Δείτε εδώ την ειδική έκδοση

Γιατί η συσσώρευση... κάνει καλό στο Χρηματιστήριο

Συνεδρίαση με εναλλαγές προσήμων και οριακή πτώση στο κλείσιμο για τον ΓΔ. Νέα κάμψη του τζίρου συναλλαγών στα 49,1 εκατ. ευρώ. Πιέσεις σε Πειραιώς, ΔΕΗ, και Ελλάκτωρ. Ανοδικά κινήθηκαν Alpha Bank, ΟΠΑΠ, Εθνική και Βιοχάλκο.

Γιατί η συσσώρευση... κάνει καλό στο Χρηματιστήριο

Ακόμα μία συνεδρίαση που χαρακτηρίστηκε από εναλλαγές προσήμων, όσον αφορά τους βασικούς δείκτες του Χ.Α. και φθίνουσα πορεία στον τζίρο (ο χαμηλότερος των τελευταίων 15 συνεδριάσεων), όμως το ενδιαφέρον στο εγχώριο χρηματιστηριακό ταμπλώ παραμένει αμείωτο, καθώς έχουν αναλάβει να το συντηρήσουν οι “μικρομεσαίοι” του Χ.Α..

Ευνόητο είναι ότι η μεταφορά του ενδιαφέροντος στις χαμηλότερες κεφαλαιοποιήσεις, μέχρι νεωτέρας, να έχει σημαντικό αντίκτυπο στον τζίρο, καθώς σε αυτό το κομμάτι του ταμπλώ απαιτείται σαφώς λιγότερη ρευστότητα, λόγω χαμηλών αποτιμήσεων, προκειμένου να διατηρηθεί η κινητικότητα, αλλά και οι νέες “επενδυτικές ιδέες”, που μπορεί να χρήζουν προσοχής.

Η εικόνα που παρουσιάζει το Χ.Α. κατά τις τελευταίες συνεδριάσεις είναι απόλυτα υγιής καθώς, με ήπιες κινήσεις, κατοχυρώνονται κέρδη στα θεωρούμενα “βαριά χαρτιά”, ενώ μεταφέρεται μέρος της ρευστότητας στις χαμηλότερες κεφαλαιοποιήσεις, δίνοντας ενδιαφέρον σε μεγαλύτερο κομμάτι του ταμπλώ και ταυτόχρονα “φρενάρει” τους βασικούς δείκτες να κινηθούν “too fast, too soon”, κάτι που θα έφερνε επιθετικότερες ρευστοποιήσεις σε σχετικά υψηλότερα επίπεδα, αλλά και επιχειρήματα σε όσους θα έσπευδαν να υποστηρίξουν ότι η Αγορά έτρεξε αδικαιολόγητα γρήγορα και έχει προεξοφλήσει και τα πλέον αισιόδοξα σενάρια.

“Consolidation” λοιπόν, αλλά με το ενδιαφέρον για το ταμπλώ να παραμένει αμείωτο και ταυτόχρονα να δίνει το “δικαίωμα κέρδους” και στους επονομαζόμενους “κωδικούς λιανικής”.

Όλα τα παραπάνω, εν μέσω θετικών προσήμων, όσον αφορά την εικόνα των κυριότερων Ευρωπαϊκών Αγορών, ενώ νέα σημαντική αποκλιμάκωση σημειώνεται στις αποδόσεις των Ελληνικών Κρατικών τίτλων, στην Αγορά ομολόγων (στο 2,835% η απόδοση του 10ετους).

Αξίζει να σημειωθεί ότι η εικόνα στις Ευρωπαϊκές Αγορές βελτιώθηκε σημαντικά μετά το θετικό ξεκίνημα της Wall Street, στον απόηχο της είδησης σύμφωνα με την οποία, “Αμερικανοί Αξιωματούχοι δίνουν στους Κινέζους Εξαγωγείς δύο ακόμα εβδομάδες, για να φέρουν τα Προϊόντα τους στις ΗΠΑ προτού αυξηθούν οι δασμοί”.

Όπως μετέδωσε το Reuters, ο Εκπρόσωπος Εμπορίου των ΗΠΑ αναφέρει στην ανακοίνωση ότι “παρατείνει από την 1η Ιουνίου, στις 15 Ιουνίου τη διορία για την επιβολή υψηλότερων δασμών 25% σε συγκεκριμένα Κινεζικά Προϊόντα”.

Από εκεί και πέρα και για όσους επιμένουν να ασχολούνται με τα στατιστικά, η συνεδρίαση που ολοκληρώθηκε ήταν η τελευταία της χρηματιστηριακής εβδομάδας, που αποδείχθηκε αρνητική, διακόπτοντας το θετικό σερί των προηγούμενων δύο, τόσο για τον Γενικό Δείκτη, όσο και για τον κλαδικό δείκτη των Τραπεζών.

