοποίησης, αξίζει να σημειωθεί ότι η Εθνική κινήθηκε μόνιμα με θετικό πρόσημο, ενώ Alpha Bank, Eurobank και Πειραιώς, άλλαξαν και τα δύο πρόσημα, κατά την διάρκεια της συνεδρίασης.

Όλοι ανεξαιρέτως οι παραπάνω τίτλοι, υποχώρησαν αισθητά από τα υψηλά ημέρας.

Πιο συγκεκριμένα, ο τίτλος της Alpha Bank (-0,49%) αναρριχήθηκε μέχρι τα 1,264 ευρώ (+2,85%), της Εθνικής (+1,38%) μέχρι τα 2,096 ευρώ (+3,15%), της Eurobank (-1,19%) μέχρι τα 0,781 ευρώ (+3,58%) και της Πειραιώς (+2,36%) μέχρι τα 1,637 ευρώ (+4,60%).

Με θετικό πρόσημο, μέχρι τις τελικές δημοπρασίες, κινήθηκε ο κλαδικός δείκτης των Τραπεζών, σημειώνοντας υψηλό ημέρας στις 633,03 μονάδες (+3,20%). Στις 17.00 είχε υποχωρήσει στις 613,81 (+0,07%) και μέσω των τελικών δημοπρασιών, ολοκλήρωσε την συνεδρίαση στις 612,37 μονάδες, με ημερήσιες απώλειες 0,17% και κλείσιμο στο χαμηλό ημέρας (!)

Για τον εν λόγω δείκτη, παραμένει, τεχνικά ζητούμενο το κλείσιμο υψηλότερα των 617 μονάδων, προκειμένου να αναιρεθεί το ημερήσιο σήμα πώλησης.

Ερχόμενοι στον μη Τραπεζικό 25αρη, ο μοναδικός τίτλος που κινήθηκε μόνιμα με αρνητικό πρόσημο, ήταν αυτός της ΔΕΗ (-4,01%).

Σύμφωνα με το ρεπορτάζ του Χρ. Κολώνα, “αποσύρει το ενδιαφέρον της από τον διαγωνισμό για τις Λιγνιτικές Μονάδες της ΔΕΗ η εταιρεία ‘Sev.En Energy’. Αυτό αναφέρουν αξιόπιστες πηγές της Αγοράς, θεωρώντας σχεδόν απίθανο το να κατεβάσουν στις 28 Μαΐου δεσμευτική προσφορά. Η επιβεβαίωση της πληροφορίας περί αποχώρησης των Τσέχων ήρθε ουσιαστικά πριν από λίγα 24ωρα, όταν η Ελβετική Ενεργειακή εταιρεία ‘Alpiq’ ανακοίνωσε deal με τη ‘Sev.En Energy’. Η τελευταία εξαγοράζει έναντι 280 εκατ. ευρώ δύο Ανθρακικούς Σταθμούς της πρώτης στο Kladno και Zlin της Τσεχίας”.

Αξίζει να σημειωθεί ότι πριν τη σημερινή κίνηση μόνιμα στο “κόκκινο” και το κλείσιμο πολύ κοντά στο χαμηλό ημέρας, είχαν προηγηθεί τρεις συνεχόμενες ανοδικές συνεδριάσεις για την μετοχή της Επιχείρησης Ηλεκτρισμού.

Το ημερήσιο “stop short” παραμένει στα 1,448 ευρώ και οι σημαντικές στηρίξεις στα 1,26 και 1,13 ευρώ.

Δεύτερη συνεχόμενη ανοδική συνεδρίαση συμπλήρωσε η Viohalco (+2,23%), ο τίτλος της οποίας κινήθηκε μόνιμα με θετικό πρόσημο. Πριν τις δύο ανοδικές, είχαν προηγηθεί τέσσερις συνεχόμενες πτωτικές συνεδριάσεις. Στα 3,385 το ημερήσιο “stop short”, με ενδιάμεση αντίσταση στην ζώνη 3,00 – 3,08 ευρώ. Σε περίπτωση επιστροφής των πωλητών, η πρώτη στήριξη στα 2,87 ευρώ.

