Δείτε εδώ την ειδική έκδοση

XA: Επιλεκτικές κινήσεις σε όλο το εύρος του ταμπλό

Στις 816 μονάδες υποχώρησε ο Γενικός Δεικτης. Ισχυρές πιέσεις για τη μετοχή της ΔΕΗ (-8,1%) και ρευστοποιήσεις σε Alpha Bank, ΟΤΕ και Πειραιώς. Συνεχίστηκε η αποκλιμάκωση των αποδόσεων στα ελληνικά ομόλογα.

XA: Επιλεκτικές κινήσεις σε όλο το εύρος του ταμπλό

Μπορεί ο Γενικός Δείκτης του Χ.Α. να δέχθηκε μίνι επίθεση των πωλητών, κατά την τελευταία ώρα της συνεδρίασης και ο τζίρος να παρέμεινε σε σχετικά χαμηλά επίπεδα, όμως το ενδιαφέρον κρατήθηκε υψηλό, λόγω των επιλεκτικών τοποθετήσεων σε όλο το εύρος του ταμπλώ, κινήσεις που συμπεριέλαβαν ικανό αριθμό μετοχών από μεσαία και μικρότερη κεφαλαιοποίηση και οι οποίες, ξαφνικά, ανέβασαν συναλλαγές.

Από την άλλη, δεν έλλειψαν και οι κινήσεις κατοχύρωσης σημαντικών βραχυπρόθεσμων κερδών, οι οποίες σε κάποιες περιπτώσεις πήραν ιδιαίτερα επιθετικό χαρακτήρα, ιδιαίτερα σε μετοχές που είχαν υπεραποδώσει στο αμέσως προηγούμενο διάστημα.

Όλα τα παραπάνω, εν μέσω μικτών προσήμων, όσον αφορά τις κύριες Ευρωπαϊκές Αγορές, ενώ επιστροφή αγοραστών σημειώθηκε στην Αγορά ομολόγων, με αποτέλεσμα την υποχώρηση των αποδόσεων (στο 2,939% η απόδοση του Ελληνικού 10ετους).

Ίσως αξίζει αναφοράς η μείωση των “short” θέσεων σε ΔΕΗ και Alpha Bank, από την Lansdowne.

Ανεξάρτητα από το “stock picking” που όλα δείχνουν ότι μπορεί να συνεχιστεί και σύμφωνα με τις συγκλίνουσες εκτιμήσεις Εγχώριων Αναλυτών, “τα αποτελέσματα α΄ τριμήνου που ανακοινώνουν οι εισηγμένες θα παραμείνουν στο επίκεντρο του ενδιαφέροντος, όπως και τα μηνύματα που στέλνονται από τις διοικήσεις αναφορικά με τις προοπτικές του 2019 και το ύψος διανομής των κερδών χρήσης 2018.”

Οι πρωινές εκτιμήσεις των Αναλυτών

“Ο ΓΔ χωνεύει τα τρέχοντα επίπεδα και παρόλο που η μεταβλητότητα δεν θα λείψει από την Αγορά το επόμενο χρονικό διάστημα, η διαφαινόμενη αλλαγή του πολιτικού σκηνικού δημιουργεί τις προϋποθέσεις για υψηλότερες αποτιμήσεις. Σημειώνουμε ότι η περιοχή των 780 - 800 μονάδων ορίζεται ως ένα κρίσιμο επίπεδο στήριξης στην παρούσα φάση. Υποστηρικτικά φαίνεται ότι λειτουργούν και τα αποτελέσματα α΄ τριμήνου που ανακοινώνονται. Σήμερα αναμένουμε τα νεότερα από το ΑΕΠ Α΄ τριμήνου της Ευρωζώνης, αλλά και από την ΕΚΤ” ανέφερε η Leon Depolas Sec.

“Το momentum είναι πιθανό να μειωθεί, συσσώρευση και επιλεκτικό αγοραστικό ενδιαφέρον αναμένεται στη σημερινή συνεδρίαση”, ήταν οι εκτιμήσεις της Beta Sec.

“Για σήμερα περιμένουμε μία συνεδρίαση με μεταβλητότητα, ενδεχομένως, καθώς οι Επενδυτές θα στρέψουν το βλέμμα τους στις δηλώσεις του Ευρωπαίου κεντρικού τραπεζίτη”, επεσήμαινε η Eurobank Eq.