Ο Γενικός Δείκτης σημείωσε εβδομαδιαίες απώλειες 1,72% και ο Τραπεζικός δείκτης απώλειες 6,23%.

Στο ίδιο διάστημα, η μέση ημερήσια μικτή αξία συναλλαγών μειώθηκε κατά 53% και διαμορφώθηκε στα 85 εκατ. ευρώ.

Αξίζουν υποσημείωσης οι εισροές 17 εκατ. στα Μετοχικά Αμοιβαία Κεφάλαια Εσωτερικού, κατά την τελευταία εβδομάδα, ενώ από την αρχή του χρόνου οι εισροές φθάνουν στα 57 εκατ. (η καλύτερη επίδοση από το 2003).

Από την αρχή του χρόνου, ο Γενικός Δείκτης καταγράφει κέρδη 33,05% και ο Τραπεζικός δείκτης κέρδη 67,8%.

Οι πρωινές εκτιμήσεις των Αναλυτών

“Η προσδοκία της Αγοράς για αυτοδύναμη Κυβέρνηση, έρχεται να αντιπαρατεθεί με τις ανησυχητικές επισημάνσεις της Κομισιόν για την Ελληνική Οικονομία. Άλλωστε, δεν ικανοποίησε η αύξηση του ΑΕΠ κατά 1,3%, καθώς ήταν και η πρώτη φορά από το 2016 που το ποσοστό σε ετήσια βάση είναι μικρότερο από το προηγούμενο (2016_-0,6%, 2017 0,0%, 2018 2,6%, 2019 1,3%). Για τον ΓΔ αναμένεται να συνεχιστούν οι ταλαντώσεις, για τον λόγο αυτό συστήνουμε προσοχή στις βραχυπρόθεσμες κινήσεις. Τα discount πολλών Βαρύδεικτων τίτλων, έναντι των μέσων τιμών στόχου έχουν συρρικνωθεί αρκετά, αλλά οι θετικές εξελίξεις μπορούν να φέρουν αναβαθμίσεις. Παράλληλα χθες, ο κεντρικός τραπεζίτης επανέλαβε τις ανησυχίες του για αβεβαιότητα σε Παγκόσμιο επίπεδο, αν και αναβαθμίστηκαν ελαφρώς οι προβλέψεις για την άνοδο του Ευρωπαϊκού ΑΕΠ την τριετία 2019 - 2021 από τους Εμπειρογνώμονές της ΕΚΤ. Επιπλέον, αναφέρουμε ότι νωρίτερα ανακοινώθηκε η μείωση της βιομηχανικής παραγωγής στην Γερμανία στο -1,9% (σε μηνιαία βάση), έναντι -0,5% των εκτιμήσεων. Παρόμοια μείωση έχει να καταγραφεί από τον Αύγουστο του 2015” ανέφερε η Leon Depolas Sec.

“Η Επενδυτική Κοινότητα εξέλαβε τις αναγγελίες του Μάριο Ντράγκι ως ένδειξη της εκτίμησης, ότι η Ευρωπαϊκή Οικονομία θα συνεχίσει με χαμηλούς ρυθμούς μεγέθυνσης, ενώ σήμερα τα βλέμματα στρέφονται προς τις ΗΠΑ, ενόψει των στοιχείων της Αγοράς Εργασίας του Μαΐου, που ενδεχομένως θα επηρεάσουν και το Ελληνικό Χρηματιστήριο”, εκτιμούσε η Κύκλος ΑΧΕΠΕΥ.

“Οι χαμηλό όγκοι συναλλαγών, σε σύγκριση με τις προηγούμενες συνεδριάσεις, αναμένεται να διατηρηθούν και σήμερα, με τους Επενδυτές να εστιάζουν σε επιλεγμένες μετοχές. Περιμένουμε η συσσώρευση να επικρατήσει και το βλέμμα να είναι στραμμένο στις πολιτικές εξελίξεις, ενόψει των εκλογών της 7ης Ιουλίου”, σημείωνε η Beta Sec.

Πως κινήθηκαν οι τραπεζικές μετοχές

Επιστρέφοντας στο Χ.Α. και ξεκινώντας από το ταμπλώ των Δεικτοβαρών Τραπεζικών μετοχών, μπορεί το σύνολο των Τραπεζικών τίτλων να άλλαξαν και τα δύο πρόσημα κατά την διάρκεια της συνεδρίασης, όμως εδώ και αρκετές συνεδριάσεις η κόπωση είναι έκδηλη, όπως η σχετική μείωση της συναλλακτικής δραστηριότητας.