Χαμηλώνοντας σε κεφαλαιοποιήσεις, από σήμερα ανεστάλη η διαπραγμάτευση των μετοχών της Κρητών Άρτος στην Εναλλακτική Αγορά του Χρηματιστηρίου Αθηνών, κατόπιν αιτήματός της περί διαγραφής των μετοχών της.

Επίσης από σήμερα έπαυσε η διαπραγμάτευση και διεγράφησαν από το Χρηματιστήριο Αθηνών οι 65.000 ίδιες μετοχές της Περσεύς. Από την ίδια ημερομηνία, το σύνολο των μετοχών της εταιρείας που είναι διαπραγματεύσιμες στο Χρηματιστήριο Αθηνών ανέρχεται σε 17.175.776.

Από εκεί και πέρα, τέσσερις οι συνεχόμενες ανοδικές συνεδριάσεις για τον Δρομέα (+2,20%), επιστροφή αγοραστών στην Profile (+1,06%), τρεις οι συνεχόμενες ανοδικές συνεδριάσεις για την MIG (+0,36%), ενώ εμφανίστηκε ξαφνικό “bid” στην Δομική Κρήτης (+11,58%).

Χωρίς ουσιαστικές αλλαγές στα τεχνικά δεδομένα των βασικών δεικτών, έστω και αν τις τελευταίες εντυπώσεις σήμερα τις κέρδισαν οι πωλητές.

Για τον Γενικό Δείκτη, το ημερήσιο “stop short” παραμένει στις 785 μονάδες, όπως παραμένει ανοιχτό και το “gap” στις 768 – 772. Οι στηρίξεις στις 716, 711, 697, 689 και 650 μονάδες και οι πρώτες αντιστάσεις στις 740 – 754 και 767 - 780 μονάδες.

Για τον δείκτη υψηλής κεφαλαιοποίησης, παραμένει ανοιχτό το “gap” στις 1986 – 1998 μονάδες και το ημερήσιο “stop short” στις 2020.

Οι πρώτες αντιστάσεις στις 1913, 1920, 1943, 1950, 1968, 1980 και 1993 μονάδες.

Οι πρώτες στηρίξεις στις 1873 και 1861 μονάδες και οι αμέσως επόμενες εντοπίζονται στις 1843, 1824 και 1758 – 1750 μονάδες.

Τι σχολιάζουν οι αναλυτές της αγοράς

“Η ανακωχή των πωλητών στις Διεθνείς Αγορές, σε συνδυασμό με τα πονταρίσματα ενόψει Ευρωεκλογών και τις εισροές που προκύπτουν στον Τραπεζικό κλάδο λόγω MSCI, δημιούργησαν τις ιδανικές συνθήκες για μία τεχνική αντίδραση στην Ελληνική Χρηματιστηριακή Αγορά, αλλά και την αποκλιμάκωση των αποδόσεων των Κυβερνητικών ομολόγων”, εκτιμά ο Νικόλας Πετράκης.

Υπενθυμίζουμε ότι το τεχνικό όριο στον Γενικό Δείκτη το οποίο ορίζει την βραχυπρόθεσμη τάση είναι οι 754 μονάδες, κάτι το οποίο όσο δεν διασπάται ανοδικά, θα διατηρεί το βραχυπρόθεσμο σήμα πώλησης ανέπαφο.

Οι κοντινότερες στηρίξεις εντοπίζονται στις 730 και 714 μονάδες, ενώ οι αντιστάσεις βρίσκονται στις 754 και τις 786 μονάδες.

Όσον αφορά τον δείκτη Τραπεζών, οι συνθήκες που έχουν δημιουργηθεί από την επανεισαγωγή των ΕΥΡΩΒ και ΕΤΕ στον MSCI Greece, έχουν χωρίσει κυριολεκτικά τον ΔΤΡ στα δύο.

Από την μία οι μετοχές της ΑΛΦΑ και ΠΕΙΡ διατηρούν εμφανώς το σήμα πώλησης και από την άλλη οι τίτλοι των ΕΤΕ και ΕΥΡΩΒ βρίσκονται στα ψηλά τους, ενόψει των εισροών. Όπως και να έχει, η σχηματική εικόνα του ΔΤΡ παραμένει ενεργή, με την πρόσφατη αντίδραση να έχει επαναφέρει τον δείκτη από το επίπεδο διάσπασης της ανοδικής σφήνας. Ο πτωτικός σχηματισμός θα παραμένει ενεργός, όσο ο κλαδικός δείκτης δεν δίνει ημερήσια κλεισίματα άνω των 671 μονάδων, όπου και αποτελούν το ψηλό του σχηματισμού.

