Δείτε εδώ την ειδική έκδοση

Ισχυρή ανοδική κίνηση στο Χρηματιστήριο

Κίνηση πάνω από τις 830 μονάδες, με κέρδη άνω του 2% για τον Γενικό Δείκτη. Ξεχωρίζουν οι τραπεζικές μετοχές, άνοδος άνω του 8% για Πειραιώς. Υπεραποδίδει και η ΔΕΗ, με άνοδο σχεδόν 9%. Κίνηση υψηλότερα για ΟΤΕ, Coca Cola.

Ισχυρή ανοδική κίνηση στο Χρηματιστήριο

Βιαστικό το ανοδικό ξεκίνημα στο ΧΑ, καθώς το απόγευμα, με την επίσκεψη Τσίπρα στον ΠτΔ, ξεκινά -και τυπικά- η προεκλογική περίοδος για την αναμέτρηση της 7 Ιουλίου.

Από τις πρώτες κιόλας εντολές των traders που πέρασαν στο σύστημα ήταν εμφανής η διάθεσή τους να επιχειρήσουν μία πρώτη διερευνητική προσπάθεια προεξόφλησης των πολιτικών εξελίξεων. Ούτως ή άλλως, από την επομένη των ευρωεκλογών έκανε αρχικά ένα σημαντικό άλμα, για να... συσσωρεύσει στη συνέχεια με σημείο αναφοράς (και πιθανή στήριξη) την περιοχή των 810 μονάδων. 

Αφορμής δοθείσης (και η επισημοποίηση της ημερομηνίας διενέργειας των εκλογών είναι μία...), επανενεργοποιεί ορισμένα από τα funds που είχαν κινηθεί στη διάρκεια του 5νθήμερου ανοδικού ράλι.

Το αν το αρχικό ενθαρρυντικό, για τους long, ξεκίνημα θα διατηρηθεί, θα το δούμε στη συνέχεια, κυρίως μετά τις 14:00-14:30, όταν θα ενεργοποιηθεί το μεγαλύτερο μέρος των funds. Με βάση τα τελευταία στοιχεία (της Παρασκευής) υπολογίζεται πως πολλά funds είναι ενεργά αυτή την περίοδο στο χρηματιστήριο. Στην πλειονότητά τους βραχυπρόθεσμα και επιθετικά, παράμετρος που έχει επισημανθεί για ευνόητους λόγους.

Από τον κλάδο-κλειδί, τον τραπεζικό, ξεκίνησε η αντίδραση, σε μετοχές του κλάδου δόθηκαν οι πρώτες εντολές από υψηλότερες τιμές, με αποτέλεσμα ο ΔΤΡ από τις 743,16 να αντιδράσει προς τις 767 μονάδες, δηλαδή πλησιάζοντας πολύ κοντά στις σημαντικές 770 μονάδες.

Το 57% της αξίας συναλλαγών πραγματοποιείται στις τραπεζικές, σε μία χαμηλότερων τόνων μεν, εμφανή όμως επαναφορά ενδιαφέροντος/ρευστότητας προς τον κλάδο, μετά τη φυσιολογική και χρήσιμη διόρθωση της προηγούμενης εβδομάδας.

Στα 2,402 η μετοχή της Εθνικής, στο 1,655 της Alpha Bank, στο 0,819 της Eurobank και στα 2,812 ευρώ της Πειραιώς. Σύμφωνα με παράγοντες της αγοράς, ένα από τα στοιχήματα μίας ομάδας funds είναι εάν αξιοποιώντας τη συγκυρία, θα επιτευχθεί μέχρι τις 5 Ιουλίου η κίνηση προς τα επίπεδα τιμών της τρίτης αμκ.

Στην περιοχή των 2.130 μον. ο FTSE25, με ικανοποιητικές συναλλαγές σε μετοχές-σηματωρούς, που μπορούν να διαμορφώσουν τάση.

Σε ΟΤΕ και Coca Cola η κίνηση των αγοραστών στα 12,23 και 32,90 ευρώ αντίστοιχα, ενισχύει το ανοδικό σενάριο.

Πάνω από τις σημαντικές 830 μονάδες ο ΓΔ στα πρώτα 15' της συνεδρίασης, «λύνοντας» κατά κάποιο τρόπο τα χέρια των traders που σταδιακά ώθησαν υψηλότερα τις 23 από τις 25 μετοχές του δείκτη.

Ενθαρρυντική η εικόνα για τα blue chips, καθώς μετά τα πρώτα 5-10 ενεργοποιήθηκαν εντολές στη ΔΕΗ, ωθώντας την 7,07% υψηλότερα και πάνω από το όριο των 2 ευρώ. Σχεδόν παράλληλα αγορές σε ΓΕΚ ΤΕΡΝΑ, με άμεση επαναφορά πάνω από τα 5 ευρώ, Μυτιληναίο, επίσης επαναφορά πάνω από τα 10 ευρώ, ΕΛΛΑΚΤΩΡ, Aegean, Motor Oil, Fourlis κ.α. Στα υπόψη, πως για το σύνολο των μετοχών με διαμορφωμένη long τάση αυτή συνεχίζεται, τουλάχιστον, από το ξεκίνημα και τα πρώτα 45' της συνεδρίασης.

Ομως δεν είναι μόνον οι τράπεζες και τα blue chips, είναι και τα μεσαιο-μικρά, που άλλωστε διεκδίκησαν την προηγούμενη εβδομάδα το μερίδιο του ενδιαφέροντος/ρευστότητας που τους αναλογεί.

Η σχέση 67/16 είναι ενδεικτική της τάσης και του κλίματος που διαμορφώνεται, με μετοχές που είχαν κεκτημένη ταχύτητα (από το τέλος της προηγούμενης εβδομάδας) να συνεχίζουν.

 

Μιχαήλ Γελαντάλις [email protected]

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v