Δείτε εδώ την ειδική έκδοση

ΧΑ: Profit taking με κλείσιμο στα υψηλά ημέρας

Οριακές οι απώλειες για τον ΓΔ κόντρα στη σημαντική διόρθωση στην Ευρώπη. Σε Πειραιώς, ΟΛΠ, Ελλάκτωρ και Μυτιληναίο οι μεγαλύτερες πιέσεις. Ισχυρή άνοδο για Motor Oil (+6,5%), κέρδη για ΟΤΕ, Alpha Bank. Ανοδος κεφαλαιοποίησης 2,8 δισ. ευρώ το διήμερο που προηγήθηκε.

ΧΑ: Profit taking με κλείσιμο στα υψηλά ημέρας

Το επιφυλακτικό κλίμα που έδειξε να επιστρέφει στις Ευρωπαϊκές Αγορές, σε συνδυασμό με τα κέρδη που είχαν προηγηθεί στο Ελληνικό Χρηματιστήριο, έφεραν ελεγχόμενες κινήσεις κατοχύρωσης κερδών, στο μεγαλύτερο κομμάτι από τους τίτλους που απαρτίζουν τον δείκτη υψηλής κεφαλαιοποίησης.

Άλλωστε, επειδή όλα τα μέτωπα που προβληματίζουν τις Διεθνείς Αγορές παραμένουν ανοιχτά, ήταν θέμα χρόνου, σύμφωνα με Διαχειριστές, να επιστρέψουν οι πιέσεις στα Διεθνή Χρηματιστήρια.

Από την άλλη, οι βασικοί δείκτες του Χ.Α., έρχονταν από τρεις συνεχόμενες ανοδικές συνεδριάσεις, με τον Γενικό Δείκτη σε υψηλά 12μηνου και αθροιστικά κέρδη 9,52%, μέχρι το χθεσινό κλείσιμο και τον κλαδικό δείκτη των Τραπεζών με τριήμερα κέρδη 19,37%.

Να σημειωθεί ότι στις δύο μετεκλογικές συνεδριάσεις, η συνολική κεφαλαιοποίηση του Χ.Α. ενισχύθηκε κατά 2,8 δισ. ευρώ, ενώ από τις μετοχές της υψηλής κεφαλαιοποίησης, την μεγαλύτερη διήμερη άνοδο σημείωνε η μετοχή της Πειραιώς (+46,6%).

Ανεξάρτητα από το τελικό πρόσημο, κοινή διαπίστωση είναι ότι οι αγοραστές δεν “έπεσαν αμαχητί”, όπως ανέφερε και ο τίτλος του ενδοσυνεδριακού σχολίου, προσπαθώντας να απορροφήσουν την προσφορά από το “profit taking”.

Σύμφωνα με Αναλυτές, “η επιστροφή της επιφυλακτικότητας στις Διεθνείς Αγορές, σε συνδυασμό με τα κέρδη που είχαν προηγηθεί στο Χ.Α. και την προσέγγιση του ψυχολογικού ορίου των 800 μονάδων, δημιούργησαν προϋποθέσεις ελεγχόμενης διόρθωσης, όμως το βασικό είναι το πώς θα κινηθεί το Χ.Α. τις επόμενες εβδομάδες”.

Να σημειωθεί ότι την ψυχολογία των “buyers” τόνωσε και η νέα αποκλιμάκωση των αποδόσεων στην Αγορά ομολόγων, με την απόδοση του Ελληνικού 10ετους να διαμορφώνεται στο 3,122%.

Δεν μπορεί να μην σημειωθεί η συνεχιζόμενη επιφυλακτικότητα, στο μεγαλύτερο κομμάτι από μεσαία και μικρότερη κεφαλαιοποίηση, με αποτέλεσμα στα χαμηλά ημέρας οι πτωτικές μετοχές να είναι υπερτριπλάσιες αυτών με θετική μεταβολή.

Δεν υπάρχει αμφιβολία, ότι η ψυχολογία στο Χ.Α. έχει αλλάξει άρδην και επί το θετικότερον. Οπότε η “ερώτηση του εκατομμυρίου” είναι “αν το Χ.Α. μπορεί να κινηθεί ψηλότερα, σε περίπτωση υποτροπής του διεθνούς χρηματιστηριακού κλίματος”.