Και τα δύο πρόσημα “είδε” ο Τραπεζικός δείκτης, κινούμενος μεταξύ 744,54 (+0,94%) και 721,42 μονάδων (-2,19%). Στις 17.00 βρέθηκε στις 739,14 (+0,21%) και μέσω των τελικών δημοπρασιών, ολοκλήρωσε την συνεδρίαση στις 737,71 μονάδες, με ημερήσια κέρδη 0,02%.

Όσο ο εν λόγω δείκτης συνεχίζει να κινείται μεταξύ 702 και 805 μονάδων, τα θεωρούμενα συντηρητικά χαρτοφυλάκια δεν έχουν λόγους να αυξομειώσουν θέσεις. Διαφυγή του ΔΤΡ από τα παραπάνω άκρα, πιθανότατα, θα σηματοδοτήσει την βραχυπρόθεσμη τάση.

Μικτή, αλλά χωρίς διαθέσεις “ακραίων φαινομένων”, θα μπορούσε να χαρακτηριστεί η εικόνα στο ταμπλώ του μη Τραπεζικού 25αρη, όπου χαρακτηρίστηκε, περισσότερο, από κινήσεις σε επιμέρους τίτλους.

Η Ολομέλεια του Συμβουλίου της Επικρατείας, σύμφωνα με ανακοίνωσή της, δικαίωσε τον ΟΛΠ αναφορικά με τον διαγωνισμό επέκτασης του Επιβατικού Λιμένα του Πειραιά, που είχε δρομολογηθεί για τον ελλιμενισμό Κρουαζιεροπλοίων (Νότια Ζώνη), προϋπολογισμού 136.283.800 ευρώ (συν ΦΠΑ), όσο και για την πώληση του 67% του μετοχικού κεφαλαίου της ΟΛΠ Α.Ε. στην Cosco Group (Hong Kong) Limited.

Σημειώνεται ότι οι αφίξεις Κρουαζιερόπλοιων στο Λιμάνι του Πειραιά, σημειώνουν αύξηση 28% για το πρώτο πεντάμηνο, σε σχέση με την αντίστοιχη περίοδο του 2018.

Εδώ και αρκετές συνεδριάσεις, ο τίτλος “στριφογυρίζει” πέριξ των 22,00 ευρώ, που ήταν και η τιμή μεταβίβασης του ποσοστού του Δημοσίου στους Κινέζους.

Η μετοχή, εδώ και καιρό είναι σε ημερήσιο “long” με “stop” τα 20,05 ευρώ, όμως για να απαιτήσει κάτι εντυπωσιακά καλύτερο, χρειάζεται επιβεβαιωμένο κλείσιμο υψηλότερα των 22,75 ευρώ και νέα υψηλά 11ετιας.

Ο μοναδικός τίτλος από όλον τον FTSE25, που κινήθηκε μόνιμα με θετικό πρόσημο, ήταν αυτός της ΕΕΕ (+0,71%)

Η μετοχή παραμένει σε ημερήσιο “short” με “stop” στα 33,50 ευρώ, ενώ ιδιαίτερα ισχυροποιημένη δείχνει η ζώνη στήριξης στα 30,04 – 29,40 ευρώ.

Δεν έχουν αλλάξει άποψη για τις προοπτικές της Εγχώριας Αγοράς οι περισσότεροι αναλυτές, όμως λαμβάνοντας υπ΄ όψη την εικόνα των τελευταίων συνεδριάσεων, σπεύδουν να επισημάνουν ότι “αξίζει αυξημένης προσοχής η κίνηση πολλών μετοχών μικρής και μεσαίας κεφαλαιοποίησης, οι οποίες έχουν ανεβάσει όγκους και συναλλακτική συμπεριφορά και έχουν εξαιρετική τεχνική εικόνα”.

Χαμηλώνοντας σε κεφαλαιοποιήσεις, πέντε ανοδικές και μία αμετάβλητη, στις τελευταίες έξι συνεδριάσεις για την Newsphone (+5,85%), “καρέ” ανοδικών συνεδριάσεων για την Ελγέκα (+6,42%, με “ανοιχτές” εντολές αγορών) και τρεις ανοδικές – 1 αμετάβλητη, στις τελευταίες τέσσερις, για την ΕΚΤΕΡ (+3,97%).

Ασταμάτητη η Byte (+24,47%), όλο και ψηλότερα οι Αλουμύλ (+11,11%) και Κτήμα Λαζαρίδη (+5,65%), τρεις οι συνεχόμενες ανοδικές συνεδριάσεις για τον Λύκο που αύξησε και τις συναλλαγές (+10,27%), ενώ επέστρεψαν οι αγοραστές σε Κέκροπα (+9,31%), Ίλυδα (+18,64%), Γενική Εμπορίου (+8,78%), Σελόντα (+8,75%), Ιντρακόμ (+3,63%), Άβακα (+5,38%) και Intralot (+6,72%).

