Δείτε εδώ την ειδική έκδοση

Σε σταυροδρόμι το Χρηματιστήριο

Ανοδική κίνηση στο ξεκίνημα για τον ΓΔ. Γιατί το σενάριο κίνησης προς τις 800 μονάδες είναι επικρατέστερο. Οι κινήσεις των «ισχυρών χεριών» πριν τις κάλπες. Παραμένουν long οι τραπεζικές μετοχές. «Ευκαιρίες» στα mid-small caps.

Σε σταυροδρόμι το Χρηματιστήριο

Ομόλογα και εμπόριο προβλημάτισαν τη Wall Street, «βουτιά» για τη μετοχή της Johnson & Johnson, επιμένει καθοδικά η απόδοση του 10ετούς ομολόγου, αλλά... άλλη μία διόρθωση εντός τεχνικών ορίων, ένδειξη πως τα «ισχυρά χέρια» δεν θέλουν -ακόμη- μία μεγάλη υποχώρηση για την «αγορά των αγορών».

Προσέγγιση που ενισχύθηκε από την αριστοτεχνική -θαρρείς με μοιρογνωμόνιο- διαχείριση της διόρθωσης του S&P 500, καθώς έβγαλε αντίδραση ακριβώς πάνω από την περιοχή των 2.775 μον. Τιμή που είχε αναφερθεί ρητά από νωρίς στη «μέτρηση» του δείκτη, από τον Ηλία Ζαχαράκη.

Στα δικά μας τώρα, που όντως έχουν περισσότερο ενδιαφέρον, καθώς την ώρα που στη Φρανκφούρτη ο DAX έχανε 1,57% στις 11.837,81 και στο Λονδίνο ο FTSE100 με 1,15% χαμηλότερα στις 7.185,30 μονάδες, στην Αθήνα, στο χρηματιστήριό μας, εξελίχθηκε μία απόλυτα φυσιολογική και εντός ορίων διόρθωση.

Επιβεβλημένη, σύμφωνα με αρκετούς αναλυτές καθώς ο ΓΔ διέγραψε μία διακύμανση 793,12-785,17 και τελική στις 793,06 μονάδες με αντεπίθεση των αγοραστών από τις 15:30 και μετά. Μάζεμα στα χαμηλά; Σε μία συνεδρίαση που ο ΓΔ από την αρχή μέχρι το τέλος παρέμεινε σε αρνητικό έδαφος, μόλις λίγες μέρες μετά το διήμερο αυξημένων συναλλαγών λόγω rebalancing, που αφήνει ανοιχτά και τα δύο ενδεχόμενα: αυτό της διανομής σε τοπικά υψηλά, που πρακτικά θα μπορούσε να δώσει σημαντική υποχώρηση προς επιβεβαίωση της ευρύτερης περιοχής των 750 μονάδων, αλλά και ώθηση για πειστική υπέρβαση των 800 μονάδων. Προσωπικά δέχομαι ως επικρατέστερο το δεύτερο ενδεχόμενο, όπως δηλαδή το βλέπουν φίλοι και έμπειροι χρηματιστές, αναλυτές.

Η τάση για τράπεζες, συνακόλουθα για FTSE25, παραμένει long και δεν βλέπω πώς τα κάθε λογής funds που αποκομίζουν ακόμη και τριψήφιες υπεραξίες δεν θα ωθούσαν ακόμη υψηλότερα τις επιλογές τους στο διάστημα που ακολουθεί μέχρι την Παρασκευή πριν τις εθνικές εκλογές. Το έχω γράψει πολλές φορές, αποδόσεις για ΓΔ στο 29,31%, για ΔΤΡ στο 62,15%, για λ.χ. Πειραιώς στο 190,48% από την αρχή του έτους, ΔΕΝ βλέπουν από καμία άλλη αγορά, σε αυτό το διάστημα.

Συν το ότι οι αγοραστές ελληνικού χρέους από την τελευταία έκδοση κρατικού ομολόγου (10ετούς, αρχές του χρόνου) μετρούν εδώ και 2 εβδομάδες τις πρώτες αποδόσεις τους. Στο σημείο αυτό θα ήθελα να ξεκαθαρίσω (γιατί και εγώ αρχικά έκανα λάθος εκτίμηση), ουδεμία περίπτωση μίας νέας έκδοσης υπάρχει τουλάχιστον μέχρι την αναμέτρηση της 7ης Ιουλίου. Μετά βλέπουμε και ανάλογα πράττουμε, λένε στον ΟΔΔΗΧ, θέση που συμμερίζεται και το Υπ.Οικ. Αλλωστε το κλείσιμο της «ψαλίδας» μεταξύ ελληνικού 10ετούς έναντι του αντίστοιχου ιταλικού στις 48 μ.β. παραπέμπει σε περαιτέρω βελτίωση του οικονομικού κλίματος.