“O Γενικός Δείκτης έκλεισε χθες με κέρδη 0,99%, παρά την αρνητική έκθεση αξιολόγησης από την Κομισιόν. Πρώτο σημείο αντίστασης είναι οι 830 μονάδες και πρώτο σημείο στήριξης οι 810. Πολύ καλά τα αποτελέσματα του ΟΠΑΠ, με το GGR (Gross Gaming Revenue) των Αριθμολαχείων να εμφανίζει μικρή αύξηση (+1,6%) σε ετήσια βάση, παρά την μεγάλη αύξηση του GGR στα VLTs (58,9%). Ο Αθλητικός Στοιχηματισμός παρουσίασε μείωση κατά 5,0% σε ετήσια βάση. Τέλος, ισχυρή αύξηση παρουσίασαν οι ελεύθερες ταμειακές ροές (147,9%) και ο καθαρός δανεισμός μειώθηκε κατά €48,5 εκατ. Καλά αποτελέσματα και για την Autohellas στο πιο αδύναμο τρίμηνο του έτους, με τα καθαρά κέρδη να αυξάνονται οριακά”, τόνιζε η Merit Sec.

“Η διάθεση για αυτονόμηση του Ελληνικού Χρηματιστηρίου επανήλθε χθες, παρά την υποχώρηση των συναλλαγών. Η συνέχιση ωστόσο των θετικών επιδόσεων της Wall Street, μετά τις δηλώσεις του επικεφαλής της Federal, διαμορφώνουν πρόσθετες προϋποθέσεις για περαιτέρω ανοδική κίνηση του ΓΔ, ιδιαίτερα αν ο Τραπεζικός κλάδος οδηγήσει σε συναλλακτική αφύπνιση, περισσότερους τίτλους μεσαίας και μικρής κεφαλαιοποίησης”, ανέφερε η Κύκλος ΑΧΕΠΕΥ.

“Συνεδρίαση με αρκετές εναλλαγές τάσης, η χθεσινή, με καθίζηση του όγκου συναλλαγών και τελική επικράτηση των αγοραστών. Ο ΓΔ, με στήριξη στις 805 και αντίσταση στις 863. Ο FTSE25, με στήριξη στις 2057 και αντίσταση στις 2150. Ο ΔΤΡ, με στήριξη στι 715 μονάδες και αντίσταση στις 799. Συμπερασματικά: Ο ΓΔ συνεχίζει να κινείται στο ανοδικό κανάλι που έχει σχηματίσει από τις αρχές του έτους. Οι ταλαντωτές βρίσκονται σε φάση διόρθωσης, οπότε αναμένεται μια συσσώρευση σε αυτά τα επίπεδα. Πρώτη αντίσταση οι 837 μονάδες και στήριξη, στις 780”, σημείωνε η Ελληνοαμερικανική ΑΧΕΠΕΥ.

Πως κινήθηκαν οι τραπεζικές μετοχές

Επιστρέφοντας στο Χ.Α. και ξεκινώντας από το ταμπλώ των Δεικτοβαρών Τραπεζικών μετοχών και οι τέσσερις μετοχές των συστημικών Τραπεζών, άλλαξαν και τα δύο πρόσημα κατά την διάρκεια της συνεδρίασης, με την τελική εικόνα να δίνει συγκριτικό προβάδισμα στους εν δυνάμει πωλητές και σε αυτούς που προχώρησαν σε κινήσεις κατοχύρωσης κερδών.

Ο Τραπεζικός δείκτης κινήθηκε μεταξύ 759,39 (+1,92%) και 728,74 μονάδων (-2,19%). Στις 17.00 βρέθηκε στις 734,5 (-1,42%) και μέσω των τελικών δημοπρασιών, ολοκλήρωσε την συνεδρίαση στις 737,57 μονάδες, με ημερήσιες απώλειες 1,01%.

Για τον εν λόγω δείκτη, ακόμα πιο ισχυρή δείχνει η αντίσταση στις 800 – 805 μονάδες, ενώ αν σημειωθεί καθοδική διαφυγή χαμηλότερα των 702 μονάδων, οι τεχνικές ενδείξεις θα επιβαρυνθούν σημαντικά.