Χωρίς ουσιαστικές αλλαγές τα τεχνικά δεδομένα των βασικών δεικτών.

Για τον Γενικό Δείκτη πρώτη αντίσταση στην ζώνη 823 – 830 και πρώτη στήριξη στις 809 – 802 μονάδες.

Για τον δείκτη υψηλής κεφαλαιοποίησης, οι 2120 – 2140 μονάδες είναι η πρώτη αντίσταση και οι 2065 – 2040 μονάδες, η πρώτη στήριξη.

Τι σχολιάζουν οι αναλυτές της αγοράς

-Κώστας Φέγγος

“Σε διόρθωση προχώρησε το Χρηματιστήριο τη βδομάδα που μας πέρασε”, αναφέρει ο Κώστας Φέγγος.

Προσωρινά οι Εθνικές εκλογές έχουν τεράστια επιρροή και στα χρηματιστηριακά δρώμενα, ιδιαίτερα με την πόλωση που επικρατεί και με τις προβλέψεις να προδικάζουν θεμελιώδεις αλλαγές στην οικονομική διαχείριση της Χώρας.

Ήδη οι Δανειστές αρχίζουν να προσπαθούν να μειώσουν την ελευθερία κινήσεων της νέας Κυβέρνησης. Η σημερινή Κυβέρνηση προσπαθεί να χρησιμοποιήσει ότι περιθώρια έχει, για να εξασφαλίσει καλύτερη τύχη στις εκλογές, αλλά και καλύτερη τοποθέτηση (placement) στην επόμενη μέρα. Η κυρίαρχη Αντιπολίτευση προσπαθεί να μην κάνει λάθη και τα μικρότερα Κόμματα κάνουν σπασμωδικές κινήσεις, για να έχουν λόγο στην επόμενη μέρα των εκλογών.

Θέματα που θα έπρεπε να προχωρούν παραμένουν στα συρτάρια, ενώ οι προεκλογικές παροχές και υποσχέσεις καλύπτουν το μεγαλύτερο μέρος της επικαιρότητας.

Τεχνικά οι 810, οι 800 και μετά οι 780 μονάδες του Γενικού Δείκτη είναι σημαντικά επίπεδα στήριξης και πρέπει να κρατηθούν στα κλεισίματα, παρά τις ενδοσυνεδριακές διακυμάνσεις. Αλλιώς η ψυχολογία θα χαλάσει και οι 750 μονάδες θα κληθούν πάλι να προσφέρουν στήριξη. Προς τα πάνω οι 830, οι 850 και οι 880 μονάδες αποτελούν αντιστάσεις. Σε μια προεκλογική Ελλάδα, δύσκολα μπορούμε να μιλήσουμε για ψηλότερα επίπεδα,

Οι Επιχειρήσεις αρχίζουν να κόβουν μερίσματα και αυτό επηρεάζει αρνητικά τους δείκτες που δεν αναπροσαρμόζονται για τις αποκοπές, αλλά θετικά την ψυχολογία των Επενδυτών.

Διεθνώς επίσης έχουμε μια συντήρηση δυνάμεων, λόγω των εμπορικών πολέμων αλλά και των επιτοκίων που σιγά σιγά θα ανεβαίνουν.

Με την προοπτική σημαντικών αλλαγών στην οικονομική πολιτική προς όφελος των Επενδυτών, είναι δύσκολο να φανταστώ πως κάποιος θα αποφασίσει να ξεφορτωθεί τη θέση του στο Ελληνικό Χρηματιστήριο και να μην περιμένει για λίγους ακόμα μήνες. Αυτή η προοπτική μάλλον απογοητεύει τους “σορτάκηδες”, καθώς τους δίνει περιθώρια μόνο για γρήγορες και πιθανόν στοχευμένες κινήσεις.

Η κατάσταση στο Ελληνικό Χρηματιστήριο έχει βελτιωθεί και αυτό είναι εμφανές και από τον αυξημένο τζίρο που διενεργήθηκε.

“Πάντως παραδοσιακά οι προεκλογικές περίοδοι στην Ελλάδα δεν είναι η καλύτερη περίοδος για επενδυτικές αποφάσεις, λόγω της αβεβαιότητας και των ψεύτικων προσδοκιών που καλλιεργούνται και οι Επενδυτές πρέπει να είναι προσεκτικοί”, τονίζει ο πρόεδρος της Versal ΑΕΠΕΥ.

-Μάνος Χατζηδάκης

“Η διόρθωση μετά το ράλι του του 13,4% αναχαιτίστηκε σχετικά εύκολα από την Αγορά, αφού πλέον οι εισροές στην ενεργητική διαχείριση δεν αφήνουν πολλά περιθώρια υποχώρησης των τιμών” επισημαίνει ο Μάνος Χατζηδάκης.