Το πρώτο σκέλος των εισροών στην ΕΥΡΩΒ από τον MSCI ολοκληρώθηκε σήμερα, με το αποτέλεσμα των Ευρωεκλογών να αποτιμάται από την Αγορά σε τρείς μόλις συνεδριάσεις, την Δευτέρα 27/5, ενώ την επομένη θα ολοκληρωθούν και οι εισροές στην Εθνική.

“Μετά από αυτήν την ανάπαυλα, στην θέση του οδηγού της Ελληνικής Αγοράς θα επανέλθει το διεθνές προσκήνιο, αναφορικά με τις διαπραγματεύσεις ΗΠΑ και Κίνας, που όπως φαίνεται προς το παρόν, το χάσμα μεταξύ των δύο Χωρών είναι πολύ μεγάλο”, σημειώνει ο κ. Πετράκης (Whitetip Investments ΑΕΠΕΥ).

Οι διεθνείς οικονομικές εξελίξεις

Με μικτά πρόσημα ολοκλήρωσαν τη σημερινή συνεδρίαση οι μεγάλες Αγορές Ασίας και Ειρηνικού.

Επιφυλακτικό το κλίμα στην Ευρώπη, αλλά και στο ξεκίνημα της συνεδρίασης στην Wall Street.

Πιέσεις στο Πετρέλαιο, οριακές μεταβολές για Χρυσό και Ευρώ.

Ο πληθωρισμός στη Βρετανία αυξήθηκε τον περασμένο μήνα λιγότερο από ότι ανέμεναν οι Επενδυτές και η Τράπεζα της Αγγλίας.

Όπως μεταδίδει το Reuters, οι τιμές καταναλωτή ενισχύθηκαν κατά 2,1% τον Απρίλιο, μετά την άνοδο κατά 1,9% τον Μάρτιο, σύμφωνα με την Εθνική Στατιστική Υπηρεσία. Δημοσκόπηση του Reuters έδειχνε σε αύξηση 2,2%, ενώ ίδιο ποσοστό προέβλεπε και η Τράπεζα της Αγγλίας.

Η British Steel τέθηκε σήμερα σε καθεστώς εκκαθάρισης, θέτοντας σε κίνδυνο 25.000 θέσεις εργασίας, ύστερα από την κατάρρευση των συνομιλιών με τη Βρετανική Κυβέρνηση, με στόχο τη συμφωνία για τη χορήγηση έκτακτης χρηματοδότησης.

Ο Επίσημος Διαχειριστής που ορίστηκε στην εταιρεία δήλωσε ότι “η δεύτερη μεγαλύτερη Χαλυβουργία της Χώρας, θα συνεχίσει να λειτουργεί και να προμηθεύει τους Πελάτες της”.

Την επιβολή κυρώσεων σε ακόμη μία τεχνολογική Κινεζική εταιρεία εξετάζουν οι Ηνωμένες Πολιτείες. Όπως μεταδίδει το Reuters, οι περιορισμοί θα είναι παρόμοιοι με αυτούς που θα επιβληθούν στη “Huawei”.

Σύμφωνα με το δημοσίευμα των New York Times, οι κυρώσεις αφορούν την “Hinkvision” και θα μειώσουν τη δυνατότητά της να αγοράζει Αμερικανική Τεχνολογία, ενώ και οι Αμερικανικές εταιρείες θα πρέπει να παίρνουν έγκριση από την Κυβέρνηση των ΗΠΑ, για να παρέχουν εξαρτήματα στην Κινεζική εταιρεία.

