Δείτε εδώ την ειδική έκδοση

Φρενάρει στο τέλος το χρηματιστήριο

Με τη μετοχή της Eurobank να πρωταγωνιστεί λόγω του rebalancing, ο γενικός δείκτης παραμένει σε θετικό έδαφος. Στις τραπεζικές μετοχές το 75% των σημερινών συναλλαγών, με αποτέλεσμα να υπεραποδίδει ο κλαδικός δείκτης. Πωλητές σε ΔΕΗ, ΑΔΜΗΕ.

Φρενάρει στο τέλος το χρηματιστήριο

Συντήρηση δυνάμεων και επιφυλακτικότητα στα κύρια ευρωπαϊκά χρηματιστήρια. Οσο πλησιάζουμε προς την κρίσιμη Κυριακή τόσο traders και επενδυτές εμφανίζονται πιο προσεκτικοί, ειδικότερα οι πρώτοι, όσον αφορά στις trading κινήσεις τους.

Ενδεικτικό το οριακό συν του DAX στις 12.153 μονάδες, θυμίζοντας πως δεν έχουν περάσει πολλές συνεδριάσεις από το νέο ιστορικό χαμηλό για τη μετοχή της Deutsche Bank στη Φρανκφούρτη. Εστω και μόνο σημειολογικά το γεγονός, κάτι λέει... ενώ η DW κάνει λόγο για νευρικότητα στο Βερολίνο, ενόψει ευρωεκλογών.

Στα καθ΄ημάς, οι long διατηρούν το προβάδισμα που επανέκτησαν από τη χθεσινή συνεδρίαση, μόνο που με την υπέρβαση των 740 μονάδων (για τον ΓΔ) σημειώθηκαν -μάλλον προληπτικού χαρακτήρα- περιορισμένης έκτασης πωλήσεις. Κυρίως σε μετοχές του τραπεζικού κλάδου, ειδικότερα όμως της Eurobank.

Πλησιάζοντας τα 60 εκατ. η αξία των συναλλαγών νωρίτερα (*), με το 75% (!) στον τραπεζικό κλάδο, σταθερά υψηλότατο ποσοστό, συνέχεια της χθεσινής συνεδρίασης, προφανώς απόρροια του... εσπευσμένου rebalancing για τη μετοχή της Eurobank, από σήμερα. Ενδεικτικό το ότι σχεδόν 50% της αξίας συναλλαγών είχε πραγματοποιηθεί στη συγκεκριμένη τραπεζική μετοχή, επιβεβαιώνοντας πλήρως το σχετικό ρεπορτάζ του Γιώργου Α. Σαββάκη για εισροές μεγαλύτερες των 110 εκατ. ευρώ. Προσώρας οι κινήσεις των funds επικεντρώνονται στη μετοχή της Eurobank καθώς η επαναφορά για τη μετοχή της Εθνικής θα ακολουθήσει σε λιγότερο από μία εβδομάδα.

Κλάδος-κλειδί ο τραπεζικός, με τη Eurobank έως το 0,781 ευρώ, ο ΔΤΡ υπεραποδίδει καθώς αντιδρά έως 2,23% πλησιάζοντας στην ζώνη των 630-640 μονάδων. Περιοχή που τεχνικά δικαιολογεί μερική κατοχύρωση θέσεων από την πλευρά των βραχυπρόθεσμων αγοραστών, όπως άλλωστε και τα 0,78-0,80 ευρώ για τον τίτλο της Eurobank.

Συνεπώς, μία διολίσθηση των δεικτών θα πρέπει να θεωρείται αναμενόμενη και εντός παιδιάς, καθώς όπως είχαμε αναφέρει στο προσυνεδριακό σχόλιό μας, μία βιαστική υπέρβαση των 740 μον. (για τον ΓΔ) θα θεωρούνταν μάλλον... ψευδής και θα έχρηζε αυξημένης προσοχής.

Πέραν της συγκεκριμένης μετοχής, κινητικότητα σημειώνεται στην Πειραιώς αλλά και σε Εθνική, Alpha Bank.
Στην περιοχή των 1.918 ο FTSE25, με υψηλό νωρίτερα προς τις 1.930 μονάδες, θέλει λίγο περισσότερη προσοχή καθώς μπορεί να διολισθήσει προς τις 1.915 μονάδες.

Με θετικό πρόσημο η πλειονότητα των μετοχών του δείκτη, αν και λιγότερες απ' ό,τι στην πρώτη ώρα συνεδρίασης. Με πωλητές σε ΔΕΗ, ΑΔΜΗΕ (φυσιολογικά μετά τις τελευταίες εξελίξεις όπως αναλυτικά τις εξέθεσε από νωρίς ο Χρήστος Κολώνας). Στο μείον Motor Oil, Sarantis, ΟΛΠ, ΤΙΤΑΝ και Τέρνα Ενεργειακή.

(* ) στις 15:05 και με τη σχέση ανοδικών/πτωτικών στις 43/36 μετοχές.

Μιχαήλ Γελαντάλις [email protected]

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v