Μόνο την εβδομάδα που πέρασε οι εισροές στα Μετοχικά Αμοιβαία Εσωτερικού διαμορφώθηκαν σε 17,1 εκατ. ευρώ, ανεβάζοντας την ετήσια επίδοση στα 57,2 εκατ. ευρώ και αν μείνει ως έχει ως το τέλος του έτους, θα είναι η καλύτερη επίδοση εισροών από το 2003.

Τα επίσημα στοιχεία του Μαΐου ήρθαν να ενισχύσουν την εκτίμηση αυξημένης συμμετοχής Ξένων στις συναλλαγές (59,5%, έναντι 51,3% τον Απρίλιο), δίνοντας ένα ισχυρότερο στίγμα το οποίο επηρεάστηκε και από τις αναδιαρθρώσεις δεικτών και πωλήσεων “πακέτων” (Πανγαία).

Η πρώτη χρηματιστηριακή εβδομάδα του Ιουνίου ήταν μεν διορθωτική, ως προς την τάση, είχε ωστόσο συνεχή ροή υποστηρικτικής ρευστότητας, ανομοιογενούς επενδυτικής φιλοσοφίας προέλευση και λειτουργεί πλέον ως “πλάτη” σε κάθε έντονη ενδοσυνεδριακή διόρθωση.

Από τα σημεία αναφοράς την εβδομάδα που πέρασε ήταν η συμμετοχή νέων μετοχών στο ράλι της Αγοράς, προερχόμενες και από την μικρή κεφαλαιοποίηση. Η μεταφορά ρευστότητας από κερδισμένες θέσεις της μεγάλης κεφαλαιοποίησης σε μικρότερου μεγέθους εταιρείες, αναζωογόνησε την κινητικότητα σε όλο το εύρος της Αγοράς, δίνοντας έτσι περισσότερο πλουραλισμό στο κλαμπ των ενεργών μετοχών.

Χωρίς να παραγνωρίζεται το ειδικό ρίσκο (εμπορευσιμότητα, θεμελιώδη) που παρουσιάζει η συγκεκριμένη κατηγορία μετοχών, δεν παύει να περιέχει ενδιαφέρουσες περιπτώσεις που ακόμα μπορούν να θεωρηθούν ευκαιρίες. Παράλληλα η ενεργοποίηση αυτής της συγκεκριμένης κατηγορίας μετοχών, ενισχύει την πεποίθηση ότι η Ελληνική Αγορά έχει εισέλθει για τα καλά σε μακροπρόθεσμο ανοδικό κύκλο, αφού υπάρχει η διάθεση να αξιολογηθούν νέα, ή αποτιμήσεις που σε άλλες εποχές περνούσαν σχεδόν απαρατήρητα από το ταμπλώ.

Το φαινόμενο βρίσκεται ακόμα σε πολύ πρώιμο στάδιο και είθισται να συγκινεί την Λιανική Επενδυτική, η οποία αναζητά επιλογές που χαρακτηρίζονται από ακραίο ρίσκο, ενδεχομένως και κάποιες φορές βασισμένες στο συναίσθημα.

Τεχνικά ο Γενικός Δείκτης προχώρησε σε μια μάλλον αναμενόμενη και ήπιας μορφής διόρθωση, δεδομένης της έντονης ανόδου που παρατηρήθηκε την προηγούμενη εβδομάδα. Η αποφόρτιση των ταλαντωτών ήταν άμεση, οι οποίοι πλέον βρίσκονται κάτω από τα επίπεδα των υπερτιμημένων ζωνών. Το επίπεδο στήριξης βρίσκεται πλέον στις 790 -780 μονάδες, εκεί όπου συμπίπτουν τα επίπεδα της προηγούμενης κορυφής και της διόρθωσης 23,6% από τα πρόσφατα υψηλά. Υψηλότερα ο Γενικός Δείκτης διατηρεί το ανοδικό περιθώριο έως τις 900 μονάδες.

Η υποχώρηση που παρουσίασαν οι συναλλακτικοί όγκοι κατά την διάρκεια της εβδομάδας στην πορεία διόρθωσης, αποτελούν θετική ένδειξη εξάντλησης των πιέσεων. Τα περισσότερα Τραπεζικά διαγράμματα, που ήταν και οι βασικοί φορείς της ανόδου, έχουν διορθώσει αισθητά από τα υψηλά τους και σε κάποιες περιπτώσεις η διόρθωση γίνεται με μαθηματική ακρίβεια λεπτού, ως προς τις ελάχιστες γεωμετρικές αναλογίες. Επομένως αναμένουμε εντός της επόμενης εβδομάδας την εκκίνηση του επόμενου ανοδικού κύματος, αφού τα περισσότερα διαγραμματικά δεδομένα συντονίζονται δηλωτικά, ως προς τον τερματισμό της διόρθωσης.