Από την άλλη και σύμφωνα με πληροφορίες από Ιδιωτικές ΑΧΕ, τα “flows” που σημειώθηκαν στις τρεις μετεκλογικές συνεδριάσεις, ξεπέρασαν το άθροισμα των εισροών πολλών μηνών του 2018 (!), αναγκάζοντας επαγγελματίες του χώρου να επισημάνουν ότι “η προεξόφληση πολιτικής αλλαγής, έχει πυροδοτήσει ένα αγοραστικό ενδιαφέρον, που χρόνια είχαν να δουν οι ασχολούμενοι με την Εγχώρια Χρηματιστηριακή Αγορά”.

Σύμφωνα με τους ίδιους, μόνο τυχαία δεν είναι η “νηοπομπή” από “εισαγόμενες” θετικές εκθέσεις, αλλά και η σημαντική άνοδος που σημειώθηκε στο ETF GREK, (Ελληνικό Αμοιβαίο Κεφάλαιο που διαπραγματεύεται στη Wall Street).

Από εκεί και πέρα και με τις βοήθειες των τελικών δημοπρασιών, οι βασικοί δείκτες του Χ.Α. ολοκλήρωσαν τη σημερινή συνεδρίαση στα υψηλά ημέρας, ή πολύ κοντά σε αυτά.

Οι πρωινές εκτιμήσεις των Αναλυτών

“Η δυναμική του προηγούμενου διημέρου προϊδεάζει ότι ο ΓΔ θα επιδιώξει την αναρρίχησή του προς τις 800 μονάδες, αλλά και την υπέρβασή τους. Ο στόχος είναι εφικτός, ιδιαίτερα αν οι συναλλαγές διατηρηθούν σε τριψήφια επίπεδα. Το αρνητικό κλείσιμο στη Wall Street και η επιφυλακτική εικόνα στις Ευρωπαϊκές Αγορές, ωστόσο, δεν ευνοεί στην εύκολη επίτευξή του στη σημερινή συνεδρίαση”, ανέφερε η Κύκλος ΑΧΕΠΕΥ.

“Οι επερχόμενες Εθνικές εκλογές στις 7 Ιουλίου τις καλωσόρισε η Αγορά, καθώς η Νέα Δημοκρατία που κέρδισε τις Ευρωεκλογές θεωρείται πιο φιλική προς τις Επιχειρήσεις και πρόκειται να τονώσει την οικονομική ανάπτυξη μέσω της οικονομικής της ατζέντας. Η αποφυγή μίας παρατεταμένης προεκλογικής περιόδου, που θα μπορούσε να ανατρέψει τη δημοσιονομική προσαρμογή θεωρείται επίσης θετική. Έχουμε εισέλθει σε ένα ανοδικό δρόμο, τουλάχιστον για τις εβδομάδες έως τις εκλογές, με αυξημένους όγκους συναλλαγών. Στη σημερινή συνεδρίαση δε θα αποκλείαμε μία συσσώρευση. Αλλά συνολικά παραμένουμε θετικοί για τις Ελληνικές μετοχές”, επεσήμαινε η Beta Sec.

“Ο Γενικός Δείκτης έκλεισε χθες με κέρδη 2,32% στις 794,63 μονάδες. Πρώτο σημείο αντίστασης είναι οι 800 μονάδες και πρώτο σημείο στήριξης οι 780. Ο Κυβερνητικός Εκπρόσωπος ανακοίνωσε ότι οι Εθνικές εκλογές θα γίνουν στις 07 Ιουλίου. Πολύ δυνατό τρίμηνο από την Motor Oil, με τα καθαρά κέρδη στα €106,7 εκατ., λόγω αύξησης του κύκλου εργασιών κατά €152,7 εκατ. και των κερδών από αποθέματα ύψους €64 εκατ. Τα προσαρμοσμένα καθαρά κέρδη (χωρίς τα κέρδη από αποθέματα) αυξήθηκαν κατά 25,4% σε ετήσια βάση”, τόνιζε η Merit Sec.

