Δείτε εδώ την ειδική έκδοση

Χ.Α.: Δεν θα «πέσουν αμαχητί» οι αγοραστές

Συνεχίζει στον ρυθμό της κατοχύρωσης κερδών το χρηματιστήριο, με τις τραπεζικές μετοχές να υποχωρούν. Οι αγοραστές προσπαθούν να απορροφήσουν την προσφορά. Μείωσε τις short θέσεις η Oceanwood στην Alpha. Σε ικανοποιητικά επίπεδα ο τζίρος.

Χ.Α.: Δεν θα «πέσουν αμαχητί» οι αγοραστές

Αργά αλλά σταθερά, δείχνουν να κερδίζουν έδαφος οι “sellers” στα κυριότερα ευρωπαϊκά χρηματιστήρια, με τους βασικούς ευρωπαϊκούς δείκτες να καταγράφουν απώλειες μεγαλύτερες της μίας ποσοστιαίας μονάδας, καθώς εντείνονται οι ανησυχίες για την εμπορική διένεξη μεταξύ ΗΠΑ και Κίνας, για τις εξελίξεις στο Brexit, ενώ στο «κάδρο» των ανησυχιών έχει επιστρέψει και η Ιταλία.

Παρά το γεγονός ότι λίγο πριν συμπληρωθούν οι πρώτες τρεις ώρες συναλλαγών στο Χ.Α., οι βασικοί του δείκτες κινούνται μόνιμα με αρνητικό πρόσημο, όλα δείχνουν ότι οι αγοραστές δεν θα «πέσουν αμαχητί», αλλά αντίθετα προσπαθούν να απορροφήσουν την προσφορά από το “profit taking” και αυτό διατηρεί σε ικανοποιητικά επίπεδα τον τζίρο, ο οποίος ξεπερνά τα 33 εκατ., από τα οποία τα 2,2 εκατ. αφορούν προσυμφωνημένες συναλλαγές σε Alpha Bank, όπου η Oceanwood προχώρησε σε μείωση της short θέσης της, Εθνική και Eurobank.

Σύμφωνα με αναλυτές, η επιστροφή της επιφυλακτικότητας στις διεθνείς αγορές, σε συνδυασμό με τα κέρδη που έχουν προηγηθεί στο Χ.Α. και την προσέγγιση του ψυχολογικού ορίου των 800 μονάδων, δημιουργούν προϋποθέσεις ελεγχόμενης διόρθωσης, όμως το βασικό είναι το πώς θα κινηθεί το Χ.Α. τις επόμενες εβδομάδες.

Η εν εξελίξει διόρθωση, από τη μία, κατοχυρώνει σημαντικά βραχυπρόθεσμα κέρδη, ιδιαίτερα στον τραπεζικό κλάδο, αλλά από την άλλη, δίνονται ευκαιρίες για τοποθετήσεις από άλλα χαρτοφυλάκια, που παρέμειναν εκτός Αγοράς.

Από το σύνολο των μετοχών της υψηλής κεφαλαιοποίησης, μόλις πέντε διασώζονται με θετική, μέχρι στιγμής, μεταβολή και πιο συγκεκριμένα οι ΔΕΗ (+0,73%), ΕΧΑΕ (+1,14%), Motor Oil (+2,88%), ΟΤΕ (+1,03%) και Τιτάνας (+1,03%).

Από τις μετοχές που πιέζουν οι “profit takers”, οι μεγαλύτερες απώλειες για Πειραιώς (-3,39%), ΓΕΚ ΤΕΡΝΑ (-2,10%), Ελλάκτωρ (-2,91%), Μυτιληναίο (-2,51%), ΟΛΠ (-3,46%), Σαράντη (-2,43%) και Τέρνα Ενεργειακή (-2,14%).

Ο Γενικός Δείκτης υποχωρεί οριακά χαμηλότερα των 790 μονάδων, έχοντας καταγράψει, μέχρι στιγμής, χαμηλό στις 786 μονάδες (-1,09%), όμως τίποτα δεν έχει κριθεί όσον αφορά το τελικό πρόσημο της συνεδρίασης, καθώς δεν αποκλείεται η νέα αποκλιμάκωση των αποδόσεων στην αγορά ομολόγων (στο 3,126% η απόδοση του eλληνικού 10ετούς), να βοηθήσει και το Χ.Α.

Θανάσης Σταυρόπουλος [email protected]

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v