Η ερχόμενη εβδομάδα παρουσιάζει έντονο ενδιαφέρον, με γεγονότα που θα επηρεάσουν όλο το εύρος της Αγοράς. Την Δευτέρα είναι προγραμματισμένη η ανακοίνωση αποτελεσμάτων από τον όμιλο της ΓΕΚΤΕΡΝΑ, ενώ την ίδια ημέρα η μετοχή της Κλουκίνας Λάππας θα διαπραγματεύεται χωρίς την επιστροφή κεφαλαίου.

Το Eurogroup της ερχόμενης Τρίτης δεν παρουσιάζει ενδιαφέρον από Ελληνικής Πλευράς, ωστόσο οι πολιτικές εξελίξεις στην Ιταλία, ενδεχομένως να αυξήσουν το ενδιαφέρον σε επίπεδο δηλώσεων. Ακόμα την Τρίτη θα ξεκινήσει στην Ν. Υόρκη το καθιερωμένο ετήσιο επενδυτικό συνέδριο της ΕΧΑΕ με την συμμετοχή 25 εισηγμένων εταιρειών, στην πιο κομβική στιγμή ίσως των τελευταίων 10 ετών.

Την ίδια ημέρα θα λάβει χώρα η αναδιάρθρωση των δεικτών του FTSE, χωρίς το μέρισμα των 15 λεπτών ανά μετοχή θα διαπραγματεύονται οι κοινές και προνομιούχες μετοχές της Τιταν, ενώ το απόγευμα της ίδιας ημέρας είναι προγραμματισμένη η τηλεδιάσκεψη α’ τριμήνου της Quest. Την Τετάρτη εκτός από την τακτική γενική συνέλευση του ΟΤΕ, είναι προγραμματισμένη η τακτική έκδοση εντόκων γραμματίων 13 εβδομάδων (προηγούμενη δημοπρασία σε ιστορικό χαμηλό επιτόκιο 0,34%).

“Την ερχόμενη Παρασκευή θα πραγματοποιηθεί η τηλεδιάσκεψη για τα αποτελέσματα του α’ τριμήνου της Intralot”, υπενθυμίζει ο υπεύθυνος τμήματος ανάλυσης της Beta Sec.

Οι διεθνείς οικονομικές εξελίξεις

Με μικτά πρόσημα, ολοκλήρωσαν την τελευταία συνεδρίαση της εβδομάδας, οι μεγάλες Αγορές Ασίας και Ειρηνικού. Οι Αγορές στο Χονγκ Κονγκ, την Ηπειρωτική Κίνα και την Ταιβάν παρέμειναν κλειστές λόγω τοπικών αργιών.

Θετικό το κλίμα στην Ευρώπη, αλλά και στις πρώτες ώρες συνεδρίασης στην Wall Street.

Ανοδικά κινούνται Ευρώ, Χρυσός και Πετρέλαιο.

“Μία παράταση των περικοπών του Οργανισμού Εξαγωγών Πετρελαιοπαραγωγών Χωρών (ΟΠΕΚ) και των Συμμάχων τους, στην παραγωγή και την τροφοδοσία της Αγοράς με Εργό είναι πολύ πιθανή, μέχρι τα τέλη του 2019”, σύμφωνα με τον Υπουργό Πετρελαίου του Ιράκ, Thamir Ghadhban. Μιλώντας στο Παγκόσμιο Οικονομικό Φόρουμ στην Αγία Πετρούπολη, είπε επίσης ότι “η απόφαση για το θέμα θα ληφθεί κατά την επόμενη συνεδρίαση του ΟΠΕΚ”.

Από την πλευρά του, ο Ρώσος Υπουργός Ενέργειας, Alexander Novak, δήλωσε στους Δημοσιογράφους ότι “η Μόσχα και το Ιράν έχουν συμφωνήσει να συντονίσουν τις περικοπές παραγωγής τους, προσθέτοντας ότι η απόφαση για το μέλλον της συμφωνίας ακόμη εκκρεμεί”.

Από εκεί και πέρα, κατά 1,9% υποχώρησε η βιομηχανική παραγωγή στη Γερμανία τον Απρίλιο, σε σύγκριση με τον Μάρτιο, σύμφωνα με τα στοιχεία που δημοσίευσε το Υπουργείο Οικονομίας. Οι Οικονομολόγοι που συμμετείχαν σε έρευνα ανέμεναν πτώση κατά 0,5%.

Στα 17 δισ. ευρώ διαμορφώθηκε το εμπορικό πλεόνασμα της Γερμανίας τον Απρίλιο, σε ημερολογιακή και εποχική προσαρμοσμένη βάση, υποχωρώντας από τα 22,7 δισ. του Μαρτίου, σύμφωνα με την Ομοσπονδιακή Στατιστική Υπηρεσία.