“Συνέχεια ανόδου χθες για το Χ.Α., που αν και ξεκίνησε επιφυλακτικά, τελικά εμφάνισε αγοραστές, ιδιαίτερα στις Τράπεζες, φτάνοντας σε νέα υψηλά. Ο ΓΔ, με στήριξη στις 746 και αντίσταση στις 806 μονάδες. Ο FTSE25, με στήριξη στις 1967 και αντίσταση στις 2059. Ο ΔΤΡ, με στήριξη στις 637 μονάδες και αντίσταση στις 768. Συμπερασματικά: Νέα υψηλά για τον ΓΔ, που ξεπέρασε με ευκολία το εμπόδιο των 787 μονάδων. Επόμενος στόχος το άνω όριο του ανοδικού καναλιού, αυτή τη στιγμή στις 806 μονάδες. Σε αυτά τα επίπεδα, πιθανόν να βρει ευκαιρία για στάση, με το ιδανικό σενάριο μετά να συνεχίσει πλαγιοανοδικά μέχρι τις 863 μονάδες”, σημείωνε η Ελληνοαμερικανική ΑΧΕΠΕΥ.

“Η ψυχολογία στις Διεθνείς Αγορές δεν είναι υποστηρικτική σήμερα και θα επηρεάσουν οι ανησυχίες για τον εμπορικό πόλεμο και επομένως θα μπορούσαμε να περιμένουμε κάποιες κινήσεις κατοχύρωσης κερδών στο Χ.Α., λόγω και της δυνατής πορείας στις τελευταίες δύο συνεδριάσεις” ανέφερε η Eurobank Eq.

Πως κινήθηκαν οι τραπεζικές μετοχές

Επιστρέφοντας στα της σημερινής συνεδρίασης και ξεκινώντας από τον Τραπεζικό κλάδο, που ήταν και το κύριο “πεδίο αντιπαράθεσης” μεταξύ αγοραστών – πωλητών, αξίζει να σημειωθεί ότι μόνιμα με αρνητικό πρόσημο κινήθηκε η μετοχή της Πειραιώς (-3,94%), δεν ήλθε σε επαφή με το “πράσινο” η μετοχή της Εθνικής (0%), ενώ και τα δύο πρόσημα άλλαξαν οι Alpha Bank (+1,67%) και Eurobank (0%). Οι μετοχές των ΑΛΦΑ και ΕΤΕ ολοκλήρωσαν την συνεδρίαση στο υψηλό ημέρας, ενώ οι τίτλοι των τεσσάρων συστημικών Τραπεζών, απασχόλησαν το 53% της συνολικής μικτής αξίας συναλλαγών.

Αξίζει να σημειωθεί ότι στη μετοχή της Eurobank και στην αρχή της συνεδρίασης, εμφανίστηκε εντολή πώλησης 5 εκατ. τεμ. στα 0,808 ευρώ, η οποία εν μέρει απορροφήθηκε από τους αγοραστές και εν μέρει αποσύρθηκε στην πορεία.

Μένοντας στην Eurobank και σύμφωνα με ανακοίνωση, στο 33,03% διαμορφώθηκε το ποσοστό των δικαιωμάτων ψήφου επί των κοινών μετοχών που κατέχει άμεσα και έμμεσα η Fairfax στην Eurobank, περιλαμβανομένων των δικαιωμάτων ψήφου του ΤΧΣ, ενώ εξαιρουμένων των δικαιωμάτων ψήφου του ΤΧΣ το ποσοστό αυτό ανέρχεται στο 33,50%.

Παράλληλα, το ποσοστό των δικαιωμάτων ψήφου επί των κοινών μετοχών της Eurobank που κατείχε έμμεσα η PIMCO ανήλθε σε 5,029%, περιλαμβανομένων των δικαιωμάτων ψήφου του ΤΧΣ, και σε 5,1% εξαιρουμένων των δικαιωμάτων του ΤΧΣ.

Από την άλλη, μετά από πολλούς μήνες σημειώθηκε μείωση των “short” θέσεων σε Τραπεζικές μετοχές.

Πιο συγκεκριμένα, στο 0,74%, από το 0,92%, κατέβασε την ανοικτή, αρνητική θέση στη μετοχή της Alpha Bank η Oceanwood, σύμφωνα με την ενημέρωση στην Επιτροπή Κεφαλαιαγοράς.