Ερχόμενοι στο ταμπλώ του μη Τραπεζικού 25αρη, όπου, χωρίς αμφιβολία, ξεχώρισε το -8,16% για την μετοχή της ΔΕΗ, που συμπλήρωσε τρίτη συνεχόμενη πτωτική συνεδρίαση, με το κλίμα να επιβαρύνεται σημαντικά και από την χθεσινή έκθεση της Κομισιόν που, μεταξύ άλλων, ανέφερε “την ανησυχητική πορεία της ΔΕΗ και συνέστηνε την αύξηση των τιμολογίων Ρεύματος για να βελτιώσει τη θέση της, αλλά και για να διευκολυνθεί η ανταγωνιστικότητα στην Αγορά Ηλεκτρικής Ενέργειας, χαρακτηρίζοντας ως ‘μονομερή’ την απόφαση για την παράταση του διαγωνισμού πώλησης των Λιγνιτικών Μονάδων και σημειώνοντας την αύξηση των ληξιπρόθεσμων οφειλών από Πελάτες που άλλαξαν Πάροχο”.

Ο τίτλος έχασε την πρώτη στήριξη στα 2,09 – 2,04 ευρώ, αλλά και το ψυχολογικό όριο των 2,00 ευρώ και η τεχνική εικόνα έχει επιβαρυνθεί σημαντικά.

Από τις ελάχιστες μετοχές, μαζί με τον ΟΠΑΠ (+1,72%), από το σύνολο του FTSE25, που κινήθηκαν μόνιμα με θετικό πρόσημο, ήταν αυτή της Μυτιληναίος, ξαναβρίσκοντας επαφή με το ψυχολογικό όριο των 10,00 ευρώ και τα υψηλά 12μηνου, καθώς ενδοσυνεδριακά βρέθηκε να αναρριχάται μέχρι τα 10,10 ευρώ (+2,18%), για να υποχωρήσει αισθητά στη συνέχεια. Αν ο τίτλος δώσει ανοδική διαφυγή υψηλότερα της ζώνης 10,18 – 10,20 ευρώ, μπορεί να ελπίζει σε κίνηση προς τα 12,70 ευρώ. Η πρώτη στήριξη στα 9,76 – 9,47 ευρώ και το ημερήσιο “stop long” στα 9,32 ευρώ.

Όσο δίνει κλεισίματα υψηλότερα των 1,87 ευρώ, δείχνει να έχει επιθετική τάση η μετοχή του ΑΔΜΗΕ (0%), με πρώτο στόχο τα 2,00 ευρώ. Σε αντίθετη περίπτωση, η πρώτη στήριξη στα 1,80 και η αμέσως επόμενη στα 1,667 ευρώ (ημερήσιο “stop long”).

Κατεβαίνοντας στα “χαμηλότερα στρώματα του ταμπλώ”, όπου σημειώθηκαν έως και ακραίες μεταβολές από τους “buyers”, αλλά και από τους “profit takers”, αξίζει υπενθύμισης ότι από σήμερα οι μετοχές της Paperpack (-4,76%), ήταν διαπραγματεύσιμες χωρίς το μέρισμα χρήσεως 2018, €0,15 ανά μετοχή, από το οποίο θα παρακρατηθεί ο αναλογούν φόρος, βάσει της κείμενης νομοθεσίας (καθαρό ποσό: €0,135 ανά μετοχή).

Τουλάχιστον απίθανα ήταν αυτά που συνέβησαν στην μετοχή του Κέκροπα, με τον τίτλο να ξεκινά την συνεδρίαση με “Α.Μ.Ε.Μ.” (Αυτόματος Μηχανισμός Ελέγχου Μεταβλητότητας), ενώ πολύ γρήγορα βρέθηκε στο υψηλό ημέρας των 2,34 ευρώ (+14,15%).

Ακολούθησε ανακοίνωση της εισηγμένης, η οποία ανέφερε “η διοίκηση της Κέκροψ, σε συνέχεια προηγούμενων ανακοινώσεών της αναφορικά με τη διεκδικούμενη από το Ελληνικό Δημόσιο έκταση γνωστοποιεί ότι, το Τριμελές Εφετείο Αθηνών (Τμήμα Β΄) μετά την με αριθμό 589/2018 απόφαση του Αρείου Πάγου, εξέδωσε την με αριθμό 3039/2019 απόφαση με την οποία δέχθηκε κατ΄ ουσίαν την έφεση και απέρριψε την αγωγή του Ελληνικού Δημοσίου ενώ δέχθηκε και τις πρόσθετες υπέρ της Εταιρείας παρεμβάσεις".

Υπενθυμίζεται ότι όταν ξεκίνησαν οι μετοχικές αλλαγές και σύμφωνα με παλαιότερη ανακοίνωση της εισηγμένης προς το Χ.Α., σε περίπτωση θετικής Δικαστικής εξέλιξης, “η αποτίμηση της Kέκροψ από Ανεξάρτητο Εκτιμητή, είχε προσδιοριστεί σε ένα εύρος από 67,4 εκατ., έως 74,3 εκατ. ευρώ”. Η τρέχουσα κεφαλαιοποίηση στα 37,86 εκατ. ευρώ.