Σε αντίθεση με την ιταλική οικονομία, καθώς οι Βρυξέλλες επιμένουν να τιμωρούν με πρόστιμα τη Ρώμη, με πρόσχημα τον... προϋπολογισμό, σε μία -κατ' εμέ- ευθεία παρέμβαση του... ιερατείου στα εσωτερικά της Ιταλίας, μετά μάλιστα την εκλογική νίκη Σαλβίνι. Οι Βρυξέλλες είτε δεν κατανοούν ακόμη και τώρα τι συντελείται στην περιφέρεια της Ευρώπης, εκτός της... Βαβέλ του Ευρωκοινοβουλίου και των οργάνων του, είτε επιλέγουν τον δρόμο της σύγκρουσης, την ώρα που ο απρόβλεπτος Τραμπ έχει δώσει 6μηνη παράταση στο ενδεχόμενο επιβολής δασμών στις εισαγωγές αυτοκινήτων και όχι μόνον.

Τέλος πάντων, επιστροφή στα καθ' ημάς, με τον τραπεζικό κλάδο να παραμένει long για όλα τα μεγάλα αμερικανικά επενδυτικά σπίτια αλλά και πλειάδα μικρότερων hedge funds (υπολογίζεται πως από Δευτέρα μέχρι και χθες, περί τα 50 επιθετικά χαρτοφυλάκια είχαν ενεργό ρόλο. Και το πιθανότερο να συνεχίσουν). Ωστόσο δεν θα πρέπει να παραβλεφθεί το ότι στην αντίδραση των τραπεζών συμμετέχουν ουκ ολίγα επιθετικά χαρτοφυλάκια, που ανά πάσα στιγμή, στην πρώτη... στραβή είτε εκτός είτε εντός, δεν θα διστάσουν να συνωστισθούν προς την έξοδο.

Επιθετικότερη η Πειραιώς, από τη στιγμή μάλιστα που επιτεύχθηκε ένας από τους στόχους που είχαν τεθεί, δηλαδή να περάσει σε αποτίμηση το όριο του ενός δισ., ασφαλέστερη -με βάση την τεχνική ανάλυση- η Εθνική, που εάν υπερβεί πειστικά τα 2,20 έχει βλέψεις προς τα 2,50 ευρώ, πιο σταθερή η Eurobank πάνω από το 0,80, εξακολουθώ να έχω τις επιφυλάξεις μου για την Alpha Bank παρά το χθεσινό συν 1,62% στο 1,57 ευρώ.

Ο τραπεζικός κλάδος είναι αυτός που καλώς ή κακώς έχει τα μεγαλύτερα περιθώρια περαιτέρω αντίδρασης, ενδεικτικό το ότι η συνολική αποτίμηση των 4 συστημικών διαμορφώθηκε χθες στα 8,4 δισ. (συμπεριλαμβανόμενης όμως της Grivalia στα νέα μεγέθη των 3,02 δισ. της Eurobank).

Σε απόκλιση/discount το μεγαλύτερο μέρος των blue chips καθώς γι' αυτά η σημαντική άνοδος έχει συντελεστεί στα χρόνια της απαξίωσης του τραπεζικού κλάδου, με αποτέλεσμα πολλά από αυτά να αποτιμώνται σε πραγματικά επίπεδα ΓΔ από 1.200 μονάδες και αρκετά πιο πάνω.

Αλλωστε οι συντελεστές p/e και p/bv «δείχνουν» τα στενότερα όρια απόδοσης που μπορεί να έχουν μετοχές όπως λ.χ. η Coca Cola, ο ΟΤΕ ή άλλες από τον FTSE25. Εκτίμηση, πως στα blue chips θα γίνει προς τις 5 Ιουλίου ένα... ξεκαθάρισμα των long από τα short με πολύ συγκεκριμένες τις περιπτώσεις μετοχών που θα δικαιολογούνταν να υπεραποδώσουν έναντι άλλων. Θα τις δούμε/παρακολουθούμε εκ του σύνεγγυς από τον Εκηβόλο.

Εκεί, όμως, που φαίνεται πως υπάρχουν εξίσου πολλές ευκαιρίες για υψηλές αποδόσεις είναι στη μεσαία-χαμηλότερη κατηγορία. Ειδικότερα δε στην ομάδα εκείνη των εισηγμένων που επιδιώκεται να διαμορφώσουν αποτίμηση μεγαλύτερη των 100 και όσων έχουν ως στόχο την υπέρβαση των 50 εκατ. Δεδομένης της ελάχιστης έως μηδενικής παρουσίας του «ξένου παράγοντα», έχει ανοίξει ένα... πεδίο δόξης λαμπρών αποδόσεων για μία σειρά εγχώριων επενδυτικών σχημάτων, θεσμικών διαχειριστών, επαγγελματιών της αγοράς, που με την άμεση ή έμμεση συνδρομή των ίδιων των βασικών μετόχων έχουν δημιουργήσει μία... ωραία ατμόσφαιρα. Και αυτήν επιχειρούμε να μεταφέρουμε, κυρίως μέσα από τις αναρτήσεις μας στον Εκηβόλο, είτε με ευθείες είτε με έμμεσες αναφορές μας/σας.

Μιχαήλ Γελαντάλις [email protected]

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v