Με αρνητικό πρόσημο, στο συντριπτικά μεγαλύτερο κομμάτι της συνεδρίασης κινήθηκε ο κλαδικός δείκτης των Τραπεζών, υποχωρώντας μέχρι τις 694,77 μονάδες (-2,45%), όμως ελάχιστα πριν το φίνις γύρισε με θετικό πρόσημο στις 713,81 (+0,23%). Στις 17.00 βρέθηκε στις 711,24 (-0,13%) και μέσω των τελικών δημοπρασιών, ολοκλήρωσε την συνεδρίαση στις 712,87 μονάδες, με ημερήσια κέρδη 0,10%.

Παραμένει τεχνικά ζητούμενο, το κλείσιμο υψηλότερα της πρώτης αντίστασης στις 720 μονάδες.

Μένοντας στον Τραπεζικό κλάδο και σύμφωνα με το ρεπορτάζ του Χρ. Κίτσιου, “σήμερα, εκτός απροόπτου, αναμένεται να συνεδριάσει το Διοικητικό Συμβούλιο της Τράπεζας, το οποίο θα εξετάσει τις μη δεσμευτικές προτάσεις που έχουν ληφθεί για την πώληση της FPS και την τιτλοποίηση καταγγελμένων και σε βαθιά καθυστέρηση δανείων (project ‘Cairo’). Επιπρόσθετα, θα εξετάσει τις δεσμευτικές προσφορές για την τιτλοποίηση ‘κόκκινων’ στεγαστικών (project ‘Pillar’)”.

Από την άλλη και σύμφωνα με το ρεπορτάζ της Αν. Παπαϊωάννου, “σε δομικό πρόβλημα της Ελληνικής Οικονομίας έχει αναχθεί η αδυναμία αύξησης των καταθέσεων του Ελληνικού Τραπεζικού Συστήματος, γεγονός που αποτυπώνεται στη μηνιαία πορεία τους, ενώ πιο ενθαρρυντικά είναι τα μηνύματα για όσες Τράπεζες κατάφεραν να διατηρήσουν έστω και μια Θυγατρική εκτός Ελλάδος. Από τις αρχές του 2019 έως και σήμερα, οι συνολικές καταθέσεις για Νοικοκυριά και Επιχειρήσεις έχουν αυξηθεί μόλις 1,9 δισ. ευρώ, από 132,751 δισ. ευρώ τον Ιανουάριο στα 134,692 δισ. στα τέλη Απριλίου”.

Ερχόμενοι στον μη Τραπεζικό 25αρη, αξίζει να σημειωθεί ότι με θετικό πρόσημο διασώθηκαν οι Motor Oil (+6,55%), Cenergy (+0,30%), Αεροπορία Αιγαίου (+0,12%), ΕΕΕ (+0,12%), ΟΤΕ (+3,86%) και Τιτάν (+0,80%) και αμετάβλητος ο τίτλος της ΕΧΑΕ.

Από εκεί και πέρα, δεν υπάρχει η παραμικρή αμφιβολία η παραμικρή αμφιβολία πως ξεχώρισε το +6,55% για την μετοχή της Motor Oil, στον απόηχο της ανακοίνωσης των αποτελεσμάτων α΄ τριμήνου, τα οποία θεωρήθηκαν ικανοποιητικά από τους Αναλυτές, με τον τίτλο να κινείται μόνιμα με θετικό πρόσημο και να συμπληρώνει πέντε συνεχόμενες ανοδικές συνεδριάσεις.

Αν η μετοχή συνεχίσει να κινείται “βόρεια”, αξίζει να σημειωθεί ότι με κλείσιμο υψηλότερα των 22,90 ευρώ, δίνει ημερήσιο σήμα τοποθετήσεων, ενώ η πρώτη στήριξη εντοπίζεται στα 19,12 ευρώ.

Για δεύτερη συνεχόμενη συνεδρίαση, έδειξε ότι έχει “διακριτικό” πωλητή ο τίτλος της Τέρνα Ενεργειακή (-2,14%). Το ημερήσιο “stop short” στα 7,04 ευρώ και η πρώτη στήριξη στην ζώνη 6,69, - 6,57 ευρώ.