Παρά ταύτα η πορεία της μετοχής ήταν πλαγιολισθητική και οι πωλητές πήραν επιθετικότερες πρωτοβουλίες ότι σημειώθηκε γενικότερη επίθεση των “sellers” σε Ιντρακόμ (-10,23%), Ιντρακάτ (-7,54%) και Intralot (-7,31%).

Η μετοχή του Κέκροπα βρέθηκε να υποχωρεί μέχρι τα 1,90 ευρώ (-7,32%) και ολοκλήρωσε την συνεδρίαση στα 1,912 ευρώ (-6,73%).

Με Α.Μ.Ε.Μ. ξεκίνησε την συνεδρίαση και η μετοχή της Profile (+7,91% και νέα υψηλά 11ετιας), στον απόηχο της χθεσινοβραδινής έκθεσης της Eurobank Eq., που έδινε τιμή – στόχο τα 5,90 – 6,00 ευρώ.

Μετά από τρεις συνεχόμενες πτωτικές συνεδριάσεις και το χθεσινό “πακέτο”, σήμερα έδωσε ανοδική αντίδραση η Q&R (+20,99%), όμως η προσφορά μόνο αμελητέα δεν ήταν.

Τρεις οι συνεχόμενες ανοδικές συνεδριάσεις για την Αλουμύλ (+6,82%), πέντε για τον Δρομέα (+6,70%) και έηι για τα Πλ. Θράκης (+4,29%), ενώ συνέχισε τον ανηφορικό της δρόμο η Byte (+9,30%) που σήμερα αύξησε και συναλλαγές.

Επιστροφή αγοραστών σε Κτήμα Λαζαρίδη (+5,98%) και Centric (+1,72%), επιμένει πλαγιοανοδικά η Newsphone (+2,50%), “ντουμπλάρισαν” τις ανοδικές συνεδριάσεις οι Παπουτσάνης (+13,21%) και Reds (+3,27%), ενώ ανά τακτά χρονικά διαστήματα κάνει αισθητή την παρουσία του ο πωλητής στον Μουζάκη (-7,94%).

Χωρίς ουσιαστικές αλλαγές τα τεχνικά δεδομένα των βασικών δεικτών.

Για τον Γενικό Δείκτη πρώτη αντίσταση στην ζώνη 823 – 830 και πρώτη στήριξη στις 809 – 802 μονάδες.

Για τον δείκτη υψηλής κεφαλαιοποίησης, οι 2120 – 2140 μονάδες είναι η πρώτη αντίσταση και οι 2065 – 2040 μονάδες, η πρώτη στήριξη.

Τι σχολιάζουν οι αναλυτές της αγοράς

“Η σημερινή πτωτική συνεδρίαση, αποτελεί το μεταβατικό στάδιο για να αφομοιώσει η Αγορά τα νέα επίπεδα τιμών, δεικτών και επιμέρους μετοχών”, εκτιμά ο Λουκάς Παπαϊωάννου.

Το θετικό momentum των τελευταίων ημερών, λόγω των πολιτικών εξελίξεων, αρχίζει να θολώνει, κυρίως λόγω των αποκλίσεων στην αναπτυξιακή πορεία της Χώρας, αλλά και των αρνητικών επισημάνσεων από τους Θεσμούς, για την επίπτωση των πρόσφατων παροχών στην μεσοπρόθεσμη εικόνα της Ελληνικής Οικονομίας.

Οι πρόσφατες ανησυχίες στο διεθνές οικονομικό & γεωπολιτικό περιβάλλον, & οι συνεχείς προειδοποιήσεις Draghi (κυρίως προς την Ιταλία), δεν φοβίζουν αρκετά .Η τεχνική αντίδραση των Ξένων Αγορών, έδωσε και στην Ελληνική Αγορά τις απαραίτητες ανάσες, αν και διαφοροποιείται έντονα το τελευταίο διάστημα.

Η Ελληνική ομολογιακή Αγορά συνεχίζει να ωφελείται άμεσα με αποκλιμάκωση των επιτοκίων σε όλη την καμπύλη, με την 10ετη έκδοση να κινείται πέριξ του 2,90% (κάτω από το πολύ σημαντικό τεχνικό επίπεδο του 3,00%).