Επιστροφή στο ΧΑ

“Οι περισσότεροι Επενδυτές προτιμούν να παραμείνουν στο περιθώριο, ωστόσο το γενικότερο κλίμα έναντι των Ελληνικών Τραπεζών τείνει να είναι θετικό, καθώς φαίνεται να θεωρούν πως μπορεί να υπάρξουν θετικές εκπλήξεις από τις αναδιαρθρώσεις των NPEs”, γράφει η UBS. Η UBS έχει σύσταση “αγοράς” στη Eurobank (τιμή - στόχος 0,92 ευρώ), η οποία παραμένει η Τράπεζα που προτιμά περισσότερο και η Τράπεζα Πειραιώς (“πώληση”, τιμή - στόχος 1,44 ευρώ) είναι αυτή που προτιμά λιγότερο, ενώ τηρεί “ουδέτερη” στάση για τις Alpha Bank (τιμή – στόχος 1,62 ευρώ) και Εθνική Τράπεζα (τιμή – στόχος 1,71 ευρώ).

Θεωρεί πως η Eurobank είναι το πιο “ελκυστικό story”, λόγω του δρόμου που ακολουθεί για ταχύτερη εκκαθάριση των NPEs, με τρόπο που είναι ανθεκτικός στην εφαρμογή συστημικών λύσεων. Στην Πειραιώς υπάρχει έλλειψη κεφαλαιακού περιθωρίου, ενώ τόσο η Αlpha Βank όσο και η Εθνική Τράπεζα προσφέρουν μια ισορροπημένη αναλογία ρίσκου/ανταπόδοσης.

“Οι καθαρές ζημιές των 2,6 εκατ. ευρώ που ανακοίνωσε ο όμιλος Fourlis στο πρώτο τρίμηνο είναι κοντά στις εκτιμήσεις της ίδιας”, αναφέρει η Pantelakis Sec. Η χρηματιστηριακή εκτιμά πως τα έσοδα θα ανακάμψουν σημαντικά στο δεύτερο τρίμηνο και θα υποστηριχθούν από την καλή επίδοση των Χωρών της Κεντρικής και Ανατολικής Ευρώπης, όπου έχει δραστηριότητα ο όμιλος.

Επιστρέφοντας στο Χ.Α., ο Γενικός Δείκτης αναρριχήθηκε μέχρι τις 743,9 μονάδες (+1,46%), στις 17.00 είχε υποχωρήσει στις 733,68 (+0,07%) και μέσω των τελικών δημοπρασιών, ολοκλήρωσε την συνεδρίαση στο χαμηλό ημέρας των 731,49 μονάδων, με ημερήσιες απώλειες 0,23%.

Ο τζίρος στα 225,6 εκατ., από τα οποία τα 13,7 εκατ. αφορούσαν προσυμφωνημένες συναλλαγές (ΟΤΕ, ΕΥΡΩΒ, ΕΤΕ), ενώ ΕΥΡΩΒ, ΑΛΦΑ, ΟΤΕ και ΕΤΕ απασχόλησαν το 87% της συνολικής μικτής αξίας συναλλαγών (!).

Από τις μετοχές της υψηλής κεφαλαιοποίησης, δεν ήλθε σε επαφή με το θετικό πρόσημο η ΔΕΗ και με το αρνητικό οι ΒΙΟ, ΓΕΚΤΕΡΝΑ, ΕΕΕ, ΕΛΛΑΚΤΩΡ, ΕΛΠΕ.

Μέσω των τελικών δημοπρασιών, στο χαμηλό ημέρας έκλεισαν οι Alpha Bank, Eurobank, Motor Oil, Jumbo, ΟΛΠ, ΟΤΕ και Τιτάν.

Κακή η τελική εικόνα με 37 ανοδικές μετοχές, έναντι 48 πτωτικών, 14 τίτλοι ολοκλήρωσαν την συνεδρίαση με κέρδη μεγαλύτερα του 2% και άλλοι τόσοι με απώλειες μεγαλύτερες των δύο ποσοστιαίων μονάδων.

----ΧΠΑ

Σε αντίθετη κίνηση με την spot η Αγορά Παραγώγων, που ολοκλήρωσε τη σημερινή συνεδρίαση με μικρά κέρδη.

Η μεταβλητότητα, αύξησε οριακά τις συναλλαγές στο συμβόλαιο του δείκτη και σημαντικά περισσότερο τον όγκο, στα Σ.Μ.Ε. επί μετοχών (77.480 συμβόλαια).