Χαμηλώνοντας σε κεφαλαιοποιήσεις, αξίζει υπενθύμισης ότι από σήμερα οι μετοχές της Ευρ. Πίστης ήταν διαπραγματεύσιμες στο Χρηματιστήριο Αθηνών χωρίς το μέρισμα χρήσεως 2018, €0,13 ανά μετοχή, από το οποίο θα παρακρατηθεί ο αναλογούν φόρος, βάσει της κείμενης νομοθεσίας (καθαρό ποσό: €0,117 ανά μετοχή).

Από εκεί και πέρα, σε νέα ιστορικά υψηλά η Quest (+1,10%), τέσσερις οι συνεχόμενες ανοδικές συνεδριάσεις για Intralot (+3,84%), Ιντρακόμ (+2,19%) και Μοτοδυναμική (+6,21%), τρεις οι θετικές για Αλουμύλ (+16,25%), Παπουτσάνη (+3,77%), Ιντρακάτ (+1,23%) και Frigoglass (+1,63%), δύο οι συνεχόμενες ανοδικές για την Revoil (+5,04%), επιστροφή αγοραστών στην Attica Group (+4,20%), εμφάνιση πωλητή στην Reds (-4%), ενώ δείχνει να επαναπροσεγγίζει τα ιστορικά χαμηλά η Ντόπλερ (-9,09%).

Τεχνικά και ξεκινώντας από τον Γενικό Δείκτη, είναι θετική ένδειξη ότι αυτός παρέμεινε με κλείσιμο υψηλότερα των 785 μονάδων, ενώ, από την άλλη, δείχνει να ισχυροποιείται, σαν πρώτη αντίσταση, το ψυχολογικό όριο των 800 μονάδων.

Περίπου η ίδια εικόνα και για τον δείκτη υψηλής κεφαλαιοποίησης, που έκλεισε υψηλότερα των 2020 μονάδων, όμως θα χρειαστεί περαιτέρω ανοδικά “καύσιμα” για να “αναμετρηθεί” με τις 2100 μονάδες.

Τι σχολιάζουν οι αναλυτές της αγοράς

“Η επαναφορά του εμπορικού πολέμου στην ειδησεογραφία και η σημερινή πτώση στα Διεθνή Χρηματιστήρια, έδωσε την αφορμή για ένα ‘profit taking’ στην Ελληνική Αγορά, μετά από τα εντυπωσιακά κέρδη του διημέρου”, επισημαίνει ο Νικόλας Πετράκης.

Η επερχόμενη Κυβερνητική αλλαγή, αποτέλεσε θετικό “σοκ” για τις Αγορές, με την δυναμική να δίνει αυτόνομη κίνηση στην Ελληνική Αγορά, τουλάχιστον προσωρινά. Όπως όλα δείχνουν, οι Αγορές προεξοφλούν νίκη της Νέας Δημοκρατίας στις επερχόμενες Εθνικές εκλογές, που θα πραγματοποιηθούν στις 7/7, με το διακύβευμα να είναι η αυτοδυναμία του νεοεκλεγμένου Κόμματος.

Με την ανακοίνωση των πρόωρων εκλογών, επήλθε πλήρης ανατροπή της διαγραμματικής εικόνας όλων των δεικτών και μετοχών. Αν και θα χρειαστεί λίγος χρόνος ώστε να εξαλειφθεί ο “θόρυβος” από τα γραφήματα, τα νέα υψηλά που κατέγραψαν ο ΓΔ και ο ΔΤΡ, δίνουν νέο βραχυπρόθεσμο σήμα αγοράς στο σύστημα.

Η ανοδική διάσπαση των 785 μονάδων του Γενικού Δείκτη, είναι πολλά υποσχόμενη, με τις αντιστάσεις να εντοπίζονται στα επίπεδα των 815 και 840 μονάδων. Στον αντίποδα, πλην της πολύ κοντινής στήριξης των 785 μονάδων, τα πρώρα “οχυρά” βρίσκονται στις 770 μονάδες του ΓΔ.

Παρόμοια εικόνα αυτή του δείκτη Τραπεζών, με την βίαιη ακύρωση του πτωτικού σχηματισμού, μετά την διαμόρφωση νέων υψηλών. Οι 670 μονάδες του κλαδικού δείκτη αποτελούν και την ισχυρότερη στήριξη, ενώ ψηλότερα συναντάμε αντιστάσεις στα επίπεδα των 740 και στις 782 μονάδες. Όπως επισημάνθηκε και νωρίτερα βέβαια, θα χρειαστεί λίγος χρόνος ώστε να ισορροπήσει η τεχνική εικόνα, μετά την πρόσφατη ισχυρή κίνηση.