Ο Τραπεζικός κλάδος συνεχίζει να συγκεντρώνει το σημαντικότερο κομμάτι από την συνολική αξία συναλλαγών. Οι τεχνικές στηρίξεις εντοπίζονται για την ΕΤΕ στο εύρος (2,20-2,15), την ΕΥΡΩΒ στο (0,7850-0,7700), για την ΑΛΦΑ στο (1,55 -1,52 ) & την ΠΕΙΡ στο (2,55 - 2,47). Διατήρηση των ανωτέρω στηρίξεων, δημιουργεί θετικές συνθήκες για προσέγγιση υψηλότερων στόχων αλλά προσοχή…

Ο Γενικός Δείκτης, με κοντινή στήριξη τις 810 μονάδες, οριοθετεί τα επόμενα σημεία αντίστασης στις 840, 862 & 890 μονάδες. Αντίστοιχα έγκυρη καθοδική διάσπαση των 790 μονάδων, οριοθετεί τα επόμενα επίπεδα στηρίξεων στις 772, 765, 740 & 715 μονάδες.

Για τον FTSE25 η κοντινή στήριξή του οριοθετείται στις 2075 μονάδες, με τις επόμενες αντιστάσεις να εντοπίζονται στις 2140, 2158 & 2200 μονάδες. Επόμενες στηρίξεις εντοπίζονται στις 2050, 2025, 1970 & 1900 μονάδες.

Ιδιαίτερη μνεία θα πρέπει να γίνει στην αυξημένη κινητικότητα μετοχών μικρής κεφαλαιοποίησης, που διασπούν σημαντικά μακροχρόνια τεχνικά επίπεδά τους με αυξημένους όγκους, προϊδεάζοντας για υψηλότερα επίπεδα τιμών.

Συμπερασματικά συνεχίζουμε να παραμένουμε, μεσοπρόθεσμα, συγκρατημένα αισιόδοξοι για την Ελλάδα, ακολουθώντας το ανοδικό momentum που έχει διαμορφωθεί, παρά τα “σύννεφα” που αρχίζουν να σχηματίζονται στον επενδυτικό ορίζοντα. Θεωρούμε ότι μέχρι την ολοκλήρωση της εκλογικής διαδικασίας, παρά την αύξηση της μεταβλητότητας (volatility), η πιθανότητες είναι αυξημένες υπέρ των αγοραστών.

Επειδή όμως τα κέρδη που έχουν δημιουργηθεί είναι σημαντικά πρέπει να τα προασπιζόμαστε, χρησιμοποιώντας στρατηγικές κυλιομένων “profit taken” σε συνεργασία με τους Οικονομικούς μας Συμβούλους, έχοντας υπόψη μας την πιθανότητα μιας τεχνικής διόρθωσης.

“Το γεγονός δε ότι επανεμφανίζονται μετά από πολλά χρόνια εξαφανισμένοι Επενδυτές για να αγοράσουν επιτακτικά τώρα, πρέπει να μας δημιουργεί μια μικρή ανησυχία, αναμένοντας να δούμε πόσο ‘καλά & γρήγορα θα χωνέψει η Αγορά, τα νέα επίπεδά της”, τονίζει ο Οικονομολόγος της Fast Finance ΑΕΠΕΥ.

Οι διεθνείς οικονομικές εξελίξεις

Με μικτά πρόσημα ολοκλήρωσαν τη σημερινή συνεδρίαση οι μεγάλες Αγορές Ασίας και Ειρηνικού.

Η ίδια μικτή εικόνα και στην Ευρώπη, αλλά και στις πρώτες ώρες συνεδρίασης στην Wall Street.

Ανοδικά κινούνται Πετρέλαιο, Χρυσός και Ευρώ.

“Η Ιταλία θα χρειαστεί μεγάλη δημοσιονομική διόρθωση το τρέχον και το επόμενο έτος, για να αποφύγει την υπαγωγή της στη διαδικασία ‘επί παραβάσει’ και την επιβολή ποινών για την επιδείνωση των στοιχείων του Κρατικού προϋπολογισμού της”, τόνισε ο Αντιπρόεδρος της Ευρωπαϊκής Επιτροπής Βάλντις Ντομπρόβσκις σε συνέντευξή του στην εφημερίδα “La Repubblica”.

Ο Αντιπρόεδρος της Ιταλικής Κυβέρνησης Λουίτζι Ντι Μάιο δήλωσε σήμερα στη Ρώμη πως “έχει στόχο να αρχίσει διαπραγματεύσεις με την Ευρωπαϊκή Επιτροπή, ώστε να αποφύγει την έναρξη πειθαρχικής διαδικασίας για το αυξανόμενο Ιταλικό χρέος”.

