Δείτε εδώ την ειδική έκδοση

ΧΑ: Τελευταία... στοιχήματα πριν τις κάλπες

Πτωτικό το ξεκίνημα για το Γενικό Δείκτη. Τα όρια κίνησης μετά τη χθεσινή συνεδρίαση... rebalancing. Τα σενάρια για τις τραπεζικές μετοχές, τα θετικά σινιάλα για τους long και οι κινήσεις των traders λίγο πριν την εκλογική αναμέτρηση.

ΧΑ: Τελευταία... στοιχήματα πριν τις κάλπες

Συγκρατημένη πτώση στη Wall Street, αναμονή στην Ευρώπη και συνεδρίαση... rebalancing στο ΧΑ.
Στις 2.856,27 μονάδες ο S&P 500, στις 17.169,08 ο DAX και στις 731,49 ο ΓΔ, με «γύρισμα» από τις 743,90 και «κλείσιμο» στα χαμηλά ημέρας.

Συναλλαγές 241,2 εκατ. μετοχών -οι 217,9 στη Eurobank-, ο τζίρος στα 225,5 εκατ. ευρώ -τα 163,9 εκατ. στη Eurobank, και η σημερινή όπως και η αυριανή συνεδρίαση πολύ δύσκολα θα ξεφύγουν του διαδικαστικού χαρακτήρα συντήρησης δυνάμεων εντός προδιαγεγραμμένων ορίων. Προσώρας δεν φαίνεται διάθεση διαφοροποίησης των traders (οι επενδυτές είναι εντελώς διαφορετική κατηγορία...), πέραν είτε του ενός είτε του άλλου ορίου, και θα περίμενα να δω εάν αύριο, τελευταία πριν τις εκλογές συνεδρίαση, θα ενεργοποιηθούν παίκτες οι οποίοι θα... ρισκάρουν το αποτέλεσμα της κάλπης και κατά πόσον θα λάβουν θέσεις είτε προς την κατεύθυνση μίας ισχυρής ανοδικής αντίδρασης είτε μίας σημαντικής διόρθωσης. Στις 740/750 και στις 720/710 μονάδες τα άνω και κάτω όριά μας, τα έχουμε πει από Κυριακή και προσυνεδρίαση της Δευτέρας, μην τα επαναλαμβάνουμε.

Πρώτο ορόσημο για το οικονομικό επιτελείο, από Δευτέρα, και με τις μετεκλογικές εξελίξεις να δρομολογούνται ανάλογα το EwG της 3ης Ιουνίου, οπότε και το πρώτο crash test για την κυβέρνηση -υπό την σκιά και του εκλογικού αποτελέσματος στην Ελλάδα αλλά και της διαμορφούμενης νέας... γεωγραφίας των κοινοτικών οργάνων.

Συνεπώς, εάν θεωρήσουμε πως το... πρώιμο rebalancing λόγω Eurobank ολοκληρώθηκε χθες, σήμερα θα δοκιμασθούν για τον τραπεζικό κλάδο οι αντοχές της περιοχής άνω των 600 μον., για τον ΔΤΡ. Συνεκτιμώντας πως μένει η δεύτερη φάση της σχετικής διαδικασίας για την Εθνική, αλλά με τις αναμενόμενες εισροές στο 1/4 όσων ενεργοποιήθηκαν για τη Eurobank.

Ενθαρρυντικό για τους long το ότι και για τους τρεις κύριους δείκτες έχει διαμορφωθεί ένα... μαξιλάρι σχετικής ασφάλειας/απόστασης από στηρίξεις που δοκιμάστηκαν τις προηγούμενες ημέρες και επιβεβαιώθηκαν. Δεν θα έβλεπα τον λόγο, την αφορμή να ακυρωθούν σήμερα+αύριο, εκτός εάν έρθουν τα πάνω-κάτω από λ.χ. μία αιφνιδιαστική εξέλιξη, όπως αυτή στην αρχή της εβδομάδας, με αφορμή την Coca Cola.

Ομως και στην περίπτωση της βαρύτερης εισηγμένης του ΧΑ φάνηκε πως τα «ισχυρά χέρια» σε χρόνο... dt αποκατέστησαν τις ισορροπίες, επανακτώντας το μεγαλύτερο μέρος των απωλειών που είχε ο τίτλος τη Δευτέρα. Από τα 33 στα 30,4 και πάλι στα 32,30 ευρώ, που σε όρους χρηματιστηριακής αξίας αναλογεί σε πάνω από 1 δισ. ευρώ μεταβολή.

Στα 32,30 η Coca Cola αλλά στα 11,17 ο ΟΤΕ, με σημαντικές απώλειες και κλείσιμο στο χαμηλό ημέρας. Με «γύρισμα» και απώλειες Motor Oil, Jumbo, ΔΕΗ, που παραπέμπει σε προληπτικές πωλήσεις από την πλευρά όσων έχουν ενδοιασμούς για το αποτέλεσμα της Κυριακής.

Ωστόσο επρόκειτο για περιορισμένης έκτασης ρευστοποιήσεις που δεν αλλάζουν τη γενικότερη τάση ούτε των συγκεκριμένων μετοχών ούτε του FTSE25.

Κλάδος-κλειδί ο τραπεζικός και κύριο πρόβλημα για τον κλάδο τα NPLs, πρόβλημα που από Δευτέρα δεν θα έχει την πολυτέλεια ούτε μίας ημέρας για να μην προχωρήσει η επίλυσή του. Ποια δάνεια μεγάλων ομίλων οδεύουν προς τιτλοποίηση από τη Eurobank, το διαφωτιστικό θέμα του Χρήστου Κίτσιου και σε αυτό λογικά θα αρχίσουν να επικεντρώνονται traders και επενδυτές. Στο πώς θα δρομολογηθεί, πιο δραστικά, η ελάφρυνση των ισολογισμών των τραπεζών.

Μιχαήλ Γελαντάλις [email protected]

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v