Μείωσε την πρόβλεψή της για την ανάπτυξη και το μεγαλύτερο μέρος της εκτίμησης για τον πληθωρισμό η Κεντρική Τράπεζα της Γερμανίας. Η Bundesbank αναμένει αύξηση του ΑΕΠ στη Γερμανική Οικονομία κατά 0,6% φέτος, από 1,6% που ανέμενε στην πρόβλεψή της τον Δεκέμβριο. Υποβαθμίζει επίσης και την πρόβλεψη για την ανάπτυξη του 2020, στο 1,2%, από 1,6%.

Ο πληθωρισμός αναμένεται φέτος να διαμορφωθεί στο 1,4%, με την Τράπεζα να ρίχνει την πρόβλεψή της για το 2020 στο 1,5%, από 1,8% και πάντως πολύ χαμηλότερα από τον στόχο της Ευρωπαϊκής Κεντρικής Τράπεζας για λίγο κάτω από το 2%.

Άνοδο οριακά μεγαλύτερη από την αναμενόμενη σημείωσε η βιομηχανική παραγωγή στη Γαλλία τον Απρίλιο. Η βιομηχανική παραγωγή αυξήθηκε κατά 0,4% σε σύγκριση με τον Μάρτιο, όταν είχε υποχωρήσει κατά 1,1%. Οι Οικονομολόγοι που συμμετείχαν σε έρευνα του Reuters, ανέμεναν, κατά μέσο όρο, αύξηση 0,3% τον Απρίλιο.

Στα 2,3 τρισεκατομμύρια ευρώ ανέρχεται το Ιταλικό χρέος, που αντιστοιχεί στο 132% του ΑΕΠ. Πρόκειται για ένα από τα μεγαλύτερα χρέη Χώρας στον Κόσμο”. Ο επικεφαλής του οικονομικού Ινστιτούτου του Μονάχου Ifo, Κλεμενς Φουστ δήλωσε σε συνέντευξη στον ραδιοσταθμό “DLF” ότι “ορθώς η Κομισιόν πρότεινε την έναρξη της διαδικασίας υπερβολικού ελλείμματος σε βάρος της Ιταλίας. Παράλληλα θεωρεί ότι σε περίπτωση που χρειαστεί το εγχείρημα διάσωσης της Ιταλίας, θα ήταν υπερβολικά δύσκολο”.

Η Αμερικανική Οικονομία δημιούργησε λιγότερες θέσεις τον Μάιο, σε σχέση με τον προηγούμενο μήνα. Συγκεκριμένα, το Υπουργείο Εργασίας ανακοίνωσε ότι τον Μάιο δημιουργήθηκαν 75.000 νέες θέσεις εργασίας, από 224.000 τον περασμένο μήνα. Οι Αναλυτές ανέμεναν πολύ μικρότερη πτώση, στις 185.000.

Το ποσοστό της ανεργίας παρέμεινε αμετάβλητο στο 3,6%, επιβεβαιώνοντας τις προβλέψεις των αναλυτών.

Επιστροφή στο ΧΑ

Από εκεί και πέρα, ο Γενικός Δείκτης κινήθηκε μεταξύ 820,96 (+0,49%) και 811,10 μονάδων (-0,72%). Στις 17.00 βρέθηκε στις 817,91 (+0,12%) και ολοκλήρωσε την συνεδρίαση στις 815,97 μονάδες, με ημερήσιες απώλειες 0,12%.

Ο τζίρος υποχώρησε στα 48,7 εκατ., από τα οποία τα 7,5 εκατ. αφορούσαν προσυμφωνημένες συναλλαγές (ΓΕΚΤΕΡΝΑ, ΕΛΛΛΑΚΤΩΡ, ΑΛΦΑ, ΣΑΡ, ΠΕΙΡ, ΕΥΡΩΒ, ΟΤΕ), ενώ ΠΕΙΡ, ΟΤΕ, ΑΛΦΑ, ΕΤΕ και ΕΥΡΩΒ απέσπασαν το 58% της συνολικής μικτής αξίας συναλλαγών.

Από τις μετοχές της υψηλής κεφαλαιοποίησης, μόνο η ΕΕΕ δεν ήλθε σε επαφή με το αρνητικό πρόσημο.

Μέσω των τελικών δημοπρασιών, στο υψηλό ημέρας έκλεισαν οι Cenergy, Τέρνα Ενεργειακή και στο χαμηλό οι ΓΕΚΤΕΡΝΑ, Motor Oil, Jumbo και Τιτάν.

