Δείτε εδώ την ειδική έκδοση

ΧΑ: Ήπια πίεση με τις συναλλαγές σε μέτρια επίπεδα

Με ενεργότερη συμμετοχή των εγχώριων επενδυτικών σχημάτων ξεκίνησε η τελευταία συνεδρίαση της εβδομάδας στο Χρηματιστήριο. Σε μέτρια επίπεδα ο συνολικός τζίρος. Σε εκδήλωση της Goldman Sachs στο Παρίσι εκπρόσωποι των τραπεζών.

ΧΑ: Ήπια πίεση με τις συναλλαγές σε μέτρια επίπεδα

Σε φορά αντίδρασης τα κύρια ευρωπαϊκά χρηματιστήρια, buy τα futures του S&P 500. Και στο ΧΑ, λίγο χαμηλότερα ο ΓΔ αλλά πάνω οι μετοχές. Μικρή αλλαγή σκηνικού, μετά τις 10:55, με την αγορά να «γυρίζει» σε οριακά θετικό πρόσημο.

Ανοδικά Φρανκφούρτη, Λονδίνο, με το βλέμμα στην αγορά εργασίας των ΗΠΑ, κατά 0,62% υψηλότερα ο DAX στις 12.010 μονάδες, αλλά με τη μετοχή της Deutsche Bank σταθερά χαμηλότερα του ορίου των 6 ευρώ. Στα 5,801 το ιστορικό χαμηλό, στα 12,4 δισ. με νέες απώλειες για την αποτίμηση του ομίλου.

Στα καθ' ημάς, οριακές οι απώλειες για τον Γενικό Δείκτη, με ήπια πίεση έως τις 815 μονάδες και ζητούμενη σήμερα (σε κλείσιμο) των 810 μονάδων. Εκτιμώ πως ο στόχος είναι εφικτός αλλά ακόμη είναι νωρίς και σαφέστερη εικόνα θα έχουμε από τις 14:00-14:30 και μετά.

Στην περιοχή των 740 μονάδων ο Δείκτης Τραπεζών, στις 2.100 ο FTSE25, με τον Γιώργο Α. Σαββάκη να μας έχει δώσει από νωρίς τεχνικά όρια, περιθώρια αντίδρασης και άμυνες για τη συνέχεια.

Στα μέτρια επίπεδα των προηγούμενων τεσσάρων συνεδριάσεων, στα περίπου 65-70 εκατ. κατά μέσο όρο ανά ημέρα και εμφανές το... κράτει από την πλευρά των traders, η αξία των συναλλαγών. Ενδιαφέρουσα και η διαφοροποίηση αυτής της εβδομάδας σε σχέση με την προηγούμενη/πρώτη μετεκλογική καθώς από τα 150 εκατ. και το 60% στον τραπεζικό κλάδο υποχωρούμε στα 60-70 με το 50% στον κλάδο-κλειδί και προσπάθεια διάχυσης σε επιλεγμένα blue chips. Επίσης η ενεργότερη συμμετοχή εγχώριων επενδυτικών σχημάτων με στόχευση στη μεσαία-χαμηλότερη κεφαλαιοποίηση.

Το 45% της μέτριας αξίας συναλλαγών στον τραπεζικό κλάδο, καθώς είναι αυτός που θα μπορούσε να διαμορφώσει αλλαγή τάσης και από short (προς χαμηλότερα των 815) να «γυρίσει» σε long (προς τις 825/830 μονάδες).

Οντως από τις 732 στις 744 ο ΔΤΡ, με αγοραστές σε Alpha Bank και Εθνική και λίγους πωλητές σε Eurobank και Πειραιώς.  Σημειώνεται πως στο Παρίσι είναι σήμερα οι τέσσερις συστημικές τράπεζες για παρουσιάσεις σε εκδήλωση της Goldman Sachs. Εθνική και Πειραιώς, που έχουν πρόσφατες εταιρικές εξελίξεις, εκπροσωπούνται σε επίπεδο CEO, οι άλλες δύο σε επίπεδο CFO. 

Τεχνικά η εικόνα του ΔΤΡ απόλυτα εντός ορίων, με το αισιόδοξο ενδεχόμενο να «βλέπει» προς τις 750 μονάδες, όπου και έχει διαμορφωθεί ένα αρκετά σημαντικό σημείο αναφοράς. Προσωπικά θα έδινα περισσότερους πόντους για την ΕΤΕ πάνω από τα 2,33 ευρώ και δευτερευόντως για την Alpha Bank στο 1,60 ευρώ. Συνεκτιμώντας πως στόχευση funds και μετόχων είναι η όσο το δυνατόν πλησιέστερη προσέγγιση των τιμών της τρίτης αμκ.

Μεικτές τάσεις για τα blue chips, σε εμφανή αναμονή funds και επενδυτές, με τους αγοραστές να έχουν βάλει υψηλότερα τιμές για μετοχές. Σημαντική, για τους long, η συνεισφορά της Coca Cola, καθώς ενισχύεται προς τα 33 ευρώ, θυμίζοντας το τελευταίο υψηλό των 33,50 από τη συνεδρίαση της 27ης Μαΐου. Στα 12,24 δισ. η αποτίμηση όλο και... πλησιάζει την Deutsche Bank η απόσταση, πλέον, στα 200-250 εκατ. (!). Ποια... Deutsche Bank, η Coca Cola/HBC των Δαυίδ-Λεβέντη... Από τις υπόλοιπες μετοχές, άνοδο 0,96% στα 2,31 ευρώ η Εθνική, ο ΟΤΕ στο 0,58% στα 12,2 ευρώ, η Μυτιληναίος στο 0,10% και στα 9,96 ευρώ, η Ελλάκτωρ στο 0,43% και στο 1,85 ευρώ, η Viohalco στο 0,30% στα 3,31 ευρώ και ο ΑΔΜΗΕ στο 0,32% και στο 1,86 ευρώ.

Στο 2/1 η σχέση ανοδικών/πτωτικών, με 50 μετοχές στο... πράσινο και τη μεσαία-χαμηλότερη κατηγορία να κερδίζει τις εντυπώσεις και σήμερα.

Για Byte, Αλουμύλ, ΓΕΒΚΑ, Περσεύς, Attica Bank, Κτήμα Λαζαρίδη, ΚΕΚΡΟΨ, Intralot, ΑΒΑΞ με απόδοση μεγαλύτερη του 3%. Σε καλό δρόμο είμαστε...

Μιχαήλ Γελαντάλις [email protected]

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v