Ιστορικά, το ρητό “buy the rumor, sell the fact” έχει επιβεβαιωθεί πολλές φορές στο παρελθόν, λειτουργώντας προεξοφλητικά σε επερχόμενες εξελίξεις, όπως αυτή του εκλογικού αποτελέσματος της 7ης Ιουλίου.

“Εάν ισχύσει και σε αυτή την περίπτωση, η Αγορά θα κινείται ανοδικά έως την επιβεβαίωση του αναμενόμενου αποτελέσματος, με την ημέρα γνωστοποίησης, να αποτελεί ευκαιρία ‘πώλησης του γεγονότος”, εκτιμά ο κ. Πετράκης (Whitetip Investments ΑΕΠΕΥ).

Οι διεθνείς οικονομικές εξελίξεις

Με επικράτηση των πωλητών, ολοκληρώθηκε η σημερινή συνεδρίαση για τις μεγάλες Αγορές Ασίας και Ειρηνικού.

Αρνητικό το κλίμα στην Ευρώπη, αλλά και στο ξεκίνημα της συνεδρίασης στην Wall Street.

Κέρδη για τον Χρυσό, υποχωρούν Πετρέλαιο και Ευρώ.

Η Κινεζική εταιρεία της Τηλεφωνίας και της Τεχνολογίας Huawei, υπέβαλε στην Αμερικανική Δικαιοσύνη αίτημα να κηρυχθεί αντισυνταγματικός ο Νόμος με τον οποίο της επιβλήθηκαν νέες, σαρωτικές κυρώσεις από την Κυβέρνηση των ΗΠΑ, που απειλούν να την αποκλείσουν όχι μόνο από την Αμερικανική Αγορά, αλλά και από πολλές Άλλες σε διεθνές επίπεδο.

Η εφημερίδα του Κινεζικού Κομμουνιστικού Κόμματος προειδοποίησε σήμερα τις ΗΠΑ ότι η Χώρα είναι έτοιμη να χρησιμοποιήσει τις σπάνιες γαίες, για να αντεπιτεθεί στον εμπορικό πόλεμό τους, λέγοντας σ' ένα εξαιρετικά δριμύ σχόλιο, “μην πείτε πως δεν σας προειδοποιήσαμε”.

Οι σπάνιες γαίες είναι μια ομάδα 17 χημικών στοιχείων που έχουν ευρύτατες εφαρμογές σ' ένα μεγάλο φάσμα Προϊόντων, από Ηλεκτρονικές Συσκευές Υψηλής Τεχνολογίας, που προορίζονται για τον απλό Καταναλωτή, μέχρι Στρατιωτικό Εξοπλισμό. Η προοπτική ότι η αξία τους θα αυξηθεί ως αποτέλεσμα του εμπορικού πολέμου, προκάλεσε κάθετες αυξήσεις στις τιμές των μετοχών των Παραγωγών τους.

Η Ιταλία χρειάζεται να υπακούει στους δημοσιονομικούς κανόνες της Ευρωπαϊκής Ένωσης, διαφορετικά θα αντιμετωπίσει υψηλότερο κόστος δανεισμού που θα μπορούσε να πλήξει την Οικονομία της ακόμα περισσότερο”, δήλωσε σήμερα ο αντιπρόεδρος της Ευρωπαϊκής Κεντρικής Τράπεζας Λουίς ντε Γκίντος.

“Η Ευρωπαϊκή Επιτροπή έστειλε επιστολή στην Ιταλική Κυβέρνηση, ζητώντας της εξηγήσεις για την επιδείνωση των δημόσιων οικονομικών της Ιταλίας”, δήλωσε στο Reuters Ευρωπαίος Αξιωματούχος.

Η επιστολή είναι ένα διαδικαστικό βήμα το οποίο μπορεί να ανοίξει τον δρόμο στο λανσάρισμα πειθαρχικών μέτρων κατά της Ρώμης, την ερχόμενη εβδομάδα.