Ικανοποιητική η τελική εικόνα με 68 ανοδικές μετοχές, έναντι 38 πτωτικών, ενώ 14 τίτλοι ολοκλήρωσαν την συνεδρίαση με κέρδη μεγαλύτερα του 6%.

---ΧΠΑ

Συνεδρίαση οριακής ανόδου στην Αγορά Παραγώγων, με τις συναλλαγές να αυξάνονται στο συμβόλαιο του δείκτη και να υποχωρούν έτι περαιτέρω στα Σ.Μ.Ε. επί μετοχών (38.365 συμβόλαια).

Στα 9.047 συμβόλαια του δείκτη οι ανοιχτές θέσεις (από 8.841 στην αμέσως προηγούμενη συνεδρίαση) για τον πρώτο μήνα (Ιούνιος).

Το συμβόλαιο του δείκτη υψηλής κεφαλαιοποίησης (συνολικά 1.707, 1.198 για τον Ιούνιο και 509 για τον Ιούλιο, τιμή κλεισίματος για τον πρώτο μήνα 2.102,5) κινήθηκε μεταξύ 2.088 και 2.110 μονάδων.

Μικρός ο αξιοσημείωτος δανεισμός τίτλων (5.418 Lamda Development, 36.000 Μυτιληναίος, 6.700 ΟΠΑΠ), ενώ συνεχίστηκαν οι συναλλαγές στα Σ.Μ.Ε. επί μετοχών με κυριότερες σε Eurobank (6.768), Alpha Bank (9.757), Πειραιώς (6.777), ΔΕΗ (2.725), Εθνική (6.135), Intralot (252), ΟΤΕ (123), Ελλάκτωρα (105), Μυτιληναίο (362), ΟΠΑΠ (235), MIG (3.617), Τρ. Αττικής (105), ΑΔΜΗΕ (288), ΓΕΚ (116), Cenergy (280), Τέρνα Ενεργειακή (299).

Οι μεγαλύτερες ανοιχτές θέσεις - συμβόλαια (Μέγεθος Συμβολαίου: 100 Μετοχές, Φυσική Παράδοση), για τον πρώτο μήνα (Ιούνιος), στα Σ.Μ.Ε. επί μετοχών σε: Eurobank 51.072, Alpha Bank 64.901, Εθνική 59.017, MIG 76.949, ΔΕΗ 14.459, Πειραιώς 25.272.

Οι σημαντικότερες καθαρές αρνητικές θέσεις που δημοσιοποιήθηκαν στην Επ. Κεφαλαιαγοράς και ξεπερνούν το 0,5% του συνόλου των μετοχών:

       Position Holder                                        Name of Issuer                      NSP       Date

Lansdowne Partners (UK) LLP

PIRAEUS BANK S.A.

2,74%

2018-10-26

Lansdowne Partners (UK) LLP

EUROBANK ERGASIAS S.A.

1,09%

2019-05-24

Lansdowne Partners (UK) LLP

 

PUBLIC POWER CORPORATION SA

 

1,50%

 

2019-06-03

 

 

 

 

 

Oasis Investments II Master Fund LTD

 

FOLLI FOLLIE S.A.

 

0,80%

 

2018-05-17

Lansdowne Partners (UK) LLP

 

ALPHA BANK S.A

0,65%

2019-06-04

Oceanwood Capital Management LTD

EUROBANK ERGASIAS S.A.

0,99%

2019-05-23

Oceanwood Capital Management LTD

NATIONAL BANK OF GREECE SA

1,90%

2019-05-17

Marshall Wace LLP

NATIONAL BANK OF GREECE SA

0,51%

2019-05-30

NSP: Net Short Position

Οι περισσότερο δανεισμένοι τίτλοι, μόνο από OTC (*), καθώς το Χ.Α., στην συγκεντρωτική κατάσταση του ΗΔΤ, δεν δημοσιεύει τους δανεισμούς από την ΕΧΑΕ, είναι: Alpha Bank 45.104.446 τεμ., (από 45.104.446 τεμ. στην αμέσως προηγούμενη συνεδρίαση), Πειραιώς 25.916.948 τεμ. (25.916.948), ΔΕΗ 6.833.097 τεμ. (6.833.097), Eurobank 96.331.016 τεμ. (96.331.016), Εθνική 31.417.742 τεμ. (31.417.742), ΟΠΑΠ 1.369.051 τεμ. (1.369.051), Folli Follie Group 1.331.265 τεμ. (1.331.265).

(*) Τα στοιχεία Συναλλαγές Δανεισμού Τίτλων μέσω OTC δηλώνονται από τους χειριστές ΣΑΤ και αφορούν τις ποσότητες που έχουν καταγραφεί στο ΣΑΤ έως και τη προηγούμενη εργάσιμη ημέρα.

Θανάσης Σταυρόπουλος [email protected]

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v