Απέσυρε την πρότασή της για συγχώνευση με τη Renault, η Fiat Chrysler (ύψους $35 δισ., ή 33 δισ. ευρώ), κατηγορώντας τη Γαλλική πολιτική σκηνή για το ναυάγιο του deal, που θα δημιουργούσε την τρίτη μεγαλύτερη Αυτοκινητοβιομηχανία Παγκοσμίως.

Ενισχύθηκαν οι Γερμανικές βιομηχανικές παραγγελίες τον Απρίλιο. Η βιομηχανική παραγωγή αυξήθηκε κατά 0,3%, σε σύγκριση με τον Μάρτιο. Πρόβλεψη του Reuters εκτιμούσε ότι θα σημειωθεί άνοδος κατά 0,1%. Η ανάγνωση του Μαρτίου αναθεωρήθηκε ανοδικά, στο 0,8%, από 0,6%.

Κατά 1,2% αναπτύχθηκε η οικονομία στις 19 Χώρες που μοιράζονται το Ευρώ, το πρώτο τρίμηνο του 2019, συγκρινόμενο με το αντίστοιχο περσινό διάστημα. Σε σύγκριση με τους προηγούμενους τρεις μήνες, το ΑΕΠ ενισχύθηκε 0,4%, σύμφωνα με τα τελικά στοιχεία της Ευρωπαϊκής Στατιστικής Υπηρεσίας. Και τα δύο αποτελέσματα ήταν σε ευθυγράμμιση με την πρώτη εκτίμηση της Eurostat.

Σε παράταση του χρονικού ορίζοντα διατήρησης των επιτοκίων στα σημερινά διευκολυντικά επίπεδα προχώρησε η Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα. Όπως αναφέρει το ανακοινωθέν, “τα επιτόκια θα παραμείνουν στα ίδια επίπεδα και το πρώτο εξάμηνο του 2020”. Σημειώνεται ότι στις προηγούμενες συνεδριάσεις του συμβουλίου της ΕΚΤ, η Κεντρική Τράπεζα έκανε λόγο για το σύνολο του 2019.

“Οι γεωπολιτικές αβεβαιότητες και η άνοδος του προστατευτισμού επιδρούν αρνητικά στο outlook”, προειδοποίησε ο κεντρικός τραπεζίτης. Υπογράμμισε ότι η ΕΚΤ είναι έτοιμη να δράσει, αν χρειαστεί. Στο 1,4% υποβαθμίστηκε η πρόβλεψη για το ΑΕΠ του 2020.

“Το Διεθνές Νομισματικό Ταμείο πιστεύει ότι η Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα πρέπει να διατηρήσει υποστηρικτική νομισματική πολιτική”, σύμφωνα με έγγραφο που ήρθε σε γνώση του πρακτορείου Reuters, εν αναμονή της έκθεσης που θα παρουσιάσει το ΔΝΤ στους Υπουργούς Οικονομικών της Ευρωζώνης, την επόμενη εβδομάδα.

Ανοδικά κινούνται οι μετοχές της Commerzbank, μετά το δημοσίευμα του Bloomberg, σύμφωνα με το οποίο “η Γερμανία είναι σε συνομιλίες με την Ολλανδία για τη διερεύνηση πιθανής συγχώνευσης με την ING”.

Δεν έγινε κάποιο σχόλιο από τις Commerzbank και ING, αλλά όπως σημειώνει το Reuters “και η ING και η Ιταλική Unicredit έχουν εκφράσει ενδιαφέρον για την Commerzbank, μετά την κατάρρευση των συνομιλιών συγχώνευσης με τη Deutsche Bank, τον Απρίλιο”.

“Οι δασμοί κατά της Κίνας θα μπορούσαν να επιβληθούν και σε άλλα Κινεζικά Προϊόντα, αξίας $300 δισ. εάν χρειαστεί”, τόνισε ο Ντόναλντ Τραμπ, μιλώντας σε Δημοσιογράφους. Πρόσθεσε ωστόσο ότι “οι συνομιλίες συνεχίζονται με την Κίνα, όσον αφορά το Εμπόριο, ενώ πίστευε ότι το Πεκίνο ήθελε να κλείσει συμφωνία”.