Στα 4.112 συμβόλαια του δείκτη οι ανοιχτές θέσεις (από 4.086 στην αμέσως προηγούμενη συνεδρίαση) για τον πρώτο μήνα (Ιούνιος).

Το συμβόλαιο του δείκτη υψηλής κεφαλαιοποίησης (συνολικά 1.730, 1.570 για τον Ιούνιο και 160 για τον Ιούλιο, τιμή κλεισίματος για τον πρώτο μήνα 1.904) κινήθηκε μεταξύ 1.900 και 1.929 μονάδων.

Ελάχιστος ο αξιοσημείωτος δανεισμός τίτλων (55.000 ΟΤΕ, 77.154 Eurobank), ενώ συνεχίστηκαν οι συναλλαγές στα Σ.Μ.Ε. επί μετοχών με κυριότερες σε Eurobank (49.598), Alpha Bank (12.153), Πειραιώς (5.080), ΔΕΗ (878), Εθνική (6.502), ΓΕΚ (321), Ελ. Πετρέλαια (137), ΟΤΕ (318), Ελλάκτωρα (305), Ιντρακόμ (118), Μυτιληναίο (371), ΟΠΑΠ (163), MIG (806), Τιτάνα (119).

Οι μεγαλύτερες ανοιχτές θέσεις - συμβόλαια (Μέγεθος Συμβολαίου: 100 Μετοχές, Φυσική Παράδοση), για τον πρώτο μήνα (Ιούνιος), στα Σ.Μ.Ε. επί μετοχών σε: Eurobank 75.893, Alpha Bank 57.687, Εθνική 35.420, MIG 71.526, ΔΕΗ 13.619, Πειραιώς 26.138, Ελλάκτωρα 10.118.

Οι σημαντικότερες καθαρές αρνητικές θέσεις που δημοσιοποιήθηκαν στην Επ. Κεφαλαιαγοράς και ξεπερνούν το 0,5% του συνόλου των μετοχών:

         Position Holder                                Name of Issuer                        NSP           Date

Lansdowne Partners (UK) LLP

PIRAEUS BANK S.A.

2,74%

2018-10-26

Lansdowne Partners (UK) LLP

EUROBANK ERGASIAS S.A.

1,81%

2018-01-18

Lansdowne Partners (UK) LLP

 

PUBLIC POWER CORPORATION SA

 

1,51%

 

2018-10-12

 

 

 

 

 

Oasis Investments II Master Fund LTD

 

FOLLI FOLLIE S.A.

 

0,80%

 

2018-05-17

Lansdowne Partners (UK) LLP

 

ALPHA BANK S.A

0,83%

2018-01-16

Oceanwood Capital Management LTD

EUROBANK ERGASIAS S.A.

1,70%

2019-03-22

Oceanwood Capital Management LTD

NATIONAL BANK OF GREECE SA

1,90%

2019-05-17

Oceanwood Capital Management LTD

ALPHA BANK SA

0,92%

2019-04-05

NSP: Net Short Position

Οι περισσότερο δανεισμένοι τίτλοι, μόνο από OTC (*), καθώς το Χ.Α., στην συγκεντρωτική κατάσταση του ΗΔΤ, δεν δημοσιεύει τους δανεισμούς από την ΕΧΑΕ, είναι: Alpha Bank 45.654.058 τεμ., (από 45.497.310 τεμ. στην αμέσως προηγούμενη συνεδρίαση), Πειραιώς 24.449.393 τεμ. (24.456.693), ΔΕΗ 6.683.111 τεμ. (6.683.510),Eurobank 69.720.219 τεμ. (79.347.503), Εθνική 16.469.517 τεμ. (19.841.495), ΟΠΑΠ 1.246.668 τεμ. (1.246.668), Folli Follie Group1.330.961 τεμ. (1.330.961).

(*) Τα στοιχεία Συναλλαγές Δανεισμού Τίτλων μέσω OTC δηλώνονται από τους χειριστές ΣΑΤ και αφορούν τις ποσότητες που έχουν καταγραφεί στο ΣΑΤ έως και τη προηγούμενη εργάσιμη ημέρα.

Θανάσης Σταυρόπουλος [email protected]

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v