Η Ιταλική Κυβέρνηση πρέπει να απαντήσει στην επιστολή ως την Παρασκευή.

“Με την Οικονομία της Ευρωζώνης να κατεβάζει ταχύτητα φέτος, οι κίνδυνοι για τη χρηματοοικονομική σταθερότητα ενισχύονται”, σημειώνει η Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα, υπογραμμίζοντας έναν μεγάλο κατάλογο με ευπάθειες, από τις “φούσκες” στο real estate, μέχρι το υψηλό Κρατικό χρέος και το “Brexit”. Τονίζει πάντως ότι “η οικονομική ανάκαμψη στην Ευρωζώνη έχει καθυστερήσει και δεν έχει αποτύχει”.

Αναπάντεχη άνοδο σημείωσε η ανεργία στη Γερμανία τον Μάιο, για πρώτη φορά τα τελευταία, σχεδόν, δύο χρόνια. Ο αριθμός των Ανθρώπων που υπέβαλε νέες αιτήσεις για επιδόματα εργασίας, έκανε άλμα κατά 60.000 Άτομα αυτόν τον μήνα, φτάνοντας στα 2,279 εκατ. σε εποχικά προσαρμοσμένους όρους, την ώρα που οι Οικονομολόγοι ανέμεναν ότι θα υποχωρήσει κατά 8.000. Το ποσοστό της ανεργίας αυξήθηκε φτάνοντας στο 5%, από το ιστορικό χαμηλό του 4,9%.

Επιστροφή στο ΧΑ

Τα ισχυρά περιθώρια Διύλισης και οι όγκοι, συνέβαλαν στην ανακοίνωση καλύτερων του αναμενόμενου αποτελεσμάτων από την Motor Oil το α’ τρίμηνο”, γράφει η Bank of America Merrill Lynch, η οποία διατηρεί τη σύσταση “underperform” με τιμή - στόχο τα 18 ευρώ ανά μετοχή.

Επιστρέφοντας στο Χ.Α., ο Γενικός Δείκτης κινήθηκε μόνιμα με αρνητικό πρόσημο, υποχωρώντας μέχρι τις 785,17 μονάδες (-1,19%). Στις 17.00 είχε αντιδράσει στις 791,38 (-0,41%) και μέσω των τελικών δημοπρασιών, ολοκλήρωσε την συνεδρίαση στις 793,06 μονάδες, με απώλειες 0,20%.

Ο τζίρος στα 92 εκατ., από τα οποία τα 6,7 εκατ. αφορούσαν προσυμφωνημένες συναλλαγές (ΑΛΦΑ, ΕΤΕ, ΕΥΡΩΒ, ΜΠΕΛΑ).

Από τις μετοχές της υψηλής κεφαλαιοποίησης, δεν ήλθαν σε επαφή με το αρνητικό πρόσημο οι ΜΟΗ, ΟΤΕ, ΤΙΤΚ και με το θετικό οι ΕΤΕ, ΠΕΙΡ, ΒΙΟ, ΓΕΚΤΕΡΝΑ, ΕΛΛΛΑΚΤΩΡ, ΕΛΠΕ, ΜΠΕΛΑ, ΜΥΤΙΛ, ΟΛΠ, ΣΑΡ, ΦΡΛΚ.

Μέσω των τελικών δημοπρασιών, στο χαμηλό ημέρας έκλεισαν οι ΑΔΜΗΕ, ΟΛΠ και Viohalco και στο υψηλό οι Alpha Bank, Motor Oil, Εθνική και ΟΤΕ.

Καλύτερη της ενδοσυνεδριακής, αλλά κακή η τελική εικόνα με 34 ανοδικές μετοχές, έναντι 66 πτωτικών, παρά ταύτα 10 τίτλοι ολοκλήρωσαν την συνεδρίαση με κέρδη μεγαλύτερα του 5%.

---ΧΠΑ

Συνεδρίαση οριακής ανόδου και στην Αγορά Παραγώγων, ενώ οι συναλλαγές υποχώρησαν ακόμα χαμηλότερα τόσο στο συμβόλαιο του δείκτη, όσο και στα Σ.Μ.Ε. επί μετοχών (44.694 συμβόλαια).

Στα 7.629 συμβόλαια του δείκτη οι ανοιχτές θέσεις (από 7.019 στην αμέσως προηγούμενη συνεδρίαση) για τον πρώτο μήνα (Ιούνιος).