O αριθμός των Αμερικανών που υπέβαλε αίτηση για επιδόματα ανεργίας ήταν αμετάβλητος την τελευταία εβδομάδα. Οι νέες αιτήσεις διατηρήθηκαν στο επίπεδο των 218.000 τις επτά μέρες που ολοκληρώθηκαν την 1η Ιουνίου, σύμφωνα με το Υπουργείο Εργασίας.

Συρρικνώθηκε το εμπορικό έλλειμμα των ΗΠΑ, τον Απρίλιο, καθώς οι εισαγωγές Προϊόντων υποχώρησαν στο πιο χαμηλό σημείο των τελευταίων 15 μηνών, αντισταθμίζοντας την πτώση των εξαγωγών. Το εμπορικό έλλειμμα διολίσθησε 2,1%, στα $50,8 δισ.

Η Γενική Διευθύντρια του Διεθνούς Νομισματικού Ταμείου Κριστίν Λαγκάρντ διαβεβαίωσε το πρακτορείο Reuters ότι δεν αναμένει πως ο διευρυνόμενος εμπορικός πόλεμος των ΗΠΑ με την Κίνα και η απειλή της Ουάσιγκτον ότι θα επιβάλλει δασμούς σε όλα τα εισαγόμενα Αγαθά από το Μεξικό θα οδηγήσουν την Παγκόσμια Οικονομία σε ύφεση. Επισήμανε ωστόσο πως “τέτοια μέτρα υπονομεύουν την εμπιστοσύνη των Επιχειρήσεων και των Αγορών και θα επιβραδύνουν αισθητά τον ρυθμό ανάπτυξης, που, ως τώρα, προβλεπόταν ότι θα αυξηθεί αρκετά το 2020”.

Επιστροφή στο ΧΑ

“Τα αποτελέσματα πρώτου τριμήνου των Ελληνικών Τραπεζών αποκάλυψαν πιέσεις στα καθαρά έσοδα από τόκους”, επισημαίνει η Alpha Finance σε ανάλυσή της για τον κλάδο.

Παράλληλα, η χρηματιστηριακή δίνει έμφαση στην αρνητική δημιουργία νέων NPΕs, ενώ επισημαίνει ότι οι Τράπεζες επανέλαβαν τους στόχους μείωσης των μη εξυπηρετούμενων ανοιγμάτων τους.

Νέα, υψηλότερη τιμή - στόχο για τη μετοχή της Aegean στα 11,2, από 9,7 ευρώ δίνει η Euroxx σε έκθεσή της, στην οποία διατηρεί σύσταση "overweight".

“Οι Ελληνικές Τράπεζες παρέμειναν κερδοφόρες, παρά τις πιέσεις στα έσοδα από βασικές Τραπεζικές εργασίες, λόγω κινήσεων απομόχλευσης και εποχικότητας”, επισημαίνει η Euroxx, σε ένα πρώτο σχόλιο των αποτελεσμάτων πρώτου τριμήνου.

Από εκεί και πέρα, ο Γενικός Δείκτης κινήθηκε μεταξύ 829,22 (+0,95%) και 813,52 μονάδων (-0,96%). Στις 17.00 βρέθηκε στις 815,96 (-0,66%) και μέσω των τελικών δημοπρασιών, ολοκλήρωσε την συνεδρίαση στις 816,95 μονάδες, με ημερήσιες απώλειες 0,54%.

Ο τζίρος στα 60,1 εκατ., από τα οποία τα 1,3 εκατ. αφορούσαν προσυμφωνημένες συναλλαγές (ΕΥΡΩΒ, ΜΠΕΛΑ), ενώ ΕΤΕ, ΠΕΙΡ, ΕΥΡΩΒ και ΑΛΦΑ, απασχόλησαν το 41% της συνολικής μικτής αξίας συναλλαγών.

Από τις μετοχές της υψηλής κεφαλαιοποίησης, δεν ήλθαν σε επαφή με το αρνητικό πρόσημο οι ΜΥΤΙΛ και ΟΠΑΠ.

Μέσω των τελικών δημοπρασιών, στο χαμηλό ημέρας έκλεισαν οι Viohalco, ΕΧΑΕ και ΟΤΕ.

Χειρότερη της ενδοσυνεδριακής η τελική εικόνα, με 54 ανοδικές μετοχές, έναντι 61 πτωτικών, ενώ 14 τίτλοι ολοκλήρωσαν την συνεδρίαση με απώλειες μεγαλύτερες του 5%.

---ΧΠΑ

Κινήσεις κατοχύρωσης κερδών και στην Αγορά Παραγώγων, με τις συναλλαγές να υποχωρούν σημαντικά στο συμβόλαιο του δείκτη και να μένουν σταθερές στα Σ.Μ.Ε. επί μετοχών (49.864 συμβόλαια).

Στα 8.841 συμβόλαια του δείκτη οι ανοιχτές θέσεις (από 8.593 στην αμέσως προηγούμενη συνεδρίαση) για τον πρώτο μήνα (Ιούνιος).

Το συμβόλαιο του δείκτη υψηλής κεφαλαιοποίησης (συνολικά 1.195, 1.031 για τον Ιούνιο και 164 για τον Ιούλιο, τιμή κλεισίματος για τον πρώτο μήνα 2.101,5) κινήθηκε μεταξύ 2.090 και 2.124,75 μονάδων.

Μικρός ο αξιοσημείωτος δανεισμός τίτλων (20.000 Alpha Bank, 155.000 Εθνική, 20.000 Intralot), ενώ συνεχίστηκαν οι συναλλαγές στα Σ.Μ.Ε. επί μετοχών με κυριότερες σε Eurobank (9.828), Alpha Bank (10.289), Πειραιώς (8.669), ΔΕΗ (3.650), Εθνική (9.964), Intralot (408), ΟΤΕ (363), Ελλάκτωρα (594), Μυτιληναίο (712), ΟΠΑΠ (468), MIG (2.325), Τρ. Αττικής (375), ΑΔΜΗΕ (753), ΓΕΚ (156), Lamda Development (145), Ελ. Πετρέλαια (221), Viohalco (168), Cenergy (194), Τέρνα Ενεργειακή (185).

Οι μεγαλύτερες ανοιχτές θέσεις - συμβόλαια (Μέγεθος Συμβολαίου: 100 Μετοχές, Φυσική Παράδοση), για τον πρώτο μήνα (Ιούνιος), στα Σ.Μ.Ε. επί μετοχών σε: Eurobank 56.017, Alpha Bank 67.673, Εθνική 63.310, MIG 76.179, ΔΕΗ 14.235, Πειραιώς 26.467.

Οι σημαντικότερες καθαρές αρνητικές θέσεις που δημοσιοποιήθηκαν στην Επ. Κεφαλαιαγοράς και ξεπερνούν το 0,5% του συνόλου των μετοχών:

          Position Holder                                Name of Issuer                       NSP          Date

Lansdowne Partners (UK) LLP

PIRAEUS BANK S.A.

2,74%

2018-10-26

Lansdowne Partners (UK) LLP

EUROBANK ERGASIAS S.A.

1,09%

2019-05-24

Lansdowne Partners (UK) LLP

 

PUBLIC POWER CORPORATION SA

 

1,50%

 

2019-06-03

 

 

 

 

 

Oasis Investments II Master Fund LTD

 

FOLLI FOLLIE S.A.

 

0,80%

 

2018-05-17

Lansdowne Partners (UK) LLP

 

ALPHA BANK S.A

0,65%

2019-06-04

Oceanwood Capital Management LTD

EUROBANK ERGASIAS S.A.

0,99%

2019-05-23

Oceanwood Capital Management LTD

NATIONAL BANK OF GREECE SA

1,90%

2019-05-17

Marshall Wace LLP

NATIONAL BANK OF GREECE SA

0,51%

2019-05-30

NSP: Net Short Position

Οι περισσότερο δανεισμένοι τίτλοι, μόνο από OTC (*), καθώς το Χ.Α., στην συγκεντρωτική κατάσταση του ΗΔΤ, δεν δημοσιεύει τους δανεισμούς από την ΕΧΑΕ, είναι: Alpha Bank 45.104.446 τεμ., (από 45.260.460 τεμ. στην αμέσως προηγούμενη συνεδρίαση), Πειραιώς 25.916.948 τεμ. (25.882.842), ΔΕΗ 6.833.097 τεμ. (6.779.097), Eurobank 96.331.016 τεμ. (95.651.929), Εθνική 31.417.742 τεμ. (32.206.522), ΟΠΑΠ 1.369.051 τεμ. (1.369.051), Folli Follie Group 1.331.265 τεμ. (1.330.961).

(*) Τα στοιχεία Συναλλαγές Δανεισμού Τίτλων μέσω OTC δηλώνονται από τους χειριστές ΣΑΤ και αφορούν τις ποσότητες που έχουν καταγραφεί στο ΣΑΤ έως και τη προηγούμενη εργάσιμη ημέρα.

Θανάσης Σταυρόπουλος [email protected]

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v