Το συμβόλαιο του δείκτη υψηλής κεφαλαιοποίησης (συνολικά 1.485, 1.287 για τον Ιούνιο και 198 για τον Ιούλιο, τιμή κλεισίματος για τον πρώτο μήνα 2.044,75) κινήθηκε μεταξύ 2.018,5 και 2.044,75 μονάδων.

Αυξήθηκε ο αξιοσημείωτος δανεισμός τίτλων (16.000 Μυτιληναίος, 60.700 Πειραιώς, 16.474 ΟΠΑΠ, 843.795 Eurobank), ενώ συνεχίστηκαν οι συναλλαγές στα Σ.Μ.Ε. επί μετοχών με κυριότερες σε Eurobank (8.431), Alpha Bank (11.371), Πειραιώς (7.353), ΔΕΗ (1.790), Εθνική (7.623), Intralot (460), ΟΤΕ (596), Ελλάκτωρα (403), Μυτιληναίο (773), ΟΠΑΠ (340), MIG (2.944), Τέρνα Ενεργειακή (211), ΑΔΜΗΕ (754), ΓΕΚ (154), Τιτάνα (211), ΕΧΑΕ (155), Lamda Development (393), Motor Oil (199), Viohalco (146).

Οι μεγαλύτερες ανοιχτές θέσεις - συμβόλαια (Μέγεθος Συμβολαίου: 100 Μετοχές, Φυσική Παράδοση), για τον πρώτο μήνα (Ιούνιος), στα Σ.Μ.Ε. επί μετοχών σε: Eurobank 46.132, Alpha Bank 63.209, Εθνική 59.817, MIG 72.913, ΔΕΗ 14.299, Πειραιώς 25.198.

Οι σημαντικότερες καθαρές αρνητικές θέσεις που δημοσιοποιήθηκαν στην Επ. Κεφαλαιαγοράς και ξεπερνούν το 0,5% του συνόλου των μετοχών:

      Position Holder                                  Name of Issuer                         NSP        Date

Lansdowne Partners (UK) LLP

PIRAEUS BANK S.A.

2,74%

2018-10-26

Lansdowne Partners (UK) LLP

EUROBANK ERGASIAS S.A.

1,09%

2019-05-24

Lansdowne Partners (UK) LLP

 

PUBLIC POWER CORPORATION SA

 

1,51%

 

2018-10-12

 

 

 

 

 

Oasis Investments II Master Fund LTD

 

FOLLI FOLLIE S.A.

 

0,80%

 

2018-05-17

Lansdowne Partners (UK) LLP

 

ALPHA BANK S.A

0,83%

2018-01-16

Oceanwood Capital Management LTD

EUROBANK ERGASIAS S.A.

0,99%

2019-05-23

Oceanwood Capital Management LTD

NATIONAL BANK OF GREECE SA

1,90%

2019-05-17

Oceanwood Capital Management LTD

ALPHA BANK SA

0,61%

2019-05-28

NSP: Net Short Position

Οι περισσότερο δανεισμένοι τίτλοι, μόνο από OTC (*), καθώς το Χ.Α., στην συγκεντρωτική κατάσταση του ΗΔΤ, δεν δημοσιεύει τους δανεισμούς από την ΕΧΑΕ, είναι: Alpha Bank 45.100.449 τεμ., (από 45.100.449 τεμ. στην αμέσως προηγούμενη συνεδρίαση), Πειραιώς 24.227.614 τεμ. (24.228.314), ΔΕΗ 6.683.111 τεμ. (6.683.111), Eurobank 88.758.395 τεμ. (82.879.872), Εθνική 26.199.288 τεμ. (23.599.288), ΟΠΑΠ 1.246.668 τεμ. (1.246.668), Folli Follie Group 1.330.961 τεμ. (1.330.961).

(*) Τα στοιχεία Συναλλαγές Δανεισμού Τίτλων μέσω OTC δηλώνονται από τους χειριστές ΣΑΤ και αφορούν τις ποσότητες που έχουν καταγραφεί στο ΣΑΤ έως και τη προηγούμενη εργάσιμη ημέρα.

Θανάσης Σταυρόπουλος [email protected]

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v